InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Cross Vegas 2018: RenoCross Las Vegas (USA), livestream

Cross Vegas 2018: RenoCross Las Vegas (USA), livestream

Cross Vegas 2018: RenoCross Las Vegas (USA), livestream Op woensdag 19 september 2018 wordt de twaalfde editie verreden van Cross Vegas (Reno Cross). In 2015 en 2016 was deze wedstrijd een onderdeel van de UCI Telenet Wereldbeker Cyclocross. In 2018 is deze veldrit geen wereldbekercross. Deze wedstrijd in de Amerikaanse stad Las Vegas wordt daarom in 2018 ook niet live op tv uitgezonden, maar er is wel een livestream beschikbaar. Hoe is de geschiedenis van Cross Vegas verlopen? Welke renners hebben deze Amerikaanse topcross in de loop der jaren gewonnen? Welke deelnemers staan bij Cross Vegas 2018 op de startlijst?

Historie en erelijst

De cyclocross van Las Vegas werd voor het eerst georganiseerd in 2007. De eerste twee edities werden gewonnen door de Amerikaan Ryan Trebon. In 2009 werd de derde editie gewonnen door zijn landgenoot James Driscoll. Deze veldrit in Las Vegas heeft, vergeleken met de andere veldritten in de Verenigde Staten, een buitengewoon groot sponsorbudget. Cross Vegas groeide daarom al snel uit tot de belangrijkste Amerikaanse veldrit en op den duur slaagde men er ook in om Europese toppers en subtoppers in Las Vegas aan de start te krijgen. In 2010 werd deze wedstrijd bijvoorbeeld gewonnen door de Franse wereldtopper Francis Mourey en was de Nederlander Gerben de Knegt derde.

In 2011 had de wedstrijd wederom een sterk internationaal deelnemersveld. Dat jaar pakte het toen nog piepjonge Nederlandse talent Lars van der Haar de zege, voor de Zwitser Christian Heule en de Belg Rob Peeters. In 2012 pakte de Amerikaan Jeremy Powers de zege, voor zijn landgenoot Timothy Johnson. Ben Berden, de Belgische voormalige wereldtopper, die het grootste deel van zijn veldritseizoen in Amerika doorbrengt, werd in 2012 derde. In 2013 ging wereldkampioen Sven Nys in zijn regenboogtrui van start in Las Vegas. Hij won Cross Vegas voor Jeremy Powers (USA) en de Canadees Geoff Kabush. In 2014 keerde Nys weer terug naar Las Vegas en wederom pakte hij de zege.

Uitslag Cross Vegas 2015

In 2015 was Cross Vegas voor het eerst een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden.Wout van Aert won dat jaar in Las Vegas. Hij kwam solo over de finish. Het gehele podium van deze Amerikaanse wedstrijd was Belgisch. Sven Nys werd tweede. Michael Vanthourenhout, die de wedstrijd kleurde door zeer aanvallend te koersen, werd uiteindelijk derde. De Nederlander Lars van der Haar werd vierde en de Belg Kevin Pauwels werd vijfde. De beste Amerikaan in de uitslag was Jeremy Powers op de zesde plaats. Mathieu van der Poel ontbrak wegens een knieblessure.

Uitslag Cross Vegas 2016

Wout van Aert heeft op indrukwekkende wijze de Cross Vegas 2016 gewonnen. Tijdens de eerste helft van de wedstrijd kwam hij ten val, waarna hij kortstondig rond de twintigste positie fietste. Van Aert maakte vervolgens echter in korte tijd zijn achterstand op zijn concurrenten weer goed. Later trok hij ten aanval en kwam solo over de finish. Mathieu van der Poel en Lars van de Haar ontbraken in 2016 wegens blessureleed.

Uitslag Cross Vegas 2017

In 2017 was het geen wereldbekercross. Dat jaar won de Belg Laurens Sweeck de herenwedstrijd van de Cross Vegas. Hij zegevierde voor zijn broer Diether Sweeck. Op de derde plek eindigde de Amerikaan Jeremy Powers. De dameswedstrijd werd in 2017 gewonnen door de Tsjechische Katerina Nash.

Las Vegas

Las Vegas ligt in de Amerikaanse stad Nevada. Las Vegas betekent letterlijk 'De Weilanden'. Deze plaats werd in 1905 gesticht en kreeg in 1911 officieel de status van stad. Las Vegas werd pas echt bekend dankzij de komst van grootschalige gokgelegenheden. Dit begon in de loop van de jaren veertig. Later kwamen hierbij ook nog allerlei andere grootschalige vormen van amusement. Las Vegas telt officieel circa 600.000 inwoners, doch inclusief de voorsteden heeft het in totaal circa 2 miljoen inwoners.

2017: geen onderdeel meer van de wereldbeker veldrijden

In 2017 is de Cross Vegas geen onderdeel meer van de Telenet UCI Worldcup Cyclocross. In de plaats van Cross Vegas heeft een andere Amerikaanse veldrit een plek gekregen in de Wereldbeker Veldrijden: de Trek Waterloo World Cup Cyclocross. De Cross Vegas is in 2018 een 'gewone' internationale cross van de eerste UCI-categorie (dat is qua puntenverdeling één categorie onder de wereldbekerwedstrijden).

Nieuwe naam: Reno Cross Las Vegas

Met ingang van 2018 heeft de veldrit in Las Vegas een nieuwe eigenaar en organisator. Daarom heeft de wedstrijd officieel ook een nieuwe naam gekregen: de Reno Cross Las Vegas. De oude naam is echter dusdanig ingeburgerd in de wielerwereld, zodat men in de praktijk deze veldrit toch meestal 'Cross Vegas' blijft noemen.

Programma Cross Vegas 2018 (Reno Cross)

In het voorprogramma van de Reno Cross Las Vegas worden er op 19 september eerst enige wedstrijden voor Amerikanen gehouden. Vervolgens begint om 19u25 plaatselijke tijd het hoofdprogramma, met de wereldbekerwedstrijd voor de dames. Daarna begint om 20u40 plaatselijke tijd de wereldbekerwedstrijd voor heren elite (profs). De wedstrijden van dames elite en heren elite worden dus 's avonds bij kunstlicht verreden.

Tijdsverschil Las Vegas en de lage landen

Het tijdsverschil tussen enerzijds Las Vegas en anderzijds Nederland en België is negen uur. (Het is daar negen uur vroeger dan hier in de lage landen.) Dit houdt dus in dat de wedstrijden, die aldaar op woensdagavond plaatsvinden, voor de Europese kijkers vroeg op de donderdagochtend plaatsvinden. De dameswedstrijd begint dus voor de kijkers in België en Nederland op donderdag 's ochtends om kwart over vijf Central European Time (= de tijdzone van Nederland en België) en de herenwedstrijd begint voor hen om half zeven Central European Time.

Deelnemers: startlijst Reno Cross Las Vegas

Welke deelnemers staan in 2018 op de startlijst van de Reno Cross Las Vegas? Veel Europese toppers zijn medio september in de Verenigde Staten voor twee wereldbekercrossen: de Jingle Cross Iowa City en de Trek Waterloo Cyclocross World Cup. Daardoor hoopte men bijvoorbeeld in 2018 dat een behoorlijk groot aantal Europese toppers tussendoor ook van start wil gaan in de Cross Vegas. In 2017 bleken de meeste topcrossers echter toch geen interesse te hebben om tussendoor naar Cross Vegas te reizen. De enige echte Europese topper op de deelnemerslijst was dat jaar de Belg Laurens Sweeck. In 2018 is de Reno Cross Las Vegas nog minder populair bij de Europese renners dan het voorgaande jaar. Op de deelnemerslijst van de herenwedstrijd staan vooral Noord-Amerikaanse toppers, zoals de Amerikaan Jeremy Powers. Op de startlijst van de dameswedstrijd staat onder meer de Tsjechische topper Katerina Nash. In theorie hebben de organisatoren voor de startlijst van de dameswedstrijd dus wel een grote Europese topper gestrikt, maar in de praktijk is Nash al jaren getrouwd met een Amerikaan en woont ze daar ook, zodat het dus niet erg verrassend is dat zij in een Amerikaanse cross op de startlijst staat.

Live op tv? Neen

In 2015 en 2016 werd de Cross Vegas live op tv (en per livestream) uitgezonden door de Belgische zender Telenet Play Sports. Dat kwam doordat het toen een wereldbekerwedstrijd was en Telenet is de hoofdsponsor van de wereldbeker veldrijden. Sinds 2017 is het echter geen wereldbekercross meer en dus zal Play Sports deze cross niet meer live op tv uitzenden.

Livestream Cross Vegas 2018 op FloBikes

De Reno Cross (Cross Vegas) is in 2018 nog wel live te volgen via een livestream. Deze livestream is beschikbaar op de website van FloBikes. Om deze livestream te kunnen bekijken dient men echter wel een account aan te maken bij FloBikes. Bij de editie van 2017 was er bij hen nog een gratis livestream beschikbaar voor Cross Vegas. In 2018 is FloBikes echter een livestream-dienst waarbij men een betaald abonnement dient te hebben om een stream bij hen te bekijken. De wielerwebsite FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports.

Flobikes: livestream veldrijden en wielrennen

Flobkikes is een groeiende livestream-dienst. Zij bieden van veel veldritten en wegwielerwedstrijden een livestream aan. Ze focussen zich qua publiek vooral op Noord-Amerika, maar ze zenden ook heel veel Europese wedstrijden per livestream uit. Dat geldt bijvoorbeeld voor topwegwedstrijden, maar ook veel Europese profveldritten zijn live per stream bij hen te zien.

Uitslagen RenoCross Las Vegas 2018

Heren elite:

 1. Lance Haidet (USA)
 2. James Driscoll (USA)
 3. Bjorn Selander (USA

Dames elite:

 1. Maghalie Rochette (Can)
 2. Katerina Nash (Tsj)
 3. Sofia Gomez Villafone (Arg)

Voorgaande editie: uitslagen Cross Vegas 2017

Heren Elite:

 1. Laurens Sweeck (Bel)
 2. Diether Sweeck (Bel)
 3. Jeremy Powers (USA)

Dames Elite:

 1. Katerina Nash (Tsj)
 2. Catharine Pendrel (Can)
 3. Ellen Noble (USA)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamIn de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 3 november 2019 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse…
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
Bronnen en referenties
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-08-28/maar-liefst-15-amerikanen-aan-de-start-in-wb-las-vegas
 • http://www.Cross Vegas.com/25/results/3-website/results/205-2014-results
 • http://www.dewereldklok.nl/tijd/amerika/

Reageer op het artikel "Cross Vegas 2018: RenoCross Las Vegas (USA), livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!