InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour of California 2017, live op tv - parcours en startlijst

Tour of California 2017, live op tv - parcours en startlijst

Tour of California 2017, live op tv - parcours en startlijst Op zondag 14 mei 2017 gaat de twaalfde editie van de Amgen Tour of California van start. Deze Amerikaanse wielerkoers eindigt op zaterdag 20 mei. Deze ronde is in 2017 voor het eerst een onderdeel van de UCI World Tour. De Tour of California 2017 is live op tv en op het internet (via een livestream) te volgen. Welke teams behoren tot de deelnemers aan deze Ronde van Californië? Hoe ziet het rittenschema van de Ronde van Californië 2017 eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Amerikaanse topwielerkoers verlopen?

Geschiedenis: toprittenkoersen in de USA

Voorloper: Coors Classic

Voordat de Tour of California bestond, zijn er in Amerika al diverse pogingen geweest om een grote internationale rittenkoers voor profwielrenners op te zetten. De bekendste daarvan was de Coors Classic, die bestond van 1980 tot 1988. Deze rittenkoers werd onder meer gewonnen door grootheden als Greg Lemond (1981 en 1985) en Bernard Hinault (1986).

De Coors Classic had grote ambities. Deze rittenkoers telde in 1987 bijvoorbeeld maar liefst 19 etappes en was daarmee, na de drie Grote Rondes, de langste profrittenkoers ter wereld. De Coors Classic had indertijd een grote impact; deze koers heeft (samen met de successen van Greg Lemond in de Tour) gezorgd voor een groeiende populariteit van het profwielrennen in de Verenigde Staten. Diverse Amerikanen die later succesvolle profs werden, hebben verteld dat zij in de jaren tachtig als kind door de wielerbacil werden besmet, toen zij het peloton van de Coors Classic zagen fietsen.

De Coors Classic was ontstaan uit een kleinere rittenwedstrijd genaamd de Red Zinger Race, die van 1975 tot en met 1979 bestond. Met ingang van 1980 werd de bierbrouwer Pete Coors de hoofdsponsor van dit evenement en hij was één van de drijvende krachten achter de grote ambities van dit evenement. Helaas stopte het bedrijf in 1988 met sponsoring en zo verdween de Coors Classic van de kalender.

Tour de Trump

De opvolger van de Coors Classic was de Tour de Trump. Deze rittenkoers werd in 1989 en 1990 georganiseerd en werd gesponsord door de zakenman Donald Trump. Dag Otto Lauritzen won deze koers in 1989, voor Henk Lubberding. In 1990 won Raul Alcala het eindklassement.

Tour DuPont

Na twee edities had Donald Trump blijkbaar al weer genoeg van dit dure speeltje. Toch kon er uiteindelijk in 1991 wel weer een grote Amerikaanse rittenkoers worden georganiseerd, maar ditmaal met het bedrijf DuPont als hoofdsponsor: de Tour DuPont. Erik Breukink won in 1991 de eerste editie van dit evenement. Lance Armstrong won in 1995 en 1996 de laatste twee edities. Hoewel deze koers vaak een sterk deelnemersveld had, werd de Tour DuPont qua publieke belangstelling en prestige nooit een erg groot succes. In 1996 stopte DuPont als hoofdsponsor en zo kwam er een einde aan deze rittenkoers.

Natuurlijk waren er in de periode 1997-2005 nog wel diverse rittenkoersen voor profs in de Verenigde Staten, maar dit waren geen wedstrijden die zulke grote ambities en internationale prestige hadden als vroeger de Coors Classic. Dat was op zich opvallend, aangezien juist in die jaren, door de successen van Lance Armstrong, het wielrennen in de Verenigde Staten populairder was dan ooit te voren.

Amgen Tour of California

In 2006 stond er eindelijk weer een ambitieuze organisatie op in de Amerikaanse wielerwereld, die een wedstrijd wilde opbouwen, die qua sportief niveau zou kunnen wedijveren met de topkoersen in Europa: de Tour of California. Men heeft de ambitie om deze wedstrijd om den duur uit te laten groeien tot de 'Vierde Grote Ronde', na de Tour, de Giro en de Vuelta. Een opvallend detail is, dat de grote sponsor die dit nieuwe evenement mogelijk maakt, het farmaceutische bedrijf Amgen is, dat onder meer een bekende producent van Epo is.

Erelijst Tour of California

In 2006 won Floyd Landis de allereerste editie van de Tour of California. Van 2007 tot en met 2009 werd deze ronde drie keer op rij gewonnen door de Amerikaan Levi Leipheimer. De Australiër Michael Rogers zegevierde in 2010. Chris Horner won het eindklassement in 2011. Robert Gesink was in 2012 de eerste Nederlander die deze rittenkoers won. In 2013 won de Amerikaan Tejay van Garderen deze wedstrijd. De Brit Bradley Wiggins zegevierde in 2014. In 2015 pakte Peter Sagan de eindzege in deze koers.

Uitslagen Tour of California 2014

In 2014 won Mark Cavendish de eerste etappe van deze Amerikaanse rittenkoers. Hij zou later ook nog de laatste (8e) rit winnen. De tweede etappe (een tijdrit) werd gewonnen door Bradley Wiggins, die daarmee ook de basis legde voor zijn eindzege in het algemeen klassement. Rit 3 werd gewonnen door Rohan Dennis, rit 4 door Will Routley, rit 5 door Taylor Phinney, rit 6 door Esteban Chaves en rit 7 door Peter Sagan. Bradley Wiggins won het algemeen klassement met een voorsprong van 30 seconden op de Australiër Rohan Dennis. De beste Nederlander in het algemeen klassement was Laurens ten Dam op de achtste plaats.

Uitslagen Tour of California 2015

In 2015 was Mark Cavendish zeer succesvol als rittenkaper in de Ronde van Californië. Hij won vier etappes: rit 1, 2, 5 en 8. De Let Tom Skujins won de 3e etappe. Peter Sagan won de 4e en de 6e etappe. De zwaarste rit van deze ronde, de bergrit naar Mount Baldy (rit 7), werd gewonnen door Julian Alaphilippe. De strijd om de eindzege ging tussen Sagan en Alaphilippe. Uiteindelijk won Sagan het eindklassement met 3 seconden voorsprong op de Fransman. De beste Nederlander in het eindklassement was Robert Gesink, hij werd vijfde.

Parcours en rittenschema Tour of California 2017

Hieronder vindt u het rittenschema van de Ronde van Californië 2017. Het parcours van de openingsetappe is relatief vlak. In de tweede etappe zijn heel wat beklimmingen opgenomen en de finish ligt bergop. Daarna volgen er op dinsdag en woensdag
weer relatief vlakke etappes. De koninginnenrit van deze ronde vindt plaats op donderdag 18 mei: een bergetappe met de finish op Mount Baldy. Daarna volgt op de vrijdag een individuele tijdrit. De Tour of California wordt op de zaterdag afgesloten met een rit waarin aardig wat moet worden geklommen, maar waarvan de finale vlak is. Bij veel voorgaande edities was er nog een vlakke slotrit (criterium) op de zondag, maar in 2017 is dat niet het geval.

Rittenschema Tour of California 2017

 • Zondag 14 mei, etappe 1: Sacramento - Sacramento
 • Maandag 15 mei, etappe 2: Modesto San José (finish bergop)
 • Dinsdag 16 mei, etappe 3: Pismo Beach Morro Bay
 • Woensdag 17 mei, etappe 4: Santa Barbara Santa Clarita
 • Donderdag 18 mei, etappe 5: Ontario Mount Baldy (bergetappe)
 • Vrijdag 19 mei, etappe 6: Big Bear Lake (individuele tijdrit, 24 km)
 • Zaterdag 20 mei, etappe 7: Mountain High Pasadena

Deelnemers: teams

Van de 18 World Tour Teams doen er 11 mee aan de Amgen Tour of California. Er doen ook enkele Continentale Teams mee aan deze ronde. Doorgaans mogen teams van dat niveau niet deelnemen aan World Tour-wedstrijden, maar de UCI heeft voor de Tour of California een uitzondering gemaakt, mede omdat de organisatie een aantal Amerikaanse Continentale Teams toch graag aan de start wilde hebben.

World Tour Teams:

 • Astana
 • BMC
 • BORA Hansgrohe
 • Cannondale Drapac
 • Dimension Data
 • Katusha Alpecin
 • TEAMLottoNL Jumbo
 • Quick Step Floors
 • Sunweb
 • Team Sky
 • Trek Segafredo

ProContinentale Teams:

 • Cofidis
 • UnitedHealthcare
 • Novo Nordisk

Continentale Teams:

 • Rally Cycling
 • Jelly Belly p/b Maxxis

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan op de deelnemerslijst van de Ronde van Californië 2017? Prominente namen op de startlijst van deze ronde zijn onder meer Peter Sagan, Marcel Kittel, Rafal Majka, Andrew Talansky, Robert Gesink, Alexander Kristoff, John Degenkolb en David Lopez. Hieronder vindt u de complete startlijst met rugnummers.

Tour of California 2017 - startlijst met rugnummers
QUICKSTEP FLOORS
1 KITTEL Marcel (Dui)
2 BAUER Jack (NZe)
3 MAS NICOLAU Enric (Spa)
4 SABATINI Fabio (Ita)
5 SCHACHMANN Maximilian (Dui)
6 STYBAR Zdenek (Tsj)
7 TRENTIN Matteo (Ita)
8 VELITS Martin (Slw)

BMC

11 BOHLI Tom (Zwi)
12 BOOKWALTER Brent (USA)
13 DRUCKER Jean-Pierre(Lux)
14 ELMIGER Martin (Zwi)
15 GERTS Floris (Ned)
16 SANCHEZ Samuel (Spa)
17 SCHÄR Michael (Zwi)
18 SCOTSON Miles (Aus)

BORA HANSGROHE

21 SAGAN Peter (Slw)
22 BASKA Erik (Slw)
23 BODNAR Maciej (Pol)
24 KOLAR Michal (Slw)
25 MAJKA Rafal (Pol)
26 McCARTHY Jay (Aus)
27 POLJANSKI Pawel (Pol)
28 SAGAN Juraj (Slw)

CANNONDALE-DRAPAC

31 TALANSKY Andrew (USA)
32 BETTIOL Alberto (Ita)
33 BROWN Nathan (USA)
34 CANTY Brendan (Aus)
35 CRADDOCK Lawson (USA)
36 PHINNEY Taylor (USA)
37 SKUJINS Toms (Let)
38 WIPPERT Wouter (Ned)

KATUSHA-ALPECIN

41 KRISTOFF Alexander (Noo)
42 MACHADO Tiago (Por)
43 MATHIS Marco (Dui)
44 MORKOV Michael (Den)
45 POLITT Nils (Dui)
46 RESTREPO Jhonatan (Col)
47 WÜRTZ SCHMIDT M. (Den)
48 ZABEL Rick (Dui)

TREK SEGAFREDO

51 DEGENKOLB John (Dui)
52 COLEDAN Marco (Ita)
53 DANIEL Gregory (USA)
54 KORT Koen de (Ned)
55 GUERREIRO Ruben (Por)
56 IRIZAR Markel (Spa)
57 REIJNEN Kiel (USA)
58 ZUBELDIA Haimar (Spa)

TEAMLottoNL - JUMBO
61 GESINK Robert (Ned)
62 BENNETT George (NZe)
63 BOUWMAN Koen (Ned)
64 TIER Floris de (Bel)
65 LINDEMAN Bertjan (Ned)
66 OLIVIER Daan (Ned)
67 TOLHOEK Antwan (Ned)
68 VERMEULEN Alexey (USA)

COFIDIS

71 EDET Nicolas (Fra)
72 BAGOT Yohan (Fra)
73 BONNAFOND Guillaume (Fra)
74 TURNIER Mathias Le(Fra)
75 MATE Luis Angel (Spa)
76 ROSSETTO Stéphane (Fra)
77 SOUPE Geoffrey (Fra)
78 GENECHTEN Jonas van (Bel)

RALLY CYCLING

81 BRITTON Rob (Can)
82 DAL-CIN Matteo (Can)
83 VOS Adam de (Can)
84 HUFFMAN Evan (USA)
85 JOYCE Colin (USA)
86 KUSS Sepp (USA)
87 PATE Danny (USA)
88 YOUNG Eric (USA)

SKY

91 VIVIANI Elia (Ita)
92 BOSWELL Ian (USA)
93 DIBBEN Jonathan (UK)
94 DOULL Owain (UK)
95 GEOGHEGAN HART Tao(UK)
96 KENNAUGH Peter (UK)
97 LOPEZ David (Spa)
98 POPPEL Danny van (Ned)

UAE - TEAM EMIRATES

101 GUARDINI Andrea (Ita)
102 CONSONNI Simone (Ita)
103 DURASEK Kristijan (Kro)
104 GANNA Filippo (Ita)
105 KUMP Marko (Slv)
106 LAENGEN Vegard Stake (Noo)
107 MIRZA Yousef (UAE)
108 ZURLO Federico (Ita)

SUNWEB GIANT

111 ANDERSEN Soren K. (Den)
112 CURVERS Roy (Ned)
113 FROHLINGER Johannes (Dui)
114 HAMILTON Chris (Aus)
115 HOFSTEDE Lennard (Ned)
116 OOMEN Sam (Ned)
117 SINKELDAM Ramon (Ned)
118 TEUNISSEN Mike (Ned)
ASTANA
121 BRESCHEL Matti (Den)
122 VREESE Laurens de (Bel)
123 FOMINYKH Daniil (Kaz)
124 KAMYSHEV Arman (Kaz)
125 KORSAETH Truls E. (Noo)
126 MINALI Riccardo (Ita)
127 TLEUBAYEV Ruslan (Kaz)
128 ZAKHAROV Artyom (Kaz)

DIMENSION DATA

131 KING Benjamin (USA)
132 DOUGALL Nick (Aus)
133 EISEL Bernhard (Oos)
134 FARRAR Tyler (USA)
135 JANSE v.RENSBURG Rein.(ZAf)
136 MORTON Lachlan David (Aus)
137 RENSHAW Mark (Aus)
138 THWAITES Scott (UK)

UNITEDHEALTHCARE

141 HENDERSON Gregory (NZe)
142 ACEVEDO Janier (Col)
143 CLARKE Jonathan (Aus)
144 EATON Daniel (USA)
145 JARAMILLO Daniel (Col)
146 MANNION Gavin (USA)
147 McCABE Travis (USA)
148 PUTT Tanner (USA)

TEAM NOVO NORDISK

151 GIOUX Romain (Fra)
152 HENTTALA Joonas (Fin)
153 LOZANO RIBA David (Spa)
154 MEJIAS LEAL Javier (Spa)
155 PERON Andrea (Ita)
156 PLANET Charles (Fra)
157 VERSCHOOR Martijn (Ned)
158 WILLIAMS Christopher (Aus)

JELLY BELLY P/B MAXXIS

161 CASTILLO Ulises (Mex)
162 BENNETT Sean (USA)
163 BERRY Josh (USA)
164 CHEYNE Jordan (Can)
165 RATHE Jacob (USA)
166 SHELDEN Taylor (USA)
167 TVETCOV Serghei (Roe)
168 WOLFE Ben (USA)

Uitslagen Amgen Tour of California 2017

De openingsetappe van de Ronde van Californië 2017 eindigde in een massasprint. Deze werd gewonnen door de Duitser Marcel Kittel. Wereldkampioen Peter Sagan finishte als tweede. De Italiaan Viviani (Sky) werd derde. De tweede etappe (met finish bergop) werd gewonnen door de Pool Majka. Hij sloeg in die rit een dubbelslag, want hij pakte ook de leiderstrui. De derde rit eindigde in een massasprint. Peter Sagan won deze etappe en zijn ploeggenoot Majka behield de leiderstrui.

De vierde rit werd gewonnen door de Amerikaan Evan Huffman (Team Rally). Hij was de sterkste van een kopgroep van vijf renners. Deze groep bleef in de finale nipt uit de greep van het peloton. Met een achterstand van dertien seconden op de kopgroep won Sagan de sprint en werd zo zesde in de daguitslag. Majka behield bij deze rit de leiding in het algemeen klassement. De vijfde etappe was de koninginnenrit. De ritzege ging naar de Amerikaans Talansky. Majka werd tweede in de rituitslag en behield de leiderstrui.

De zesde etappe was een tijdrit die gewonnen werd door Jon Dibben. De Nieuw-Zeelander George Bennett (TEAMLottoNL-Jumbo) werd vierde in de tijdrit en pakte de leiderstrui. De zevende en laatste etappe werd gewonnen door Evan Huffman (Team Rally). Hij was wederom de sterkste van een kopgroep. Het eindklassement werd gewonnen door Bennett. De beste Nederlander in het eindklassement was Sam Oomen op de negende plaats.

Live op tv

De Tour of California 2017 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Vanwege het tijdsverschil zijn deze live-uitzendingen in Europa 's avonds te zien zijn. De uitzendingen zullen plaatsvinden op de zender Eurosport1. Hieronder vindt u het uitzendschema van deze wielerronde. Eurosport afficheert zichzelf duidelijk als 'The Home of Cycling'. Terwijl men 's avonds op deze zenders de Tour of California kan bekijken, is 's middags op Eurosport de Giro d'Italia 2017 te zien.

Uitzendschema: Tour of California 2017 live op tv bij Eurosport

 • Zondag 14 mei: om 23u00 op Eurosport 1
 • Maandag 15 mei: om 23u05 op Eurosport 1
 • Dinsdag 16 mei: om 23u00 op Eurosport 1
 • Woensdag 17 mei: om 23u20 op Eurosport 1
 • Donderdag 18 mei: om 23u00 op Eurosport 1
 • Vrijdag 19 mei: om 23u00 op Eurosport 1
 • Zaterdag 20 mei: om 21u00 op Eurosport 1

Livestream

De Tour of California wordt door Eurosport ook uitgezonden via een livestream op de Eurosport Player App. Met deze stream kan men deze Amerikaanse koers live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Daarnaast zullen er ook op diverse andere websites livestreams beschikbaar zijn, waaronder Procyclinglive.

Lees verder

© 2015 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2017 - deelnemers en startlijstVuelta 2017 - deelnemers en startlijstDe 72e editie van de Ronde van Spanje gaat op zaterdag 19 augustus 2017 van start in de Franse plaats Nimes. De laatste…
Vuelta 2017 - live op tv en livestreamVuelta 2017 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2017 gaat van start op zaterdag 19 augustus. Dit is de 72e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Giro d'Italia 2017 live op tv - exclusief op EurosportGiro d'Italia 2017 live op tv - exclusief op EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2017 van start op Sardinië. Dit is de honderdste editie van de Ronde van Italië. De openingsrit…
Tour of California 2014 - startlijst, rittenschema, live, tvDe negende editie van de Amgen Tour of California vindt plaats van zondag 11 mei tot en met zondag 17 mei 2014. Welke de…
Tour de France 2017, live op tv bij de NOS op NPO1 en SporzaTour de France 2017, live op tv bij de NOS op NPO1 en SporzaDe 104de editie van de Tour de France 2017, oftewel de Ronde van Frankrijk 2017, wordt van 1 tot en met 23 juli 2017 ver…
Bronnen en referenties
 • http://www.amgentourofcalifornia.com/stages
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30555/etappeschema-ronde-van-californie-2015-gepresenteerd.html
 • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=518
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Tour_de_Trump
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Tour_DuPont
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2865/amgen-tour-of-california.html

Reageer op het artikel "Tour of California 2017, live op tv - parcours en startlijst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!