Belgen in de Tour de France 2019

Belgen in de Tour de France 2019 Op zaterdag 6 juli gaat de Ronde van Frankrijk 2019 van start in de Belgische hoofdstad Brussel. De slotetappe vindt plaats op zondag 28 juli. Welke Belgische deelnemers staan bij de Tour de France 2019 op de startlijst? Wat zijn de ambities en doelen van deze Belgische deelnemers in deze Ronde van Frankrijk?

Geschiedenis: Belgische successen in de Tour

De Ronde van Frankrijk werd 18 keer door een Belgische wielrenner gewonnen. De succesvolste Belg was natuurlijk Eddy Merckx. Deze kannibaal pakte vijf keer de eindzege in de Tour de France. Een andere Belgische grootheid uit de Tourhistorie was Philippe Thys, die drie keer de eindzege pakte (in 1913, 1914 en 1920). Andere Belgen die meermaals de Tour wonnen waren Firmin Lambot (1919 en 1922) en Sylvère Maes (1936 en 1939).

Eddy Merckx is ook de succesvolste Belgische rittenkaper uit de historie van de Tour de France. Hij won 34 Touretappes. Daarmee is hij overigens niet alleen de Belgische recordhouder, maar ook wereldrecordhouder. Nummer twee in de mondiale lijst met renners met de meeste ritzeges in de Fransman Bernard Hinault. Na Merckx was Freddy Maertens de succesvolste Belgische rittenkaper in de Tour. Hij won 15 ritten.

Parcours Tour de France 2019

Hoe ziet het parcours van de Tour de France 2019 eruit? Er is in 2019 geen proloog. Op 6 juli staat er een openingsrit in Brussel van 192 kilometer op het programma. Vervolgens wordt op de tweede dag van de Tour (zondag 7 juli) in die Belgische hoofdstad een ploegentijdrit verreden. In de tweede week staan er diverse Pyreneeënetappes op het programma. In de slotweek (derde week) krijgen de renners diverse Alpenetappes voorgeschoteld.

Tour de France 2019 live op tv

De Ronde van Frankrijk wordt in 2019 in Vlaanderen weer live op tv en via een livestream uitgezonden door de publieke omroep VRT (Sporza). Daarnaast kan men ook naar de Tour de France 2019 kijken bij Eurosport en het Nederlandse NOS.

Belgische deelnemers Tour de France 2019

Welke Belgische deelnemers staan op de startlijst van de Tour de France 2019? Hieronder vindt u een overzicht van alle Belgische coureurs op de deelnemerslijst van de Ronde van Frankrijk. Daarbij staat ook vermeld hoe de Belgen hebben gepresteerd.

Belgen bij Lotto-Soudal: De Gendt, Wellens, Keukeleire, Montfort, Benoot en De Buyst

In de Tourselectie van Lotto-Soudal zitten zes Belgen: Thomas de Gendt, Tim Wellens, Jens Keukeleire, Maxime Montfort, Tiesj Benoot en Jasper de Buyst. In de vlakke etappes zullen zij menigmaal moeten werken voor hun sprintkopman (de Australiër Caleb Ewan). Vooral De Buyst is een grote specialist in het aantrekken van de sprint voor een topsprinter. Ook Keukeleire is een goede sprintaantrekker. In de heuvelritten en bergetappes kregen Wellens, De Gendt, Montfort en Benoot echter vaak een vrije rol om ten aanval te trekken en te proberen om een etappe te winnen.

Het team Lotto-Soudal heeft een succesvolle Tour 2019 verreden. Thomas de Gendt trok weer veelvuldig ten aanval en won op die manier via een indrukwekkende solo één etappe. Tim Wellens trok ook veel ten aanval en speelde hierdoor lange tijd een hoofdrol in het bergklassement. Hij droeg de bergtrui vele dagen, maar slaagde er helaas niet in om hem tot in Parijs te houden. Als team was het Belgische Lotto vooral ook erg succesvol in het ondersteunen van hun Australische sprinter Ewan, die drie ritten won en daarmee de succesvolste sprinter in de Tour 2019 was.

Jumbo-Visma: Van Aert en De Plus

In de Tourselectie van het Nederlandse team Jumbo-Visma zitten twee Belgen: Wout van Aert en Laurens de Plus. Van Aert maakte grote indruk in de voorbereiding op de Tour, door zowel een tijdrit als een massasprint te winnen in de Dauphiné. Daarna werd hij echter ziek, dus het is nog niet geheel zeker of hij in de Tour zijn topvorm zal hebben. Van Aert zal in de Tour deels werken voor de kopmannen Groenewegen en Kruijswijk, maar zal daarnaast ook in diverse ritten een vrije rol krijgen. De Plus is een sterke klimmer die in de Tour van 2019 vooral van start gaat om in het hooggebergte de klassementskopman Kruijswijk en de schaduwkopman Bennett bij te staan.

Hoe presteerden de Belgen van Jumbo-Visma? Wout van Aert reed een ijzersterke Tour. Hij won een etappe door de sprint te winnen van een uitgedund peloton. In andere ritten maakte hij indruk door sterk voor het team te werken. Helaas kwam hij zwaar ten val tijdens de tijdrit, waardoor hij op moest geven. Laurens de Plus maakte heel veel indruk in de Tour 2019 als knecht tijdens de bergetappes voor Steven Kruijswijk. Hij was vaak ijzersterk als tempobeul op de grote beklimmingen.

Wanty - Gobert

In de voorlopige Tourselectie van het Belgische team Wanty Gobert zitten vier Belgen: Frederik Backaert, Aimé de Gendt, Xandro Meurisse en Kevin van Melsen. Het team Wanty Gobert kleurt al enige jaren veel kopgroepen in de Tour. Ook in 2019 trok dit team weer veelvuldig ten aanval. Met name Meurisse maakte veel indruk in deze Tour door sterk ten aanval te trekken.

Belgen bij Deceuninck-Quickstep: Lampaert en Devenyns

In de Tourselectie van Deceuninck-Quickstep zitten twee Belgen: Yves Lampaert en Dries Devenyns. Beiden hebben een dienende rol in dit topteam. De sterke tijdrijder Lampaert wordt als hardrijder ingeschakeld voor de kopmannen op met name de vlakke en licht heuvelachtige terreinen. Devenyns wordt op die parcoursen ook als sterke knecht ingeschakeld, maar heeft ook een rol in het ondersteunen van kopmannen in de meer bergachtige ritten.

Hoe presteerden de Belgen van Deceuninck in deze Tour? Beide coureurs reden sterk in deze Tour, maar wel vooral in dienst van hun Franse kopman Alaphilippe, die onverwacht lang een hoofdrol speelde in het algemeen klassement.

CCC: Van Avermaet en Pauwels

Voor het Poolse team CCC ging Olympisch kampioen Greg van Avermaet in de Tour 2019 weer op jacht naar een etappezege. Bij dit team had Serge Pauwels een vrije rol in de bergetappes. Hoe presteerden deze twee Belgen? Zij reden beiden geen kleurloze Tour, deden pogingen om mee te strijden om de ritzeges, maar slaagden daar niet in. Het was voor beiden uiteindelijk een enigszins tegenvallende Tour

Oliver Naesen

Op de startlijst van de Tour de France 2019 staat ook de ex-Belgische kampioen Oliver Naesen. Hij rijdt in deze Ronde van Frankrijk voor AG2R. Naesen zou in dat team met name in de vlakke en heuvelachtige ritten een meesterknecht voor kopman Bardet moeten zijn. Bardet presteerde echter tegenvallend in deze Tour en speelde geen rol van betekenis in het algemeen klassement. Naesen had daardoor een wat vrijere rol. Hij slaagde er echter niet in om een rit te winnen.

Overige Belgen

Bij Trek Segafredo gaat Jasper Stuyven van start. Hij is een behoorlijk goede sprinter en een sterke klassiekercoureur. Hij reed behoorlijk goed in deze Tour, maar speelde geen hoofdrol.

Bij Team Emirates gaat het jonge talent Jasper Philipsen van start. Hij heeft ook een behoorlijk goede sprint, maar moet in deze Tour vooral in dienst rijden van z'n kopmannen, waaronder sprinter Kristoff. Dat deed hij goed. Vanwege z'n jonge leeftijd besloot het team dat Philipsen de Tour echter niet moest uitrijden: voortijdig werd hij uit de race gehaald.

Team Bahrain-Merida zit de Belg Dylan Teuns in de Tourselectie. Hij is een sterke puncher op heuvelachtig terrein. Dat speelde hij op glansrijke wijze uit en hij won daarmee een etappe in deze Tour de France.

Criteriums na de Tour de France

Na de Tour de France 2018 zijn veel Tourdeelnemers weer te bewonderen in de Na-Tour-Criteriums. Zoals veel Nederlandse criteriums als hoofddoel hebben om zoveel mogelijk Nederlandse Tourdeelnemers aan de start te krijgen, zo hebben Belgische criteriums vaak als hoofddoel op zo veel mogelijk Belgische Tourdeelnemers op de startlijst te hebben.
© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2020 - deelnemers en startlijstTour de France 2020 - deelnemers en startlijstIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour begint op zaterdag 27 juni en eindigt op zondag 1…
Tourheld: Philippe ThysAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start in Hongarije. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatste eta…
Criteriums in Nederland en België – kalender 2019Criteriums in Nederland en België – kalender 2019Traditioneel worden er in Nederland en België in de weken na de Tour de France veel wielercriteriums verreden. Welke pro…

30 day fitness challengesDe 30 day fitness challenges zijn razend populair. Of je nu je buik, billen, armen, rug of je complete lichaam strakker…
Bankdrukken en techniek10 tips om je techniek bij het bankdrukken te verbeteren. Je zult je maximale gewicht in korte tijd fors verhogen! Een v…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=149921&c=3
  • http://letour.fr
  • http://www.sporza.be

Reageer op het artikel "Belgen in de Tour de France 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!