InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Top 5 marathons in Nederland

Top 5 marathons in Nederland

Nederland heeft een aantal beroemde marathons, waaronder de Amsterdam Marathon en Rotterdam Marathon. In Nederland worden vaak snelle tijden gelopen en deze marathons hebben dan ook een goede reputatie in de hardloopwereld. Er zijn echter naast Amsterdam en Rotterdam nog meer prachtige marathons in Nederland.

Top 5 grootste en bekendste marathons in Nederland

De vijf grootste, bekendste, snelste en populairste marathons zijn de marathons van Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Enschede en Zeeland.

Marathon Rotterdam

De eerste keer dat de Marathon Rotterdam plaatsvond was in 1981. Sindsdien zijn er diverse snelle tijden en wereldrecords gelopen. De Marathon Rotterdam staat internationaal zeer goed aangeschreven. Ieder jaar trekt dit evenement bijna een miljoen bezoekers. In april wordt de Marathon Rotterdam altijd gelopen. De start is op de Coolsingel voor het stadhuis en wordt met een kanonschot verricht. De finish is ook op de Coolsingel.

Snelle tijden

In het verleden werd er drie keer een wereldrecord gelopen in Rotterdam, tweemaal bij de mannen en een keer bij de vrouwen. In 1985 liep de Portugees Carlos Lopes 2.07.12 in Rotterdam en in 1988 verbeterde Belayneh Densamo het wereldrecord naar 2.06.50. Dit wereldrecord hield maar liefst elf jaar stand. Bij de vrouwen liep de Keniaanse Tegla Loroupe in 1998 een wereldrecord van 2.20.47. De snelste tijd die tot 2014 gelopen is door een man in Rotterdam is 2.04.27 (Ducan Kibet). Het parcoursrecord bij de vrouwen in 2014 staat op 2.18.58 (Tiki Gelana).

Amsterdam Marathon

De Amsterdam Marathon is ook een zeer prestigieuze marathon. Het wordt altijd gehouden op de derde zondag in oktober. De start en finish van deze marathon zijn in het Olympisch Stadion. In 1928 werd voor het eerst de marathon gehouden in Amsterdam, tijdens de Olympische Spelen.

In 1980 liep de Nederlander Gerard Nijboer een Nederlands record in Amsterdam: 2.09.01. Deze tijd was 17 jaar lang het parcoursrecord. In 2007 liep Kamiel Maase met 2.08.21 het huidige Nederlands record in Amsterdam.

Het parcoursrecord in Amsterdam staat in 2014 op 2.05.36 door Wilson Chebet. Bij de vrouwen staat het parcoursrecord op 2.21.09 door Meseret Hailu.

Marathon Eindhoven

Al sinds 1956 wordt de Marathon van Eindhoven gelopen in oktober. In de beginjaren heette het nog de Lichtstad Marathon. In 1982 zou de marathon eenmalig worden gelopen voor het 750-jarig jubileum van Eindhoven. Er werd toen echter nog een aantal marathons georganiseerd in de even jaren en vanaf 1990 is het een jaarlijks evenement. Het parcours van de Marathon Eindhoven is vaak aangepast, waardoor het nog sneller is geworden.

Het parcoursrecord bij de mannen staat in 2014 op naam van de Keniaan Dickson Chumba (2.05.46 in 2012). Bij de vrouwen is de snelste tijd ooit gelopen in Eindhoven 2.24.33 door Georginia Rono uit Kenia.

Enschede Marathon

In 1947 werd de eerste Enschede Marathon (Twente Marathon) gelopen. Tot 1991 vond deze iedere twee jaar plaats. Vanaf 1991 is het een jaarlijks evenement. De marathon wordt vaak in april gelopen.

In 2011 won een internationale topatleet de Enschede Marathon in een razendsnelle tijd. Stephen Kiprotich uit Oeganda (Olympisch- en wereldkampioen) was toen de snelste in 2.07.20. Dit is in 2014 nog altijd het parcoursrecord. Het parcoursrecord bij de vrouwen staat op naam van Lidya Vasilevskaya (2.29.23 in 2002).

Zeeland Marathon

De Kustmarathon Zeeland is een van de mooiste en zwaarste marathons van Nederland. Het parcours voert over duinen en dijken, door bossen en langs de kust. De start van de Kustmarathon Zeeland is in Burgh Haamstede, de finish in Zoutelande. Het parcoursrecord bij de mannen anno 2014 in Zeeland is 2.29.56, gelopen in 2012 door Hicham El Barouki. Het parcoursrecord in 2014 bij de vrouwen is 3.01.38 van Marlies Kort uit 2012.
© 2015 - 2019 Sasflu, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…
De drie Nederlandse Technische UniversiteitenDe drie Nederlandse Technische UniversiteitenJe bent klaar voor je volgende studie en je vindt de techniek interessant, dan is het goed om te weten dat je in Nederla…
Extreme marathonsExtreme marathonsEr worden tegenwoordig zoveel marathons georganiseerd dat iedereen er wel een vindt die op zijn/haar lijf geschreven sta…
Meedoen aan een marathonMeedoen aan een marathonHardlopen is een zeer populaire sport. Miljoenen mensen lopen omdat ze ervan genieten of in goede conditie willen zijn.…
Top 20 Grootste steden Nederland in 2017Top 20 Grootste steden Nederland in 2017De lijst van grootste Nederlandse steden in 2017 wordt aangevoerd door Amsterdam. Met 848.687 inwoners laat het eeuwige…
Bronnen en referenties
  • http://www.marathonzeeland.nl/
  • http://www.marathoneindhoven.nl/
  • http://www.enschedemarathon.nl/
  • http://www.tcsamsterdammarathon.nl/
  • http://www.nnmarathonrotterdam.org/

Reageer op het artikel "Top 5 marathons in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasflu
Gepubliceerd: 09-04-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!