Tour of California 2019, live op tv en livestream

Tour of California 2019, live op tv en livestream Op zondag 12 mei 2019 gaat de veertiende editie van de Amgen Tour of California van start. Deze Amerikaanse wielerkoers eindigt op zaterdag 18 mei. Deze ronde is in 2019 een onderdeel van de UCI World Tour. De Tour of California 2019 is live op tv te bekijken. Ook kan men de ritten van de Ronde van Californië op het internet via een livestream volgen.

Geschiedenis: toprittenkoersen in de USA

Voorloper: Coors Classic

Voordat de Tour of California bestond, zijn er in Amerika al diverse pogingen geweest om een grote internationale rittenkoers voor profwielrenners op te zetten. De bekendste daarvan was de Coors Classic, die bestond van 1980 tot 1988. Deze rittenkoers werd onder meer gewonnen door grootheden als Greg Lemond (1981 en 1985) en Bernard Hinault (1986).

De Coors Classic had grote ambities. Deze rittenkoers telde in 1987 bijvoorbeeld maar liefst 19 etappes en was daarmee, na de drie Grote Rondes, de langste profrittenkoers ter wereld. De Coors Classic had indertijd een grote impact; deze koers heeft (samen met de successen van Greg Lemond in de Tour) gezorgd voor een groeiende populariteit van het profwielrennen in de Verenigde Staten. Diverse Amerikanen die later succesvolle profs werden, hebben verteld dat zij in de jaren tachtig als kind door de wielerbacil werden besmet, toen zij het peloton van de Coors Classic zagen fietsen.

De Coors Classic was ontstaan uit een kleinere rittenwedstrijd genaamd de Red Zinger Race, die van 1975 tot en met 1979 bestond. Met ingang van 1980 werd de bierbrouwer Pete Coors de hoofdsponsor van dit evenement en hij was één van de drijvende krachten achter de grote ambities van dit evenement. Helaas stopte het bedrijf in 1988 met sponsoring en zo verdween de Coors Classic van de kalender.

Tour de Trump

De opvolger van de Coors Classic was de Tour de Trump. Deze rittenkoers werd in 1989 en 1990 georganiseerd en werd gesponsord door de zakenman Donald Trump. Dag Otto Lauritzen won deze koers in 1989, voor Henk Lubberding. In 1990 won Raul Alcala het eindklassement.

Tour DuPont

Na twee edities had Donald Trump blijkbaar al weer genoeg van dit dure speeltje. Toch kon er uiteindelijk in 1991 wel weer een grote Amerikaanse rittenkoers worden georganiseerd, maar ditmaal met het bedrijf DuPont als hoofdsponsor: de Tour DuPont. Erik Breukink won in 1991 de eerste editie van dit evenement. Lance Armstrong won in 1995 en 1996 de laatste twee edities. Hoewel deze koers vaak een sterk deelnemersveld had, werd de Tour DuPont qua publieke belangstelling en prestige nooit een erg groot succes. In 1996 stopte DuPont als hoofdsponsor en zo kwam er een einde aan deze rittenkoers.

Natuurlijk waren er in de periode 1997-2005 nog wel diverse rittenkoersen voor profs in de Verenigde Staten, maar dit waren geen wedstrijden die zulke grote ambities en internationale prestige hadden als vroeger de Coors Classic. Dat was op zich opvallend, aangezien juist in die jaren, door de successen van Lance Armstrong, het wielrennen in de Verenigde Staten populairder was dan ooit te voren.

Amgen Tour of California

In 2006 stond er eindelijk weer een ambitieuze organisatie op in de Amerikaanse wielerwereld, die een wedstrijd wilde opbouwen, die qua sportief niveau zou kunnen wedijveren met de topkoersen in Europa: de Tour of California. Men heeft de ambitie om deze wedstrijd om den duur uit te laten groeien tot de 'Vierde Grote Ronde', na de Tour, de Giro en de Vuelta. Een opvallend detail is, dat de grote sponsor die dit nieuwe evenement mogelijk maakt, het farmaceutische bedrijf Amgen is, dat onder meer een bekende producent van Epo is.

Erelijst Tour of California

In 2006 won Floyd Landis de allereerste editie van de Tour of California. Van 2007 tot en met 2009 werd deze ronde drie keer op rij gewonnen door de Amerikaan Levi Leipheimer. De Australiër Michael Rogers zegevierde in 2010. Chris Horner won het eindklassement in 2011. Robert Gesink was in 2012 de eerste Nederlander die deze rittenkoers won. In 2013 won de Amerikaan Tejay van Garderen deze wedstrijd. De Brit Bradley Wiggins zegevierde in 2014. In 2015 pakte Peter Sagan de eindzege in deze koers. In 2016 ging de eindzege naar de Fransman Julian Alaphilippe. In 2017 werd de Tour of California gewonnen door Nieuw-Zeelander George Bennett. In 2019 ging de eindzege naar het Colombiaanse supertalent Bernal.

Parcours en rittenschema Tour of California 2019

Hoe ziet het rittenschema van de Ronde van Californië 2019 eruit? Hieronder vindt u het etappeschema. In theorie zijn de etappes van maandag en vrijdag de twee zwaarste ritten. De laatstgenoemde etappe, op vrijdag 17 mei naar Mount Baldy, kan beschouwd worden als de koninginnenrit van deze editie van de Tour of California.

Parcours Tour of California 2019

 • Zo. 12 mei, rit 1: Sacramento - Sacramento 143 km
 • Ma. 13 mei, rit 2: Rancho Cordova - South Lake Tahoe 194.5 km
 • Di. 14 mei, rit 3: Stockton - Morgan Hill 207 km
 • Wo. 15 mei, rit 4: Raceway Laguna Seca - Morro Bay 212.5 km
 • Do. 16 mei, rit 5: Pismo Beach - Ventura 218.5 km
 • Vr. 17 mei, rit 6: Ontario - Mount Baldy 127.5 km
 • Za. 18 mei, rit 7: Santa Clarita - Pasadena 141 km

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van Californië 2019? Tot de prominente renners op de deelnemerslijst van deze koers behoren onder meer Peter Sagan, Mark Cavendish, Richie Porte, Rohan Dennis, George Bennett, Tejay van Garderen, Rigoberto Uran, Nacer Bouhanni en Magnus Cort Nielsen.

Live op tv

De Tour of California 2019 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Vanwege het tijdsverschil zijn deze live-uitzendingen in Europa 's avonds te zien zijn. (De openingsrit is voor de Europese kijkers zelfs middenin de nacht live te zien.) De uitzendingen vinden plaats op de zender Eurosport1. Hieronder vindt u het voorlopige uitzendschema van de live-uitzendingen van deze Tour of California. Eurosport afficheert zichzelf duidelijk als 'The Home of Cycling'. Terwijl men 's avonds op deze zenders de Tour of California kan bekijken, is 's middags op Eurosport de Giro d'Italia 2019 te zien.

Uitzendschema Tour of California 2019 live op tv en livestream:

 • Zondag 12 mei: 1u00 's nachts live op Eurosport1 (tv) en livestream
 • Maandag 13 mei: 23u00 live op Eurosport1 (tv) en livestream
 • Dinsdag 14 mei: 23u00 live op Eurosport1 (tv) en livestream
 • Woensdag 15 mei: 23u00 live op Eurosport1 (tv) en livestream
 • Donderdag 16 mei: 23u00 live op Eurosport1 (tv) en livestream
 • Vrijdag 17 mei: 23u00 live op Eurosport1 (tv) en livestream
 • Zaterdag 18 mei: 21u00 live op Eurosport1 (tv) en livestream

Livestream Tour of California 2019

Livestream Eurosport

De Tour of California wordt ook door een livestream van Eurosport uitgezonden. Die livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Met deze livestream kan men deze Amerikaanse koers live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Men dient echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben, om deze livestream van de Tour of California te kunnen bekijken. Bij de Ronde van Californië 2019 gelden voor de livestream normaal gesproken dezelfde begintijdstippen als voor de live tv-uitzendingen. Men kan op deze Player niet alleen per livestream naar deze Tour of California kijken, men kan daarop ook de streams van de uitzendingen terugkijken.

Niet alleen qua tv-uitzendingen, ook qua uitzendingen op de livestream is Eurosport 'The Home of Cycling'. Overdag zijn op de Eurosport Player per livestream ook de etappes van de Giro d'Italia 2019 te bekijken. Die livestream op de Eurosport Player is de officiële stream voor Nederland en Vlaanderen van deze Ronde van Italië. Op die app van Eurosport zijn in het hele wegwielerseizoen veel wedstrijden per livestream te bekijken. Tijdens de Ronde van Frankrijk kan men bijvoorbeeld alle Touretappes op die app integraal (van start tot finish) per livestream bekijken.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om de etappes van de Tour of California 2019 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met die app kan men namelijk per livestream kijken naar de uitzendingen op de zenders van het basispakket van Ziggo. Zo kan men dus ook per livestream van 12 tot en met 18 mei 2019 elke avond kijken naar de live-uitzendingen op Eurosport1. Deze Ziggo Go App is bedoeld voor klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Met deze app kan men per livestream in de gehele Europese Unie naar tv kijken. Behalve via de livestream, kan men ook per stream de tv-uitzendingen (een week lang) terugkijken bij deze streamingdienst.

Livestream FloBikes? Neen

Veel Noord-Amerikaanse wielerwedstrijden worden via een livestream uitgezonden door FloBikes. Heeft dit bedrijf ook een livestream bij de Tour of California 2019? Neen, zij hebben de uitzendrechten van deze rittenkoers niet en zij verzorgen daarom dus ook geen livestream van deze koers.

Uitslagen Tour of California 2019

In 2019 werd de openingsrit gewonnen door Peter Sagan. De tweede rit werd gewonnen door Kasper Asgreen. In de derde etappe pakte Remi Cavagna de zege. De Nederlander Fabio Jakobsen won de vierde etappe. De vijfde rit werd gewonnen door Ivan Garcia Cortina. De zesde rit (de koninginnenrit met finish op Mount Baldy) werd gewonnen door Tadej Pogacar. De zesde en laatste etappe werd door Cees Bol gewonnen. De eindzege in het algemeen klassement ging naar Tadej Pogacar.

Voorgaande editie: uitslagen Tour of California 2018

De openingsetappe op zondag eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door Gaviria. Als tweede finishte Ewan. Op maandag werd de tweede etappe (finish bergop) gewonnen door Bernal, voor Majka, Adam Yates en de Nederlander Tolhoek. Ritwinnaar Bernal pakte die dag ook de leiderstrui. Op dinsdag werd de derde etappe gewonnen door de aanvaller Toms Skujins. Bernal behield die dag de leiding in het algemeen klassement.

Op woensdag sloeg de Amerikaan Tejay van Garderen een dubbelslag: hij won de vierde etappe (de tijdrit) en pakte ook de leiderstrui. Op donderdag eindigde de etappe in een massasprint. Gaviria won die rit en Van Garderen behield die dag de leiding in het algemeen klassement. In de bergetappe van vrijdag 19 mei sloeg Bernal een grandioze dubbelslag: hij won solo die rit en pakte meteen ook de leiderstrui. Op zaterdag eindigde de slotrit in een massasprint. Daarin ging de zege naar Gaviria. Bernal won het eindklassement van de Ronde van Californië 2018.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Oman - Tour of Oman 2019Ronde van Oman - Tour of Oman 2019In 2019 wordt de tiende editie georganiseerd van de Tour of Oman. Op zaterdag 16 februari wordt de openingsetappe verred…
Ronde van Turkije 2019 (Tour of Turkey) live tv & livestreamRonde van Turkije 2019 (Tour of Turkey) live tv & livestreamDe 55e editie van de Presidential Cycling Tour Of Turkey begint op dinsdag 16 april 2019. De slotrit wordt verreden op z…
BinckBank Tour 2020 - live op tv en livestreamBinckBank Tour 2020 - live op tv en livestreamOp dinsdag 29 september 2020 gaat de BinckBanck Tour van start. De slotrit van deze wielerkoers is op zaterdag 3 oktober…
Ronde van Romandië 2019, live op tv en livestreamRonde van Romandië 2019, live op tv en livestreamDe 73e editie van de Ronde van Romandië gaat van start op dinsdag 30 april 2019. Deze wielerkoers eindigt op zondag 5 me…
Critérium du Dauphiné 2020 - live op tv en livestreamCritérium du Dauphiné 2020 - live op tv en livestreamHet Critérium du Dauphiné wordt beschouwd als één van de belangrijkste voorbereidingswedstrijden op de Tour de France. I…
Bronnen en referenties
 • http://www.amgentourofcalifornia.com/stages
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30555/etappeschema-ronde-van-californie-2015-gepresenteerd.html
 • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=518
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Tour_de_Trump
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Tour_DuPont
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2865/amgen-tour-of-california.html

Reageer op het artikel "Tour of California 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!