InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour de France 2017 live op tv, livestream en talkshows
nieuws uitgelicht

Tour de France 2017 live op tv, livestream en talkshows

Tour de France 2017 live op tv, livestream en talkshows In de zomer van 2017 is er op tv weer volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaanderen live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Sporza (VRT) en Eurosport. Daarnaast zijn de etappes ook via een livestream op het internet te volgen. Tijdens de Tour de France 2017 zijn er weer elke avond diverse talkshows over de Tour op tv. De NOS zendt dagelijks het programma 'De Avondetappe' uit. De Vlaamse omroep VRT (Sporza) zal elke dag de talkshow 'Vive le Velo' uitzenden. Bij RTL7 is dagelijks Tour du Jour te zien.

Tour de France en de media

Al sinds de oertijd van de wielersport bestaat er een sterke band tussen het wielrennen en de media. De Tour de France werd, zoals veel beroemde wielerkoersen, oorspronkelijk georganiseerd door een krant (L'Auto). Zware wielerwedstrijden leverden immers prachtige, heroïsche en smeuïge verhalen op voor de kranten.

Toen het fenomeen radio opkwam, ging de Tour de France ook met dat medium een hecht verbond aan. Vele generaties Nederlanders brachten hun zomers door, met hun oren vaak vlakbij de speakers van hun radio, waaruit de enthousiaste Tourcommentaren kwamen van reporters zoals Jan Cottaar en Theo Koomen.

Ook tussen het medium televisie en de Tour de France is er een sterke band ontstaan, die in de loop der jaren steeds maar verder en verder lijkt te groeien. Naast de live-uitzendingen is er ook een aantal zeer populaire dagelijkse talkshows over de Tour de France ontstaan. Hieronder vindt u een globaal overzicht van het tv-aanbod in Nederland en Vlaanderen betreffende de Tour de France 2017.

Tour de France 2017

Het rittenschema van de Tour 2017 bestaat uit 21 etappes. De Ronde van Frankrijk 2017 begint op 1 juli met een openingstijdrit in Düsseldorf. De slotrit van deze Ronde van Frankrijk is op 23 juli. Op de startlijst van de Tour 2017 staan 22 teams van 9 renners. Tot de favorieten voor de Tourzege behoren Froome en Quintana. Prominente Belgen op de startlijst zijn onder meer Van Avermaet, Gilbert, Benoot en Wellens. Prominente Nederlandse deelnemers zijn onder meer Gesink, Groenewegen en Mollema. Het totale prijzengeld dat te verdienen is in de Tour 2017 is ruim 2 miljoen euro.

Tour 2017 integraal op tv bij Eurosport en TV France

In de loop der jaren is men steeds meer Touretappes integraal op tv gaan uitzenden (dus letterlijk van start tot finish). In 2017 worden door de tv-productiemaatschappij van de Tour voor het eerst integrale beelden aangeboden van alle etappes van de Tour. De Franse publieke omroep heeft aangegeven dat zij alle etappes integraal zullen uitzenden, wisselend op hun zenders France 2 en France 3.

Eerste twee weken merendeels op Eurosport 2

In Nederland en Vlaanderen heeft Eurosport ook een contract om alle etappes ook integraal live op tv uit te zenden. Zij zullen inderdaad de Tour bijna helemaal op tv uitzenden, al is dit wel voor een belangrijk deel op de zender Eurosport 2. De Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen, NOS en Sporza, zenden veel etappes pas vanaf circa 14u10 live op tv uit, maar een aantal belangrijke etappes (bijvoorbeeld grote bergritten) zullen ze wel van start tot finish uitzenden. Verderop vindt u de uitzendschema's van Eurosport, NOS Studio Sport en Sporza (VRT) voor de Tour 2017.

NOS: Live-uitzendingen en de Avondetappe

Live-uitzendingen NOS

De live-uitzendingen van NOS Studio Sport vinden plaats op de zender NPO1. De commentatoren zijn Herbert Dijkstra en ex-prof Maarten Ducrot. De meeste doordeweekse uitzendingen van de NOS zullen 's middags rond 14u10 beginnen (zie het uitzendschema), maar soms wordt hier vanaf geweken, bijvoorbeeld wanneer men bij een bergetappe al eerder met de live-uitzending begint, of wanneer de uitzending pas later begint omdat simpelweg de start van de etappe pas later in de middag is. Na afloop van de etappes (rond 17u30) zal er op locatie een nabeschouwing plaatsvinden door presentator Herman van der Zandt, die ter plekke (bij de finish) onder meer renners en kenners zal interviewen. Dagelijks is er omstreeks 19u25 op de zender Nederland 3 (NPO3) een Tourjournaal, met een uitgebreide samenvatting van de etappe en ook interviews met renners.

De Avondetappe 2017

In 2016 keerde, na een jaar afwezigheid, het programma De Avondetappe terug. Tot en met de Tour van 2014 werd dit succesvolle avondprogramma altijd door Mart Smeets gepresenteerd. In 2015 koos de NOS echter voor een ander type programma: NOS Studio Tour, dat veel vroeger op de avond werd uitgezonden. Sinds 2016 kiest men toch weer voor een late night-talkshow die, net als vroeger, de naam De Avondetappe krijgt. In 2017 wordt het programma vanuit de studio in Nederland gepresenteerd door Dione de Graaff. Vanaf locatie bij de Tour zal Herman van der Zandt dagelijks een hoofdrolspeler uit de Tour interviewen. De avondetappe wordt uitgezonden op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoe laat begint de Avondetappe? Het programma begint dagelijks omstreeks 21u25. De eerste uitzending is op zaterdag 1 juli. De tweede uitzending begint op zondag 2 juli al om 21u15.

De Tour 2017 live bij Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) besteedt in 2017 ook weer uitgebreid aandacht aan de Tour de France. Behalve veel Belgen kijken ook veel Nederlandse dagelijks naar de Tour-uitzendingen van het wielerminnende Sporza. De hoofdcommentator bij deze Tour is weer Michel Wuyts. In het uitzendschema ziet u de tijdstippen waarop de live-uitzendingen van Sporza beginnen. De Touruitzendingen van Sporza gaan allemaal van start op de Vlaamse zender één. Soms zal men tijdens de Tour-uitzending, bijvoorbeeld wanneer er op de zender één een journaal komt, tijdelijk uitwijken naar de zender Canvas.

Vive le vélo

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zal ook weer een talkshow over de Tour de France uitzenden, getiteld 'Vive le Velo'.
Dit programma wordt uitgezonden op de Vlaamse publieke zender één. In het uitzendschema ziet u hoe laat dit programma dagelijks begint. Vive le vélo wordt net als de voorgaande jaren gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke. In het verleden werden er tijdens dit programma ook dagelijks prominente renners geïnterviewd door Lieven van Gils, maar wegens drukke overige werkzaamheden heeft Van Gils die rol van dagelijkse interviewer in Vive le Vélo 2017 niet meer.

Eurosport: Tour 2017 integraal

Eurosport zendt op donderdag 29 juni de teampresentatie van de Tour 2017 live uit. Die uitzending begint om 18u30 op de zender Eurosport 1. In 2017 zal Eurosport voor het eerst alle etappes van de Tour de France integraal (van start tot finish) live uitzenden. Helaas moet hierbij wel worden aangetekend dat een groot deel van de uitzendingen plaatsvindt op de zender Eurosport 2. Dit is een zender die in Nederland en Vlaanderen doorgaans niet in de standaard tv-pakketten zit; men dient meestal een extra pakket te hebben om Eurosport 2 te kunnen ontvangen.

Op Eurosport 1 geeft men namelijk meestal de voorkeur aan live-uitzendingen van het tennistoernooi op Wimbledon boven de Tour de France. Toch zijn diverse ritten wel live te zien op Eurosport 1 (het open net van Eurosport, dat doorgaans wel in de standaard tv-pakketten zit). De volgende ritten worden live uitgezonden op Eurosport 1: de eerste twee etappes van de Tour, maar ook de negende etappe (op 9 juli als er een rustdag is op Wimbledon) en alle ritten in de laatste week van de Tour 2017. Op zondag 9 juli zendt men overigens bij Eurosport de etappe op tv niet integraal uit, maar pas vanaf circa 15u00, in verband met de MotoGP. Deze etappe is echter (net als alle andere etappes) wel integraal te volgen via een livestream op de Eurosport Player App.

RTL7: Tour du jour

Bij RTL7 keert, na een jaar afwezigheid, de talkshow Tour du Jour weer terug. Wilfred Genee is de presentator van het programma. De vaste tafelgast is ex-toprenner Michael Boogerd. Daarnaast zijn er wisselende tafelgasten zoals Dimitri Verhulst, Erik Dijkstra en Maarten Tjallingii. Aan Tour du Jour 2017 werken onder meer ook Filemon Wesselink en Maxim Hartman mee. Anders dan in 2015 reist de talkshowtafel van Tour du Jour in 2017 niet meer mee met het Tourpeloton door Frankrijk. De vaste locatie van de talkshowtafel van Tour du Jour 2017 is in Breda. De eerste uitzending is op vrijdag 30 juni. Het programma begint doorgaans om 20u00 en duurt tot circa 21u30. Op de laatste dag van de Tour de France (zondag 23 juli) begint de uitzending pas om 21u00, na afloop van een uitzending van het Darts World Matchplay.

L1: Tour de L1mbourg

Ook de regionale zender L1 uit Nederlands Limburg besteedt veel aandacht aan de Tour de France. Vanaf vrijdag 30 juni is er dagelijks een programma rondom de Tour te bekijken op de zender L1. Het programma draagt de naam 'Tour de L1mbourg'. Ook de radiozender L1 zal uitgebreid aandacht besteden aan de Tour 2017.

Schema: de live-uitzendingen van alle etappes

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van alle ritten in de Tour de France 2017? Hieronder vindt u de uitzendschema's van Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport. Bij Eurosport staat telkens vermeld op welke zender de uitzending plaatsvindt: 'E1' betekent Eurosport 1 en 'E2' betekent Eurosport 2. De uitzendingen van NOS Studio Sport vinden plaats op de zender NPO1 (Nederland 1) en de uitzendingen van Sporza doorgaans op het Vlaamse één. De uitzendstippen in dit schema zijn echter wel onder voorbehoud. Dit overzicht wordt tijdens de Tour 2017 regelmatig geüpdatet. Deze Tour wordt voorafgegaan door een uitzending van de presentatie van alle deelnemers aan de Tour 2017 op donderdag 29 juni, vanaf 18u30 live op de zender Eurosport 1.

De meeste talkshows rondom de Tour hebben een relatief vast begintijdstip. Tour du Jour begint doorgaans rond 20u00 en de Avondetappe begint doorgaans rond 21u30. Aangezien bij de Vlaamse talkshow Vive Le Velo (op de Vlaamse zender één) de begintijdstippen veel vaker verschillend zijn dan bij de andere talkshows, zijn in het onderstaande schema ook de begintijdstippen van Vive Le Velo geplaatst. Op de eerste rustdag (10 juli) heeft Vive Le Velo overigens geen uitzending. Op de tweede rustdag (17 juli) heeft deze talkshow wel een uitzending.

ARD live

De Duitse publieke omroep ARD zendt overige ook diverse ritten integraal uit; daaronder zijn ook etappes die niet integraal uit worden gezonden door Sporza en de NOS. Zo is op zaterdag 8 juli de achtste etappe (bergrit) integraal vanaf 12u05 op de ARD te zien, terwijl die bergetappe pas vanaf 14u10 bij Sporza en de NOS te zien is.

La Course live: tv en livestream

De dameswedstrijd La Course bestaat in 2017 uit twee etappes. De eerste etappe (een bergrit) vindt plaats op donderdag 20 juli, de tweede etappe (een tijdrit) op zaterdag 22 juli. Beide ritten worden door het Vlaamse Sporza (VRT), NOS Studio Sport en Eurosport 1 live uitgezonden op tv en daarnaast ook live op het internet, via livestreams op hun websites en op de Eurosport Player App. De rit van zaterdag begint bij Sporza volgens hun programmagids om 12u55. Bij Sporza wordt de eerste etappe van La Course uitgezonden op de Vlaamse zender één, de tweede etappe wordt door Sporza uitgezonden op de Vlaamse zender Canvas.

Uitzendschema: La Course live op tv en livestream bij Sporza, NOS en Eurosport

  • do. 20 juli 10u00, La Course: Briançon-Izoard
  • za. 22 juli 12u55, La Course: Marseille-Marseille

Uitzendschema's Tour de France 2017 op Eurosport (1 of 2), Sporza en NOS

Datum + etappeEurosportSporzaNOS ViveLeVelo
za. 1 juli, rit 1: Düsseldorf (tijdrit) E1: 16u0015u1015u1022u15
zo. 2 juli, rit 2: Düsseldorf - LuikE1: 15u0012u0011u5522u05
ma. 3 juli, rit 3: Verviers-Longwy (heuvelrit)E2: 12u1512u1014u1022u00
di. 4 juli, rit 4: Mondorf-VittelE2: 12u1514u1014u1022u15
wo. 5 juli, rit 5: Belles Filles (bergrit)E2: 13u1514u1014u1022u20
do. 6 juli, rit 6: Vesoul-TroyesE2: 12u3014u1014u1022u00
vr. 7 juli, rit 7: Nuits-Saint-GeorgesE2: 12u1514u1014u1022u10
za. 8 juli, rit 8: Dôle-Les Rousses (bergrit)E2: 12u1514u1014u1022u20
zo. 9 juli, rit 9: Nantua-Chambéry (bergrit)E1: 11u5011u4011u4021u50
ma. 10 juli, rustdag ------------
di. 11 juli, rit 10: Périgeux-BergeracE2: 13u2014u1014u1022u10
wo. 12 juli, rit 11: Eymet-Pau E2: 13u0014u1014u1022u10
do. 13 juli, rit 12: Pau-Peyragudes (bergrit)E2: 11u0014u1014u1022u10
vr. 14 juli, rit 13: Saint Girons-Foix (bergrit)E2: 14u3014u3014u1022u10
za. 15 juli, rit 14: Blagnac-Rodez E2: 13u1514u1014u0522u40
zo. 16 juli, rit 15: Le Puy-en-Velay (heuvelrit)E2: 13u1514u1014u1022u50
ma. 17 juli, rustdag ---------21u50
di. 18 juli, rit 16: Romans-sur-Isère E1: 13u3014u1014u1022u20
wo. 19 juli, rit 17: La Mure-Serre Chevalier (bergrit)E1: 12u1514u1014u1022u10
do. 20 juli, dameswedstrijd La Course, deel 1: d'IzoardE1: 10u0010u0010u0022u10
do. 20 juli, rit 18: Briançon-Col d'Izoard (bergrit)E1: 12u4512u4012u4022u10
vr. 21 juli, rit 19: Embrun-Salon de ProvenceE1: 12u3014u1014u1022u10
za. 22 juli, dameswedstrijd La Course, deel 2: tijdrit E1: 13u0012u5513u0022u20
za. 22 juli, rit 20: Marseille (tijdrit) E1: 13u4513u4013u4022u20
zo. 23 juli, rit 21: Montgeron-ParijsE1: 16u3016u3516u3522u20

Livestream Tour 2017: Eurosport, Sporza en NOS

De Tour de France 2017 is ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. De uitzendingen van Sporza en de NOS zijn bijvoorbeeld via een livestream te volgen op de websites van deze omroepen. Daarnaast kan men de livestream van de NOS ook bekijken via de NOS Tour Video App. Voor de livestreams van Sporza en de NOS geldt echter wel dat zij 'geo-restricted' zijn, wat inhoudt dat deze streams niet in andere landen dan het thuisland van de omroep te bekijken zijn. Dit heeft te maken met het feit dat de uitzendrechten voor de Tour van deze omroepen alleen maar gelden voor respectievelijk België en Nederland.

Livestream Eurosport

Bij Eurosport zijn alle etappes van de Tour de France 2017 live integraal (van start tot finish) te volgen via een livestream. Ook bijvoorbeeld de negende etappe op 9 juli (één van de weinige ritten die Eurosport niet integraal op tv uitzendt, wegens de MotoGP die men dan uitzendt), wordt wel integraal live door Eurosport op het internet uitgezonden via de livestream.

De stream van Eurosport is te vinden op de Eurosport Player App. Om deze livestream van Eurosport te kunnen bekijken dient men echter wel een abonnement op die app te hebben. De Eurosport Player App bevat allerlei interessante opties voor de livestreams van de Tour 2017. Zo kan men zelfs kiezen via welke camera men de beelden van de etappe bekijkt. Eurosport profileert zich duidelijk als 'The Home of Cycling'. Op de Eurosport Player App zijn namelijk heel vaak livestreams te vinden van wielerwedstrijden.

Lees verder

© 2015 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenTour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenDe Tour de France 2014 is op tv goed te volgen. De etappes zijn zowel in Nederland als België iedere dag live op tv. Daa…
De Tour de France 2014 en de live uitzendingen op tvDe Tour de France 2014 en de live uitzendingen op tv101ste editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, zal van start gaan op zaterdag 5 juli 20…
Nederlandse deelnemers Tour 2013Nederlandse deelnemers Tour 2013Aan de honderdste editie van de Tour de France nemen zeventien Nederlanders deel. Deze jubileum editie van de Tour is op…
Tour de France 2011: de NederlandersAan de Tour de France doen ieder jaar weer meerdere Nederlanders mee. Wie doen er mee in 2011? Wat zijn hun specialiteit…
Tour de France 2015 etappe 1: Proloog Utrecht - UtrechtTour de France 2015 etappe 1: Proloog Utrecht - UtrechtDe 102de editie van de Tour de France (Ronde van Frankrijk) zal worden gehouden van 4 tot en met 26 juli 2015. De start…
Bronnen en referenties
  • http://over.nos.nl/voor-de-pers/persdossiers/81/alles-over-de-tour-de-france-bij-de-nos
  • http://www.rtl.nl/rtl-7-tour-du-jour/#!/342918/nieuws/
  • http://www.een.be/programmas/vive-le-velo
  • http://tv.eurosport.nl/
  • http://nos.nl/artikel/2074455-nos-brengt-avondprogramma-tour-2016-vanuit-frankrijk.html

Reageer op het artikel "Tour de France 2017 live op tv, livestream en talkshows"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jai Broek, 24-07-2016 17:40 #3
Alweer en zoals al veel te veel jaren het geval: de zogenaamde favoriet behaalt ergens in de Tour (nu dus alweer halverwege) de gele trui en daarna gebeurt er dus niks meer! Geen enkele aanval, noch van een ploeg, noch individueel.

De saaiheid ten top! En uiteraard speelt geen enkele Nederlander een rol van betekenis, ook al leek Mollema iets te kunnen betekenen, maar ook dit jaar dus weer niks! Waar zijn de tijden van Jan Janssen en Joop Zoetemelk? Toch alweer 36 jaar geleden, ik word oud…

Van mij mag de Tour worden opgeheven, als alles zo voorspelbaar blijft!

E. de Koning, 04-07-2016 14:40 #2
Ik hoor onder andere Maarten Ducrot regelmatig pleiten voor korte live-uitzendingen overdag, bijvoorbeeld alleen de laatste 20 km want dan heb je spannende tv. Een etappe van 4,5 uur lang op tv brengen is saai. Beste Maarten en anderen, juist de finish is helemaal niet spannend, het zijn namelijk altijd dezelfde wielrenners die winnen. Vroege ontsnappingen eindigen altijd op een paar 100 m voor de finish. Waarom ik wel een etappe van 4,5 uur wil zien? Juist omdat de ontwikkeling naar de finale, of juist het gebrek daaraan, veel interessanter is om te volgen dan alleen die finale zelf. Wie durft het toch aan om een vroege ontsnapping te doen? Wanneer? Waarom? Ik wil live de opkomst en ondergang van renners in de etappe zien. Omdat ik wil kijken naar renners die worstelen met doorgaan, of toch opgeven, die een tweede, derde en vierde adem vinden, die mentaal zo sterk zijn dat ze na een valpartij doorfietsen met gebroken ribben, polsen en sleutelbenen. Of juist volledig ontgoocheld stoppen. Daarom, zoveel mogelijke live-uitzendingen van complete etappes. Met alleen wat commentaar in die laatste 20 km.

Chrit Goossens, 08-07-2015 16:46 #1
Niet cynisch bedoeld; indrukwekkend college van Maarten Ducrot in uitzending van woensdag. Moest dit even kwijt, weet niet goed waar waardering te uiten…

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-07-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2017
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!