InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrijden live op tv in het seizoen 2015-2016

Veldrijden live op tv in het seizoen 2015-2016

Veldrijden live op tv in het seizoen 2015-2016 In 2015 heeft er een grote wijziging plaatsgevonden in het medialandschap van de veldritwereld. Het Belgische bedrijf Telenet (Play Sports) heeft zich aangediend als nieuwe grote speler in dit medialandschap. Zij zullen een groot aantal veldritten live op tv gaan uitzenden. Telenet zal daarbij overigens intensief samenwerken met enerzijds de internationale wielerunie UCI en anderzijds de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Door welke zenders worden in de winter van 2015-2016 in Nederland en België de topveldritten live op tv uitgezonden, zoals de wedstrijden van de Wereldbeker Veldrijden, de Superprestige Cyclocross en de Bpost Bank Trofee?

Telenet

Het Vlaamse bedrijf Telenet ontstond midden jaren negentig. Oorspronkelijk was het een telefoonmaatschappij. Al snel ging Telenet ook internetdiensten aanbieden. Later ging het bedrijf zich ook richten op de tv-markt. Het werd een aanbieder van analoge en digitale tv. Ook werd Telenet eigenaar van diverse tv-zenders, waaronder Prime (het voormalige Canal+/FilmNet) en Play Sports (deze zender droeg in het verleden de merknamen Prime Sport en Sporting Telenet).

Veldrijden en Telenet

In 2009 werd het bedrijf Telenet één van de hoofdsponsoren van de veldritploeg van manager Hans van Kasteren. De andere hoofdsponsor was Fidea, zodat dit team als naam droeg: Telenet-Fidea. Voor deze ploeg reden in de loop der jaren toppers zoals Bart Wellens, Tom Meeusen, Rob Peeters en Zdenek Stybar.

In februari 2015 werd er voor het eerst door een tv-zender van Telenet live een veldrit uitgezonden: de Sluitingsprijs in Oostmalle. Dit werd een succes en smaakte blijkbaar naar meer. In de zomer van 2015 werd bekend dat Telenet besloten heeft om voortaan een grote speler in het medialandschap van de veldritwereld te worden en veel veldritten live op tv te gaan uitzenden.

Vier?

Tegenover de komst van Telenet, staat het vertrek van een ander mediabedrijf uit de veldritwereld: de Vlaamse commerciële zender VIER (voorheen VT4), die in het verleden onder meer alle wedstrijden van de Superprestige live uitzond, zal met ingang van het seizoen 2015-2016 bijna geen cyclocrossen meer live uitzenden. Mogelijk zenden ze slechts één cross nog live uit: de wedstrijd van Mol.

Samenwerking Sporza en Telenet

De komst van Telenet als uitzender van live veldritten op tv, heeft geleid tot een groot publiek-privaat samenwerkingsverband. Het commerciële bedrijf Telenet gaat namelijk intensief samenwerken met de publieke omroep VRT (Sporza). Telenet zal uitgebreid gebruikmaken van de grote kennis die Sporza in de loop der jaren heeft opgebouwd betreffende live-uitzendingen van veldritten. Men zal onder meer samenwerken bij technische en redactionele zaken. Een belangrijk gevolg daarvan is, dat zowel bij de veldritten van Sporza als van Play Sports (Telenet) vaak Michel Wuyts de commentator zal zijn en Paul Herygers de co-commentator. Een ander belangrijk gevolg van deze samenwerking is, dat Sporza en Telenet de uitzendrechten van de UCI World Cup en de Superprestige onderling hebben verdeeld. Beide partijen zullen een aantal crossen uitzenden van elk van die twee wedstrijdseries.

Betaalzender?

Hoe zit dat nu? Zitten de live veldritten van Telenet achter de decoder? Worden die uitgezonden op een betaalzender? Dit is niet helemaal het geval. Er is aangekondigd dat deze veldritten uitgezonden zullen worden op een zogenaamd open kanaal van Telenet (Play Sports) zodat mensen die (in België) Telenet als tv-aanbieder hebben, voor de veldritten geen extra abonnement zouden hoeven afsluiten.

Voor veldritfans in Nederland, maar ook voor veldritfans in België die geen Telenet-klanten zijn, is dit vanzelfsprekend geen feestelijk nieuws. Toch zullen waarschijnlijk in de praktijk ook veel veldritten die live door Play Sports worden uitgezonden, eveneens op het internet live te volgen zijn via livestreams op diverse websites. De UCI zendt bijvoorbeeld de wereldbekerveldritten ook live uit via een stream op haar eigen website.

Wereldbeker

Telenet zal met ingang van het seizoen 2015-2016 de hoofdsponsor zijn van de UCI World Cup Cyclocross. Het sportkanaal van Telenet, Play Sports, zal ook een groot aantal wereldbekerwedstrijden live uitzenden. Sporza zal mogelijk alleen de twee Vlaamse wereldbekerveldritten uitzenden. Waarschijnlijk zal de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport) alleen de twee Nederlandse wereldbekerwedstrijden live uitzenden op tv. De World Cup Cyclocross zal echter ook live te volgen zijn, via diverse livestreams op het internet.

Superprestige

Net als de wereldbekerveldritten, zijn ook de wedstrijden om de Superprestige Cyclocross verdeeld tussen Play Sports (Telenet) en Sporza. Play Sports zal de meeste wedstrijden uitzenden die meetellen voor dit klassement; Sporza zendt echter de wedstrijden in Ruddervoorde, Gavere en Hoogstraten uit.

Bpost Bank Trofee

De situatie bij de Bpost Bank Trofee Veldrijden is heel wat duidelijker: net als de voorgaande jaren zullen ook in het seizoen 2015-2016 alle acht wedstrijden die meetellen voor dit regelmatigheidsklassement live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Bij de Bpost Bank Trofee worden zowel de wedstrijden van de heren als van de dames live op tv uitgezonden.

Kampioenschappen (BK, EK en WK)

Op welke zender zijn de grote kampioenschappen live te zien? Zowel het Belgisch kampioenschap, de wereldkampioenschappen én de Europese kampioenschappen (waar in 2015 voor het eerst ook de profs aan mee zullen doen) zullen live op tv worden uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep VRT).

Soudal Classics en de 'losse crossen'

De Soudal Classics en de 'losse crossen' (veldritten die niet bij een wedstrijdserie/klassement horen) zijn, net als de wedstrijden om de Superprestige en de wereldbekercrossen, verdeeld onder de twee eerder genoemde zendgemachtigden, Sporza en Play Sports/Telenet.

Uitzendschema: live veldrijden op tv

Hieronder vindt u een voorlopige overzicht van de live tv-uitzendingen van veldritten in het seizoen 2015-2016. Dit schema is nog niet compleet. Met name bij diverse 'losse crossen' is het nog niet duidelijk of deze wel of niet live door Sporza (VRT) of Play Sports (Telenet) zullen worden uitgezonden. In de loop van het seizoen zal het onderstaande uitzendschema daarom nog zeer regelmatig worden aangevuld en geüpdatet.

September 2015


Oktober 2015


November 2015


December 2015


Januari 2016


Februari 2016


Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Telenet Play Sports - tv en livestreamTelenet Play Sports - tv en livestreamTelenet Play Sports is de belangrijkste aanbieder van betaalzenders met live sport in Vlaanderen. Dit Belgische bedrijf…
BK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamBK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamOp zaterdag 12 januari en zondag 13 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2019 gehouden. Het parcours…
Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de Kasteelcross Zonnebeke verreden. Deze cyclocross vindt plaats in de Belgische provi…
Veldrit: Cyclocross Diegem 2018, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Diegem 2018, live op tv en livestreamOp zondag 30 december 2018 wordt de 44e editie van de Cyclocross van Diegem verreden. Diegem (België) ligt in de provinc…
Superprestige Veldrijden 2017-2018, kalenderSuperprestige Veldrijden 2017-2018, kalenderOp zondag 1 oktober 2017 wordt in de Drentse plaats Gieten de openingswedstrijd gehouden van de Telenet Superprestige Ve…
Bronnen en referenties
  • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-08-17/een-hele-winter-michel-wuyts-ook-op-telenet
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/nl/
  • http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20150717_01781791?_section=32146074
  • http://www.uci.ch/pressreleases/decisive-progress-for-cyclo-cross-with-new-partnership-between-uci-and-telenet/

Reageer op het artikel "Veldrijden live op tv in het seizoen 2015-2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!