Criteriums in Nederland en België – kalender 2019

Criteriums in Nederland en België – kalender 2019 Traditioneel worden er in Nederland en België in de weken na de Tour de France veel wielercriteriums verreden. Welke profcriteriums staan in 2019 op de kalender in de lage landen? En welke prominente deelnemers zullen op de startlijsten staan van de Na-Tour-criteriums? Hoe is de geschiedenis van het fenomeen profcriteriums in Nederland verlopen?

Historie: criteriums in Nederland

Nederland is een land met een rijke geschiedenis op het gebied van criteriums. Eén van de oorzaken daarvan is, dat er in Nederland heel lang landelijke wetgeving bestond, die het zeer moeilijk maakte om een grote wegwielerwedstrijd te organiseren. Het organiseren van een wedstrijd op een klein plaatselijk circuit (een criterium) was daarentegen vele malen minder moeilijk te organiseren, aangezien men hiervoor alleen maar de medewerking nodig had van één plaatselijke overheid (de gemeente). Een gemeente kon eventueel zorgen voor een wettelijke ontheffing voor één dag, of kon besluiten om de wedstrijd op een klein lokaal circuit te gedogen. De strenge landelijke wetgeving zorgde er dus voor, dat er in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog heel weinig grote wegkoersen werden georganiseerd, maar wel tamelijk veel criteriums en baanwielerwedstrijden. In België was de wetgeving met betrekking tot het organiseren van wegwielerwedstrijden daarentegen veel soepeler.

Historie: Nederland versus België

Het verschil in wetgeving tussen Nederland en België was dus een belangrijke oorzaak voor één van de vele wielercultuurverschillen tussen beide landen. In Nederland kozen veel organisatoren om praktische redenen voor een wedstrijd op een klein plaatselijk circuit, terwijl Belgische organisatoren vaak kozen voor veel grotere parcoursen, die door meerdere gemeentes gingen. De Nederlandse koersjes waren criteriums, de Belgische koersen waren kermiskoersen, semi-klassiekers en klassiekers.

Na-Tour-criteriums

Op den duur (met name na de Tweede Wereldoorlog) kregen veel profcriteriums (criteriums voor beroepswielrenners) een nieuwe functie. Steeds meer van die profcriteriums werden georganiseerd in de weken na de Tour de France. Deze Na-Tourcriteriums waren niet meer 'gewone kleine profwedstrijden' (zoals vroegere profcriteriums), maar werden grote evenementen met enorme budgetten, waarbij het een hoofddoel van het evenement was, om aan de toeschouwers zo veel mogelijk sterren uit de Tour de France in levende lijve te laten zien.

Glorietijd en verval

De glorietijd van het Nederlandse criteriumcircuit was in de jaren tachtig. Mede als gevolg van de vele Nederlandse successen in de Tour tijdens dat decennium, was de wielersport in die tijd hyperpopulair. Topcriteriums trokken tienduizenden toeschouwers en hadden veel wereldtoppers op de startlijst. Sinds begin jaren negentig gaat het duidelijk minder goed met het Nederlandse criteriumcircuit. Tientallen wedstrijden verdwenen sindsdien van de kalender. Voor deze neergang waren diverse redenen. Een belangrijke oorzaak was dat Nederlandse renners medio jaren negentig duidelijk minder goed presteerden in de Tour de France dan men in de jaren tachtig gewend was; dit zorgde enige jaren voor een daling van de populariteit van het wielrennen in Nederland, wat dus ook betekende dat er minder animo was bij toeschouwers en sponsoren voor wielercriteriums.

Een andere belangrijke reden van de neergang van het criteriumcircuit was dat topwielrenners in de loop van de jaren negentig ook duidelijk minder interesse kregen om veel criteriums te rijden, waardoor het moeilijker en duurder werd om een sterk deelnemersveld samen te stellen. Dit kwam mede door de mondiale stijging van de salarissen die wielrenners bij hun teams verdienden. Voorheen waren profwielrenners voor een belangrijk deel van hun inkomen afhankelijk van de startgelden uit criteriums. Doordat ze voortaan hogere lonen verdienden bij hun ploegen, hadden ze enerzijds minder noodzaak om in veel criteriums van start te gaan, maar daar kwam tegelijkertijd anderzijds ook nog bij dat de teams meer eisen gingen stellen aan renners, om beter te pieken naar grote tv-koersen en dus ook minder criteriums te rijden.

Nederland en Vlaanderen

In de jaren tachtig was Nederland het land waar veruit de meeste na-Tour-criteriums werden verreden. Later kantelde dat wat: in Nederland daalde het aantal na-Tour-criteriums en in België steeg het juist. Op den duur had België zelfs enkele jaren meer na-Tour-criteriums dan Nederland. Anno 2019 is dat niet meer het geval en heeft Nederland weer wat meer criteriums in de weken na de Tour dan België. Het overgrote deel van de Belgische criteriums wordt overigens in Vlaanderen verreden. Het wielrennen is in Vlaanderen namelijk duidelijk veel populairder dan in Wallonië.

Dernycriteriums

Bij die Belgische criteriums behoort ook een behoorlijk aantal dernywedstrijden. Dit zijn koersen waarbij elke deelnemer in de slipstream van een gangmaakmotor (derny) rijdt. Hierdoor behalen de renners in deze koersen hoge snelheden. Dernywedstrijden kunnen zeer spectaculair zijn.

Deelnemers criteriums 2019 in Nederland en België

Nederland

Welke deelnemers zullen in Nederland en België op de startlijsten staan van de criteriums? De glorietijd van de jaren tachtig, toen bijna de gehele wereldtop bij een Na-Tour-criterium in een Nederlandse dorpje aan de start stond, is voorbij. Een hoofddoel van veel Nederlandse organisatoren is anno 2019 om zo veel mogelijk Nederlandse deelnemers aan de Tour de France 2019, in hun criterium aan de start te krijgen. Steven Kruijswijk rijdt onder meer in de Ronde van Boxmeer, de Profronder van Surhuisterveen, de Acht van Chaam, de Profronde van het Westland en de Profwielerronde van Etten-Leur. Mike Teunissen staat onder meer op de startlijst van de Ronde van Boxmeer, de Profronde van Surhuisterveen en de Raboronde van Heerlen. De Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal gaat van start in de Acht van Chaam.

België

Ook voor de Belgen geldt, dat zij zo veel mogelijk Belgische Tourdeelnemers aan de start willen krijgen. Daarnaast zullen de criteriums proberen om nog een aantal internationale toppers te contracteren. Hierbij hoopt men vooral op renners die in de Tour 2019 één van de klassementstruien hebben gewonnen en daarnaast hoopt men ook op enkele etappewinnaars. De Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal gaat bijvoorbeeld op 29 juli van start in het criterium van Aalst.

Kalender criteriums 2019 in Nederland en België

Hieronder vindt u de agenda van de criteriums in Nederland en België. Tot de bekendste Nederlandse criteriums behoren de Profronde van Boxmeer (die altijd op de dag na de Tour de France wordt verreden) en de Acht van Chaam (die al sinds de jaren dertig wordt verreden en de oudste nog bestaande Nederlandse wegwielerkoers is). Een aantal criteriums zijn ook live op tv en per livestream te volgen. Daartoe behoren de Profronde van Surhuisterveen (op 30 juli), de Gouden Pijl van Emmen (op 4 augustus) en het Spektakel van Steenwijk (6 augustus). Op 29 juli is de Profronde van Boxmeer exclusief online via een livestream te zien (maar niet op tv).

Criteriums in Nederland na de Tour 2019


Criteriums in België na de Tour 2019

 • 29 juli: Natourcriterium Aalst
 • 30 juli: Criterium Roeselare
 • 31 juli: Dernycriterium Antwerpen
 • 1 augustus: Herentals Fietst
 • 4 augustus: Natourcriterium Putte
 • 12 augustus: Dernyfestival Wilrijk
 • 19 augustus: Dernyspektakel 's Gravenwezel
 • 23 augustus: Kortrijk Koerse
 • 2 september: Dernyfestival Wetteren
 • 3 september: N8 van Brasschaat
© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belgen in de Tour de France 2019Belgen in de Tour de France 2019Op zaterdag 6 juli gaat de Ronde van Frankrijk 2019 van start in de Belgische hoofdstad Brussel. De slotetappe vindt pla…
Daags na de Tour 2019: Ronde van Boxmeer met livestreamDaags na de Tour 2019: Ronde van Boxmeer met livestreamOp maandag 29 juli 2019 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 45e…
De agenda: handig voor school, werk en privéDe agenda, niet iedereen gebruik er één maar ze kunnen heel goed van pas komen. U kunt er allerlei afspraken in noteren…
Gouden Pijl Emmen 2019 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 4 augustus wordt de Gouden Pijl 2019 verreden. Het is de 42e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…

Ronde van Polen 2019 - live op tv en livestreamRonde van Polen 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Polen 2019 gaat van start op zaterdag 3 augustus. De slotrit wordt verreden op vrijdag 9 augustus. Het is d…
Voorbereiding op een halve marathonVoorbereiding op een halve marathonHardlopen is een sport die veel mensen beoefenen. Dat is niet zo verwonderlijk want je hebt er niet veel voor nodig en j…
Bronnen en referenties
 • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Disciplines/Weg/Kalender/KALENDER_NAT__UCI_2016.pdf
 • http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender/201508
 • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Disciplines/Weg/Kalender/KALENDER_NAT__UCI_2018.pdf
 • https://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender?jaar=2018&maand=&licentie=WPAM

Reageer op het artikel "Criteriums in Nederland en België – kalender 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!