InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Sportlegende, Lance Armstrong

Sportlegende, Lance Armstrong

Drie jaar na het vechten tegen de kanker is Lance terug. In de proloog van de Tour in 1999 pakt hij gelijk de gele trui. Hij moet hem wel weer afstaan tot na de tijdrit in Metz, hij draagt de trui tot op de Champs e Lysee. In 2009 werd hij beschuldigd van doping, in 2012 werd hij definitief beschuldigd en werden al zijn tourtitels afgenomen. In 2013 heeft hij zijn dopinggebruik toegegeven.

Lance

Geboren op 18 september 1971 in Plano Texas in de Verenigde Staten, Amerika, met inmiddels de bijnaam The Animal. Zijn moeder was pas 17 jaar toen hij geboren werd.

Al op jonge leeftijd was Lance gek op wilde spelletjes en op snelheid. Hij trainde veel voor de triatlon (wielrennen, zwemmen en hardlopen in één wedstrijd), hij zwom 10 km en fietste 30 km per dag. Hij racete over de wegen rond de stad waar hij woonde, door de heuvels en de woestijn, en werd door automobilisten nogal eens van de weg gereden. Zijn jonge lichaam zat al vol met de overgebleven lidtekens hiervan.

Een prof carrière

Lance behaalt diverse prijzen als amateur, o.a. Amerikaans amateur-kampioen in 1991 en deelname aan het WK jeugd en de Olympische spelen. Hij wordt na de Spelen van 1992 professioneel wielrenner.

In 1993 wordt hij op 21 jarige leeftijd wereldkampioen wielrennen in Oslo.

Tour de France

In 1995 begon hij aan zijn eerste Tour en dat was in het begin een flinke tegenvaller voor hem. Helemaal toen zijn ploegmaat en vriend Fabio Casartelli bij een afdaling verongelukt en stierf. De volgende etappe reed hij voor zijn vriend en won hem.
In 1996 moest hij de Tour al na een paar dagen verlaten met flinke klachten die op iets serieus wezen.

Tijdens zijn Tour carrière heeft hij 2x, volgens velen de mooiste etappe van tour, de rit naar de Alpe d'Huez gewonnen. Dit was in 2001 en 2004.

De zieke Lance

2 Oktober 1996 kwam voor hem de zwaarste klap van zijn leven. Om 17.15 uur bracht kankerspecialist Dudley J. Youman Lance de uitslag van alle onderzoeken: teelbalkanker met uitzaaiingen in de buik, longen en hersenen. Er werd hem 50% kans gegeven dit te overleven.

Hij ondergaat twee operaties, de linker teelbal wordt verwijderd, alsmede de tumor in zijn hersenen. Er volgen nog drie maanden van chemotherapie en intensieve medische begeleiding.
“Het eerste jaar was het moeilijkste, maar toen ik dat achter de rug had was het ergste achter de rug. Ik had nu nog 10% kans terug te vallen. Ook nu is het nog steeds mogelijk dat de kanker terugkomt, maar het beheerst mijn leven niet langer. Ik heb weer ambitie, de wil om te winnen is terug, al is die niet meer zo absoluut als vroeger. Winnen is niet meer het belangrijkste in mijn leven, ik geniet gewoon van elke dag” aldus Lance.

Rentree in de Tour

Drie jaar na het vechten tegen de kanker is Lance terug. In de proloog van de Tour in 1999 pakt hij gelijk de gele trui. Hij moet hem wel weer afstaan tot na de tijdrit in Metz, hij draagt de trui tot op de Champs e lysee.

Zijn eerste gele trui is binnen, alsmede zijn eerste tour overwinning. De volgende 6 jaar zou hij deze overwinningstrui niet meer uit handen geven. Zeven opvolgende jaren zou hij winnaar worden van de Tour de France en daarmee een record verbreken.

Ploegen van Lance

  • 1992-1996; Motorola
  • 1997; Codifis le Crédit par Téléfone
  • 1998-2002; US Postal Service
  • 2003-2004; US Postal Service persented by Berry Floor
  • 2005; Discovery Channel – Berry Floor

Doping

Volgens de Franse sportkrant L’ Equipe zouden er sporen van het verboden middel zes keer zijn aangetroffen in urinemonsters van Lance Armstrong. De krant baseert deze gegevens op een uitgebreid eigen onderzoek en zegt over voldoende bewijsmateriaal te beschikken.

Helaas lijkt dit op een complot, want de urinemonsters worden anoniem, met een codenummer erop aangeboden. Het is tegen alle regels en voorschriften dat een geaccrediteerd laboratorium codenummers aan namen kan koppelen.

In mei 2010 was het Floyd Landis die zijn eigen dopinggebruik naar buiten bracht en daarnaast ook Lance beschuldigde van het gebruik van doping. Precies een jaar later was het Tyler Hamilton die beweerde dat Lance zichzelf doping toediende, en dat hij daar toeschouwer van was geweest.

Begin 2012 werd het onderzoek tegen Lance gesloten. In juni werd hij door het dopingbureau USASA officieel aangeklaagd, gebaseerd op getuigenverklaringen van zijn medesporters en op basis van bloedstalen. Na in eerste instantie de tegenaanval te hebben ingezet (sleepte het dopingbureau voor de burgerlijke Amerikaanse rechter), besloot hij in augustus de tegenaanval te stoppen. Op 24 augustus werd door de USADA al zijn tourzeges afgenomen.

Het Internationaal Olympisch Comité nam hem in januari 2013 de bronzen medaille af, welke niet aan een andere renner wordt toegekend.

In januari 2013 geeft Armstrong een interview aan Ophra Winfrey, waarbij hij bij aanvang van het interview alleen met “ja” en “nee” mag antwoorden. Hij antwoordt positief op de vraag of hij ooit (en tijdens alle zeven keer dat hij de Tour heeft verreden) verboden middelen te hebben gebruikt, waaronder ook Epo. Hij gaf aan de laatste keer gebruikt te hebben in 2005 en niet meer in 2009 en/of 2010.

Lance Armstrong foundation

In december 1996 richtte hij de Lance Armstrong Foundation op. Het doel van deze organisatie is strijd te voeren tegen elke vorm van urologische kanker en dat door bewustmaking, educatie en onderzoek. “Ik heb het overleefd maar anderen hebben niet zoveel geluk. Er is behoefte aan meer onderzoek naar de oorzaken van de ziekte, de behandeling moet verbeterd worden en mensen moeten de signalen leren herkennen die op urologische kanker kunnen wijzen” aldus Lance

Het inzamelen van geld gebeurt in de eerste plaats via allerlei fietsmanifestaties. Het grootste evenement vindt elk jaar eind mei in Austin plaats onder de naam ’Ride for the Roses’. Een heel weekend staat in het teken van de fiets en het inzamelen van geld. Er zijn fietsritten uitgezet van 100, 50 en 25 mijl, er is een ‘Kids Fun Ride’ voor de kinderen. Vanuit de wielerwereld kan dit evenement op heel wat steun rekenen. Eddy Merckx kwam al naar Texas, ook kwamen Miguel Indurain, Sean Kelly en Greg Lemond meefietsen.

Nike

Nike, hoofdsponsor van Lance Armstrong, bood hem een extra vergoeding aan voor zijn prestaties afgelopen jaren in het wielrennen. Lance gaf direct aan dat hij liever had dat Nike een bedrag aan zijn Lance Armtrong Foundation zou doneren. Nike vond het een goed idee en doneerde $1.000.000 en kwam met het idee om nog eens $5.000.000 bij elkaar te krijgen. Nike gaat op non-profit basis gele polsbandjes ter waarde van $1 verkopen met het motto van Lance Armstrong "Live Strong".

Voor Lance is geel de kleur van de hoop, moed en inspiratie, tevens ook de kleur van de leiderstrui van de Tour de France. De gele polsbandjes zorgen ervoor dat iedereen deze gedachten kan delen en met name de mensen die leven met kanker.

Tijdens de gehele geruchten stroom dat Armstrong doping gebruikt zou hebben, bleef Nike Lance steunen. In oktober 2012 verbrak Nike het contract met de Armstrong, maar bleef Livestrong wel financieel steunen. Dezelfde dag legde Armstrong zijn functie als voorzitter neer.

Lance privé

Lance had ooit een relatie met de Nederlandse Daniëlle Overgaag. Op 8 mei 1998 trouwde hij met Kristin Richard en samen met haar kreeg hij drie kinderen; Luke David, Isabelle Rose en Grace Elizabeth. In 2003 is hij van haar gescheiden. In de periode 2004 en februari 2006 had hij een relatie met Sheryl Crow, de zangeres. Sinds 2008 is hij samen met Anna Hansen. Het stel heeft twee kinderen: Max en Olivia Marie

Na zijn wielercarrière

Op zondag 9 november 2006 heeft Lance de marathon van New York gelopen. Hij liep de marathon uit in 2.59.36 en werd 825e van de 38.000 deelnemers. Met deze loop heeft hij ruim $ 600.000,-- opgehaald voor zijn foundation.

Volgens Armstrong zelf liep hij deze marathon om fit te blijven en niet oud te worden met een buikje, maar volgens zijn boek met als onderwerp het overwinnen van zijn ziekte kan opgemaakt worden dat hij alles wil winnen.

Lance Armstrong de come back

22 februari 2009 maakt hij zijn come back tijdens de Ronde van Californië, hij wordt daarin zevende. Hij zal zich in 2009 concentreren op de Tour de France en de Giro.
13 juli 2009 maakt hij bekend met een eigen wielerploeg te komen. Tien dagen later wordt de naam van zijn sponsor bekend “Team RadioShack”. Hij zou voor hen niet allen wielrennen, maar triatlon en hardlopen. In 2010 wordt hij 23e in de Ronde van Frankrijk en in februari 2011 stopt hij zo maar uit het niets geheel met het wielrennen. Door de uitspraak van zijn dopingzaak, mag hij sinds eind 2012 niet meer deelnemen aan triatlon wedstrijden of andere wedstrijden waar hij aan zou willen meedoen.

Lees verder

© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez is niet alleen de naam van een ski-oord, maar ook van de legendarische berg uit de Tour de France. Op Alpe d…

Reageer op het artikel "Sportlegende, Lance Armstrong"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 28-06-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Sportlegenden
Schrijf mee!