InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Beginnen met hardlopen: tips

Beginnen met hardlopen: tips

Beginnen met hardlopen: tips Je moet even een grens over, maar als je eenmaal begonnen bent met hardlopen, kun je bijna niet meer stoppen, vanwege het verslavende effect. Beginnen met hardlopen: wat heb je nodig? Wat is een goede frequentie om te gaan hardlopen? Welke hardloopschoenen heb je nodig en hoe lang duurt een training?

Beginnen met hardlopen

Hardlopen is een sport die door steeds meer mensen wordt ontdekt. Het is ideaal: je kunt het in je eigen tijd doen, het is relatief goedkoop: je hoeft geen sportschoolabonnement te nemen, vrijblijvend en heeft tal van gezondheidsvoordelen. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een gezond lichaam, een dosis zelfdiscipline en een goede hardloopoutfit.

Hardloopschoenen

Voor je begint met hardlopen, is het verstandig om een paar deugdelijke hardloopschoenen aan te schaffen. De meeste beginners worden afgeschrikt door de torenhoge prijzen van hardloopschoenen. Het goedkoopste paar ligt rond de tachtig euro, maar gemiddeld ben je al snel honderdtwintig euro kwijt. Tenminste, als je in een sportzaak je hardloopschoenen koopt. En dat is wel aan te bevelen, want een goedkoper paar hardloopschoenen geeft vaak onvoldoende demping op het harde asfalt en verhoogt daarmee de kans op blessures aanzienlijk. Aangezien hardlopen een blessuregevoelige sport is, is het zeer aan te raden om te investeren in een paar goede hardloopschoenen.

In een gespecialiseerde hardloopwinkel of sportwinkel, kan men een filmpje maken van je voetbewegingen. Je moet dan bijvoorbeeld een eind joggen op een loopband. Op basis daarvan adviseren de verkopers een schoen. Gebruik een hardloopschoen die geschikt is voor je loopstijl, lichaamsgewicht en het type trainingsomgeving.

Hardloop outfit

Schoenen is de grootste investering. Maar dan nog je outfit, want het is niet prettig om in een joggingbroek hard te lopen. Je kunt je kleding zo goedkoop maken als je zelf wilt. Met hardloopkleding wordt vaak over een drielagensysteem gesproken. Dat houdt in dat je een onderlaag hebt (onderkleding, ondergoed), een tweede laag (shirt, korte of lange mouw) en een bovenlaag (een jas). Qua materialen kun je beter geen katoen dragen. De materialen die worden gebruikt voor hardloopkleding zijn technische materialen. Ze transporteren het zweet naar de volgende laag of buitenlucht. Zo wordt het van je kleding afgevoerd, zonder dat het gaat plakken. Hardloopsokken hebben overigens dezelfde eigenschap.

Hoe vaak hardlopen als beginner?

Hoe vaak moet je hardlopen als beginner? Dit is een veelgestelde vraag. Beginners lopen vaak te hard van stapel. Dat werkt blessures in de hand. Het hart, de longen en het vaatstelsel passen zich sneller aan dan spieren en beenderen. Je kunt het beste beginnen met twee keer per week. Als je dat een aantal weken vol gehouden hebt, kun je overgaan naar drie keer per week. Zeker in het begin kan drie keer per week hardlopen een te grote belasting voor je lichaam zijn. Een keer is te weinig om je conditie op peil te houden. Als je als doel hebt om af te vallen, is drie keer per week ook een mooie frequentie overigens.

Hardloop apps

Je kunt een trainingsschema volgen als beginnend hardlopen, maar het is ook aan te raden om een app op je telefoon te installeren. Daardoor blijf je gemotiveerd. Met de Nike+ Running App kun je gemakkelijk je snelheid, afstand en route bijhouden. Met Runkeeper, een gratis app, kun je via GPS je hardloopactiviteiten bijhouden, persoonlijke doelen en een plan opstellen.

Start 2 Run, ook wel bekend als Rennen met Evy is inmiddels een begrip geworden in hardloopland. Het is geen app, maar een ouderwetse podcast. De Vlaamse presentatrice Evy Gruyaert geeft het schema aan, intussen is er fjine muziek op de achtergrond.
© 2015 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Schema om te beginnen met hardlopenSchema om te beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopen kan nog best lastig zijn. Hoe begin je en hoe bouw je voldoende conditie op? Het is helemaal niet…
Begin met hardlopenBegin met hardlopenHardlopen is een hele goede manier om snel fit te worden en aan je conditie te werken. Het is ook een manier om flink wa…
5 kilometer hardlopen  hoe houd je het vol?5 kilometer hardlopen hoe houd je het vol?Hardlopen is een van de populairste sporten in Nederland. Wekelijks stappen miljoenen Nederlanders in hun hardloopschoen…
Bronnen en referenties
  • http://www.dutchcowgirls.nl/life-style/6929
  • http://beginnenmethardlopen.nl/

Reageer op het artikel "Beginnen met hardlopen: tips"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 16-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!