InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Critérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestream

Critérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestream

Critérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestream Het Critérium du Dauphiné 2019 gaat van start op zondag 9 juni. De laatste etappe wordt verreden op zondag 16 juni. Deze Franse wielerkoers wordt beschouwd als één van de belangrijkste voorbereidingskoersen voor de Tour de France. In het verleden heette deze koers de 'Dauphiné Libéré'. Hoe is de geschiedenis van deze rittenkoers verlopen? Welke prominente coureurs staan in 2019 op de startlijst van de Dauphiné? Door welke omroepen wordt het Critérium du Dauphiné live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van de Dauphiné 2019?

Geschiedenis Dauphiné

De eerste editie van deze rittenkoers werd verreden in 1947. Dat jaar won de Fransman Édouard Kablinski het eindklassement. Vier renners slaagden erin om deze wedstrijd drie keer te winnen: de Fransen Nello Lauredi, Bernard Hinault en Charly Mottet, en de Spanjaard Luis Ocana. Slechts één keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Frans rittenkoers: Johan van der Velde zegevierde in 1980. Recente winnaars van deze wedstrijd zijn de Spanjaard Alejandro Valverde (2008 en 2009), de Sloveen Janez Brajkovic (2010), de Britten Bradley Wiggins (2011 en 2012) en Chris Froome (2013, 2015 en 2016), de Amerikaan Andrew Talansky (2014) en de Deen Jakob Fuglsang (2017).

Zege in Tour en Dauphiné in één jaar

Doordat de Dauphiné doorgaans kort voor de Tour de France wordt verreden en vaak het parcours ook enigszins lijkt op enkele ritten in de Tour van dat jaar, wordt de Dauphiné door velen beschouwd als de ultieme voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France. Jaarlijks trekken dan ook veel topklassementsrenners naar deze koers om de Tour voor te bereiden.

Twaalf keer slaagde een renner erin om in hetzelfde jaar zowel de Dauphiné als de Tour de France te winnen. Louison Bobet was in 1955 de eerste renner die dat presteerde. Jacques Anquetil won beide koersen in 1963, Eddy Merckx won ze allebei in 1971, Luis Ocaña won beide rittenkoersen in 1973, Bernard Thévenet presteerde dat in 1975, Bernard Hinault presteerde dit zelfs twee keer, namelijk in 1979 en 1981, Miguel Indurain won zowel de Dauphiné als de Tour in 1995, Bradley Wiggins deed dat in 2012 en Chris Froome won ze allebei in 2013, 2015 en 2016.

Naamswijziging van de Dauphiné Libéré

Zoals veel bekende profwielerkoersen is ook deze Franse wedstrijd ooit opgezet door een krant. Het regionale dagblad genaamd Dauphiné Libéré was vanaf de begintijd de organisator en de hoofdsponsor van deze rittenkoers. De officiële naam was jarenlang het 'Critérium du Dauphiné Libéré', maar doorgaans werd deze wedstrijd in de volksmond de 'Dauphiné Libéré' genoemd (dus exact hetzelfde als de krant). Sinds 2010 wordt deze koers echter niet meer door de krant Dauphiné Libéré georganiseerd, maar door de ASO (wat ook de organisator van de Tour de France). Sindsdien is de officiële naam van deze wielerkoers veranderd in: Critérium du Dauphiné.

Parcours en rittenschema Dauphiné 2019

De Dauphiné is doorgaans een rittenkoers met een zeer zwaar parcours, dat voor een belangrijk deel door de Franse Alpen gaat. Het Criterium du Dauphiné is vooral bedoeld als een koers waarin de klassementsrenners en klimmers zich kunnen voorbereiden op de bergetappes van de Tour de France.

Er is altijd een strijd tussen de Ronde van Zwitserland en de Dauphiné om zoveel mogelijk topklassementsrenners aan de start te krijgen in hun koers. Beide topkoersen worden immers in juni deels gelijktijdig gehouden. Als extra troefkaart om favorieten voor de Tour de France op hun startlijst te krijgen, zorgt de Dauphiné er vaak voor dat een deel van hun parcours hetzelfde is als een deel van het parcours van de Tour. Zo wordt er vaak een bergrit of tijdrit in de Dauphiné geplaatst, die ook in de Tour plaatsvindt. Het officiële parcours van de Dauphiné 2019 is nog niet gepresenteerd. Zodra het rittenschema bekend is, wordt het hier geplaatst.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke teams staan op de startlijst van deze Franse rittenkoers? Het Criterium du Dauphiné telt mee voor de UCI World Tour 2019 en alle ploegen met een World Tour-licentie staan ook op de startlijst van deze wedstrijd. Daarnaast krijgen een aantal ProContinentale Teams wildcards. Waarschijnlijk krijgen sowieso de Franse teams Cofidis, Arkea Samsic en Direct Energie widlards. Zodra definitief bekend is wie die wildcards krijgen, dan wordt die info hier gemeld.

Welke deelnemers prominente namen staan op de voorlopioge startlijst van de Dauphiné 2019? Grote namen op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Froome, Bardet, Pinot, Kruijswijk, Porte en Oomen. Ook interessant is dat bijvoorbeeld Wout van Aert in 2019 de Dauphiné gaat rijden. Zodra de complete startlijst met rugnummers van deze koers bekend is, wordt hier een link naar die officiële deelnemerslijst geplaatst.

Live op tv - Sporza en Eurosport

Live op tv bij Sporza

Het Criterium du Dauphiné 2019 is in de lage landen weer live op tv te zien bij Sporza en Eurosport. Door Sporza wordt de Dauphiné live uitgezonden op de Vlaamse publieke zender één. Deze zender zit wel bij de meeste Nederlanders en Belgen in het standaard tv-pakket. De proloog van de Dauphiné wordt op zondag 9 juni live uitgezonden als onderdeel van het programma 'Sporza op Zondag', waarin ook aandacht is voor Roland Garros.

Live op tv bij Eurosport

Ook Eurosport zendt elke etappe live uit. Het is echter nog niet bekend of zij het uitzenden op de zender Eurosport 1 of op Eurosport 2. Zodra de uitzenschema's van de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport bekend zijn voor deze editie van het Critérium du Dauphiné, dan worden die schema's hier geplaatst.

Livestream Dauphiné 2019

Livestream Sporza

De Dauphiné 2019 is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met die livestream van Sporza kan men de Daupiné live op een computer (of smartphone) bekijken. De livestream van Sporza is gratis. Deze Vlaamse livestram is officieel echter wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men alleen in België de livestream van Sporza voor deze Dauphiné mag bekijken. Voor andere landen is de livestream van de Dauphiné bij Sporza 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream van Sporza voor de Dauphiné 2019 bevindt zich tijdens deze rittenkoers elke middag tijdens deze koers in het menu 'Nu Live'. Ook kan men deze gratis livestream van de Dauphiné vinden op de Sporza App. De livestream van het Criterium du Dauphiné begint bij Sporza dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Eurosport Player

Er is ook een livestream van de Dauphiné 2019 beschikbaar van Eurosport. Deze officiële livestream bevindt zich op elke wedstrijddag op de Eurosport Player App. Om de livestream van Eurosport te bekijken dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De livestream van de Dauphiné begint bij Eurosport doorgaans tegelijkertijd met hun tv-uitzending.

Alternatief: livestream Go App

Wie in Nederland toch legaal de live-uitzendingen van Sporza wil zien, kan ze bekijken via een livestream op de Go App. Hiermee kan men online per livestream tv kijken; zo kan men dus ook live per stream naar VRT één kijken. Deze streamingdienst is bedoeld voor klanten van Ziggo.

Voorgaande editie: uitslagen Dauphiné 2018

Op zondag 3 juni 2018 werd de proloog gewonnen door Michal Kwiatkowski. De Pool won deze openingstijdrit nipt, met een voorsprong van één seconde op de Nederlander Jos van Emden. Tijdens de rit van maandag 4 juni was er een heuvelachtige finale, waarin het peloton in stukken uiteen viel. De Zuid-Afrikaan Impey won de etappe; hij zegevierde in de sprint van de voorste groep. Kwiatkowski behield de leiderstrui.

Ook de etappe van dinsdag eindigde in een sprint van een uitgedund peloton. Deze rit werd gewonnen door de Duitser Pascal Ackermann. De Poolse klassementsleider Kwiatkowski kwam in de finale ten val. Dankzij de '3-kilometer-regel' verloor hij echter geen tijd op het peloton. Doch aangezien Impey bonificatiesecondes verdiende (hij werd derde in de daguitslag) pakte deze Zuid-Afrikaan toch de leiderstrui over van de Poolse coureur van Sky. Op de woensdag won Team Sky echter de ploegentijdrit en daardoor heroverde Kwiatkowski die dag weer de leiderstrui.

De etappe van donderdag werd gewonnen door Alaphilippe. In de sprint bergop won deze Fransman van Team Quickstep voor Daniel Martin, Geraint Thomas en Romain Bardet. De leiderstrui van het algemeen klassement verhuisde die dag naar de Italiaan Gianni Moscon (Sky). Op vrijdag won Daniel Martin de bergetappe naar Valmorel. Geraint Thomas eindigde als tweede in de rituitslag, maar pakte die dag wel de leiding in het algemeen klassement. De bergetappe van zaterdag werd gewonnen door Bilbao (Astana). Deze Spanjaard kwam solo zegevierend over de finish. Geraint Thomas finishte ook in deze rit als tweede en behield de leiding in het algemeen klassement. Op zondag 10 juni werd de slotrit gewonnen door Adam Thomas. In de slotfase haalde hij de Spanjaard Navarro in, die tot dat moment solo op kop lag. Het eindklassement van de Dauphiné 2018 werd gewonnen door Geraint Thomas.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 5 augustus wordt de Gouden Pijl 2018 verreden. Het is de 41e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…
Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2018 georganiseerd. Het is de 111e editie van deze Italiaanse klass…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
BinckBank Tour 2018 - live op tv en livestreamBinckBank Tour 2018 - live op tv en livestreamOp maandag 13 augustus 2018 gaat de BinckBanck Tour van start. De slotrit van deze wielerkoers is op zondag 19 augustus.…
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Bronnen en referenties
  • http://www.letour.fr/criterium-du-dauphine/
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2401/criterium-du-dauphine.html
  • http://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_du_Dauphin%C3%A9
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/134565/aso-deelt-wildcards-uit-voor-parijs-nice-en-dauphine.html
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=163702&c=3
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/152154/criterium-du-dauphine-begint-met-korte-klimtijdrit.html
  • http://www.nu.nl/wielrennen/4239458/criterium-du-dauphine-kent-steile-klim-als-proloog.html

Reageer op het artikel "Critérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!