InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Criteriums in Nederland en België – kalender 2018

Criteriums in Nederland en België – kalender 2018

Criteriums in Nederland en België – kalender 2018 Traditioneel worden er in Nederland en België in de weken na de Tour de France veel wielercriteriums verreden. Welke profcriteriums staan in 2018 op de kalender in de lage landen? En welke prominente deelnemers zullen op de startlijsten staan van de Na-Tour-criteriums? Hoe is de geschiedenis van het fenomeen profcriteriums in Nederland verlopen?

Historie: criteriums in Nederland

Nederland is een land met een rijke geschiedenis op het gebied van criteriums. Eén van de oorzaken daarvan is, dat er in Nederland lang landelijke wetgeving bestond, die het zeer moeilijk maakte om in Nederland een grote wegwielerwedstrijd te organiseren. Het organiseren van een wedstrijd op een klein plaatselijk circuit (een criterium) was daarentegen vele malen minder moeilijk te organiseren, aangezien men hiervoor alleen maar de medewerking nodig had van één plaatselijke overheid (de gemeente).
Die gemeente kon eventueel zorgen voor een wettelijk ontheffing voor één dag, of besluiten om de wedstrijd op een klein lokaal circuit te gedogen. De strenge landelijke wetgeving zorgde er dus voor, dat er in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog weinig grote wegkoersen werden georganiseerd, maar wel tamelijk veel criteriums en baanwielerwedstrijden. In België was de wetgeving met betrekking tot het organiseren van wegwielerwedstrijden daarentegen veel soepeler.

Historie: Nederland versus België

Het verschil in wetgeving tussen Nederland en België was dus een belangrijke oorzaak voor één van de vele wielercultuurverschillen tussen beide landen. In Nederland kozen veel organisatoren om praktische redenen voor een wedstrijd op een klein plaatselijk circuit, terwijl Belgische organisatoren vaak kozen voor veel grotere parcoursen, die door meerdere gemeentes gingen. De Nederlandse koersjes waren criteriums, de Belgische koersen waren kermiskoersen, semi-klassiekers en klassiekers.

Na-Tour-criteriums

Op den duur (met name na de Tweede Wereldoorlog) kregen veel profcriteriums (criteriums voor beroepswielrenners) een nieuwe functie. Steeds meer van die profcriteriums werden georganiseerd in de weken na de Tour de France. Deze Na-Tourcriteriums waren niet meer 'gewone kleine profwedstrijden' (zoals vroegere profcriteriums), maar werden grote evenementen met enorme budgetten, waarbij het een hoofddoel van het evenement was, om aan de toeschouwers zo veel mogelijk sterren uit de Tour de France in levende lijve te laten zien.

Glorietijd en verval

De glorietijd van het Nederlandse criteriumcircuit was in de jaren tachtig. Mede als gevolg van de vele Nederlandse successen in de Tour tijdens dat decennium, was de wielersport indertijd hyperpopulair. Topcriteriums trokken tienduizenden toeschouwers en hadden veel wereldtoppers op de startlijst. Sinds begin jaren negentig gaat het duidelijk minder goed met het Nederlandse criteriumcircuit. Tientallen wedstrijden verdwenen sindsdien van de kalender. Voor deze neergang waren diverse redenen. Een belangrijke oorzaak was dat Nederlandse renners medio jaren negentig duidelijk minder goed presteerden in de Tour de France dan men in de jaren tachtig gewend was; dit zorgde enige jaren voor een daling van de populariteit van het wielrennen in Nederland, wat dus ook betekende dat er minder animo was bij toeschouwers en sponsoren voor wielercriteriums.

Een andere belangrijke reden van de neergang van het criteriumcircuit was dat topwielrenners in de loop van de jaren negentig ook duidelijk minder interesse kregen om veel criteriums te rijden, waardoor het moeilijker en duurder werd om een sterk deelnemersveld samen te stellen. Dit kwam mede door de mondiale stijging van de salarissen die wielrenners bij hun teams verdienden.

Voorheen waren profwielrenners voor een belangrijk deel van hun inkomen afhankelijk van de startgelden uit criteriums. Doordat ze voortaan hogere lonen verdienden bij hun ploegen, hadden ze enerzijds minder noodzaak om in veel criteriums van start te gaan, maar daar kwam tegelijkertijd anderzijds ook nog bij dat de teams meer eisen gingen stellen aan renners, om beter te pieken naar grote tv-koersen en dus ook minder criteriums te rijden.

Nederland en Vlaanderen

In de jaren tachtig was Nederland nog het land waar veruit de meeste na-Tour-criteriums werden verreden. Anno 2018 is dit al lang niet meer zo. Er staan ongeveer evenveel criteriums op de kalender in België als in Nederland. Het overgrote deel van de Belgische criteriums wordt overigens in Vlaanderen verreden. Het wielrennen is in Vlaanderen namelijk duidelijk veel populairder dan in Wallonië.

Dernycriteriums

Bij die Belgische criteriums behoort ook een behoorlijk aantal dernywedstrijden. Dit zijn koersen waarbij elke deelnemer in de slipstream van een gangmaakmotor (derny) rijdt. Hierdoor behalen de renners in deze koersen hoge snelheden. Dernywedstrijden kunnen zeer spectaculair zijn.

Deelnemers criteriums 2018 in Nederland en België

Nederland

Welke deelnemers zullen in Nederland en België op de startlijsten staan van de criteriums? De glorietijd van de jaren tachtig, toen bijna de gehele wereldtop bij een Na-Tour-criterium in een Nederlandse dorpje aan de start stond, is voorbij. Een hoofddoel van veel Nederlandse organisatoren is anno 2018 om zo veel mogelijk Nederlandse deelnemers aan de Tour de France 2018, in hun criterium aan de start te krijgen. Tom Dumoulin heeft aangegeven dat hij onder meer op de startlijst staat bij de criteriums van Boxmeer, Surhuisterveen, Chaam, Heerlen, Emmen en Etten-Leur.

België

Ook voor de Belgen geldt, dat zij zo veel mogelijk Belgische Tourdeelnemers aan de start willen krijgen. Daarnaast zullen de criteriums proberen om nog een aantal internationale toppers te contracteren. Hierbij hoopt men vooral op renners die in de Tour 2018 één van de klassementstruien hebben gewonnen en daarnaast hoopt men ook op enkele etappewinnaars. Zo zal Peter Sagan diverse criteriums in België rijden, waaronder Aalst, Roeselare en Herentals.

Kalender criteriums 2018 in Nederland en België

Hieronder vindt u de agenda van de criteriums in Nederland en België. Tot de bekendste Nederlandse criteriums behoren de Profronde van Boxmeer (die altijd op de dag na de Tour de France wordt verreden) en de Acht van Chaam (die al sinds de jaren dertig wordt verreden en de oudste nog bestaande Nederlandse wegwielerkoers is). Een aantal criteriums zijn ook live op tv en per livestream te volgen. Daartoe behoren de Profronde van Surhuisterveen (op 31 juli) en de Gouden Pijl van Emmen (op 5 augustus).

Criteriums in Nederland na de Tour 2018


Criteriums in België na de Tour 2018

 • 30 juli: Natourcriterium Aalst
 • 31 juli: Criterium Roeselare
 • 1 augustus: Criterium Sint-Niklaas
 • 2 augustus: Herentals Fietst
 • 3 augustus: Natourcriterium Putte
 • 5 augustus: Dernycriterium Lombardsijde
 • 6 augustus: Criterium Heusden-Zolder
 • 8 augustus: Dernycriterium Antwerpen
 • 13 augustus: Dernyfestival Wilrijk
 • 17 augustus: Kortrijk Koerse
 • 2 september: GP Bieren Bavik - Bavikhove
 • 3 september: Dernyfestival Wetteren
 • 4 september: N8 van Brasschaat
© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Criteriums 2013 – Nederland en België - kalender, deelnemersIn de weken na de Tour de France 2013 staan er in Nederland en België weer veel natourcriteriums op het programma, waari…
Daags na de Tour 2018 - Ronde van Boxmeer – programmaDaags na de Tour 2018 - Ronde van Boxmeer – programmaOp maandag 30 juli 2018 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 44e…
Gouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 5 augustus wordt de Gouden Pijl 2018 verreden. Het is de 41e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…
Bronnen en referenties
 • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Disciplines/Weg/Kalender/KALENDER_NAT__UCI_2016.pdf
 • http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender/201508
 • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Disciplines/Weg/Kalender/KALENDER_NAT__UCI_2018.pdf
 • https://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender?jaar=2018&maand=&licentie=WPAM

Reageer op het artikel "Criteriums in Nederland en België – kalender 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!