Ronde van Romandië 2019, live op tv en livestream

Ronde van Romandië 2019, live op tv en livestream De 73e editie van de Ronde van Romandië gaat van start op dinsdag 30 april 2019. Deze wielerkoers eindigt op zondag 5 mei in Geneve. Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. De officiële naam van deze wedstrijd is de 'Tour de Romandie'. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De Ronde van Romandië 2019 is live op tv te zien. Daarnaast kan men de etappes van deze Zwitserse wedstrijd ook online volgen via een livestream. Hoe ziet het parcours van de Ronde van Romandië 2019 eruit? Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van Romandië 2019? Welke prominente coureurs hebben in de loop der jaren de 'Tour de Romandie' gewonnen?

Geschiedenis en erelijst

In 1947 werd de Ronde van Romandië voor het eerst verreden. Oorspronkelijk gold deze rittenkoers vooral als één van de belangrijke voorbereidingswedstrijden voor de Giro d'Italia. De recordhouder qua aantal zeges in deze koers is de Ier Stephen Roche. Hij zegevierde drie keer in de Ronde van Romandië: in 1983, in 1984 en in zijn wonderjaar 1987 (in dat laatste jaar won hij ook de Giro, de Tour en het wereldkampioenschap).

Recente winnaars van de Ronde van Romandië zijn Roman Kreuziger (2009), Simon Spilak (2010), Cadel Evans (2011), Bradley Wiggins (2012), Chris Froome (2013 en 2014), Ilnur Zakarin (2015), Nairo Quintana (2016), Richie Porte (2017) en Primoz Roglic (2018). Evans, Wiggins en Froome wonnen de Tour de France respectievelijk in 2011, 2012 en 2013. Hieruit blijkt duidelijk dat de Ronde van Romandië in de praktijk een goede test is, voor klassementsrenners die zich op de Tour de France focussen.

Nederlandse successen

Vijf keer werd de Ronde van Romandië door een Nederlander gewonnen. Wout Wagtmans was in 1952 de eerste Nederlandse eindwinnaar. Joop Zoetemelk won in 1974, Johan van der Velde in 1978, Gerard Veldscholten in 1988 en de voorlopig laatste Nederlandse winnaar was Thomas Dekker in 2007.

Belgische successen

Zes keer won een Belg de Ronde van Romandië. De eerste Belgische eindwinst werd meteen geboekt in de allereerste editie van deze koers: in 1947 won Désiré Keteleer het eindklassement. Willy Bocklandt won deze rittenkoers in 1963, Eddy Merckx zegevierde in 1968, Wilfried David won in 1973 en Claude Criquielion was in 1986 voorlopig de laatste Belgische eindwinnaar.

Romandië

Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. Qua taal is dit gebied te beschouwen als een eenheid, maar staatkundig gezien is dat niet helemaal het geval (er is niet bijvoorbeeld een aparte deelregering voor Romandië). Romandië bestaat uit een aantal kantons die officieel Franstalig zijn, namelijk Vaud, Neuchâtel, Jura en Genève, maar daarnaast behoren ook delen van de tweetalige kantons Fribourg en Wallis bij Romandië, en tot slot hoort ook nog een deel van Bern bij dit gebied.

Romandië ligt in het westen van Zwitserland (tegen Frankrijk aan). In het Duits noemt men dit gebied Welschland of Welsche Schweiz, in het Frans noemt men het Romandie of Suisse Romande. De grens tussen Duitstalig en Franstalig Zwitserland ligt grotendeels bij de rivier de Saane. De grens tussen deze twee gebieden (en vooral ook het culturele verschil tussen de gebieden) noemt men vaak de 'Röstigraben' (oftewel de 'rösti-greppel')

Ruim 20 procent van de Zwitserse bevolking heeft Frans als hoofdtaal. Circa 63 procent heeft Duits als hoofdtaal. Het Italiaans is voor 6,5 procent van de Zwitsers de hoofdtaal. Daarnaast beschouwt nog circa een half procent van de Zwitsers het 'Reto-Romaans' als zijn hoofdtaal.

Parcours en rittenschema Ronde van Romandië 2019

Hieronder vindt u het rittenschema van de Tour de Romandie 2019. Hoe ziet globaal gezien het parcours van deze Zwitserse rittenkoers eruit? De wedstrijd begint op dinsdag met een proloog van 3,8 kilometer. Daarna volgt op woensdag een rit door het middengebergte, met een heuvelachtige finale. Ook de etappe van donderdag gaat deels door het middengebergte, maar deze rit heeft een wat vlakkere finale. Op vrijdag ligt de finish bovenop een heuvel. Op zaterdag staat er een bergrit op het programma, met een bergop finish. Op zondag wordt deze koers afgesloten met een individuele tijdrit van 16,9 kilometer.

Rittenschema Ronde van Romandië 2019

 • Proloog, dinsdag 30 april in Neuchatel 3,8 km
 • 1e etappe, woensdag 1 mei: Neuchâtel - La Chaux-de-Fonds 168 km
 • 2e etappe, donderdag 2 mei: Le Locle - Morges 174 km
 • 3e etappe, vrijdag 3 mei: Romont - Romont (heuvelop finish) 160 km
 • 4e etappe, zaterdag 4 mei: Lucens - Torgon (bergrit - bergop finish) 176 km
 • 5e etappe, zondag 5 mei:Genève (individuele tijdrit) 16,9 km

Deelnemers: teams

Welke ploegen staan op de startlijst van de Ronde van Romandië 2019? Alle 18 teams uit de UCI World Tour 2019 staan automatisch op de deelnemerslijst van deze Zwitserse World Tour-wedstrijd. Daarnaast heeft de organisatie van deze Zwitserse etappekoers nog twee wildcards uitgedeeld. Die gingen naar het Belgische team Wanty Groupe Gobert en naar de Zwitserse Nationale Selectie. In totaal staan er op de startlijst van de Ronde van Romandië 2019 dus 20 teams.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van Romandië 2019? Op de deelnemerslijst staan onder meer Geraint Thomas, Steven Kruijswijk, Primoz Roglic, Emanuel Buchmann, Daniel Felipe Martinez, Michael Woods, Merhawi Kudus, Ilnur Zakarin, Simon Spilak, Felix Grossschartner, Rui Costa, Diego Rosa, Remco Evenepoel en Thomas de Gendt.

Live op tv: Eurosport

De Tour de Romandie 2019 wordt grotendeels live op tv uitgezonden door Eurosport. De eerste live tv-uitzending begint op dinsdag 30 april om 16u00 op de zender Eurosport 1. Ook op veel andere dagen staat de live tv-uitzending van deze koers gepland om 16u00. Twee etappes zijn niet live op tv te zien, maar wel op wel via de livestream van Eurosport: de rit van woensdag 1 mei en die van zondag 5 mei.

Etappe op woensdag 1 mei niet live op tv, wel op de livestream

Let op: de etappe van woensdag 1 mei wordt niet live op tv uitgezonden door Eurosport, aangezien men ervoor kiest om op die middag live de GP Frankfurt uit te zenden. Om 17u00 is er een uitgebreide samenvatting van de eerste etappe van de Ronde van Romandië te zien op Eurosport 1. De etappe van woensdag is echter wel vanaf 16u00 live te zien op de livestream van de Eurosport Player.

Slotrit (tijdrit) niet live op tv, wel op de livestream (zondag 5 mei 2019)

Let op: de slotetappe van de Ronde van Romandië op zondag 5 mei is bij Eurosport niet live op tv te zien. Dit heeft te maken met hun drukke programma aan live-evenementen op die middag (met onder meer de MotoGP, het WK snooker en de Tour de Yorkshire). Die slotrit is bij Eurosport echter wel vanaf 13u45 via hun livestream te bekijken. Daarnaast is om 18u30 een uitgebreide samenvatting van deze laatste etappe te zien op de tv-zender Eurosport 1.

Uitzendschema Eurosport: Ronde van Romandië 2019 live op tv en livestream:

 • Dinsdag 30 april: om 16u00 live op Eurosport 1 en de livestream
 • Woensdag 1 mei: niet live op tv, wel om 16u00 live op de livestream van de Eurosport Player
 • Donderdag 2 mei: om 16u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Vrijdag 3 mei: om 16u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Zaterdag 4 mei: om 16u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Zondag 5 mei: niet live op tv, wel om 13u45 live op de livestream van de Eurosport Player

Romandië ook live op tv bij Sporza? Neen

Bij diverse voorgaande edities werd deze koers ook vaak live op tv uitgezonden door de VRT/Sporza (de Vlaamse publieke omroep). In 2019 is dat helaas echter niet het geval. Wegens bezuinigingen heeft Sporza besloten om deze koers niet meer live op tv uit te zenden.

Wielrennen live op tv

Welke overige topwielerwedstrijden zijn in deze periode live op tv en online per livestream te volgen? Op Eurosport en Ziggo Sport zendt men live op tv en per livestream in deze week ook de Tour of Yorkshire uit. Een week daarna gaan twee World Tour-wedstrijden van start die ook live op tv en online via de livestream bij Eurosport bekeken kunnen worden. Op zaterdag 11 mei gaat de Giro d'Italia van start. Die etappes zijn drie weken lang 's middags live te zien. Vanaf zondag 12 mei kan men elke dag 's avonds live naar de Tour of California kijken.

Livestream Ronde van Romandië 2019

Livestream Eurosport

De Ronde van Romandië is ook dagelijks live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Via die livestream kan men bijvoorbeeld op een smartphone of laptop naar de etappes van de Ronde van Romandië 2019 kijken. De officiële livestream voor Nederland en België bevindt zich op de Eurosport Player. Op die app zijn alle etappes per livestream te bekijken. Op tv zijn daarentegen twee ritten niet live te zien. Via die livestream kan men dus ook op 1 mei de eerste etappe van de Ronde van Romandië 2019 bekijken, terwijl die rit door Eurosport niet live op tv wordt uitgezonden. Ook de slotrit (tijdrit) op 5 mei kan men wel via hun livestream bekijken, maar niet op tv. Men dient wel een betaald abonnement te hebben op die app, om die livestream van Eurosport te kunnen bekijken. Met een abonnement op de Eurosport Player kan men in het gehele seizoen ook via de livestream naar veel andere topkoersen kijken. Zo heeft Eurosport exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia 2019 voor Nederland en België. Op de Eurosport Player kan men niet alleen per livestream naar de koersen kijken, maar kan men per stream ook de uitzendingen terugkijken.

Livestream Sporza? Neen

Is de Ronde van Romandië in 2019 via een livestream van Sporza te volgen? Neen. In de periodes toen Sporza de Ronde van Romandië nog live op tv uitzonden, hadden zij dikwijls eveneens een gratis livestream van deze koers. In 2019 heeft Sporza echter niet de uitzendrechten van de Ronde van Romandië en is deze koers dus ook niet op tv of per livestream bij hen te volgen.

Livestream NOS? Neen

Ook de NOS heeft niet de live-uitzendrechten van deze koers en ook bij hen is deze Zwitserse ronde dus niet per livestream te bekijken. Er is dus bijvoorbeeld ook geen livestream van die app te vinden op de NPO Start-app. Ook is er geen livestream te vinden op NLziet, aangezien Eurosport niet meedoet aan dit platform.

Alternatief: livestream via Go App

Het is ook mogelijk om de Ronde van Romandië grotendeels via een livestream op de Go App (online tv) te volgen. Dit is een dienst van VodafoneZiggo waarmee men online tv kan kijken. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken behoort de zender Eurosport 1. Deze streamingdienst is beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Men kan op die app niet alleen per livestream naar de 'Tour de Romandie' kijken, maar achteraf kan men de uitzendingen van Eurosport ook een week terugkijken. Er is echter wel één duidelijk nadeel vergeleken met de livestream van de Eurosport Player. Op die app van Eurosport kan men namelijk elke rit bekijken per livestream, dus ook de tijdrit op zondag 5 mei. Op de app van Ziggo kan men die slottijdrit niet via de livestream bekijken, omdat men op die app per stream alleen maar kan bekijken wat ook op tv te zien is en die tijdrit wordt niet op televisie uitgezonden.

Uitslagen Ronde van Romandië 2019

Op dinsdag 30 april werd de proloog van deze Zwitserse rittenkoers gewonnen door de Sloveen Jan Tratnik. Op de tweede plek in die tijdrit eindigde zijn landgenoot Primoz Roglic. Op woensdag werd de eerste etappe gewonnen door Roglic; hij won de sprint van de voorste groep. Roglic sloeg een dubbelslag: hij pakte die dag ook de leiderstrui. Op donderdag won Küng de etappe via een mooie solo. Roglic behield die dag de leiderstrui. Op vrijdag werd de etappe gewonnen door de Fransman David Gaudu. Hij was de sterkste in de sprint heuvelop. Op zaterdag won klassementsleider Roglic de etappe door de sprint van de voorste groep te winnen. Op zondag won Roglic eveneens de slotrit (tijdrit) en pakte zo overtuigend de zege in het eindklassement.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Romandië 2018

De proloog van de Tour de Romandie 2018 werd gewonnen door Michael Matthews. De Australiër won nipt, met één seconde voorsprong op de Zwitser Tom Bohli. De Spanjaard Omar Fraile won de eerste rit, hij zegevierde in de sprint van een grote groep. Roglic pakte die dag de leiderstrui. De tweede rit werd gewonnen door de Belg Thomas de Gendt, hij kwam solo zegevierend over de finish. Roglic behield die dag z'n leiderstrui. De derde etappe (klimtijdrit) werd gewonnen door de Colombiaan Egan Bernal. Wederom behield Roglic zijn leiderstrui. De vierde etappe (koninginnenrit) werd gewonnen door Jakob Fuglsang. Roglic finishte als tweede en behield wederom zijn leidende positie in het algemeen klassement. De slotrit werd gewonnen door Ackermann. Roglic won het eindklassement.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Zwitserland. Op zaterdag 26 september staat de wegwedstrijd…

Ronde van Zwitserland 2020: Digital Swiss 5 tv en livestreamRonde van Zwitserland 2020: Digital Swiss 5 tv en livestreamIn 2020 worden wereldwijd enorm veel sportevenementen afgelast vanwege het coronavirus, waaronder de Ronde van Zwitserla…
Rennen met je bed. Een sport in opkomstDe dokter heeft het je al eerder gezegd; je moet gaan sporten. Goed voor de gezondheid, goed voor de sociale contacten e…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Talen_in_Zwitserland
 • http://www.tourderomandie.ch/
 • http://www.touretappe.nl
 • http://www.sporza.be

Reageer op het artikel "Ronde van Romandië 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!