InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Giro 2015 – 6e rit: Montecatini Terme-Castiglione Pescaia

Giro 2015 – 6e rit: Montecatini Terme-Castiglione Pescaia

Giro 2015 – 6e rit: Montecatini Terme-Castiglione Pescaia Op donderdag 14 mei wordt de zesde etappe verreden van de Giro d'Italia 2015. De start van deze rit is in Montecatini Terme en de finish ligt in Castiglione Della Pescaia. Het parcours van deze rit heeft een lengte van 181 kilometer. In het middendeel van deze etappe moeten de renners een aantal heuvels beklimmen, maar de finale van de rit is vlak. Wie zijn de favorieten voor de ritzege?

Startplaats: Montecatini Terme

Montecatini Terme telt ruim 20.000 inwoners en ligt in de regio Toscane. Montecatini Terme is een bekend kuuroord (een thermaalbadplaats). Het beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren twintig van de 20e eeuw. In die tijd trokken jaarlijks vele tienduizenden mensen naar Montecatini Terme vanwege de heilzame werking die het water uit de bronnen zou hebben voor hun spijsverteringsstelsel.

Montecatini Terme was al twee keer eerder de startplaats van een Giro-etappe (in 2001 en 2003). Het was drie keer de finishplaats van een Giro-etappe. In 1957 zegevierde Rik van Steenbergen er, in 2003 won Mario Cipollini er en in 2012 zegevierde Roberto Ferrari in deze plaats.

Finishplaats: Castiglione della Pescaia

De finishplaats is Castiglione della Pescaia, een mooi oud badplaatsje in Toscane, met ruim 7000 inwoners. Zoals de plaatsnaam al doet vermoeden, is dit plaatsje gebouwd bij een kasteel. Castiglione della Pescaia ligt in een regio die populair is bij toeristen die zowel van zon, zee en strand, maar ook van historische bezienswaardigheden houden. De plaats ligt aan de Tyrreense kust, nabij het eiland Elba.

Napoleon op Elba

Van 4 mei 1814 tot 26 februari 1815 woonde Napoleon Bonaparte in ballingschap op het eiland Elba. Hij was naar dit eiland verbannen, nadat hij in Frankrijk van de troon was gestoten. Als troost kreeg Napoleon officieel de titel 'Keizer van Elba'. Nadat hij tien maanden als balling op het eiland had verbleven, ontsnapte Napoleon echter en maakte zijn grote comeback in Frankrijk. Hij greep daar wederom de macht. De geallieerde legers (waaronder Rusland, Engeland, de Nederlanden en Pruisen) besloten daarom wederom ten oorlog te trekken tegen Napoleon, wat leidde tot de Slag bij Waterloo. Nadat Napoleon deze slag had verloren, werd hij voor een tweede keer naar een eiland verbannen; ditmaal echter niet naar Elba, maar naar Sint Helena (bij Zuid-Afrika), waar hij de rest van zijn leven in ballingschap doorbracht.

Parcours en tijdschema

Het parcours van deze zesde etappe van de Giro d'Italia 2015 is in totaal 181 kilometer lang. De rit is eigenlijk te verdelen in drie delen: zowel het eerste als het derde deel van deze etappe zijn vlak. In het middendeel zijn heel wat heuvels opgenomen. De belangrijkste daarvan is de Pomarance. Dit is de enige klim van deze etappe, die meetelt voor het bergklassement. De renners komen na 88,4 kilometer op de top van deze klim. Die top ligt op een hoogte van circa 364 meter. Na deze klim volgen nog een hele reeks kleine beklimmingen en afdalingen. Na circa 120 kilometer (op circa 60 kilometer van de finish) is het serieuze klimwerk wel voorbij, maar daarna volgen nog wel een paar grote afdalingen en een paar piepkleine klimmetjes. De laatste ruim 20 kilometer van de etappe zijn nagenoeg vlak.

Voorbeschouwing: favorieten

De kans is groot dat deze etappe in een massasprint eindigt. Dit heeft mede te maken met de vlakke finale van deze rit, maar ook met het feit dat de etappe nog relatief vroeg in de Giro komt en dus veel sprintersploegen zich waarschijnlijk volop zullen inzetten, om deze etappe in een massasprint te laten eindigen. De belangrijkste kanshebbers voor de ritzege in deze vierde etappe zijn dus de topsprinters die deelnemen aan de Giro d'Italia 2015.

Toch is het niet onmogelijk, dat in het geaccidenteerde middendeel van deze etappe een grote groep wegrijdt (met renners zonder grote belangen in het algemeen klassement) en dat enkelen daarvan toch tot aan de finish voorop kunnen blijven. Die kans is echter niet heel erg groot.

Uitslag en stand

Deze etappe eindigde in een massasprint, die gewonnen werd door de Duitser André Greipel (Lotto-Soudal). Tweede werd de Italiaan Pelucchi. Tijdens de slotkilometer vond er een massale valpartij plaats, waarbij ook klassementsleider Alberto Contador betrokken was.

Live op tv

Deze etappe wordt live op tv uitgezonden door zowel de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) als door Eurosport. De uitzending van Sporza is op de Vlaamse zender één en begint om 14u40. Op Eurosport1 begint de voorbeschouwing ('Giro Extra') om 14u15 en de uitzending van de etappe staat gepland om 14u30.

Lees verder

© 2015 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pieter Weening bezorgt Nederland 22e etappe zege in de GiroPieter Weening bezorgt Nederland 22e etappe zege in de GiroPieter Weening heeft de 5e etappe van de Giro 2011 op zijn naam geschreven. Daarmee heeft hij zich gevoegd tot een rijtj…
Giro 2014: Etappeschema als eerbetoon aan PantaniGiro 2014: Etappeschema als eerbetoon aan PantaniWielerliefhebbers kunnen van 9 mei tot en met 1 juni 2014 weer voor de buis gekluisterd zitten. Tijdens deze drieweekse…
Giro d'Italia 2012: Het parcoursGiro d'Italia 2012: Het parcoursDe Giro d’Italia 2012 start op zaterdag 5 mei met een individuele tijdrit van 8,7 kilometer in Herning (Denemarken). Op…
Belgen in de Giro d'Italia 2015Belgen in de Giro d'Italia 2015Op zaterdag 9 mei gaat de Ronde van Italië 2015 van start met een ploegentijdrit. Welke Belgische deelnemers zullen op d…
Rittenschema Giro 2012Van 5 tot en met 27 mei 2012 vindt de 95e editie van de Giro d'Italia plaats. Hieronder kunt u het complete rittenschema…
Bronnen en referenties
  • http://www.historien.nl/verbanning-napoleon-naar-sint-helena/
  • http://www.gazzetta.it/Giroditalia/2015/en/
  • http://www.touretappe.nl/
  • http://www.montecatini.it/nederlands/citta.html#introduzione/

Reageer op het artikel "Giro 2015 – 6e rit: Montecatini Terme-Castiglione Pescaia"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!