Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet Het Nationale Ballet is niet alleen in Nederland een belangrijk balletgezelschap maar is door de hoogwaardige kwaliteit ook in het buitenland te bewonderen. Het is het grootste balletinstituut van Nederland met dansers van over de hele wereld. Hoe is dit ballet ontstaan? En wat is er in 2015 van te zien?

Geschiedenis

Tot 1961 was er een sprake van een 'balletoorlog' (concurrentiestrijd) tussen twee toonaangevende balletten: Het Amsterdams Ballet onder leiding van Mascha ter Weeme en het Nederlands Ballet van Sonia Gaskell. Op 31 augustus 1961 besluiten ze in plaats van te strijden hun krachten te bundelen en fuseren deze twee met elkaar tot het Nationale Ballet.
Sonia Gaskell was dan ook degene die zorgde voor de heropbouw van ballet na de Tweede Wereldoorlog en was degene die de hele fusering leidde. Zij overleed op 9 juli 1974 in Parijs.

In 1985 krijgt het Nationale Ballet een vast onderkomen in het muziektheater aan het Waterlooplein. Deze locatie wordt gedeeld met De Nederlandse Opera en het Stadhuis. Na succesvolle jaren wordt er in 2013 besloten dat er een topinstituut moet komen voor opera en ballet en dit kan worden gerealiseerd door het fuseren van Het Nationale Ballet (wat haar naam behoudt), De Nederlandse Opera (dit wordt de Nationale Opera) en het Muziektheater (dit krijgt de naam Nationale Opera & Ballet).

Nationale Opera & Ballet

In 1915 was het al duidelijk dat er zowel een nieuw operagebouw als een nieuw stadhuis zou moeten komen. Doordat de locaties van de gebouwen veel discussies opriepen duurde het lang totdat er daadwerkelijke ontwerpen en ideeën op tafel kwamen.
In 1955 kregen de architecten Berghoef en Vegter de opdracht tot het ontwerpen van het stadhuis aan het Waterlooplein en in 1964 werd dit ontwerp afgekeurd. Een prijsvraag moest in 1967 een nieuw ontwerp opleveren maar ook hiervan werd het winnende ontwerp (van architect Wilhelm Holzbauer) niet uitgevoerd (reden onbekend).
In 1956 kreeg ingenieur Bijvoet de opdracht een operagebouw te ontwerpen en het ontwerp werd in 1967 goedgekeurd maar desondanks werd er aan de uitvoering niet begonnen.

Uiteindelijk opperde Wilhelm Holzbauer in 1979 het idee de twee projecten samen te voegen in één gebouw. Cees Dam had ondertussen het stokje overgenomen van Bijvoet die in 1979 overleden was. Ook werd in dit jaar besloten dat het gebouw onderdak zou moeten gaan bieden aan Het Nationale Ballet.
Uiteindelijk wisten Holzbauer en Dam om van twee gecompliceerde ontwerpen één ontwerp te maken en in 1986 werd het Muziektheater officieel geopend. Waarna in 2013 de naam veranderde in Nationale Opera & Ballet.

Rangen en standen in het ballet

Traditiegetrouw kent het Nationale Ballet een systeem dat is opgebouwd uit rangen. Iedere danser heeft een bepaalde rang die aangeeft wat het niveau is van de danser. Wanneer veelbelovende jonge dansers van de balletacademie afkomen kan er voor worden gekozen om deze dansers toe te laten tot de Junior Company, een stap tussen de academie en Het Nationale Ballet in.
De Junior Company bestaat op dit moment uit 12 dansers, zij volgen een vergelijkbaar dagprogramma als dat de dansers van Het Nationale Ballet volgen.

Na een jaar te hebben gedanst bij het Nationale Ballet krijg je de titel Élève dit houdt in, dat je meer rollen krijgt en vaker mee mag dansen met het Corps de Ballet. Als de leiding van het balletgezelschap iets in je ziet, kun je een jaarcontract krijgen (dat kan worden omgezet in een contract voor onbepaalde tijd). In dit jaar maak je deel uit van het Corps de Ballet, letterlijk vertaald: Het lichaam van Ballet. Dit houdt in dat je danst in het ensemble en je danst mee in veel producties.

Na het Corps de Ballet zijn er nog enkele promoties, deze worden behaald op basis van talent en dansprestaties. Deze promoties zijn echter niet voor iedere danser weggelegd. De eerstvolgende stap is een promotie naar Coryphée, hierbij sta je vooraan in het Corps de Ballet en mag je soms kleinere solistische rollen op je nemen. Kom je nog een stapje hogerop dan krijg je de titel Grand Sujet. Als Grand Sujet dans je nog steeds mee met het ensemble maar neem je ook (in kleine groepjes) grotere rollen voor je rekening. Wanneer de artistieke leiding je goed genoeg vindt om alleen op het podium te mogen staan, kan je benoemd worden tot tweede solist. Dit houdt in dat je bijna alleen solistische en half solistische rollen vertolkt. De hoogste rang die je in de balletwereld kan bereiken is het worden van een eerste solist. Een danser die alleen dragende hoofdrollen vertolkt. Het Nationale Ballet heeft anno 2015 dertien eerste solisten:
 • Jurgita Dronina
 • Casey Herd
 • Isaac Hernandez
 • Matthew Golding
 • Igone de Jongh
 • Maia Makhateli
 • Vito Mazzeo
 • Marijn Rademaker
 • Anna Tsygankova
 • Artur Shesterikov
 • Jozef Varga
 • Remi Wörtmeyer
 • Anu Viheriaranta

Marijn Rademaker is de eerste mannelijke Nederlandse solist sinds 1995, tot 1995 was dit Boris de Leeuw. Marijn was bij het Stuttgarter Ballet in Duitsland al eerste solist en is sinds 1 januari 2015 terug bij het Nationale Ballet. Hier is hij direct benoemd tot eerste solist. Zijn eerste hoofdrol is voor hem weggelegd in La Dame aux Camélias.

Bloed, Zweet en Blaren

Het Nationale Ballet in een reality serie, het klinkt misschien ietwat onlogisch in de oren maar in 2014 kwam de serie 'Bloed, Zweet en Blaren' op TV. De serie is gemaakt door de AVRO in samenwerking met regisseur Olaf van Paassen (producent de Haaien).
De serie bestond uit acht afleveringen waarin per aflevering een danser(es) van het Nationale Ballet wordt gevolgd in zowel het dagelijks leven als in de danswereld. De afleveringen lieten zien hoe er naar een grote voorstelling toe wordt gewerkt en de onderlinge relaties tussen de dansers. Ook de pijn die de dansers moeten lijden om het uiterste uit hun zelf te kunnen halen wordt niet geromantiseerd, maar de euforie die de dansers hebben na het leveren van een goede prestatie lijkt alles waard.

Agenda Nationale Ballet 2015

 • Het Zwanenmeer 1-8 maart 2015
 • Back to Bach 8-23 mei 2015
 • Cinderella 1 januari 2015
 • La Dame aux Camélias 10-26 april 2015
 • Cool Brittania 17-27 juni 2015
 • New Moves 22-27 juni 2015
 • Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast 8-11 mei 2015
© 2015 - 2020 Yvette001, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Bolshoi BalletHet Bolshoi Ballet is veruit het beroemdste balletgezelschap ter wereld. Het Bolshoi Ballet staat al jarenlang aan de to…
Het Russisch ballet aan het begin van de twintigste eeuwHet klassiek ballet is niet weg te denken in de danswereld. Dat is als zo sinds de 17de eeuw. Vergeleken met onze modern…
Joaquín Cortés; de koning van de flamencoHij danst. Hij danst fantastisch. Hij is Spaans, macho en mooi. Helaas is hij in ons nuchtere Nederland nog niet zo beke…
Zarathoustra - BéjartZarathoustra was volgens Béjart zelf de bekroning van zijn werk. Het twee uur durende ballet met zijn vijftig dansers is…

Biografie Isabelle BeernaertToen ze in 2009 vanuit ons buurland België naar Nederland kwam was ze direct geliefd bij het publiek. Ze zorgt in So You…
Tour of California 2019, live op tv en livestreamTour of California 2019, live op tv en livestreamOp zondag 12 mei 2019 gaat de veertiende editie van de Amgen Tour of California van start. Deze Amerikaanse wielerkoers…
Bronnen en referenties
 • http://operaballet.nl/
 • http://dansmaar.kunstkijker.org/pagina_bekijken.php?pagina_id=66

Reageer op het artikel "Het Nationale Ballet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Yvette001
Gepubliceerd: 25-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!