InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Nederlanders in de Tour de France 2015

Nederlanders in de Tour de France 2015

Nederlanders in de Tour de France 2015 Wie zijn de Nederlandse deelnemers aan de Tour de France 2015? Wat zijn de doelen en verwachtingen van deze Nederlanders voor de Tour? Voor welke ploegen rijden zij? Hoe hebben Nederlandse wielrenners in het verleden gepresteerd in de Ronde van Frankrijk? Hoe vaak werd er in de loop der jaren een Touretappe gewonnen door een Nederlander?

Geschiedenis: Nederlandse successen in de Tour de France

Twee keer werd het eindklassement van de Ronde van Frankrijk door een Nederlander gewonnen. In 1968 zegevierde Jan Janssen en in 1980 won Joop Zoetemelk. 152 keer werd een etappe door een Nederlander gewonnen. De eerste Nederlandse ritwinnaar was Theofiel Middelkamp in 1936. De grootste Nederlandse rittenkapers uit de Tourgeschiedenis waren Jan Raas, Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann. Zij wonnen tien etappes in de Tour. Jean Paul van Poppel won negen keer een Tourrit. Jan Janssen won zeven Touretappes, Jelle Nijdam won er zes.

Nederlanders in de Tour 2015

Bauke Mollema

Bauke Mollema werd op 26 november 1986 geboren in Groningen. In 2007 won hij de Ronde van de Toekomst (Tour de l'Avenir). Het jaar daarop werd hij prof bij Rabobank. In 2011 debuteerde Mollema in de Tour de France. Door ziekte lukte het hem dat jaar in de Tour nog niet om een goed algemeen klassement te rijden. Toch werd hij tijdens zijn Tourdebuut nog wel tweede in een etappe (achter Boasson Hagen). In het najaar van 2011 reed Mollema een geweldige Vuelta, waarin hij de puntentrui won en vierde werd in het eindklassement.

In 2012 moest Mollema wegens blessureleed opgeven in de Tour. In 2013 reed hij een ijzersterke Tour en leek hij lange tijd zelfs podiumkandidaat te zijn. Uiteindelijk werd hij zesde in die Tour. In 2014 reed hij behoorlijk goed in de Tour, maar mede door de laatste tijdrit (waarin hij worstelde met zijn nieuwe tijdritfiets) eindigde hij uiteindelijk 'pas' als 10e. Aan het einde van dat seizoen verliet hij Belkin en ging voor Trek Factory Racing rijden. Bij dat team zal hij in de Tour de France van 2015 de kopman voor het klassement zijn.

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman werd geboren op 25 maart 1991 in Amersfoort. Hij zal in 2015 debuteren in de Tour de France. Kelderman wordt door veel wielerkenners beschouwd als de meest getalenteerde Nederlandse klassementsrenner sinds vele jaren. Dit komt met name doordat hij niet alleen als klimmer zeer getalenteerd is (zoals bijvoorbeeld ook Mollema of Gesink), maar dat hij daarnaast ook een zeer getalenteerde tijdrijder is.

Kelderman won in 2011 de Ronde van Noorwegen en in 2013 de Ronde van Denemarken. In 2013 debuteerde hij in een Grote Ronde: hij werd dat jaar 16e in het eindklassement van de Giro. In 2014 eindigde hij als 7e in de Giro. Later dat jaar werd hij 14e in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Indrukwekkend waren zijn prestaties ook in het Criterium du Dauphiné: in 2012 won hij het jongerenklassement en werd 8e in het eindklassement van deze zeer sterk bezette World Tour-wedstrijd. In 2014 won hij wederom het jongerenklassement van het Criterium du Dauphiné en werd vierde in het algemeen klassement. Ook werd hij al 5e in de Ronde van Romandie (in 2013), 7e in de Eneco Tour (in 2013) en 7e in de Ronde van Californië (in 2012).

Laurens ten Dam

Laurens ten Dam werd op 13 november 1980 geboren in Zuidwolde. In 2004 werd hij prof bij Bankgiroloterij. Ten Dam is als topklassementsrenner een laatbloeier. Pas op zijn 31e eindigde hij voor het eerst in de top tien van het eindklassement van een Grote Ronde (hij werd 8e in de Vuelta van 2012).

Vervolgens reed hij in 2013 een sterke Tour de France, net als zijn toenmalige ploeggenoot Bauke Mollema. Dit tweetal zorgde voor grote Tourkoorts in Nederland en ze kregen als bijnamen 'Bau en Lau'. Laurens ten Dam leek in de Tour van 2013 lang op weg te zijn naar een topklassering, maar later zakte hij wat terug in het klassement en hij werd uiteindelijk 13e. In 2014 kon hij in de Tour zijn topvorm langer volhouden. Dat jaar eindigde hij als 9e, één plek beter dan zijn toenmalige kopman Bauke Mollema.

Robert Gesink

Robert Gesink werd op 31 mei 1986 geboren in Varsseveld. Als jonge prof kon hij reeds mee met de wereldtop in het hooggebergte. Gesink werd in 2008 (als 22-jarige) al 7e in het eindklassement van de Vuelta. In zowel 2009 als 2012 werd hij zesde in het eindklassement van die ronde.
In 2010 werd Gesink als 24-jarige vierde in de Tour de France. Er werd verwacht dat hij in de daaropvolgende jaren mee zou strijden om de podiumplekken in de Tour. Door een lange reeks fysieke problemen en tegenslagen in zijn privéleven, is hij hier echter (nog) niet in geslaagd.

Overige Nederlanders bij TEAMLottoNL-Jumbo

Welke andere Nederlandse renners zullen in de Tourselectie zitten van TEAMLottoNL-Jumbo (ex-Rabobank, ex-Belkin)? In ieder geval zal Steven Kruijswijk, die een zeer sterke Giro reed, ook in de Tour de France starten. Hij zal daarin waarschijnlijk geen klassementsambities hebben. Afhankelijk van het koersverloop zal hij in de bergetappes mogelijk een luxe-knecht zijn voor de klassementsrenners van TEAMLottoNL (Kelderman, Gesink en Ten Dam) en mogelijk soms ook een vrije rol krijgen om voor een etappezege gaan.
Andere Nederlanders in de Tourselectie van TEAMLottoNL zijn Bram Tankink, Tom Leezer en Jos van Emden.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin werd geboren op 11 november 1990 in Maastricht. Hij zal in 2015 de Tour rijden voor Giant-Alpecin. De grote vraag is: wat zullen zijn doelen zijn in deze Tour? Richt hij zich vooral op de tijdritten? Of gaat hij weer zeer aanvallend koersen? Of wil hij toch proberen om zich een keer op het algemeen klassement te focussen en zo uit te vinden hoe ver hij zou kunnen komen als klassementsrenner? In ieder geval is de openingstijdrit in Utrecht een groot doel van hem. Daarin hoopt hij de gele trui te pakken. Wat zijn doelen voor de rest van de Tour zijn, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk zal hij daarover in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk 2015 meer duidelijkheid verschaffen.

Overige Nederlanders bij Giant-Alpecin

Behalve Dumoulin zullen nog een aantal andere Nederlanders deel uitmaken van de Tourselectie van Giant-Alpecin (de ploeg van de Duitse topsprinter John Degenkolb), namelijk: Koen de Kort, Roy Curvers, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer.

Nederlanders bij Astana

In 2014 reed Lieuwe Westra de Tour de France voor Astana, in dienst van de Tourwinnaar Vincenzo Nibali. In 2015 zal Westra wederom in de Tourselectie van Astana zitten. Ook Lars Boom rijdt in 2015 de Tour voor dit team uit Kazachstan. In 2014 blonk Boom nog uit door als eerste Nederlander sinds negen jaar een Touretappe te winnen. In 2015 zal hij waarschijnlijk minder mogelijkheden hebben om voor zijn eigen kansen te rijden en zal hij vooral voor zijn kopman Nibali moeten knechten.

Overige Nederlanders?

Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld zullen van start gaan voor het Amerikaanse team Cannondale - Garmin. De Nederlandse tijdritspecialist Stef Clement zal starten voor IAM Cycling. Pieter Weening gaat van start voor Orica GreenEdge.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse deelnemers Tour 2013Nederlandse deelnemers Tour 2013Aan de honderdste editie van de Tour de France nemen zeventien Nederlanders deel. Deze jubileum editie van de Tour is op…
Bronnen en referenties
  • http://www.letour.fr/le-tour/2015/us/overall-route.html
  • http://www.cyclingfever.com
  • http://www.procyclingstats.com
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk

Reageer op het artikel "Nederlanders in de Tour de France 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2015
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!