InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour of California 2019, live op tv en livestream

Tour of California 2019, live op tv en livestream

Tour of California 2019, live op tv en livestream Op zondag 12 mei 2019 gaat de veertiende editie van de Amgen Tour of California van start. Deze Amerikaanse wielerkoers eindigt op zaterdag 18 mei. Deze ronde is in 2019 een onderdeel van de UCI World Tour. De Tour of California 2019 is live op tv te bekijken. Ook kan men de ritten van de Ronde van Californië op het internet via een livestream volgen.

Geschiedenis: toprittenkoersen in de USA

Voorloper: Coors Classic

Voordat de Tour of California bestond, zijn er in Amerika al diverse pogingen geweest om een grote internationale rittenkoers voor profwielrenners op te zetten. De bekendste daarvan was de Coors Classic, die bestond van 1980 tot 1988. Deze rittenkoers werd onder meer gewonnen door grootheden als Greg Lemond (1981 en 1985) en Bernard Hinault (1986).

De Coors Classic had grote ambities. Deze rittenkoers telde in 1987 bijvoorbeeld maar liefst 19 etappes en was daarmee, na de drie Grote Rondes, de langste profrittenkoers ter wereld. De Coors Classic had indertijd een grote impact; deze koers heeft (samen met de successen van Greg Lemond in de Tour) gezorgd voor een groeiende populariteit van het profwielrennen in de Verenigde Staten. Diverse Amerikanen die later succesvolle profs werden, hebben verteld dat zij in de jaren tachtig als kind door de wielerbacil werden besmet, toen zij het peloton van de Coors Classic zagen fietsen.

De Coors Classic was ontstaan uit een kleinere rittenwedstrijd genaamd de Red Zinger Race, die van 1975 tot en met 1979 bestond. Met ingang van 1980 werd de bierbrouwer Pete Coors de hoofdsponsor van dit evenement en hij was één van de drijvende krachten achter de grote ambities van dit evenement. Helaas stopte het bedrijf in 1988 met sponsoring en zo verdween de Coors Classic van de kalender.

Tour de Trump

De opvolger van de Coors Classic was de Tour de Trump. Deze rittenkoers werd in 1989 en 1990 georganiseerd en werd gesponsord door de zakenman Donald Trump. Dag Otto Lauritzen won deze koers in 1989, voor Henk Lubberding. In 1990 won Raul Alcala het eindklassement.

Tour DuPont

Na twee edities had Donald Trump blijkbaar al weer genoeg van dit dure speeltje. Toch kon er uiteindelijk in 1991 wel weer een grote Amerikaanse rittenkoers worden georganiseerd, maar ditmaal met het bedrijf DuPont als hoofdsponsor: de Tour DuPont. Erik Breukink won in 1991 de eerste editie van dit evenement. Lance Armstrong won in 1995 en 1996 de laatste twee edities. Hoewel deze koers vaak een sterk deelnemersveld had, werd de Tour DuPont qua publieke belangstelling en prestige nooit een erg groot succes. In 1996 stopte DuPont als hoofdsponsor en zo kwam er een einde aan deze rittenkoers.

Natuurlijk waren er in de periode 1997-2005 nog wel diverse rittenkoersen voor profs in de Verenigde Staten, maar dit waren geen wedstrijden die zulke grote ambities en internationale prestige hadden als vroeger de Coors Classic. Dat was op zich opvallend, aangezien juist in die jaren, door de successen van Lance Armstrong, het wielrennen in de Verenigde Staten populairder was dan ooit te voren.

Amgen Tour of California

In 2006 stond er eindelijk weer een ambitieuze organisatie op in de Amerikaanse wielerwereld, die een wedstrijd wilde opbouwen, die qua sportief niveau zou kunnen wedijveren met de topkoersen in Europa: de Tour of California. Men heeft de ambitie om deze wedstrijd om den duur uit te laten groeien tot de 'Vierde Grote Ronde', na de Tour, de Giro en de Vuelta. Een opvallend detail is, dat de grote sponsor die dit nieuwe evenement mogelijk maakt, het farmaceutische bedrijf Amgen is, dat onder meer een bekende producent van Epo is.

Erelijst Tour of California

In 2006 won Floyd Landis de allereerste editie van de Tour of California. Van 2007 tot en met 2009 werd deze ronde drie keer op rij gewonnen door de Amerikaan Levi Leipheimer. De Australiër Michael Rogers zegevierde in 2010. Chris Horner won het eindklassement in 2011. Robert Gesink was in 2012 de eerste Nederlander die deze rittenkoers won. In 2013 won de Amerikaan Tejay van Garderen deze wedstrijd. De Brit Bradley Wiggins zegevierde in 2014. In 2015 pakte Peter Sagan de eindzege in deze koers. In 2016 ging de eindzege naar de Fransman Julian Alaphilippe. In 2017 werd de Tour of California gewonnen door Nieuw-Zeelander George Bennett. In 2019 ging de eindzege naar het Colombiaanse supertalent Bernal.

Parcours en rittenschema Tour of California 2019

Hoe ziet het rittenschema van de Ronde van Californië 2019 eruit? Hieronder vindt u het etappeschema. In theorie zijn de etappes van maandag en vrijdag de twee zwaarste ritten.De laatstgenoemde etappe, op vrijdag 17 mei naar Mount Baldy, kan beschouwd worden als de koninginnenrit van deze editie van de Tour of California.

Parcours Tour of California 2019

 • Zo. 12 mei, rit 1: Sacramento - Sacramento 143 km
 • Ma. 13 mei, rit 2: Rancho Cordova - South Lake Tahoe 194.5 km
 • Di. 14 mei, rit 3: Stockton - Morgan Hill 207 km
 • Wo. 15 mei, rit 4: Raceway Laguna Seca - Morro Bay 212.5 km
 • Do. 16 mei, rit 5: Pismo Beach - Ventura 218.5 km
 • Vr. 17 mei, rit 6: Ontario - Mount Baldy 127.5 km
 • Za. 18 mei, rit 7: Santa Clarita - Pasadena 141 km

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van Californië 2019?Tot de prominente renners die al hebben aangegeven dat ze op de startlijst van deze koers staan, behoren onder meer Peter Sagan, Rohan Dennis, George Bennett en Magnus Cort Nielsen. Zodra de deelnemerslijst met rugnummers van de Ronde van Californië 2019 bekend is, wordt hier een link naar die startlijst geplaatst.

Live op tv

De Tour of California 2019 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Vanwege het tijdsverschil zijn deze live-uitzendingen in Europa 's avonds te zien zijn. De uitzendingen zullen plaatsvinden op de zender Eurosport1. T.z.t. vindt u hier het uitzendschema van de live-uitzendingen van deze Tour of California. Eurosport afficheert zichzelf duidelijk als 'The Home of Cycling'. Terwijl men 's avonds op deze zenders de Tour of California kan bekijken, is 's middags op Eurosport de Giro d'Italia 2019 te zien.

Livestream Tour of California 2019

Livestream Eurosport

De Tour of California wordt door Eurosport ook uitgezonden via een livestream op de Eurosport Player App. Met deze stream kan men deze Amerikaanse koers live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Men dient echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben, om deze livestream van de Tour of California te kunnen bekijken. Bij de Ronde van Californië 2019 gelden voor de livestream normaal gesproken dezelfde begintijdstippen als voor de live tv-uitzendingen. Overdag zijn op de Eurosport Player per livestream ook de etappes van de Giro d'Italia 2019 te bekijken.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om de etappes van de Tour of California 2019 via een livestream op de Ziggo Go App te bekijken. Met die app kan men namelijk per livestream kijken naar de uitzendingen op de zenders van het basispakket van Ziggo. Zo kan men dus ook per livestream van 12 tot en met 18 mei 2019 elke avond kijken naar de live-uitzendingen op Eurosport1.

Voorgaande editie: uitslagen Tour of California 2018

De openingsetappe op zondag eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door Gaviria. Als tweede finishte Ewan. Op maandag werd de tweede etappe (finish bergop) gewonnen door Bernal, voor Majka, Adam Yates en de Nederlander Tolhoek. Ritwinnaar Bernal pakte die dag ook de leiderstrui. Op dinsdag werd de derde etappe gewonnen door de aanvaller Toms Skujins. Bernal behield die dag de leiding in het algemeen klassement.

Op woensdag sloeg de Amerikaan Tejay van Garderen een dubbelslag: hij won de vierde etappe (de tijdrit) en pakte ook de leiderstrui. Op donderdag eindigde de etappe in een massasprint. Gaviria won die rit en Van Garderen behield die dag de leiding in het algemeen klassement. In de bergetappe van vrijdag 19 mei sloeg Bernal een grandioze dubbelslag: hij won solo die rit en pakte meteen ook de leiderstrui. Op zaterdag eindigde de slotrit in een massasprint. Daarin ging de zege naar Gaviria. Bernal won het eindklassement van de Ronde van Californië 2018.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BinckBank Tour 2018 - live op tv en livestreamBinckBank Tour 2018 - live op tv en livestreamOp maandag 13 augustus 2018 gaat de BinckBanck Tour van start. De slotrit van deze wielerkoers is op zondag 19 augustus.…
Ronde van Polen 2018 - live op tv en livestreamRonde van Polen 2018 - live op tv en livestreamDe Ronde van Polen 2018 gaat van start op zaterdag 4 augustus. De slotrit wordt verreden op vrijdag 10 augustus. Het is…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Giro 2018 eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvGiro 2018 eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2018 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op vrijdag 4 mei. De start en…
Tour 2018: 9e etappe (kasseienrit), live op tv en livestreamTour 2018: 9e etappe (kasseienrit), live op tv en livestreamOp zondag 15 juli 2018 wordt de negende etappe verreden van de Tour de France. De start van deze rit is in Arras. De fin…
Bronnen en referenties
 • http://www.amgentourofcalifornia.com/stages
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30555/etappeschema-ronde-van-californie-2015-gepresenteerd.html
 • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=518
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Tour_de_Trump
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Tour_DuPont
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2865/amgen-tour-of-california.html

Reageer op het artikel "Tour of California 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 31-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!