Darts: Welke toernooien tellen mee voor de Order of Merit?

Darts: Welke toernooien tellen mee voor de Order of Merit? De Order of Merit, oftewel de volgorde van verdiensten, is een rankingsysteem dat sinds 2007 wordt gehanteerd in de dartssport door de PDC (Professional Darts Corporation). Dit systeem gaat uit van het verdiende prijzengeld in de afgelopen twee jaar. In jaar drie vervalt het prijzengeld van jaar een, in jaar vier vervalt het prijzengeld van jaar twee enzovoort. Er ontstaat nogal eens verwarring over welke toernooien wel en niet meetellen voor de Order of Merit. Zo telt het prijzengeld dat wordt gewonnen op toernooien waar spelers op invitatie aan deelnemen niet mee.

Grote toernooien die meetellen voor de PDC Order of Merit

Er worden wereldwijd talloze dartstoernooien georganiseerd, maar er zijn er slechts zeven televisietoernooien die meetellen voor deze ranglijst. Naast dit zevental toernooien zijn er ook kleinere Europese toernooien die meetellen, maar hier valt niet zoveel prijzengeld te winnen als bij de televisietoernooien.

World Championship

Dit evenement wordt jaarlijks gehouden van eind december t/m begin januari. In 1994 was de eerste editie die destijds gewonnen werd door Dennis Priestley. Phil 'The Power' Taylor heeft dit toernooi tot op heden maar liefst 14 keer op zijn naam weten te zetten.
De World Championship wordt gehouden in Alexandra Palace te London, Engeland. Tot en met 2007 was de toernooilocatie Circus Tavern in Purfleet, Engeland. Er is een prijzenpot van £1,800,000 (2018) te verdelen. Rob Cross uit Engeland schreef de wereldtitel in 2018 op zijn naam.

UK Open en bijbehorende kwalificatietoernooien

De eerste editie van de UK Open vond plaats in 2003 en werd gewonnen door Phil Taylor. Toen heette het nog de Budweiser UK Open. Tot 2013 werd het toernooi jaarlijks gehouden in juni in het Reebok Stadium, in Bolton, Engeland. Sinds 2014 vindt de UK Open plaats in de maand maart in Minehead, Engeland. Het prijzengeld bedraagt £350,000 en Gary Anderson is de titelhouder in 2018.

World Matchplay

Sinds 1994 vindt jaarlijks traditiegetrouw in de maand juli de World Matchplay plaats in Winter Gardens in Blackpool, Engeland.
In het eerste jaar ging Larry Butler uit Amerika er met de titel vandoor. Phil Taylor heeft zich de titel van 2017 toegeëigend en werd daarmee titelhouder. Er is op de World Matchplay £500,000 (2017) te verdelen.

European Championship en bijbehorende European Tour evenementen

Dit toernooi bestaat sinds 2008 en de eerste titel ging naar Phil Taylor. Tot en met 2010 werd er jaarlijks een andere locatie gekozen voor dit evenement. Sinds 2013 is de RWE-Sporthalle in Müllheim, Duitsland de vaste locatie. Er is geen vaste maand waarin er wordt gespeeld; dit varieert jaarlijks. Het prijzengeld bestaat uit £400,000 (2017). Michael van Gerwen is won het toernooi in 2017 en werd daarmee Europees kampioen.

World Grand Prix

Op dit grote televisietoernooi is £400,000 (2017) is te verdelen. Het wordt jaarlijks in oktober gehouden in het Citywest Hotel in Dublin, Ierland. (Enkele edities hebben elders plaatsgevonden) De World Grand Prix vond het bestaan in 1998. Phil Taylor schreef de eerste editie van dit toernooi op zijn naam. De titelhouder van 2017 is de uit Noord-Ierland afkomstige Daryl Gurney. Wat dit toernooi anders maakt dan vele andere toernooien, is dat de spelers een leg dienen te openen met een dubbel. Pas vanaf dat moment zullen de scores worden geteld. Wordt er geen dubbel gegooid, dan krijg te speler nul punten.

Grand Slam of Darts

Het bijzondere van dit toernooi is dat ook spelers van de concurrerende dartsbond, de BDO (British Darts Organisation), mogen deelnemen. In 2007 vond de eerste editie plaats in november in Civic Hall, Wolverhampton, Engeland met als winnaar Phil Taylor. De titelhouder van 2017 is Michael van Gerwen, die de finale met 16-12 won van Peter Wright. De locatie en het tijdstip is tot 2017 ongewijzigd gebleven en de prijzenpot bestaat uit £450,000. Vanaf 2018 zal het toernooi worden gehouden in de Aldersley Leisure Village, eveneens in Wolverhampton.

Players Championship Finals en bijbehorende Players Championships evenementen

In 2009 werden de Players Championship Finals voor het eerst georganiseerd en gehouden in Circus Tavern, Purfleet, Engeland. Wederom wint Phil Taylor een eerste editie van een groot televisietoernooi. De derde editie werd gehouden in Doncaster Dome en sindsdien is het Butlins Minehead Resort, Minehead, Engeland de speellocatie. Van eind november tot en met begin december wordt er gestreden om deze prestigieuze titel en de prijzenpot van £460,000 (2017). Michael van Gerwen heeft de editie van 2017 gewonnen.

Kleinere toernooien die meetellen voor de Order of Merit

 • German Darts Championship
 • Dutch Darts Masters
 • German Darts Masters
 • Austrian Darts Open
 • Gibraltar Darts Trophy
 • European Darts Open
 • European Darts Grand Prix
 • European Darts Trophy

Grote toernooien die niet meetellen voor de Order of Merit

 • World Cup of Darts - Gehouden in Duitsland
 • Premier League Darts - Gehouden in Engeland, Ierland, Schotland, Noord-Ierland en Wales
 • Championship League Darts - Gehouden in Engeland
 • The Masters - Gehouden in Engeland
 • Dubai Darts Masters - Gehouden in de Verenigde Arabische Emiraten
 • Sydney Darts Masters - Gehouden In Australië
 • Perth Darts Masters - Gehouden In Australië
 • Singapore Darts Masters - Gehouden in Singapore

Voor- en nadeel van het Order of Merit rankingsysteem

Het voordeel van dit systeem is, dat wanneer een speler een slecht seizoen heeft gedraaid, hij daarmee niet per se uit de Order of Merit verdwijnt. Zijn prijzengeld van het voorgaande jaar behoudt hij immers. De keerzijde is echter dat een speler langdurig goed moet presteren om een hoge ranking te behouden. Alleen de meest constante spelers die lange termijn hun hoge niveau kunnen vasthouden, zien we terug in de top van deze lijst. In het systeem dat werd gehanteerd voor 2007, werd er gekeken naar behaalde punten. Daardoor kwamen minder goede spelers hoog in het klassement, omdat zij door veel kleine, niet prestigieuze toernooien af te gaan, veel punten bij elkaar konden sprokkelen. Op deze kleinere toernooien, verschenen de grote namen meestal niet. Hierdoor ontstond er een scheef beeld in de vroegere ranglijsten.

Order of Merit top 10

De top 10 van deze ranking, inclusief het verdiende prijzengeld over de afgelopen twee jaar ziet er op 10 juni 2018 als volgt uit:
 1. Michael van Gerwen £1,762,250
 2. Peter Wright £729,250
 3. Rob Cross £662,750
 4. Gary Anderson £548,500
 5. Daryl Gurney £429,500
 6. Mensur Suljovic £363,500
 7. Dave Chisnall £317,250
 8. Michael Smith £311,250
 9. Simon Whitlock £309,250
 10. James Wade £281,000

Let wel dat de ranking en het verdiende prijzengeld per speler regelmatig wijzigt. Een actueel en compleet overzicht staat altijd vermeld op PDC Order of Merit.

ProTour Order of Merit

Een variant op deze Order of Merit is de ProTour Order of Merit. Hierbij wordt gekeken naar de verdiensten van enkel het voorgaande jaar, die zijn behaald op de Players Championship evenementen, de UK Open kwalificatiewedstrijden en op de European Tour evenementen. Door goed te scoren in deze lijst, kwalificeren de hoogstgeplaatste spelers zich voor een aantal grote evenementen:
 • William Hill World Darts Championship - De beste 16 spelers (de top 32 van de Order of Merit buiten beschouwing gelaten)
 • BetVictor World Matchplay - De beste 16 spelers (de top 16 van de Order of Merit buiten beschouwing gelaten)
 • Unibet European Championship - De beste 8 spelers (de top 16 van de Order of Merit buiten beschouwing gelaten)
 • Partypoker.com World Grand Prix- De beste 14 spelers (de top 16 van de Order of Merit buiten beschouwing gelaten plus de twee beste spelers uit Ierland/Noord-Ierland)
 • Cash Converters Players Championship Finals - De top 32 van alle ProTour evenementen van het betreffende jaar.
© 2015 - 2020 Mileena, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Premier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisPremier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisDe Premier League Darts is één van de grootste en populairste dartevenementen. Bij deze competitie van de PDC spelen tie…
World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli 2020 staat het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de d…
World Grand Prix Darts 2019 programma: live tv en livestreamWorld Grand Prix Darts 2019 programma: live tv en livestreamDe World Grand Prix Darts 2019 wordt gehouden van zondag 6 oktober tot en met zaterdag 12 oktober. Dit evenement wordt i…
Darts Players Championship Finals 2019 live tv en livestreamDarts Players Championship Finals 2019 live tv en livestreamVan vrijdag 22 november tot en met zondag 24 november 2019 worden de PDC Players Championship Finals gehouden. Dit toern…

Voorbereiding op een halve marathonVoorbereiding op een halve marathonHardlopen is een sport die veel mensen beoefenen. Dat is niet zo verwonderlijk want je hebt er niet veel voor nodig en j…
Tour de France 2020 live op tv en livestreamTour de France 2020 live op tv en livestreamIn de zomer van 2020 is er op tv weer volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaandere…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rob Ellis', Flickr (CC BY-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/PDC_Order_of_Merit
 • https://en.wikipedia.org/wiki/PDC_World_Darts_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/UK_Open
 • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Matchplay_(darts)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/European_Championship_(darts)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Players_Championship_Finals
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts
 • http://www.pdc.tv/ pro-tour-order-of-merit

Reageer op het artikel "Darts: Welke toernooien tellen mee voor de Order of Merit?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mileena
Laatste update: 13-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!