InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Zwitserland 2019, live op tv en livestream

Ronde van Zwitserland 2019, live op tv en livestream

Ronde van Zwitserland 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 15 juni 2019 begint de 83e editie van de Ronde van Zwitserland. De openingsetappe is een individuele tijdrit. De laatste etappe van de Tour du Suisse 2019 wordt op zondag 23 juni verreden. De Ronde van Zwitserland 2019 is live op tv te volgen. Ook kan men deze Zwitserse rittenkoers via een livestream bekijken.

Historie en erelijst

De Ronde van Zwitserland wordt verreden sinds 1933. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door de Oostenrijker Max Bulla. De recordhouder qua aantal eindzeges in deze ronde is de Italiaan Pasquale Fornara, die deze koers vier keer won: in 1952, 1954, 1957 en 1958. De Ronde van Zwitserland werd drie keer gewonnen door de legendarische Zwitserse coureurs Ferdi Kübler (1942, 1948 en 1951) en Hugo Koblet (1950, 1953 en 1955), en door de Portugees Rui Costa (2012, 2013 en 2014).

Belgische en Nederlandse eindzeges

Op de landenranking staat Zwitserland eerste met 23 eindzeges. Italië staat tweede met 19 eindzeges en België is derde met 8 eindzeges. In 1936 was Henri Garnier de eerste Belg die erin slaagde om deze rittenkoers te winnen. In 1971 was Georges Pintens de tweede Belgische eindwinnaar. Eddy Merckx won deze koers in 1974 en Roger de Vlaeminck zegevierde in 1975. De Belgen heersten in de jaren zeventig vaak in deze ronde; van 1977 tot en met 1979 wonnen ze de Ronde van Zwitserland drie keer op rij. Michel Pollentier won in 1977, Paul Wellens (een oom van Tim Wellens) in 1978 en Wilfried Wesemael in 1979. In 1991 was Luc Roosen de achtste en voorlopig laatste Belgische winnaar van de Ronde van Zwitserland. Slechts één keer werd deze ronde door een Nederlander gewonnen: in 1976 zegevierde Hennie Kuiper.

Imago Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland behoort tot de bekendste rittenkoersen uit de wielerwereld. De organisatoren presenteren hun 'Tour du Suisse' graag als de 'vierde grote ronde' (naast de Tour, Giro en Vuelta). Hoewel de Ronde van Zwitserland zeker een grote historie en een grote sportieve prestige heeft, is deze koers in de praktijk toch echt niet te vergelijken met de Tour, Giro of Vuelta. Voor de meeste toprenners die deelnemen aan de Tour du Suisse is deze ronde niet een hoofddoel, maar een belangrijke voorbereidingswedstrijd richting de Tour de France.

Parcours en rittenschema Ronde van Zwitserland 2019

Hieronder vindt u het etappeschema van de Tour de Suisse 2019. Er zitten twee individuele tijdritten in dit rittenschema: de openingsrit en de achtste (voorlaatste) etappe. Diverse etappes gaan over heuvels en door het middengebergte (de 2e, 4e en 5e rit). De zesde en de zevende etappe zijn bergritten waarbij de finish bovenop een berg ligt.

Rittenschema Ronde van Zwitserland 2019 (onder voorbehoud)

 • Za. 15 juni, rit 1: Langnau (individuele tijdrit) 9,5 km
 • Zo. 16 juni, rit 2: Langnau Langnau (heuvelrit) 168,6 km
 • Ma. 17 juni, rit 3: Flamatt Murten 162,3 km
 • Di. 18 juni, rit 4: Murten Ariesheim (heuvelrit)163,9 km
 • Wo. 19 juni, rit 5: Münchenstein Einsiedeln (heuvelrit) 117 km
 • Do. 20 juni, rit 6: Einsiedeln Flumserberg (bergop finish) 120,2 km
 • Vr. 21 juni, rit 7: Unterterzen St. Gotthard (bergop finish) 216,6 km
 • Za. 22 juni, rit 8: Goms (tijdrit) 19,2 km
 • Zo. 23 juni, rit 9: Ulrichen-Ulrichen
144,4 km

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke ploegen staan op de startlijst van de Ronde van Zwitserland 2019? Alle 18 teams met een licentie voor de UCI World Tour 2019 gaan in de Tour de Suisse 2019 automatisch van start. Daarnaast heeft de organisatie drie wildcards uitgedeeld aan twee ProContinentale Teams: Direct Energie, Rally UHC Cycling. Ook krijgt de Zwitserse nationale selectie een wildcard. In totaal staan er dus 21 ploegen op de startlijst van de Ronde van Zwitserland 2019.

Welke toprenners staan op de deelnemerslijst van de Ronde van Zwitserland 2019? Prominente renners op de voorlopige startlijst zijn onder meer Geraint Thomas, Nairo Quintana, Greg van Avermaet, Fernando Gaviria en Peter Sagan. T.z.t. wordt hier de definitieve startlijst met rugnummers gemeld van de Tour de Suisse 2019.

Ronde van Zwitserland 2019 live op tv

Live op tv in Nederland

Op welke zender is de Ronde van Zwitserland in 2018 live op tv te zien voor de kijkers in Nederland en België? In Nederland wordt de Ronde van Zwitserland 2019 weer live uitgezonden door Eurosport. Als het uitzendschema van de live tv-uitzendingen van Eurosport bekend is voor de Tour de Suisse 2019, dan wordt het hier geplaatst.

Live op tv in België: Telenet Play Sports

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Ronde van Zwitserland in 2019 niet live uit op tv of per livestream. In het verleden zond Sporza deze koers vaak wel uit. Als gevolg van een grote bezuinigingsoperatie binnen de Vlaamse publieke omroep heeft men echter moeten beslissen om diverse wielerkoersen niet meer live uit te zenden. Daartoe behoort ook de Ronde van Zwitserland. In België wordt de Ronde van Zwitserland in 201 exclusief live uitgezonden door Telenet Play Sports (tv en livestream). Om die zenders te ontvangen dient men een abonnement op Play Sports te hebben. Zodra het uitzendschema van Play Sports voor deze Zwitserse rittenkoers bekend is, wordt die hier geplaatst.

Livestream Ronde van Zwitserland 2018

Livestream Eurosport

De Ronde van Zwitserland 2019 is ook online via een livestream bij Eurosport te bekijken. De officiële livestream voor Nederland is beschikbaar op de Eurosport Player App. Om die livestream bij de Tour de Suisse 2019 te bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De Eurosport Player is een app waarmee men in het hele jaar veel sportevenementen online per livestream kan bekijken, waaronder veel wielerkoersen, waaronder (exclusief) de Giro d'Italia en integraal alle etappes van de Tour de France.

Livestream Telenet Play Sports

In België wordt er ook een officiële livestream doorTelenet Play Sports beschikbaar gesteld. Daarmee kan men deze Zwitserse wedstrijd in België dus op een computer of smartphone bekijken. Om deze officiële Belgische livestream van de Ronde van Zwitserland te kunnen bekijken dient men een betaald abonnement te hebben bij het bedrijf dat deze stream beschikbaar stelt (Play Sports). Deze livestream bevindt zich op de wedstrijddagen op de website van Play Sports. Ook is de livestream te vinden op de Play Sports Go App. Wie geen vast abonnement op Play Sports heeft, kan een dagpas of weekendpas bij hen kopen, waarmee men alsnog elke livestream (voor respectievelijk één etmaal of voor één weekend) van hen bekijken.

Het bedrijf Telenet Play Sports richt zich doorgaans niet erg veel op wegwielrennen, op hun website is vooral veel voetbal en veldrijden per livestream te bekijken. De livestream van Telenet Play Sports begint dagelijks tegelijk met hun live tv-uitzending.

Geen livestream Sporza

Jarenlang werd deze koers via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT Sporza. (Die livestream was overigens wel 'geo-restricted.) Anno 2019 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten en verschaffen zij dus ook niet meer een livestream van de Ronde van Zwitserland.

Livestream via Go App

Men kan in Nederland de Ronde van Zwitserland 2019 ook bekijken via de Go App (online tv). Met deze applicatie van Ziggo kan men immers tv kijken via een livestream op een computer of smartphone. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Eurosport 1 kijken.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Zwitserland 2018

Küng en BMC

De Tour de Suisse 2018 begon op zaterdag 9 juni met een ploegentijdrit die geworden werd door het team BMC. Op 20 seconden werd het team Sunweb tweede. Op 27 seconden werd het team QuickStep derde. De Zwitser Küng van BMC mocht na afloop van deze openingsrit de leiderstrui aantrekken. Op zondag 10 juni won Peter Sagan de tweede etappe. Hij zegevierde in de sprint van een groep van circa 70 renners. Gaviria finishte als tweede. Küng behield die dag de leiding in het algemeen klassement.

Op maandag werd de etappe gewonnen door Sonny Colbrelli. De Italiaan won de sprint van de voorste groep, waarin nog enkele tientallen renners zaten. Hij zegevierde voor Gaviria en Sagan. Küng bleef leider in het algemeen klassement. Op dinsdag werd de etappe gewonnen door Christopher Juul Jensen. Als sterkste coureur uit een kopgroep bleef hij in de finale in z'n eentje over. Hij kwam solo zegevierend over de finish. Achter hem won Matthews de sprint van een uitgedund peloton. Küng behield de leiderstrui.

BMC heerst: Porte grijpt de macht

Op woensdag 13 juni won de Italiaans Ulissi de rit over een bergachtig parcours; hij zegevierde in de sprint van een grote groep. Richie Porte pakte die dag de leiderstrui. Op donderdag 14 juni werd de etappe gewonnen door Soren Kragh Andersen (Sunweb). Deze Deen was in de finale de sterkste van een kopgroep en kwam solo over de finish. Kort daarachter was er op de slotklim de strijd tussen de klassementsrenners. Daarin was Porte de sterkste; hij versterkte z'n leidende positie in het algemeen klassement door 12 seconden te pakken op de overige favorieten. Op vrijdag werd de bergrit op indrukwekkende wijze gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaan trok ten aanval en kwam solo zegevierend over de finish. Porte eindigde als derde in de daguitslag en behield z'n leiderstrui. De etappe op zaterdag 16 juni eindigde in een massasprint, die gewonnen werd door Démare, voor Gaviria. Op zondag 17 juni werd de slottijdrit gewonnen door Küng (BMC). De eindzege in het algemeen klassement ging naar Richie Porte, die eveneens voor BMC rijdt.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 8 april 2019 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 1…
Ronde van België 2019 - live op tv en livestreamRonde van België 2019 - live op tv en livestreamOp woensdag 12 juni 2019 gaat de Ronde van België 2019 van start. Op zondag 16 juni wordt de slotetappe verreden van de…
Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamOp zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamRuta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamOp woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 f…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourdesuisse.ch/de/tour_de_suisse_2015/etappenplan/
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Zwitserland

Reageer op het artikel "Ronde van Zwitserland 2019, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mertens Marcel, 15-06-2015 09:49 #1
Kan detail van 3 rit niet zien parcour?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!