Ronde van Drenthe 2020, live op tv en livestream

Ronde van Drenthe 2020, live op tv en livestream De stichting Ronde van Drenthe zou medio maart 2020 een reeks wielerevenementen organiseren. De twee grootste wedstrijden op het programma zouden de profronde van Drenthe (voor heren) en de Women’s World Tour Ronde van Drenthe (voor dames) zijn. De herenwedstrijd stond oorspronkelijk op zaterdag 14 maart op het programma. De dameswedstrijd stond oorspronkelijk op zondag 15 maart op het programma. Vanwege het coronavirus moesten deze wedstrijden echter afgelast worden.

Ronde van Drenthe afgelast wegens het coronavirus

De Ronde van Drenthe (zowel voor heren als voor dames) behoort tot de velel sportevenementen die in het voorjaar van 2020 afgelast wordt vanwege het coronavirus. Toen het evenement net was afgelast, leefde er nog enige hoop dat deze koers mogelijk later in 2020 alsnog verreden zou kunnen worden. Dat is helaas niet het geval. De koers wordt pas weer verreden in 2021.

Geschiedenis Ronde van Drenthe

De Ronde van Drenthe vond in 1960 voor het eerst plaats. Decennialang was dit evenement een amateurwielerkoers. Diverse coureurs, die later befaamde profs werden, wonnen in hun amateurjaren deze koers. Op de erelijst staan onder meer Jan van Katwijk (1968), Hennie Kuiper (1972), Gerrie van Gerwen (1973) en Karsten Kroon (1996).

In de tweede helft van de jaren negentig kregen de organisatoren van de Ronde van Drenthe grotere ambities. Aan de voormalige amateurklassieker gingen voortaan ook profwielrenners deelnemen. Daarnaast kwam er ook een Ronde van Drenthe voor dames. Later werd het aantal wedstrijden dat de stichting Ronde van Drenthe organiseerde verder uitgebreid, onder meer met twee extra wedstrijden voor de dames en één extra wedstrijd (Dwars door Drenthe) voor de heren. Ook kwam er een toerversie (voor wielertoeristen) van deze koers.

Erelijst Profronde Heren en World Tour Ladies

Bekende profrenners die de Ronde van Drenthe voor heren elite (profs) wonnen, zijn onder meer Jans Koerts (1999), Rudie Kemna (2002 en 2003), Erik Dekker (2004), Kenny van Hummel (2009 en 2011), Bert-Jan Lindeman (2012), Kenny Dehaes (2014), Edward Theuns (2015), Jan-Willem Schip (2017) en Pim Ligthart (2019). Op de erelijst van de Ronde van Drenthe voor dames staan onder meer Leontien van Moorsel (1999 en 2002), Mirjam Melchers (2003), Emma Johansson (2009), Marianne Vos (2011, 2012 en 2013), Elizabeth Armitstead (2014), Jolien D'Hoore (2015), Chantal Blaak (2016), Amalie Dideriksen (2017), Amy Pieters (2018) en Marta Bastianelli (2019).

Rittenkoersen

Overigens zijn zowel de Ronde van Drenthe voor heren als die voor dames in het verleden ooit rittenkoersen geweest (de Ronde van Drenthe voor heren was dat alleen in het jaar 2011, die voor dames was dat in de periode 2003-2006). Uiteindelijk was de organisatie blijkbaar niet tevreden over die experimenten en prefereerde men om jaarlijks meerdere eendagskoersen voor beide categorieën te organiseren, in plaats van één rittenkoers per categorie.

Kleiner programma

Met ingang van 2016 is het programma van dit wielerevenement overigens kleiner geworden. Om financiële en organisatorische redenen heeft men diverse wedstrijden van het programma moeten schrappen.

Programma Ronde van Drenthe 2020

De stichting Ronde van Drenthe organiseert in maart 2020 diverse wielerevenementen: twee wedstrijden voor de dames elite, één voor de heren elite (profs) en daarnaast nog een aantal toertochten.

Programma evenementen:

 • Vrijdag 13 maart 2020: Drentse 8 van Westerveld, Dameswedstrijd (Dwingeloo)
 • Zaterdag 14 maart 2019: Breedtesportevenementen in Hoogeveen
 • Zaterdag 14 maart 2020: Profronde van Drenthe, Herenwedstrijd
 • Zondag 15 maart 2020: Boels Rental Women World Tour Ronde van Drenthe, Dameswedstrijd

Bevrijdingsronde van Drenthe

In 2020 viert Drenthe op grootse wijze dat er 75 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog komt. Om 75 jaar bevrijding te vieren, heeft men de wielerronde van deze provincie in 2020 als extra naam de 'Bevrijdingsronde van Drenthe 2020' gegeven.

Parcours Ronde van Drenthe 2020

Start in Assen, finish in Hoogeveen

Er heeft een in 2018 opvallende wijziging plaatsgevonden in de route van deze wielerkoers. Jarenlang was zowel de start- als de finish van deze koers bij de heren en de dames in Hoogeveen. In 2018 was de start van die wedstrijden in Emmen. In 2019 was de start van beide wedstrijden in Zuidwolde. In 2020 is de start van de heren- en dameswedstrijd in Assen. De finish van beide koersen is echter nog wel in Hoogeveen.

VAM-berg

De belangrijkste hindernis in het parcours van zowel de herenwedstrijd en de dameswedstrijd is in 2020 weer de VAM-berg . Daarnaast zijn er ook diverse niet-asfaltwegen (waaronder kasseistroken) opgenomen in het parcours. De VAM-berg (Col du VAM) heeft in 2019 een grote renovatie ondergaan; men hoopt dat deze kunstmatige heuvel ervoor kan zorgen dat deze regio het 'Fietswalhalla van Nederland' wordt. Op de heuvel zijn verschillende parcoursen aangelegd, zodat zowel wegwielrenners, als mountainbikers, als fietstoeristen, als BMX'ers zich uit kunnen leven op die heuvel. De VAM-berg heeft een groeiende populariteit als hindernis bij wielerwereld. Zo is de VAM-berg een belangrijke hindernis in het parcours van het NK wegwielrennen 2020. Ook is deze heuvel opgenomen in het parcours van Olympia's Tour 2020.

Deelnemers: startlijst met rugnummers van de Ronde van Drenthe

Deelnemers: startlijst wedstrijd heren

Welke prominenten deelnemers staan bij de Profronde voor de heren op de startlijst met rugnummers? Grote namen op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Dylan Groenewegen, Mike Teunissen, Danny van Poppel, Tim Merlier, Jan-Willem van Schip, Timothy Dupont, Francisco Ventoso, Jakub Marezko, Roy Jans, Sacha Modolo, Bert-Jan Lindeman, Bert De Backer, Kris Boeckmans, Pim Ligthart en Wouter Wippert.

Deelnemers: startlijst wedstrijd dames

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van Drenthe 2020 voor vrouwen? Grote namen op de voorlopige deelnemerslijst van deze World Tour-wedstrijd zijn onder meer Marta Bastianelli, Jolien D'Hoore, Chantal Van den Broek-Blaak, Anna van der Breggen, Amy Pieters, Floortje Mackaij, Coryn Rivera, Lotte Kopecky, Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Elizabeth Deignan, Kirsten Wild en Lorena Wiebes.

Live op tv: RTV Drenthe

Dameswedstrijd live op RTV Drenthe en Eurosport (15 maart)

De Women's World Tour Ronde van Drenthe wordt live op tv uitgezonden door de zender RTV Drenthe. Hun live tv-uitzending van deze dameswedstrijd begint op zondag 15 maart 2020 om 14u45. Deze dameswedstrijd is op die zondagmiddag ook live te zien op de tv-zender Eurosport 1. Hun live tv-uitzending begint om circ 15u20 (na afloop van de laatste etappe van Parijs-Nice). In 2019 was deze koers ook nog live op tv (en per livestream) te zien bij RTV Oost. In 2020 ontbreekt deze koers echter in hun programmering.

Herenwedstrijd?

Bij veel voorgaande edities werd ook de Profronde van Drenthe voor heren live op tv uitgezonden. Bij die edities werd doorgaans de herenwedstrijd op dezelfde dag verreden als de dameswedstrijd. Hierdoor was het organistorisch relatief makkelijk om achter elkaar zowel de herenwedstrijd als de dameskoers live op tv (als ook via een livestream) uit te zenden. In 2020 worden de koersen echter op verschillende dagen verreden (dit heeft onder meer te maken met praktische redenen zoals de politie-inzet). Als gevolg daarvan is de herenwedstrijd niet live op tv te zien, maar de dameswedstrijd daarentegen wel.

Wielrennen live op tv

De Ronde van Drenthe wordt verreden in een drukke periode op de wielerkalender. Op dezelfde dag wordt de slotetappe van Parijs-Nice live op tv en per livestream uitgezonden. Op woensdag 18 maart is de Vlaamse semiklassieker Nokere Koerse live te zien op televisie en online via een livestream. Op vrijdag 20 maart wordt de Bredene - Handzame Classic uitgezonden op tv en per livestream.

Livestream Ronde van Drenthe 2020

Livestream RTV Drenthe

De Ronde van Drenthe 2020 voor dames is op zondag 15 maart ook online te bekijken via diverse livestreams. Op de website van RTV Drenthe kan men bijvoorbeeld online per livestream alle tv-uitzendingen van deze omroep bekijken. Zo kan men dus ook per livestream de uitzendingen van de dameswedstrijd en de herenwedstrijd bekijken. Dit is een gratis livestream. Hun gratis livestream begint om 14u45.

Livestream Eurosport

De dameswedstrijd is op 15 maart ook via een livestream van Eurosport te bekijken. Hun livestream begint om circa 15u10. Deze livestream van deze Drentse dameskoers is te vinden op de Eurosport Player. Om die livestream van deze Nederlandse dameswielerkoers te kunnen ontvangen, dient men een abonnement op die app te hebben. Op diezelfde zondagmiddag kan men op hun livestream ook de slotrit van de herenwedstrijd Parijs-Nice bekijken.

Livestream Ronde van Drenthe via Go App

Het is ook mogelijk om de dameskoers via een livestream te bekijken op de Go Ap. Dit is een dienst van Ziggo waarmee men online per livestream naar televisiezenders kan kijken. RTV Drenthe behoort namelijk tot het zenderpakket van Ziggo dat men per livestream op die app kan bekijken. Ook Eurosport 1 kan men met die app via de livestream bekijken. Elke livestream op die Go App kan men per livestream in de hele EU bekijken. Ook in diverse landen buiten de EU is het mogelijk om per livestream naar tv te kijken via deze app en zo dus ook de Drentse koersen te bekijken. Tot die overige landen waar zo'n livestream op de Go App te ontvangen is, behoren Noorwegen, Groot-Brittannië, Liechtenstein en Martinique.

Livestream iTV-app?

Is het ook mogelijk om de dameswedstrijd van dit Drentse wielerevenement per livestream te bekijken op de iTV-app? De iTV-app is een dienst van KPN, waarmee klanten van Interactieve Tv bij hen per livestream tv kunnen kijken. Zij kunnen via die app de livestream van elke zender ontvangen, die zij met hun tv-pakket ook thuis kunnen bekijken. Eurosport 1 zit in het standaaardpakket en hun live-uitzending kan men dus automatisch per livestream via die appe bekijken. Indien een klant van Interactieve Tv bij KPN een zenderpakket heeft waarin de provinciale zender RTV Drenthe zit, die deze koers ook live op tv uitzendt, dan kunnen ze ook op per livestream op deze app naar deze wielerkoers kijken. Let op: anders dan bij Ziggo heeft bij KPN niet elke abonnee automatisch de beschikking over alle provinciale zenders. Niet alle KPN-klanten kunnen dus per livestream op de app naar de uitzending van RTV Drenthe kijken. (De uitzending van Eurosport 1, die wat later begint, kunnen zij wel allen per livestream bekijken op die app.) Elke livestream (en dus ook de stream van een uitzending van deze Drentse koers) kan men in de hele EU bekijken.

Livestream NPO

De Ronde van Drenthe voor vrouwen wordt op zondag 15 maart 2020 ook door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) online via een gratis livestream uitgezonden. Hun livestream begint op die zondagmiddag om 14u45. Het commentaar is van Herbert Dijkstra. De gratis stream is op 15 maart te vinden op de site van de NOS en op de NOS-app.

Livestream DvhN?

In het verleden werkte de Ronde van Drenthe vaak intensief samen met de Hoogeveensche Courant. Dat was één van de hoofdsponsoren en de belangrijkste mediapartner. Die krant is echter van eigenaar en beleid veranderd, vandaar dat de Ronde van Drenthe op zoek is gegaan naar nieuwe mediapartners. Met ingang van 2017 werd het Dagblad van het Noorden daarom een belangrijke mediapartner. In 2020 zenden zij deze koers waarschijnlijk ook weer online per livestream op hun website uit. Zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd zijn dan via de livestream van het Dagblad van het Noorden (DvhN) te bekijken.

Livestream NLziet? Neen

De app NLziet heeft een groeiende populariteit. Met die app kan men per livestream naar een groot aantal Nederlandse televisiezenders kijken. Is het ook mogelijk om via een livestream op die app naar deze Drentse wielerwedstrijd te kijken? Neen, via deze app kan men niet per livestream naar de zenders kijken waarop deze Drentse koers wordt uitgezonden.

Livestream Ronde van Drenthe bij RTV Oost? Neen

In 2019 kon men bij de Ronde van Drenthe de wedstrijden van de heren en de dames op het internet volgen via een gratis livestream van de regionale zender RTV Oost. Bieden zij in 2020 ook een livestream aan van dit evenement? Neen, bij deze editie is er niet een livestream van de Ronde van Drenthe bij hen beschikbaar.

Livestream FloBikes? Neen

Heel wat Europese wielerwedstrijden worden anno 2020 ook via een livestream uitgezonden door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Is er ook een livestream van de Drentse koers te vinden bij hun? Neen, zij zenden deze Nederlandse wedstrijd niet via een livestream uit.

Voorgaande editie: Uitslagen Ronde van Drenthe 2019

Uitslag World Tour voor dames

 1. Marta Bastianelli (Ita) Virtu Cycling in 4:24:14
 2. Chantal Blaak (Ned) Boels Dolmans Cyclingteam z.t.
 3. Ellen Van Dijk (Ned) Trek - Segafredo z.t.
 4. Amy Pieters (Ned) Boels Dolmans Cyclingteam op 0:00:20
 5. Lotte Kopecky (Bel) Lotto Soudal Ladies z.t.

Uitslag Profronde voor heren

 1. Pim Ligthart (Ned) Direct Nergie in 5.15.49
 2. Robbert de Greef (Ned) op 0.03
 3. Nicola Bagioli (Ita) Nippon op 0.38
 4. Emils Liepins (Let) Wallonie op 0.39
 5. Hugo Hofstetter (Fra) Cofidis op 0.41

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Deelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
Ster van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamOp zaterdag 29 februari 2020 wordt de 60 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de 114e editie van de Ronde van Lombardije georganiseerd. De datum van deze koers is 15 augstus. Deze Ital…
Ronde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamIn 2021 wordt de 60e editie van de Ronde van het Baskenland verreden. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' is een onderdee…

Voorkom en verhelp overtraining of burn-out bij hardlopenVoorkom en verhelp overtraining of burn-out bij hardlopenWanneer je een tijd aan hardlopen doet en er plezier aan beleeft, heb je het idee dat je de hele wereld aankunt. Je voel…
Bootcamp training heeft behalve voordelen ook nadelenBootcamp training heeft behalve voordelen ook nadelenBootcamp is een fitness training die zich al jarenlang in een grote populariteit mag verheugen. Het is inmiddels een ver…
Bronnen en referenties
 • http://www.rondevandrenthe.nl/programma/
 • http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/uitgeverij-boom-houdt-ronde-van-drenthe-leven
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Drenthe

Reageer op het artikel "Ronde van Drenthe 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!