InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Soudal GP Neerpelt 2017, live op tv

Veldrit: Soudal GP Neerpelt 2017, live op tv

Veldrit: Soudal GP Neerpelt 2017, live op tv Op zaterdag 30 september 2017 wordt in de Vlaamse gemeente Neerpelt de dertiende editie verreden van de Grote Prijs Neerpelt. Deze cyclocross is een onderdeel van de wedstrijdserie Soudal Cyclocross Classics. De GP Neerpelt is live op tv te zien en is daarnaast ook via een livestream te volgen. Hoe ziet het programma van de veldrit in Neerpelt eruit? Welke prominente veldrijders staan in Neerpelt op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van de GP Neerpelt?

Geschiedenis en erelijst GP Neerpelt

De Grote Prijs Neerpelt werd voor het eerst verreden in 2005. Dat jaar pakte de Belg Bart Wellens de zege, voor de Nederlander Richard Groenendaal en de Belg Wim Jacobs. In 2006 pakte de Belg Niels Albert de overwinning in Neerpelt. Hij zou deze cross wederom winnen in 2006, 2009 en 2013. Wout van Aert won deze wedstrijd in 2015. Laurens Sweeck zegevierde in 2016. De rest van de erelijst van de veldrit in Neerpelt is nogal eentonig: alle zes de andere edities van deze veldrit (oftewel meer dan de helft van alle verreden edities) werd gewonnen door de legendarische Kannibaal van Baal, Sven Nys.

De Grote Prijs Neerpelt is een interessante wedstrijd voor veel veldritliefhebbers, aangezien het doorgaans één van de eerste Belgische profcrossen van het veldritseizoen is en ook één van de eerste crossen van het seizoen die live op tv wordt uitgezonden. De prestaties van de renners in Neerpelt tonen dus aan het publiek enigszins, hoe die renners de zomer door zijn gekomen en hoe goed of slecht hun vorm aan het begin van het veldritseizoen is.

De Grote Prijs van Neerpelt was sinds 2009 een onderdeel van de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. In 2012 nam Soudal de sponsoring van deze wedstrijdserie over en veranderde de naam in Soudal Classsics. Sindsdien wordt de wedstrijd in Neerpelt officieel de ‘Soudal GP Neerpelt’ genoemd.

Soudal Classics

Wedstrijdserie? Klassement?

De Soudal Classics is eigenlijk geen wedstrijdserie die te vergelijken is met bijvoorbeeld de Superprestige Cyclocross of de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Bij die twee andere wedstrijdseries wordt immers een klassement opgemaakt met de resultaten uit die crossen. De Soudal Classics hebben niet een eigen klassement. Wel zijn er in de meeste Soudal Classics punten te verdienen voor de 'gewone' UCI wereldranglijst (zoals in de meeste profcrossen het geval is). Daarnaast zijn bij één Soudal Cyclocross Classic, namelijk die in Namen (Namur), ook punten te verdienen voor de Wereldbeker Veldrijden (UCI World Cup Cyclocross).

Wat is het wel?

Soudal Classics is een verzamelnaam voor een reeks wedstrijden die georganiseerd worden door Golazo Sports en die het bedrijf Soudal als hoofdsponsor hebben. Soudal is een bedrijf dat vooral bekend is van producten in de bouwsector, zoals lijmen en kitten. Soudal is ook medesponsor van de Belgische wegwielerploeg Lotto-Soudal. Een voordeel van organisatoren om zich aan te sluiten bij de Soudal Classics is, behalve de organisatorische hulp van Golazo en het sponsorgeld van Soudal, ook dat de Soudal Classics live op tv worden uitgezonden.

Welke crossen?

De Grote Prijs van Neerpelt is op 30 september de eerste veldrit van de Soudal Classics in het seizoen 2017-2018. De tweede wedstrijd is de Soudal Jaarmarktcross in Niel op 11 november 2017. De derde wedstrijd is de GP Hasselt op 2 december 2017. De vierde wedstrijd is de Citadelcross in Namen (Classic Citadelle de Namur), deze wereldbekercross wordt verreden op 17 december. De vijfde Soudal Cyclocross Classic is de Waaslandcross, op 23 december in Sint Niklaas. De zesde wedstrijd is de Cyclocross Leuven, die op 7 januari 2018 plaatsvindt. De Soudal Classics 2017-2018 worden afgesloten met de Cyclocross Masters in Waregem op 21 februari 2018.

Neerpelt

Neerpelt ligt in Belgisch Limburg. Het is de hoofdplaats van de gemeente die eveneens Neerpelt heet. Deze gemeente heeft circa 16.000 inwoners. In de plaats Neerpelt loopt de rivier de Dommel. Tot de bekende 'Neerpeltenaren' behoren de schrijfster Lieve Joris, de zangers Stijn Meuris en Joost Zweegers, de zangeres Belle Perez, de ex-voetballer Bart Goor en de regisseur Stijn Coninx.

Programma GP Neerpelt 2017 (onder voorbehoud)

  • 9u00 Jeugdinitiatie
  • 10u00 Nieuwelingen
  • 11u00 Junioren
  • 12u45 Dames Elite
  • 14u00 Heren Elite (profs) en Beloften

Deelnemers: startlijst

Op de startlijst van de Grote Prijs Neerpelt 2017 zullen diverse prominente deelnemers staan, waaronder waarschijnlijk de Belgische subtoppers Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Klaas Vantornout en Michael Vanthourenhout. Waarschijnlijk zal Wout van Aert niet van start gaan. In 2016 reed hij deze cross ook al niet en in het seizoen 2017-2018 zal hij een beperkter veldritprogramma rijden (mede met het oog op zijn wegambities). Hij zal daardoor minder dan voorheen aanwezig zijn in crossen die niet meetellen voor de grote klassementen (Wereldbeker, DVV Trofee en Superprestige).

Waarschijnlijk zullen de Nederlandse toppers Mathieu van der Poel en Lars van der Haar ook niet van start gaan in Neerpelt, omdat zij zich in dat weekend helemaal willen focussen op de Nederlandse wedstrijd Cyclocross Gieten (Superprestige). Zodra er meer nieuws bekend is over de deelnemerslijst van de GP Neerpelt, dan wordt dat hier gemeld. Uiteindelijk wordt hier de definitieve startlijst met rugnummers geplaatst van de Soudal Grote Prijs Neerpelt 2017.

Favorieten

Wie zijn de favorieten voor de zege in deze veldrit? Tot de belangrijke kanshebbers voor de zege behoren onder meer Michael Vanthourenhout, Tom Meeusen en Laurens Sweeck.

Parcours GP Neerpelt

Het parcours van de Grote Prijs Neerpelt 2017 bevindt zich, net als tijdens de voorgaande edities, op en rond het Provinciaal Domein Dommelhof. Het adres van dit domein is Toekomstlaan 5 te Neerpelt. Dit domein werd geopend in 1967 en beschikt onder meer over een sportcentrum, maar wordt ook veelvuldig gebruikt voor culturele activiteiten.

Tickets

Zodra er definitieve info bekend is over de toegangskaarten van deze cross in 2017, dan word die info hier gemeld. Hoogstwaarschijnlijk is de voorverkoop weer bij Sportcentrum Dommelhof, aan de Toekomstlaan 5 te Neerpelt.

Live op tv: Telenet Play Sports

De wedstrijd van de heren elite wordt live op tv uitgezonden door de Play Sports van Telenet. Zodra bekend is hoe laat de uitzending van de GP Neerpelt begint en op welke zender van Play Sports die plaatsvindt, dan wordt het hier gemeld. De zenders van Play Sports zijn alleen op tv te ontvangen door kijkers die een digitale tv-aansluiting van de Belgische tv-maatschappij Telenet hebben en een abonnement hebben op Play Sports. De wedstrijd is niet live op tv te zien bij Sporza (VRT), maar waarschijnlijk zenden zij wel een samenvatting van deze cross uit.

Livestream GP Neerpelt

De uitzending van de GP Neerpelt 2017 is ook online live te bekijken via een stream. De officiële livestream van deze Limburgse veldrit is helaas echter alleen te bekijken door abonnees van Play Sports. Deze livestream bevindt zich op de website van Telenet Play Sports. Via deze livestream kan men de GP Neerpelt 2017 bijvoorbeeld bekijken op een smartphone of laptop. Voor mensen zonder een vast abonnement op Play Sports is het mogelijk om deze officiële livestream te bekijken via een 'dagpas' (een abonnement voor één dag), maar zo'n dagpas kost wel 9,95 euro. Voor dat bedrag kan men 24 uur lang alle livestreams van Telenet Play Sports bekijken.

Uitslag GP Neerpelt 2017

Op deze plek wordt na afloop van deze Limburgse cross de uitslag geplaatst.

Voorgaande editie: uitslag Grote Prijs Neerpelt 2016

In 2016 werd de Soudal Grote Prijs van Neerpelt gewonnen door de Belg Laurens Sweeck. Hij kwam solo zegevierend over de finish. Op de tweede plek eindigde Jens Adams, met een achterstand van elf seconden op de winnaar. Het podium was geheel Belgisch. Michael Vanthourenhout finishte op de derde plek. De Tsjech Michael Boros werd vierde en de Nederlander Thijs van Amerongen werd vijfde.

Lees verder

© 2015 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Neerpelt 2012Op zaterdag 29 september 2012 wordt de achtste editie van de Soudal Grote Prijs van Neerpelt verreden. Deze cross staat…
GP Neerpelt 2014 - deelnemers en programmaOp zaterdag 27 september 2014 wordt de Soudal Grote Prijs Neerpelt verreden. Hoe ziet het programma van deze veldrit eru…
GP Neerpelt 2013 – programma, deelnemersOp zaterdag 28 september 2013 wordt de negende editie van de Soudal Grote Prijs Neerpelt georganiseerd. Deze Vlaamse vel…
Fidea Cyclocross Classics 2011/2012De Fidea Cyclocross Classics is een wedstrijdserie in de veldritsport, die in de winter van 2011/2012 uit vijf veldritte…
Cross Vegas 2017, Cyclocross in Las Vegas (USA), livestreamCross Vegas 2017, Cyclocross in Las Vegas (USA), livestreamOp woensdag 20 september 2017 wordt de elfde editie verreden van Cross Vegas. In 2015 en 2016 was deze wedstrijd een ond…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Soudal_Classics
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Soudal
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/neerpelt/nl/info/

Reageer op het artikel "Veldrit: Soudal GP Neerpelt 2017, live op tv"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Louis Jansen, 28-09-2016 18:00 #1
Ik wacht op deelnemers bij de vrouwen op 1-10-2016 te Neerpelt. Groetjes Reactie infoteur, 29-09-2016
De startlijst van de dameswedstrijd is inmiddels toegevoegd. M.v.g. Fjodor

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!