InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Polen 2018 - live op tv en livestream

Ronde van Polen 2018 - live op tv en livestream

Ronde van Polen 2018 - live op tv en livestream De Ronde van Polen 2018 gaat van start op zaterdag 4 augustus. De slotrit wordt verreden op vrijdag 10 augustus. Het is de 75e editie van deze Poolse rittenkoers. De Ronde van Polen is live op tv en online per livestream te volgen. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van Polen 2018? Hoe ziet het rittenschema van deze Poolse ronde eruit? Hoe is de geschiedenis van de Ronde van Polen verlopen?

Historie van de Ronde van Polen

In 1928 vond de eerste editie van de Ronde van Polen plaats. Deze koers werd indertijd georganiseerd door de krant Przeglad Sportowy en een wielerclub uit Warschau. In de begintijd was deze ronde geen groot succes. De wedstrijd kon voor de Tweede Wereldoorlog vaker niet dan wel worden georganiseerd.

In 1947 werd de Ronde van Polen nieuw leven ingeblazen, door een samenwerking van onder meer de uitgeverij Czytelnik en de Poolse wielerbond. De wedstrijd kreeg zo een sterkere en stabielere organisatie. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot een prestigieuze koers voor amateurs. Toch bleef de Ronde van Polen in die amateurtijd wel altijd in de schaduw staan van een andere Oost-Europese koers: de Vredeskoers (die rittenwedstrijd werd indertijd beschouwd als de Tour de France van het Oostblok).

Val van het IJzeren Gordijn: grote wijzigingen
Sinds eind jaren tachtig is er veel gebeurd. Het IJzeren Gordijn viel. Oost-Europese topsrenners konden eindelijk massaal prof worden. Binnen de wielerwereld verdween ook de strikte scheiding tussen profs en amateurs. De organisatoren van de Oost-Europese topkoersen moesten inspelen op al die veranderingen. De organisatoren van de Ronde van Polen deden dat duidelijk beter dan de organisatie van de Vredeskoers. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot de belangrijkste Oost-Europese wedstrijd en werd een vast onderdeel van de UCI World Tour. Met de Vredeskoers ging het daarentegen bergafwaarts en op den duur verdween deze ooit zo prestigieuze koers zelfs van de kalender.

Czeslaw Lang
De grote man achter de grote groei van de Ronde van Polen is Czeslaw Lang. Hij was in het verleden zelf een coureur. Ronde 1980 behoorde hij tot de beste renners uit Polen. Twee keer won hij een medaille op het WK ploegentijdrit. Ook won hij Olympisch zilver op de wegrit van 1980 in Moskou. In datzelfde jaar won hij het eindklassement van de Ronde van Polen. Jarenlang moest Lang onder het communistische regime verplicht 'staatsamateur' blijven. Uiteindelijk kreeg hij toch nog de kans om profwielrenner te worden. In de profrangen was hij echter minder succesvol dan bij de amateurs, al behaalde Lang nog wel enige mooie prestaties bij de profs, waaronder zeges in de prologen van de Ronde van Romandië en Tirreno-Adriatico.

Na zijn actieve wielercarrière raakte Lang betrokken bij de organisatie van de Ronde van Polen. Sinds 1993 leidde hij de organisatie. Onder zijn leiding groeide de wedstrijd uit, van een amateurronde, naar de grootste profwielerwedstrijd van Oost-Europa.

Erelijst Ronde van Polen
Feliks Wiecek was in 1928 de winnaar van de eerste editie van de Ronde van Polen. Drie renners slaagden erin om deze etappekoers drie keer te winnen: Marian Wieckowski in 1954, 1955 en 1956, Andrzej Mierzejewski in 1982, 1984 en 1988, en Dariusz Baranowski in 1991, 1992 en 1993. Recente winnaar van de 'Tour de Pologne' zijn Daniel martin (2010), Peter Sagan (2011), Moreno Moser (2012), Pieter Weening (2013), Rafal Majka (2014), Jon Izagirre (2015), Tim Wellens (2016) en Dylan Teuns (2017).

Parcours en rittenschema Ronde van Polen 2018

 • Za. 4 augustus, etappe 1: Krakau - Krakau (132 km)
 • Zo. 5 augustus, etappe 2: Tarnowskie Gory - Katowice (156 km)
 • Ma. 6 augustus, etappe 3: Stadion Slaski - Zabrze (140 km)
 • Di. 7 augustus, etappe 4: Jaworzno - Szczyrk (179 km)
 • Wo. 8 augustus, etappe 5: Kopalnia Soli - Bielsko Biala (152km)
 • Do. 9 augustus, etappe 6: Zakopane - Poprad (180 km)
 • Vr. 10 augustus, etappe 7: Bukowvina Resort - Bukowina Tatrzańska (136 km)

Startlijst: deelnemers en teams

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van Polen? Alle achttien UCI World Tour-teams doen mee aan de Ronde van Polen 2018. Daarnaast heeft de organisatie wildcards uitgedeeld aan vier teams: het Poolse team CCC Sprandi, het Russische team Gazprom-RusVelo, de Franse ploeg Cofidis en de Poolse nationale selectie. Interessante renners op de deelnemerslijst zijn onder meer Michal Kwiatkowski, Dylan Teuns, Sam Oomen, George Bennett, Danny van Poppel, Fabio Aru, Caleb Ewan, Simon Yates, Nacer Bouhanni en Thibaut Pinot. Voor veel renners wordt de Ronde van Polen beschouwd als een goede voorbereidingswedstrijd op de Ronde van Spanje 2018 (Vuelta).

Live op tv

De Ronde van Polen 2018 wordt verreden in een zeer drukke periode in de sportkalender. Grote evenementen die in deze periode worden gehouden zijn onder meer het EK atletiek 2018, het EK wielrennen 2018 en het EK baanwielrennen 2018. Desondanks is er toch plek gevonden in de programmering van Eurosport om de Ronde van Polen live op tv uit te zenden. De live tv-uitzendingen van deze koers vinden wel wat later plaats dan men van de meeste wielerkoersen gewend is. Op zaterdag 4 augustus begint de live tv-uitzending van de eerste etappe bijvoorbeeld om 17u45. Op zondag 5 augustus begint de live tv-uitzending om 18u00 en op maandag 6 augustus begint de live-uitzending om 18u15. Hieronder vindt u het uitzendschema van Eurosport voor deze koers.

Uitzendschema: Ronde van Polen 2018 live op Eurosport

 • Za. 4 aug: 17u45 op Eurosport 1 en livestream
 • Zo. 5 aug: 18u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Ma. 6 aug: 18u15 op Eurosport 1 en livestream
 • Di. 7 aug: 15u30 op Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 8 aug: 15u15 op Eurosport 1 en livestream
 • Do. 9 aug: 17u45 op Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 10 aug: 17u45 op Eurosport 1 en livestream

Livestream Ronde van Polen 2018 (Tour de Pologne)

Men kan de Ronde van Polen 2018 ook online bekijken via een livestream. De officiële livestream van de Tour de Pologne 2018 voor Nederland en België bevindt zich op de Eurosport Player. Om deze livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. Doorgaans begint de livestream van de Ronde van Polen tegelijk met de live tv-uitzending.

Eurosport: Home of Cycling op livestream en tv
Eurosport noemt zichzelf de 'Home of Cycling'. Zij zenden heel veel wielersport live uit op tv en per livestream. Zo zenden zij in augustus 2018 onder meer ook live uit: het EK wielrennen, het EK baanwielrennen, de BinckBanck Tour (ex-Eneco Tour) en de Ronde van Spanje (Vuelta).

Uitslagen Ronde van Polen 2018

De eerste twee etappes werden gewonnen door Pascal Ackermann (Duitsland). De derde etappe werd gewonnen door de Colombiaan Alvaro José Hodeg. De vierde en vijfde etappe werden door de Pool Michal Kwiatkowski gewonnen. In de zesde etappe ging de zege naar de Oostenrijker Georg Preidler. De zevende en laatste etappe werd gewonnen door Simon Yates. De eindzege in het algemeen klassement ging naar Michal Kwiatkowski.
© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagEK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagDe kwalificatie van het EK handbal bepaalt welke landen aan de dertiende editie van het EK voor vrouwen, dat gehouden wo…
Ronde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert medio maart 2019 een reeks wielerevenementen. De twee grootste wedstrijden op…
WK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamBelgië speelt op maandag 2 juli tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal 2018. De match België-Japan wordt ge…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_Tour_de_Pologne
 • http://www.touretappe.nl/ronde-van-polen-2015/
 • http://www.tourdepologne.pl/

Reageer op het artikel "Ronde van Polen 2018 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!