InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Zwitserland 2019, live op tv en livestream

Ronde van Zwitserland 2019, live op tv en livestream

Ronde van Zwitserland 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 15 juni 2019 begint de 83e editie van de Ronde van Zwitserland. De openingsetappe is een individuele tijdrit. De laatste etappe van de Tour du Suisse 2019 wordt op zondag 23 juni verreden. De Ronde van Zwitserland 2019 is live op tv te volgen. Ook kan men deze Zwitserse rittenkoers via een livestream bekijken.

Historie en erelijst

De Ronde van Zwitserland wordt verreden sinds 1933. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door de Oostenrijker Max Bulla. De recordhouder qua aantal eindzeges in deze ronde is de Italiaan Pasquale Fornara, die deze koers vier keer won: in 1952, 1954, 1957 en 1958. De Ronde van Zwitserland werd drie keer gewonnen door de legendarische Zwitserse coureurs Ferdi Kübler (1942, 1948 en 1951) en Hugo Koblet (1950, 1953 en 1955), en door de Portugees Rui Costa (2012, 2013 en 2014).

Belgische en Nederlandse eindzeges

Op de landenranking staat Zwitserland eerste met 23 eindzeges. Italië staat tweede met 19 eindzeges en België is derde met 8 eindzeges. In 1936 was Henri Garnier de eerste Belg die erin slaagde om deze rittenkoers te winnen. In 1971 was Georges Pintens de tweede Belgische eindwinnaar. Eddy Merckx won deze koers in 1974 en Roger de Vlaeminck zegevierde in 1975. De Belgen heersten in de jaren zeventig vaak in deze ronde; van 1977 tot en met 1979 wonnen ze de Ronde van Zwitserland drie keer op rij. Michel Pollentier won in 1977, Paul Wellens (een oom van Tim Wellens) in 1978 en Wilfried Wesemael in 1979. In 1991 was Luc Roosen de achtste en voorlopig laatste Belgische winnaar van de Ronde van Zwitserland. Slechts één keer werd deze ronde door een Nederlander gewonnen: in 1976 zegevierde Hennie Kuiper.

Imago Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland behoort tot de bekendste rittenkoersen uit de wielerwereld. De organisatoren presenteren hun 'Tour du Suisse' graag als de 'vierde grote ronde' (naast de Tour, Giro en Vuelta). Hoewel de Ronde van Zwitserland zeker een grote historie en een grote sportieve prestige heeft, is deze koers in de praktijk toch echt niet te vergelijken met de Tour, Giro of Vuelta. Voor de meeste toprenners die deelnemen aan de Tour du Suisse is deze ronde niet een hoofddoel, maar een belangrijke voorbereidingswedstrijd richting de Tour de France.

Parcours en rittenschema Ronde van Zwitserland 2019

Hieronder vindt u het etappeschema van de Tour de Suisse 2019. Er zitten twee individuele tijdritten in dit rittenschema: de openingsrit en de achtste (voorlaatste) etappe. Diverse etappes gaan over heuvels en door het middengebergte (de 2e, 4e en 5e rit). De zesde en de zevende etappe zijn bergritten waarbij de finish bovenop een berg ligt. De slotrit op zondag 23 juni is in theorie de koninginnenrit van deze Tour de Suisse: er zijn drie bergen van de buitencategorie opgenomen in het parcours van die laatste etappe. De finish van deze slotrit ligt echter niet op de top van een berg. De laatste top van een col bevindt zich op ruim 20 kilometer van de finish, daarna volgen er nog een afdaling en een relatief vlakke slotfase.

Rittenschema Ronde van Zwitserland 2019

 • Za. 15 juni, rit 1: Langnau (individuele tijdrit) 9,5 km
 • Zo. 16 juni, rit 2: Langnau Langnau (heuvelrit) 168,6 km
 • Ma. 17 juni, rit 3: Flamatt Murten 162,3 km
 • Di. 18 juni, rit 4: Murten Ariesheim (heuvelrit)163,9 km
 • Wo. 19 juni, rit 5: Münchenstein Einsiedeln (heuvelrit) 117 km
 • Do. 20 juni, rit 6: Einsiedeln Flumserberg (bergop finish) 120,2 km
 • Vr. 21 juni, rit 7: Unterterzen St. Gotthard (bergop finish) 216,6 km
 • Za. 22 juni, rit 8: Goms (tijdrit) 19,2 km
 • Zo. 23 juni, rit 9: Ulrichen-Ulrichen (bergrit) 144,4 km

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Deelnemers: welke teams?

Welke ploegen staan op de startlijst van de Ronde van Zwitserland 2019? Alle 18 teams met een licentie voor de UCI World Tour 2019 gaan in de Tour de Suisse 2019 automatisch van start. Daarnaast heeft de organisatie drie wildcards uitgedeeld aan twee ProContinentale Teams: Direct Energie en Rally UHC Cycling. Ook krijgt de Zwitserse nationale selectie een wildcard. In totaal staan er dus 21 ploegen op de startlijst van de Ronde van Zwitserland 2019.

Deelnemerslijst met rugnummers

Welke toprenners staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van Zwitserland 2019? Prominente deelnemers op de startlijst zijn onder meer Geraint Thomas, Egan Bernal, Enric Mas, Greg van Avermaet, Fernando Gaviria, Peter Sagan, Rui Costa, Wilco Kelderman, Rohan Dennis, Marc Soler, Elia Viviani, Tiesj Benoot, Matthias Frank, John Degenkolb en Roman Kreuziger.

Ronde van Zwitserland 2019 live op tv

Live op tv bij Eurosport

Op welke zender is de Ronde van Zwitserland in 2018 live op tv te zien? De Ronde van Zwitserland 2019 in Nederland weer live uitgezonden door Eurosport. Vaak zendt Eurosport in Nederland en België ongeveer dezelfde sportwedstrijden op tv uit. Bij de Ronde van Zwitserland is dat al enkele jaren niet het geval. Deze wedstrijd wordt wel door Eurosport Nederland op tv uitgezonden, maar niet door Eurosport België. In België was deze koers jarenlang live te zien bij Play Sports. In 2019 is de koers echter live te zien bij Proximus Sports Tv.

Hieronder vindt u het uitzendschema van de live tv-uitzendingen van Eurosport NL van de Tour de Suisse 2019. De meeste etappes worden uitgezonden op de zender Eurosport1, maar dat geldt niet voor de openingstijdrit. Die is namelijk te zien op Eurosport2.

De eerste twee etappes niet live op tv bij Eurosport, wel online live via de livestream

De twee eerste ritten van de Ronde van Zwitserland 2019 zijn niet live op tv te zien, maar wel zendt men dan in de namiddag integraal een uur van de finale van de etappes op tv uit. In eerste instantie was er enige onduidelijkheid over de programmering van de livestream van Eurosport: zendt men die etappes wel of niet live uit via hun stream? Uiteindelijk blijkt dat men deze etappes wel live online uitzendt via de livestream van hun Eurosport Player.

Etappe woensdag 19 juni: vroeger op de livestream dan op tv

Op woensdag 19 juni begint de live tv-uitzending van deze Zwitserse rittenkoers pas laat in de middag (rond 16u45), na afloop van de live-uitzending van de Ronde van Slovenië. Eerder op die middag, vanaf 15u45, zendt men op die woensdag de etappe van de Ronde van Zwitserland als wel online live uit via de livestream van de Eurosport Player.

Uitzendschema Ronde van Zwitserland 2019 op tv en livestream bij Eurosport

 • Zaterdag 15 juni, rit: 15u10 niet live op tv, wel live op de livestream van de Eurosport Player
 • Zaterdag 15 juni, rit 1: om 17u15 op tv bij Eurosport2 (niet live op tv, maar wel integraal de finale van de rit)
 • Zondag 16 juni, rit 2: 15u20 niet live op tv, wel live op de livestream van de Eurosport Player
 • Zondag 16 juni, rit 2: 17u20 op tv bij Eurosport1 (niet live op tv, wel integraal de finale van de rit)
 • Maandag 17 juni, rit 3: 15u45 live op Eurosport1 en via de livestream
 • Dinsdag 18 juni, rit 4: 15u45 live op Eurosport1 en via de livestream
 • Woensdag 19 jun, rit 5: later pas live op tv, maar vanaf 15u45 live op de livestream van de Eurosport Player
 • Woensdag 19 juni, rit 5: pas vanaf circa 16u45 live op Eurosport1 (na de live-uitzending van de Ronde van Slovenië)
 • Donderdag 20 juni, rit 6: 15u45 live op Eurosport1 en via de livestream
 • Vrijdag 21 juni, rit 7: 15u45 live op Eurosport1 en via de livestream
 • Zaterdag 22 juni, rit 8: 15u00 live op Eurosport1 en via de livestream
 • Zondag 23 juni, rit 9: 13u00 live op Eurosport1 en via de livestream

Live op tv op Sporza of Telenet Play Sports? Neen

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Ronde van Zwitserland in 2019 niet live uit op tv of per livestream. In het verleden zond Sporza deze koers vaak wel uit. Als gevolg van een grote bezuinigingsoperatie binnen de Vlaamse publieke omroep heeft men echter moeten beslissen om diverse wielerkoersen niet meer live uit te zenden. Daartoe behoort ook de Ronde van Zwitserland. In België werd de Ronde van Zwitserland daarom enkele jaren live op tv uitgezonden door de commerciële zender Telenet Play Sports. In 2019 wordt de Tour de Suisse echter niet meer live op tv uitgezonden door die zender.

België: wel live op Proximus Sports

In België wordt de Ronde van Zwitserland in 2019 dus niet live op tv uitgezonden door Sporza, Eurosport of Telenet Play Sports. Wel kan men deze Tour de Suisse live bekijken bij Proximus Sports. Dit kan bij hen bijvoorbeeld als men het extra zenderpakket 'All Sports' heeft, of het pakket 'Belgian Sports'.

Livestream Ronde van Zwitserland 2018

Livestream Eurosport

De Ronde van Zwitserland 2019 is ook online via een livestream bij Eurosport te bekijken. Daarmee kan men deze Zwitserse wedstrijd dus op een computer of smartphone bekijken. De officiële livestream voor Nederland is beschikbaar op de Eurosport Player App. Om die livestream bij de Tour de Suisse 2019 te bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De Eurosport Player is een app waarmee men in het hele jaar veel sportevenementen online per livestream kan bekijken, waaronder veel wielerkoersen, waaronder (exclusief) de Giro d'Italia. Ook kan men bij hen via de livestream integraal alle etappes van de Tour de France bekijken. Tijdens die Franse rittenkoers is dus elke etappe van start tot finish op de livestream te bekijken. Het is de enige officiële aanbieder in Nederland en Vlaanderen waarbij dat op de livestream mogelijk is. Bij Sporza en de NOS kan men ook per livestream naar de Tour kijken, maar zendt men doorgaans niet de eerste uren van de etappes uit. Verder zijn ook alle grote klassiekers per livestream op de Eurosport Player te bekijken. Behalve grote wegkoersen, kan men op hun livestream ook naar veldrijden en baanwielrennen kijken.

Livestream via Go App (in de hele EU)

Men kan de Ronde van Zwitserland 2019 ook bekijken via de Go App (online tv). Met deze applicatie van Ziggo kan men immers tv kijken via een livestream op een computer of smartphone. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Eurosport1 kijken. Zo kan men dus met een standaard pakket naar bijna alle etappes per livestream kijken. De enige etappe die op Eurosport2 wordt uitgezonden is de openingsrit. Indien men een aanvullend abonnement heeft met een pakket waarin ook Eurosport2 zit, kan men hierop ook de openingsrit per livestream bekijken. De Ziggo Go App is gratis te gebruiken door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij VodafoneZiggo heeft. Via de Ziggo Go App kan men per livestream in de gehele Europese Unie naar de Ronde van Zwitserland 2019 kijken. Zo kan men als Nederlandse klant van Ziggo dus ook op vakantie in andere EU-landen per livestream naar deze Zwitserse wielerkoers kijken. Wie een digitaal tv-abonnement bij Ziggo heeft, kan automatisch tv kijken in de hele Europese Unie met deze app. Voor hen is dit in de praktijk dus een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland 2019. Men kan niet alleen per livestream naar tv kijken, men kan al deze uitzendingen van de Ronde van Zwitserland ook een week lang terugkijken op deze app van Ziggo.

Livestream Telenet Play Sports? Neen, niet in 2019

In België werd er enkele jaren ook een officiële livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Om deze officiële Belgische livestream van de Ronde van Zwitserland te kunnen bekijken diende men wel een abonnement op die dienst te hebben. In 2019 heeft dit bedrijf echter geen livestream (en geen live tv-uitzendingen) meer bij de Tour de Suisse.

Het bedrijf Telenet Play Sports richt zich doorgaans niet erg veel op wegwielrennen, op hun website is vooral veel voetbal en veldrijden per livestream te bekijken. Enige jaren had men toch enkele wegwedstrijden per livestream beschikbaar, waaronder de Tour Down Under en de Ronde van Zwitserland. Uiteindelijk heeft men echter dus toch besloten om deze grote wegkoersen niet meer live op tv of per livestream uit te zenden.

Livestream Sporza? Neen, niet in 2019

Jarenlang werd de Ronde van Zwitserland via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT Sporza. (Die livestream was overigens wel 'geo-restricted.) Anno 2019 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream). Als logisch gevolg daarvan verschaffen zij dus ook niet meer een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland.

Livestream Tour de Suisse bij FloBikes: alleen in Noord-Amerika

Er wordt een livestream van elke etappe van de Tour de Suisse aangeboden bij FloBikes. De livestream van FloBikes is bij deze Ronde van Zwitserland echter alleen te bekijken in Canada en de Verenigde Staten. FloBikes is een onderdeel van FloSports. De website FloBikes is bij Europese wielerfans tamelijk populair als middel om per livestream naar veldritten te kijken. Bij de meeste grote wegwedstrijden biedt deze dienst echter alleen een livestream aan voor kijkers in Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten). Ook de Ronde van Zwitserland 2019 kan men bij FloBikes alleen in Noord-Amerika per livestream bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Is het mogelijk om de Tour de Suisse 2019 per livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, het is niet mogelijk om deze Zwitserse koers per livestream te volgen op deze app. Eurosport en Play Sports werken immers niet mee aan NLziet en dus kan men niet per livestream naar die zenders kijken op die app.

Uitslagen Ronde van Zwitserland 2019

Op zaterdag 15 juni 2019 werd de openingstijdrit van de Tour de Suisse gewonnen door Rohan Dennis. De Australiër was nipt sneller dan Maciej Bodnar. Op de derde plek in die tijdrit eindigde Michael Matthews. Op zondag 16 juni werd de tweede etappe gewonnen door Luis Leon Sanchez. In de heuvelachtige etappe slaagde hij erin om in z'n eentje het uitgedunde peloton voor te blijven. Zes seconden achter Sanchez sprintte Sagan naar de tweede plek in de daguitslag. Op maandag 17 juni eindigde de rit met een massasprint heuvelop. Sagan won deze etappe. Op dinsdag 18 juni won Viviani de etappe. Hij zegevierde in een massasprint voor Matthews en Sagan. Ook op woensdag 19 juni won Viviani de rit. In een massasprint heuvelop won hij voor Sagan. De bergrit van donderdag 20 juni werd gewonnen door de Nederlander Antwan Tolhoek, hij kwam solo zegevierend over de finish. Als tweede eindigde Bernal. Deze Colombiaan pakte op die dag de leiderstrui. Op vrijdag 21 juni won Bernal solo bergop en versterkte zo zijn leidende positie in het algemeen klassement. De tijdrit op zaterdag 22 juni werd gewonnen door de Belg Yves Lampaert. Bernal behield die dag z'n leiderstrui. Op zondag 23 juni werd de afsluitende bergrit gewonnen door de Brit Hugh Carthy. Het eindklassement werd gewonnen door de Colombiaan Egan Bernal.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Zwitserland 2018

Küng en BMC

De Tour de Suisse 2018 begon op zaterdag 9 juni met een ploegentijdrit die geworden werd door het team BMC. Op 20 seconden werd het team Sunweb tweede. Op 27 seconden werd het team QuickStep derde. De Zwitser Küng van BMC mocht na afloop van deze openingsrit de leiderstrui aantrekken. Op zondag 10 juni won Peter Sagan de tweede etappe. Hij zegevierde in de sprint van een groep van circa 70 renners. Gaviria finishte als tweede. Küng behield die dag de leiding in het algemeen klassement.

Op maandag werd de etappe gewonnen door Sonny Colbrelli. De Italiaan won de sprint van de voorste groep, waarin nog enkele tientallen renners zaten. Hij zegevierde voor Gaviria en Sagan. Küng bleef leider in het algemeen klassement. Op dinsdag werd de etappe gewonnen door Christopher Juul Jensen. Als sterkste coureur uit een kopgroep bleef hij in de finale in z'n eentje over. Hij kwam solo zegevierend over de finish. Achter hem won Matthews de sprint van een uitgedund peloton. Küng behield de leiderstrui.

BMC heerst: Porte grijpt de macht

Op woensdag 13 juni won de Italiaans Ulissi de rit over een bergachtig parcours; hij zegevierde in de sprint van een grote groep. Richie Porte pakte die dag de leiderstrui. Op donderdag 14 juni werd de etappe gewonnen door Soren Kragh Andersen (Sunweb). Deze Deen was in de finale de sterkste van een kopgroep en kwam solo over de finish. Kort daarachter was er op de slotklim de strijd tussen de klassementsrenners. Daarin was Porte de sterkste; hij versterkte z'n leidende positie in het algemeen klassement door 12 seconden te pakken op de overige favorieten. Op vrijdag werd de bergrit op indrukwekkende wijze gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaan trok ten aanval en kwam solo zegevierend over de finish. Porte eindigde als derde in de daguitslag en behield z'n leiderstrui. De etappe op zaterdag 16 juni eindigde in een massasprint, die gewonnen werd door Démare, voor Gaviria. Op zondag 17 juni werd de slottijdrit gewonnen door Küng (BMC). De eindzege in het algemeen klassement ging naar Richie Porte, die eveneens voor BMC rijdt.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2019 georganiseerd. Het is de 113e editie van deze Italiaanse klass…
Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamRuta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamOp woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 f…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Ronde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert medio maart 2019 een reeks wielerevenementen. De twee grootste wedstrijden op…
Ronde van Romandië 2019, live op tv en livestreamRonde van Romandië 2019, live op tv en livestreamDe 73e editie van de Ronde van Romandië gaat van start op dinsdag 30 april 2019. Deze wielerkoers eindigt op zondag 5 me…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourdesuisse.ch/de/tour_de_suisse_2015/etappenplan/
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Zwitserland

Reageer op het artikel "Ronde van Zwitserland 2019, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mertens Marcel, 15-06-2015 09:49 #1
Kan detail van 3 rit niet zien parcour?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!