Ploegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestream

Ploegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestream Op zondag 7 juli 2019 wordt de tweede etappe van de Tour de France verreden. Dit is een ploegentijdrit. Het parcours heeft een lengte van 28 kilometer. De start en de finish van deze ploegentijdrit zijn in Brussel. De ploegentijdrit is live op tv en online via een livestream te volgen. Op welke zender is deze Team Time Trial live te bekijken? Waar vindt men op zondag 7 juli 2019 een livestream van deze ploegentijdrit? Hoe is de geschiedenis van het fenomeen ploegentijdrit in de Tour de France verlopen?

Geschiedenis van ploegentijdritten in de Tour de France

Het sadisme van Desgrange

De ploegentijdrit behoort tot de zwaarste disciplines van de wielersport. Sommige wielerhistorici beweren dat de ploegentijdrit in de jaren twintig deels uit sadistische overwegingen in de Tour is geïntroduceerd door Tourbaas Henri Desgrange. Hij ergerde zich er namelijk aan, dat diverse vlakke ritten een saai verloop hadden en er soms zelfs 'wandeletappes' waren, waarin het peloton niet vooruit was te branden.

Desgrange wilde dat de renners in de Tour alle dagen voluit zouden gaan en in elke etappe zwaar zouden afzien. Daarom nam hij met ingang van de Tour van 1927 een rigoureuze beslissing: voortaan zouden bijna alle vlakke etappes verreden worden als ploegentijdritten. In de Tour van 1927 bestond uit 24 etappes, waarvan maar liefst zestien ploegentijdritten!

In de Tour van 1928 werden wederom extreem veel ploegentijdritten opgenomen (namelijk 15 van de 22 etappes). Deze radicale, nieuwe opzet van de Tour zorgde, anders dan Desgrange had gehoopt, niet voor een spectaculairdere, attractievere wedstrijd. Integendeel: zoals diverse tegenstanders van deze nieuwe regel al hadden voorspeld, werd de koers juist saaier, vanwege de grotere overmacht van de topploegen. In de Tour van 1928 waren bijvoorbeeld de top drie van de eindstand drie renners van het team Alcyon-Dunlop.

Dit vroeg om drastische wijzigingen. De Tour de France van 1929 bestond uit 22 etappes, waaronder nog maar 3 ploegentijdritten. Vervolgens werden er enige jaren geen ploegentijdritten meer verreden in de Tour de France. Pas in 1937 stonden er weer (drie) ploegentijdritten op het programma van de Tour.

Nederlandse successen

In 1955 werd voor het eerst een ploegentijdrit in de Tour door een Nederlandse ploeg gewonnen. Het nationale Nederlandse team (met Wim van Est, Gerrit Voorting en Wout Wagtmans) won toen een Team Time Trial over 12,5 kilometer. In 1966 won het Nederlandse Televizier (met onder meer Jo de Roo en Henk Nijdam) een ploegentijdrit over 20 kilometer.

In de tweede helft van de jaren zeventig begon er een ware glorietijd voor Nederland in de ploegentijdritten van de Tour. De befaamde Raleigh-ploeg van Peter Post won in de periode 1976-1982 maar liefst negen ploegentijdritten in de Tour de France. (In de rondes van 1979, 1980 en 1981 wonnen ze zelfs twee ploegentijdritten per Tour.) Later werd Panasonic de hoofdsponsor van het team van Peter Post en ook onder die sponsornaam won zijn ploeg nog drie keer een ploegentijdrit in de Tour de France: in 1988, 1990 en 1992.

Recente ploegentijdritten

Recente winnaars van ploegentijdritten in de Tour de France zijn het Kazachstaanse Astana (2009), het Amerikaanse Garmin-Cervélo (2011), het Australische Orica-GreenEdge (2013) en het Amerikaanse BMC (2015 en 2018). Sinds medio jaren tachtig is het de gewoonte geworden, dat er hooguit nog maar één ploegentijdrit per grote ronde wordt verreden (in tegenstelling dus tot vroeger tijden, toen het doodnormaal was dat er meerdere ploegentijdritten in het rittenschema van een Grote Ronde zaten).

Parcours ploegentijdrit Tour 2019 (tweede etappe)

Het parcours van de ploegentijdrit in de Tour 2019 heeft een lengte van 28 kilometer. De route gaat merendeels over relatief brede, rechte wegen. Er zitten wel diverse zones in het parcours waar de weg omhoog loopt met circa 4 procent. De slotkilometer loopt lichtelijk heuvelaf. De start is bij het Koninklijk Paleis te Brussel. De finish is bij het Atomium in Brussel.

Tussenpunten voor tussentijden?

Er zijn op dit parcours twee tussenpunten waar tussentijden worden opgenomen. Het eerste is in het Bois de Cambre na 13,2 kilometer. Het tweede tussenpunt bevindt zich in Schaerbeek na 20,1 kilometer.

Voorbeschouwing: favorieten ploegentijdrit?

Welke teams behoorden tot de grote favorieten voor de zege in de ploegentijdrit van de Tour 2019? Voor velen behoorden Deceuninck QuickStep, Team Ineos en Jumbo-Visma tot de belangrijke kanshebbers op de topklasseringen. Goede outsiders waren onder meer Education First, Astana en BORA-Hansgrohe.

Ploegentijdrit Tour de France 2019: starttijden, startvolgorde en startlijst

Hoe laat gaan alle teams van start in deze ploegentijdrit van de Tour de France 2019? Hieronder vindt u een overzicht van de startvolgorde en alle starttijden van de teams.

Starttijden van de ploegentijdrit Tour 2019:

 • 14u30 Team INEOS (ex-Team Sky)
 • 14u35 Arkea Samsic
 • 14u40 Team Astana
 • 14u45 Groupama FDJ
 • 14u50 AG2R
 • 14u55 Movistar Team
 • 15u00 Total - Direct Energie
 • 15u05 CCC
 • 15u10 UAE - Team Emirates
 • 15u15 Trek Segafredo
 • 15u20 Katusha-Alpecin
 • 15u25 Cofidis
 • 15u30 Dimension Data
 • 15u35 Sunweb
 • 15u40 BORA Hansgrohe
 • 15u45 Lotto - Soudal
 • 15u50 Mitchelton - Scott
 • 15u55 Bahrain - Merida
 • 16u00 EF - Education First
 • 16u05 Deceuninck QuickStep
 • 16u10 Wanty Gobert
 • 16u15 Jumbo - Visma

Ploegentijdrit live op tv (zondag 7 juli 2019)

Deze tweede etappe (ploegentijdrit) van de Tour de France 2019 wordt live op tv uitgezonden door zowel Eurosport, Sporza (VRT) en NOS Studio Sport. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen?

Live op tv bij de NOS: begint op NPO1, slotfase op NPO2

Bij de Nederlandse publieke omroep begint de live tv-uitzending van deze ploegentijdrit op de zender Nederland 1 (NPO1) om 14u20. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de gehele live-uitzending van NOS Studio Sport van deze 'Team Time Trial' op die zender plaats zou vinden. Aangezien Nederland zich geplaatst heeft voor de finale van het WK vrouwenvoetbal 2019, heeft men echter besloten om de programmering aan te passen.

De live tv-uitzending van de ploegentijdrit verhuist daarom om circa 15u50 naar de zender Nederland 2 (NPO2). Daar kan men dus live de slotfase en de nabeschouwing van deze Team Time Trial bekijken. Ondertussen zendt men dan op de zender Nederland 1 vanaf circa 16u00 een voorbeschouwing uit op de finale van het WK vrouwenvoetbal 2019.

Live op tv bij Sporza

Bij de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) wordt deze ploegentijdrit van de Tour de France live uitgezonden op de zender VRT één. Hun live tv-uitzending van deze ploegentijdrit begint om 14u00.

Live op tv bij Eurosport

Bij Eurosport vindt de live-uitzending van de ploegentijdrit plaats op de zender Eurosport1. Hun live tv-uitzending begint om 15u00. De live-uitzending van de Team Time Trial begint bij hen wat later dan bij Sporza en de NOS, aangezien Eurosport op die middag de MotoGP van Duitsland live uitzendt. (De ploegentijdrit van de Tour is op zondag 7 juli 2019 overigens al wel vanaf 14u00 live te zien op de livestream van de Eurosport Player.)

De ploegentijdrit is de enige rit in de eerste week van de Tour die op dit hoofdnet van Eurosport plaatsvindt. Op de overige dagen zendt men op die zender namelijk live het tennis van Wimbledon 2019 live uit. Op die zondag 7 juli heeft men in Wimbledon echter een rustdag, vandaar dat men dan wel de Tour live uit kan zenden op het hoofdnet Eurosport1. In de tweede en derde week van de Tour zijn wel de meeste live-uitzendingen van Touretappes bij Eurosport op hun hoofdnet Eurosport1 te zien.

Livestream ploegentijdrit Tour 2019 (zondag 7 juli)

Livestream Sporza

Deze ploegentijdrit is ook online via een livestream van Sporza (VRT) te volgen. Met zo'n livestream kan men de ploegentijdrit van de Tour 2019 op een computer of smartphone bekijken. Dit is een gratis livestream. Deze gratis livestream van de ploegentijdrit begint op zondag 7 juli om circa 14u00. Men vindt deze livestream van de ploegentijdrit op de middag van 7 juli 2019 op de site van Sporza. Men vindt die gratis livestream van deze tweede etappe van de Tour de France 2019 daar onder meer via de rubriek 'Nu Live'. Ook vindt men deze livestream van de ploegentijdrit op de gratis Sporza App. De livestream van Sporza is echter alleen voor kijkers in België bedoeld. Voor kijkers uit andere landen is deze livestream op de site en de app van Sporza 'geo-blocked'.

Livestream NPO

Voor Nederlandse kijkers is er op zondag 7 juli 2019 een livestream van deze ploegentijdrit beschikbaar bij de NOS. Hun livestream van de Tour de France 2019 begint dagelijks tegelijkertijd met hun live tv-uitzending van de etappe. Dat houdt in dat men deze livestream van de Team Time Trial vanaf circa 14u05 kan bekijken. Die livestream is op zondag 7 juli 2019 op de website te vinden. Ook kan men deze livestream vinden op de NOS-app. het is een gratis livestream. De livestream van de NOS is echter ook geo-restricted, wat inhoudt dat de NOS-stream van de Tour niet buiten Nederland bekeken mag worden.

Livestream Eurosport Player

Ook Eurosport heeft een livestream bij elke etappe van de Ronde van Frankrijk 2019. Deze livestream is op zondag 7 juli 2019 te bekijken vanaf circa 14u00. Dat houdt in dat deze livestream dus al circa een uur eerder te bekijken is, dan de live tv-uitzending van Eurosport bij deze ploegentijdrit. De livestream van de Tour de France is bij Eurosport echter niet gratis; deze stream is alleen maar te bekijken door betalende abonnees van de Eurosport Player. Toch heeft de livestream van Eurosport wel enkele voordelen, vergeleken met de gratis livestreams van Sporza en de NOS. Zo zendt Eurosport op z'n livestream alle etappes van de Tour integraal uit (van start tot finish). Ook kan men bijvoorbeeld met de livestream van deze sportzender zelf kiezen via welke camera men naar de koers kijkt.

Alternatief: Go App livestream

Deze ploegentijdrit kan men ook met een livestream van de Go App (online tv) bekijken. Hiermee kan men diverse tv-zenders via een livestream bekijken (waaronder de zenders waarop de NOS en Sporza de Tour uitzenden). Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Hun livestream van de ploegentijdrit is te bekijken in de gehele Europese Unie. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander land van de EU per livestream naar de tv-uitzending van deze ploegentijdrit kijken. Ook is deze app een optie voor Nederlandse wielerfans die bij deze ploegentijdrit geheel legaal per livestream naar de live-uitzending van Sporza willen kijken. Het is immers niet toegestaan om de livestream op de site van Sporza vanuit Nederland te bekijken, maar het is wel toegestaan om via deze app live per stream naar de tv-uitzending van Sporza te kijken.

Livestream NLziet

Is het ook mogelijk om de ploegentijdrit van de Tour de France 2019 via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Ja, abonnees van deze streamingdienst kunnen via deze app per livestream naar de uitzending van de NOS van deze etappe kijken. Via die app kan men als abonnee namelijk per livestream naar de zender NPO1 kijken. De live-uitzendingen van Sporza en Eurosport van deze ploegentijdrit kan men niet via deze app per livestream bekijken.

Livestream ploegentijdrit via NPO Start

Het is ook mogelijk om de ploegentijdrit in de Tour de France 2019 op 7 juli te bekijken via een gratis livestream bij NPO Start. Via die dienst kan men namelijk online per livestream naar zenders van de Nederlandse publieke omroep kijken, waaronder Nederland 1 (NPO1). De livestream van NPO1 is geheel gratis. Die livestream bevindt zich zowel op de website van NPO Start als op hun app. Via deze dienst kan men echter alleen in Nederland per livestream naar deze ploegentijdrit kijken, aangezien hun stream in het buitenland 'geo-blocked' is.

Ploegentijdrit via livestream bekijken bij InteractieveTv en iTV-app

Er bestaat ook de mogelijkheid om de ploegentijdrit van de Tour de France 2019 op zondag 7 juli te bekijken op de site van InteractieveTv. Die livestream is een optie die bedoeld is voor klanten van KPN. Hiermee wil KPN de strijd aangaan met de populaire Ziggo Go App, waarmee veel klanten van Ziggo per livestream naar tv kijken. Ook bij InteractieveTv kan men per livestream in de hele EU deze Touretappe bekijken, wat dus handig is voor klanten van KPN die op vakantie zijn in een ander land van de Europese Unie. Daarnaast heeft dit ook als voordeel dat men hiermee als Nederlander alsnog legaal per livestream naar de live-uitzending van Sporza bij deze Team Time Trial kan kijken.

Uitslag Ploegentijdrit Tour 2019

 1. Jumbo-Visma in 28:57
 2. Team Ineos op 20 sec.
 3. Deceuninck QuickStep op 21 sec.
 4. Team Sunweb op 26 sec.
 5. Katusha Alpecin z.t.
 6. EF Education First op 28 sec.
 7. CCC op 31 sec.
 8. Groupama FDJ.fr op 32 sec.
 9. Bahrain-Merida op 36 sec.
 10. Astana op 41 sec.
 11. Mitchelton Scott z.t.
 12. Bora-Hansgrohe op 46 sec.
 13. Cofidis op 53 sec.
 14. Dimension Data op 54 sec.
 15. Lotto-Soudal op 59 sec.
 16. UAE - Team Emirates op 1:03
 17. Movistar op 1:05
 18. Trek Segafredo op 1:18
 19. AG2R op 1:19
 20. Total - Direct Energie op 1:42
 21. Arkea Samsic op 1:51
 22. Wanty Gobert op 1:58

Voorgaande editie: uitslag Ploegentijdrit in 2018

 1. BMC in 38:46
 2. Team Sky op 4 sec.
 3. QuickStep op 7 sec.
 4. Mitchelton-Scott op 9 sec.
 5. Team Sunweb op 11 sec.
 6. EF Education First Drapac op 35 sec.
 7. Bora Hansgrohe op 50 sec.
 8. Astana op 51 sec.
 9. Katusha Alpecin op 52 sec.
 10. Movistar Team op 53 sec.
 11. Bahrain Merida op 1:06
 12. AG2R op 1:15
 13. TEAMLottoNL-Jumbo z.t.
 14. Trek-Segafredo op 1:16
 15. UAE Team Emirates op 1:38
 16. Groupama FDJ op 1:42
 17. Fortuneo Samsic op 1:46
 18. Direct Energie op 1:51
 19. Lotto Soudal op 1:52
 20. Dimension Data z.t.
 21. Wanty Groupe Gobert op 2:24
 22. Cofidis op 3:23

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamTour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamOp vrijdag 19 juli wordt de 14e etappe verreden van de Tour de France 2019. Dit is een individuele tijdrit. De start en…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
Vuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht afgelastVuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht afgelastOp vrijdag 14 augustus 2020 zou de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 verreden worden. De openingsrit va…

Fitness: Milon CirkelFitness: Milon CirkelHeb je weinig tijd en wil je toch je uithoudingsvermogen verbeteren en wat aan je gewicht doen, dan is de Milon Cirkel m…
Verdwenen nevenklassementen Tour de FranceIedereen kent in de Tour de France de gele trui voor de leider in het algemeen klassement. Maar ook de groene trui van h…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/1928_Tour_de_France
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ploegentijdrit
 • http://www.letour.fr/le-tour/2015/us/overall-route.html
 • Wielermonumenten, Jac Zwart, uitgeverij de Arbeiderspers

Reageer op het artikel "Ploegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jbuschers, 03-07-2018 13:01 #1
Wint bv ploeg Sky met 1.10 min. voorsprong de tijdrit. lopen dan alle renners 1.10 min. uit in het klassement Of zijn er gewoon ploegenbonificaties te verdienen. Kortom wat zijn de gevolgen voor klassement? Reactie infoteur, 03-07-2018
Bij deze ploegentijdrit worden de werkelijke tijden gerekend. In dit theoretische geval betekent het inderdaad dat de renners van Sky 1.10 min. uitlopen (behalve vanzelfsprekend renners van Sky die tijdens de ploegentijdrit gelost zijn door hun eigen ploeg; die krijgen de werkelijke achterstand die ze op hebben gelopen op de voorste -vier- renners van Sky).

Met vriendelijke groet, Fjodor

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!