InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Critérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestream

Critérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestream

Critérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestream Het Critérium du Dauphiné 2019 gaat van start op zondag 9 juni. De laatste etappe wordt verreden op zondag 16 juni. Deze Franse wielerkoers wordt beschouwd als één van de belangrijkste voorbereidingskoersen voor de Tour de France. In het verleden heette deze koers de 'Dauphiné Libéré'. Hoe is de geschiedenis van deze rittenkoers verlopen? Welke prominente coureurs staan in 2019 op de startlijst van de Dauphiné? Door welke omroepen wordt het Critérium du Dauphiné live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van de Dauphiné 2019?

Geschiedenis Dauphiné

De eerste editie van deze rittenkoers werd verreden in 1947. Dat jaar won de Fransman Édouard Kablinski het eindklassement. Vier renners slaagden erin om deze wedstrijd drie keer te winnen: de Fransen Nello Lauredi, Bernard Hinault en Charly Mottet, en de Spanjaard Luis Ocana. Slechts één keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Frans rittenkoers: Johan van der Velde zegevierde in 1980. Recente winnaars van deze wedstrijd zijn de Spanjaard Alejandro Valverde (2008 en 2009), de Sloveen Janez Brajkovic (2010), de Britten Bradley Wiggins (2011 en 2012) en Chris Froome (2013, 2015 en 2016), de Amerikaan Andrew Talansky (2014) en de Deen Jakob Fuglsang (2017).

Zege in Tour en Dauphiné in één jaar

Doordat de Dauphiné doorgaans kort voor de Tour de France wordt verreden en vaak het parcours ook enigszins lijkt op enkele ritten in de Tour van dat jaar, wordt de Dauphiné door velen beschouwd als de ultieme voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France. Jaarlijks trekken dan ook veel topklassementsrenners naar deze koers om de Tour voor te bereiden.

Twaalf keer slaagde een renner erin om in hetzelfde jaar zowel de Dauphiné als de Tour de France te winnen. Louison Bobet was in 1955 de eerste renner die dat presteerde. Jacques Anquetil won beide koersen in 1963, Eddy Merckx won ze allebei in 1971, Luis Ocaña won beide rittenkoersen in 1973, Bernard Thévenet presteerde dat in 1975, Bernard Hinault presteerde dit zelfs twee keer, namelijk in 1979 en 1981, Miguel Indurain won zowel de Dauphiné als de Tour in 1995, Bradley Wiggins deed dat in 2012 en Chris Froome won ze allebei in 2013, 2015 en 2016.

Naamswijziging van de Dauphiné Libéré

Zoals veel bekende profwielerkoersen is ook deze Franse wedstrijd ooit opgezet door een krant. Het regionale dagblad genaamd Dauphiné Libéré was vanaf de begintijd de organisator en de hoofdsponsor van deze rittenkoers. De officiële naam was jarenlang het 'Critérium du Dauphiné Libéré', maar doorgaans werd deze wedstrijd in de volksmond de 'Dauphiné Libéré' genoemd (dus exact hetzelfde als de krant). Sinds 2010 wordt deze koers echter niet meer door de krant Dauphiné Libéré georganiseerd, maar door de ASO (wat ook de organisator van de Tour de France). Sindsdien is de officiële naam van deze wielerkoers veranderd in: Critérium du Dauphiné.

Parcours en rittenschema Dauphiné 2019

Dauphiné versus Ronde van Zwitserland

De Dauphiné is doorgaans een rittenkoers met een zeer zwaar parcours, dat voor een belangrijk deel door de Franse Alpen gaat. Het Criterium du Dauphiné is vooral bedoeld als een koers waarin de klassementsrenners en klimmers zich kunnen voorbereiden op de bergetappes van de Tour de France. Er is altijd een strijd tussen de Ronde van Zwitserland en de Dauphiné om zoveel mogelijk topklassementsrenners aan de start te krijgen in hun koers. Beide topkoersen worden immers in juni deels gelijktijdig gehouden. Vaak wordt deze strijd gewonnen door de Dauphiné. Dat is in 2019 weer het geval. De Dauphiné heeft als voordeel tegenover de Ronde van Zwitserland, dat men na de Dauphiné een week meer hersteltijd heeft dan na de Zwitserse ronde, in de aanloop richting de Tour de France. Dat blijkt qua opbouw richting topvorm doorgaans toch beter te werken. Daarnaast heeft de Dauphiné vaak ook een parcours dat, veel meer nog dan de Ronde van Zwitserland, erop gericht is om een zo goed mogelijke voorbereidingstest te zijn voor de komende Ronde van Frankrijk. Vaak zijn er met opzet gelijkenissen tussen het parcours van het Criterium du Dauphiné en dat van de Tour. Zo is er in deze Franse voorbereidingskoers een tijdrit opgenomen, die qua lengte en qua type parcours veel lijkt op de tijdrit in de Tour 2019. Zo wordt die dag dus een geschikte test voor veel Tourcoureurs.

Parcours Criterium du Dauphiné 2019

Hoe ziet het rittenschema van deze Franse World Tour-wedstrijd eruit in 2019? Hieronder vindt u het etappeschema. Er moet in deze editie weer enorm veel worden geklommen. In vergelijking met diverse recente edities bevindt het parcours van de Dauphiné 2019 zich wel iets meer in het middengebergte en iets minder in het absolute hooggebergte. Op papier lijken de twee laatste etappes, op 15 en 16 juni, het meest interessant: het zijn twee bergetappes die qua afstand relatief kort zijn, maar qua beklimmingen zwaar zijn. De rit van zaterdag 15 juni is in theorie de koninginnenrit van deze ronde. Men rijdt dan onder meer over de beroemde Col du Granier. De finish ligt op de zaterdag bovenop een col van de buitencategorie: de Montée De Pipay.

Parcours Dauphiné 2019: etappeschema

 • Zo. 9 juni: Aurillac – Jussac 142 km (heuvelrit)
 • Ma. 10 juni: Mauriac – Craponne sur Arzon 180 km (heuvelrit)
 • Di. 11 juni: Le Puy en Velay – Riom 172 km (vlakke etappe)
 • Wo. 12 juni: Roanne – Roanne 26,1 km (tijdrit)
 • Do. 13 juni: Boën sur Lignon – Voiron 201 km (vlakke etappe)
 • Vr. 14 juni: St. Vulbas – St. Michel de Maurienne 228 km (middengebergte)
 • Za. 15 juni: St. Genix les Villages – Les Sept Laux Pipay 133 km (bergrit: bergop finish)
 • Zo. 16 juni: Cluses – Champéry 113,5 km (bergrit)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Deelnemers: teams

Welke teams staan op de startlijst van deze Franse rittenkoers? Het Criterium du Dauphiné telt mee voor de UCI World Tour 2019 en alle 18 ploegen met een World Tour-licentie staan ook op de startlijst van deze wedstrijd. Daarnaast kregen vier ProContinentale Teams wildcards. Die wildcards voor de Dauphiné 2019 gingen naar de drie Franse teams Cofidis, Arkea Samsic en Direct Energie, en naar het Belgische team Wanty Groupe Gobert. In totaal staan er dus 22 teams op de startlijst van de Dauphiné 2019. Alle teams mogen met zeven deelnemers op de startlijst van deze Franse rittenkoers staan.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers prominente namen staan op de startlijst met rugnummers? Grote namen op de deelnemerslijst van de Dauphiné zijn onder meer Chris Froome, Tom Dumoulin, Romain Bardet, Thibaut Pinot, Daniel Martin, Steven Kruijswijk en Richie Porte. Ook interessant is dat bijvoorbeeld Wout van Aert in 2019 op de startlijst van de Dauphiné staat.

Live op tv - Critérium du Dauphiné 2019 bij Sporza en Eurosport

Live op tv bij Sporza

Het Criterium du Dauphiné 2019 is in de lage landen weer live op tv te zien bij Sporza en Eurosport. Door Sporza wordt de Dauphiné live uitgezonden op de Vlaamse publieke zender één. Deze zender zit wel bij de meeste Nederlanders en Belgen in het standaard tv-pakket. De openingsrit van de Dauphiné wordt op zondag 9 juni live uitgezonden als onderdeel van het programma 'Sporza op Zondag', waarin ook aandacht is voor diverse andere sportevenementen.

Let op: van woensdag tot en met zondag bij Sporza pas na de Ronde van België

Van woensdag 12 juni tot en met zondag 16 juni beginnen de live tv-uitzendingen van de Dauphiné bij Sporza wat later dan bijvoorbeeld bij Eurosport. Dat komt doordat Sporza op deze dagen de Ronde van België 2019 live op tv uitzendt. De live-uitzendingen van de Ronde van België beginnen meestal rond half twee en zijn vaak rond 15u30 afgelopen. Na afloop van de live-uitzendingen van de Ronde van België volgt bij Sporza op die dagen de live-uitzending van het Criterium du Dauphiné.

Uitzendschema Dauphiné 2019 live bij Sporza (tv en livestream)

 • Zondag 9 juni: 13u35 live op VRT één (tv, als onderdeel van Sporza op Zondag) en livestream
 • Maandag 10 juni: 15u05 live op VRT één (tv) en livestream
 • Dinsdag 11 juni: 15u05 live op VRT één (tv) en livestream
 • Woensdag 12 juni: vanaf ca. 15u30 live op VRT één (tv) en livestream
 • Donderdag 13 juni: vanaf ca. 15u30 live op VRT één (tv) en livestream
 • Vrijdag 14 juni: vanaf ca. 15u30 live op VRT één (tv) en livestream
 • Zaterdag 15 juni: vanaf. ca. 15u30 live op VRT één (tv) en livestream
 • Zondag 16 juni: vanaf ca. 15u30 live op VRT één (tv) en livestream

Live op tv bij Eurosport

Ook Eurosport zendt elke etappe live uit. De meeste live-uitzendingen zijn bij hen te zien op hun hoofdzender Eurosport1. Uitzonderingen daarop zijn de openingsrit op zondag 9 juni op de etappe van zaterdag 15 juni. De openingsrit op 9 juni wordt live uitgezonden op Eurosport2, aangezien op die middag op het hoofdnet de herenfinale wordt uitgezonden van het tennistoernooi Roland Garros. De etappe van zaterdag 15 juni wordt eveneens live uitgezonden op Eurosport2, aangezien op die zaterdagmiddag op Eurosport1 live de 24 uur van Le Mans 2019 wordt uitgezonden. Zowel de etappe van zondag 9 juni als de rit van zaterdag 15 juni zijn vanzelfsprekend live online te bekijken via de livestream van de Eurosport Player.

Uitzendschema Dauphiné 2019 live bij Eurosport (tv en livestream)

 • Zondag 9 juni: 14u00 op Eurosport2 en livestream
 • Maandag 10 juni: 15u00 op Eurosport1 en livestream
 • Dinsdag 11 juni: 15u00 op Eurosport1 en livestream
 • Woensdag 12 juni: 15u00 op Eurosport1 en livestream
 • Donderdag 13 juni: 15u00 op Eurosport1 en livestream
 • Vrijdag 14 juni: 15u00 op Eurosport1 en livestream
 • Zaterdag 15 juni: 15u30 op Eurosport2 en livestream
 • Zondag 16 juni: 15u45 op Eurosport1 en livestream

Livestream Dauphiné 2019

Livestream Sporza

De Dauphiné 2019 is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met die livestream van Sporza kan men de Daupiné live op een computer (of smartphone) bekijken. De livestream van Sporza is gratis. Deze Vlaamse livestream is officieel echter wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men alleen in België de livestream van Sporza voor deze Dauphiné mag bekijken. Voor andere landen is de gratis livestream van de Dauphiné bij Sporza 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream van Sporza voor de Dauphiné 2019 bevindt zich tijdens deze rittenkoers elke middag tijdens deze koers in het menu 'Nu Live'. Ook kan men deze gratis livestream van de Dauphiné vinden op de Sporza App. De gratis livestream van het Criterium du Dauphiné begint bij Sporza dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Eurosport Player

Er is ook een livestream van de Dauphiné 2019 beschikbaar van Eurosport. Deze officiële livestream van het Criterium du Dauphiné 2019 bevindt zich op elke wedstrijddag op de Eurosport Player App. Om de livestream van Eurosport te bekijken dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De livestream van de Dauphiné begint bij Eurosport doorgaans tegelijkertijd met hun tv-uitzending. De Eurosport Player biedt heel veel uitzendingen van wielerkoersen per livestream aan. Zo is dit het enige platform waarop tijdens de Tour de France 2019 legaal alle etappes integraal, van start tot finish, per livestream bekeken kunnen worden. Ook was de Eurosport Player het platform dat in de Giro 2019 exclusief de officiële Nederlandstalige livestream aanbood voor Nederland en Vlaanderen.

Alternatief: livestream Go App

Men kan de Dauphiné 2019 ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Hiermee kan men online per livestream tv kijken en zo kan men bijvoorbeeld dus ook live per stream naar VRT één kijken. Wie in Nederland toch legaal de live-uitzendingen van Sporza wil zien, kan ze bekijken via een livestream op deze app. Daarnaast kan men op die app ook de live tv-uitzendingen van Eurosport1 per livestream bekijken. Deze streamingdienst is bedoeld voor klanten van Ziggo. Wie digitale tv heeft bij Ziggo, kan gratis gebruik maken van elke livestream op deze dienst. Men kan op die app niet alleen in Nederland, maar in de gehele EU per livestream naar tv kijken en dus de live-uitzendingen van het Criterium du Dauphiné 2019 bekijken. Via deze app kan men niet alleen per livestream naar de live tv-uitzendingen van deze Franse etappekoers kijken bij Sporza en Eurosport1, men kan ook via een stream een week lang alle uitzendingen van etappes terugkijken.

Livestream Dauphiné op FloBikes? Neen

Is er ook een livestream van het Criterium du Dauphiné te vinden op de Noord-Amerikaanse streamingdienst FloBikes? Neen, er is geen livestream van de Dauphiné beschikbaar op die dienst. Op FloBikes is in die periode wel een livestream beschikbaar van de Belgium Tour. Die livestream is echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een Noord-Amerikaans platform dat veel sportevenementen online via een livestream uitzendt. FloBikes is in Europa met name populair geworden vanwege de veldritten die men per livestream uitzendt. Qua wegwedstrijden is hun aanbod qua uitzendingen via de livestream echter heel wat minder interessant voor Europese kijkers. Indien zij een livestream van een grote wegkoers hebben, dan is die vaak namelijk (in verband met uitzendrechtenkwesties) geo-restricted. Dikwijls mag men zo'n livestream van hen bij het wegwielrennen alleen in Canada en/of de Verenigde Staten bekijken.

Livestream Dauphiné op NLziet? Neen

Is het mogelijk om het Criterium du Dauphiné in 2019 via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen, er is geen livestream van de Dauphiné beschikbaar op die app. De omroepen die deze Franse rittenkoers live op tv uitzenden, Eurosport en Sporza, doen namelijk niet mee aan dit mediaplatform en zijn dus ook niet per livestream op die app te bekijken.

Uitslagen Criterium du Dauphiné 2019

Op zondag 9 juni werd de openingsrit gewonnen door Edvald Boasson Hagen. Deze Noor won de sprint van een sterk uitgedund peloton. Op de tweede en derde plek finishten twee Belgen, respectievelijk Philippe Gilbert en Wout van Aert. De tweede etappe werd gewonnen door de Belg Dylan Teuns. Hij won deze heuvelachtige rit voor zijn medevluchter Guillaume Martin. Op dertien seconden achter dit tweetal finishte de groep met de grote klassementsrenners. De derde etappe op dinsdag 11 juni eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door Bennett, voor Van Aert. De tijdrit op woensdag 12 juni werd gewonnen door Van Aert, voor Van Garderen en Dumoulin. Op donderdag 13 juni won Van Aert wederom een etappe. Ditmaal zegevierde hij in een massasprint. Op vrijdag 14 juni werd de etappe gewonnen door Julian Alaphilippe; hij versloeg zijn medevluchter Mühlberger in de eindsprint. Op zaterdag 14 juni werd de koninginnenrit van deze rittenkoers gewonnen door Wout Poels. Op zondag 15 juni werd de slotrit gewonnen door Dylan van Baarle. Het eindklassement werd gewonnen door Jakob Fuglsang.

Voorgaande editie: uitslagen Dauphiné 2018

Op zondag 3 juni 2018 werd de proloog gewonnen door Michal Kwiatkowski. De Pool won deze openingstijdrit nipt, met een voorsprong van één seconde op de Nederlander Jos van Emden. Tijdens de rit van maandag 4 juni was er een heuvelachtige finale, waarin het peloton in stukken uiteen viel. De Zuid-Afrikaan Impey won de etappe; hij zegevierde in de sprint van de voorste groep. Kwiatkowski behield de leiderstrui.

Ook de etappe van dinsdag eindigde in een sprint van een uitgedund peloton. Deze rit werd gewonnen door de Duitser Pascal Ackermann. De Poolse klassementsleider Kwiatkowski kwam in de finale ten val. Dankzij de '3-kilometer-regel' verloor hij echter geen tijd op het peloton. Doch aangezien Impey bonificatiesecondes verdiende (hij werd derde in de daguitslag) pakte deze Zuid-Afrikaan toch de leiderstrui over van de Poolse coureur van Sky. Op de woensdag won Team Sky echter de ploegentijdrit en daardoor heroverde Kwiatkowski die dag weer de leiderstrui.

De etappe van donderdag werd gewonnen door Alaphilippe. In de sprint bergop won deze Fransman van Team Quickstep voor Daniel Martin, Geraint Thomas en Romain Bardet. De leiderstrui van het algemeen klassement verhuisde die dag naar de Italiaan Gianni Moscon (Sky). Op vrijdag won Daniel Martin de bergetappe naar Valmorel. Geraint Thomas eindigde als tweede in de rituitslag, maar pakte die dag wel de leiding in het algemeen klassement. De bergetappe van zaterdag werd gewonnen door Bilbao (Astana). Deze Spanjaard kwam solo zegevierend over de finish. Geraint Thomas finishte ook in deze rit als tweede en behield de leiding in het algemeen klassement. Op zondag 10 juni werd de slotrit gewonnen door Adam Thomas. In de slotfase haalde hij de Spanjaard Navarro in, die tot dat moment solo op kop lag. Het eindklassement van de Dauphiné 2018 werd gewonnen door Geraint Thomas.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Acht van Chaam 2019 - programmaAcht van Chaam 2019 - programmaOp woensdag 31 juli 2019 wordt de Acht van Chaam verreden. Hoe ziet het programma van dit beroemde criterium eruit? Welk…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Gouden Pijl Emmen 2019 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 4 augustus wordt de Gouden Pijl 2019 verreden. Het is de 42e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Bronnen en referenties
 • http://www.letour.fr/criterium-du-dauphine/
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2401/criterium-du-dauphine.html
 • http://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_du_Dauphin%C3%A9
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/134565/aso-deelt-wildcards-uit-voor-parijs-nice-en-dauphine.html
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=163702&c=3
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/152154/criterium-du-dauphine-begint-met-korte-klimtijdrit.html
 • http://www.nu.nl/wielrennen/4239458/criterium-du-dauphine-kent-steile-klim-als-proloog.html

Reageer op het artikel "Critérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!