Veldrit: Cyclocross Gieten 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Gieten 2020, live op tv en livestream Op zondag 11 oktober 2020 wordt de 45e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Superprestige Veldrijden 2020-2021. Deze cyclocross in het Nederlandse dorp Gieten is de enige cross in de Superprestige 2020-2021 die buiten België wordt verreden. Men kan de Cyclocross Gieten live op tv bekijken. Ook kan men de veldrit van Gieten per livestream online volgen. Op de startlijst van de Cyclocross Gieten 2020 staan veel prominente deelnemers. Hoe is de geschiedenis van deze Drentse veldrit verlopen? Hoe ziet het programma van de Cyclocross Gieten 2020 eruit?

Geschiedenis: veldrijden in Gieten

De cyclocross van Gieten bestaat sinds 1976. Sinds 1989 is deze veldrit een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. De wedstrijd behoort tot de bekendste en belangrijkste veldritten van Nederland. Sven Nys is de recordhouder qua aantal zeges in Gieten: deze 'Kannibaal van Baal' pakte acht keer de zege in deze Noord-Nederlandse cross. Er is in de loop der jaren een warme band ontstaan tussen de veldritsport en de Drentse plaats Gieten. In dit dorp werd ook vijf keer het Nederlands kampioenschap veldrijden georganiseerd en één keer het WK veldrijden (in 1991).

Historie: Cyclocross Gieten, editie 2014

De editie van 2014 verliep zeer sensationeel. Voor het Nederlandse talent Mathieu van der Poel was de Cyclocross van Gieten 2014 zijn allereerste deelname aan een Superprestige-profwedstrijd (voorheen reed hij bij de Superprestigewedstrijden nog in de beloftencategorie en qua leeftijd had hij ook in 2014 nog in de beloftencategorie mogen starten). Op grandioze wijze slaagde de piepjonge coureur erin om deze profcross te winnen. Zijn landgenoot Lars van der Haar werd tweede en de Belg Sven Nys werd derde. David van der Poel, de oudere broer van Mathieu, finishte als vierde. Voor Mathieu van der Poel bleek deze zege in Gieten het begin te zijn van een glorieus seizoen. Later in de winter van 2014-2015 won hij zelfs de wereldtitel bij de profs.

Editie 2015

In 2015 kon Mathieu van der Poel wegens blessureleed niet meedoen aan de Cyclocross van Gieten. De wedstrijd werd toen gewonnen door een eveneens extreem getalenteerde generatiegenoot van hem: Wout van Aert. De tweede plek ging in deze cyclocross naar de Nederlander Lars van der Haar. De Belg Tim Merlier finishte als derde.

Editie 2016

In 2016 werd Mathieu van der Poel in de aanloop naar het veldritseizoen wederom door blessureleed getroffen. Hij miste daardoor de eerste weken van het seizoen. De veldrit van Gieten was pas zijn eerste wedstrijd. Op indrukwekkende wijze bleek hij echter meteen mee te kunnen spelen om de overwinning. Het werd een titanenstrijd tussen de twee beste veldrijders ter wereld: Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Uiteindelijk pakte Van der Poel de zege in de Cyclocross Gieten 2016.

Editie 2017

In 2017 werd de veldrit van Gieten wederom gewonnen door de fenomenale Mathieu van der Poel. Dat jaar werd zijn generatiegenoot en eeuwige rivaal Wout van Aert tweede op vijftien seconden. Laurens Sweeck werd derde en Lars van der Haar finishte op de vierde plaats bij deze cross.

Editie 2018

In 2018 pakte Mathieu van der Poel opnieuw de zege in de veldrit van Gieten. De Belg Wout van Aert werd wederom tweede. Hij finishte op 31 seconden. Op de derde plek eindigde de Belg Toon Aerts, met een achterstand van anderhalve minuut op de winnaar.

Editie 2019

In 2019 won de Belg Eli Iserbyt, voor zijn landgenoot Quinten Hermans. De Nederlander Corné van Kessel werd derde.

Superprestige Veldrijden 2020-2021

De veldrit in Gieten is de eerste wedstrijd van de Telenet Superprestige Veldrijden 2020-2021. Dit prestigieuze regelmatigheidsklassement bestaat in totaal uit acht wedstrijden. Behalve de wedstrijd het Drentse Gieten staan er nog zeven Vlaamse wedstrijden op het programma. De slotwedstrijd van de Telenet Superprestige Veldrijden 2020-2021 is de Cyclocross van Middelkerke in februari 2021.

11 oktober: Programma Cyclocross Gieten 2020 (onder voorbehoud)

 • 10u30: Nieuwelingen (jongens)
 • 10u32: Nieuwelingen meisjes
 • 11u50: Junioren
 • 13u40: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Parcours veldrit Gieten 2020

Het parcours van deze veldrit bevindt zich aan de Nijslootsweg, ten westen van de weg N34 (en dus ook ten westen van het dorp Gieten). Het parcours bevindt zich rond de zandafgraving. Dit is de klassieke locatie van de Veldrit van Gieten. In de periode 2008-2012 werd de wedstrijd op een andere locatie verreden, maar tot grote vreugde van veel veldritfans keerde de wedstrijd in 2013 weer terug naar het parcours bij de zandafgraving aan de Nijslootweg.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan op de deelnemerslijst van deze veldrit? Veel Nederlandse en Belgische toppers hebben een vast contract bij de Superprestige Cyclocross en zullen dus automatisch aan de start staan bij alle wedstrijden die voor dit klassement meetellen. Helaas ontbreekt Mathieu van der Poel op de startlijst, omdat hij zijn veldritseizoen later begint. Dat geldt ook voor Wout van Aert. T.z.t. vindt u hier de complete startlijst met rugnummers.

Tickets

Voor kinderen tot en met 14 jaar is de toegang bij deze veldrit gratis. Voor toeschouwers boven de 14 jaar kost een toegangskaart 12 euro. Op de dag van de wedstrijd begint de kaartverkoop voor de Cyclocross Gieten 2020 om 8u00 aan het parcours. In de voorverkoop kan men tickets voor deze veldrit met korting kopen via Van Plan.

Live op tv: veldrit Gieten 2020

Nederland: live op tv bij RTV Drenthe en Ziggo Sport Totaal

De veldrit van Gieten wordt in Nederland in 2020 weer live op tv uitgezonden door de provinciale zender RTV Drenthe. De live tv-uitzending begint om circa 13u30. De start van de dameswedstrijd te Gieten is live te zien om 13u40, de start van de herenwedstrijd is om 15u00.

Ziggo Sport Extra

Ook is de Cyclocross Gieten 2020 weer live te zien bij het Nederlandse Ziggo Sport Totaal. Hun live tv-uitzending begint om 13u40 en vindt plaats op de abonneezender Ziggo Sport Extra. Helaas vindt hun live tv-uitzending van deze veldrit in 2020 waarschijnlijk niet plaats op hun open net (digitaal kanaal 14), wat in 2018 nog wel het geval was. Een vooruitgang is echter wel, dat Ziggo Sport Totaal bij de Cyclocross Gieten anno 2020 niet alleen de herenwedstrijd live uitzendt, maar ook de dameswedstrijd. (In 2018 zonden zij alleen de dameswedstrijd live uit.) De zender Ziggo Sport Extra is alleen te ontvangen door abonnees van het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Dit zenderpakket kan men bij Ziggo kopen. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om dat zenderpakket te kiezen als een 'gratis bonus', voor mensen die bepaalde abonnementen combineren van Vodafone (mobiele telefonie) en Ziggo (digitale tv).

België: live op tv bij Telenet Playtime, Play Sports en Proximus

In België wordt deze wedstrijd live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports, Telenet Playtime (kanaal 11) en Proximus. Op de zender Play Sports begint de live tv-uitzending om 13u24, met eerst de dameswedstrijd. Daarna volgt er een voorbeschouwing op de herenwedstrijd. Vervolgens is vanaf 15u00 live op tv de herenwedstrijd te zien. Verder wordt er ook een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep).

Livestream Cyclocross Gieten 2020

Livestream Telenet (België en EU)

Men kan deze Superprestige Cyclocross ook bekijken via een livestream van Telenet Play Sports. Deze livestream van de Cyclocross Gieten begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat deze livestream om 13u24 begint. Met die livestream kan men dus op het internet via bijvoorbeeld een computer of smartphone deze Nederlandse veldrit bekijken. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van Telenet Play Sports te kunnen bekijken. Deze livestream bevindt zich op zondag 11 oktober op de website van Play Sports, voor mensen die een tv-abonnement bij die dienst hebben. Het is echter ook mogelijk om alleen een digitaal abonnement te hebben op de Play Sports Go App en dan via die app de livestream van deze cross te bekijken. Elke livestream op die app van Play Sports is in de hele EU te bekijken. Het is ook mogelijk om een dagpas of een weekendpas te kopen via die app, waarmee men respectievelijk een heel etmaal of een heel weekend elke livestream van hen kan bekijken.

Sporza? Geen livestream

Bij het Vlaamse Sporza, dat wel een samenvatting van deze cyclocross uitzendt, is er niet een livestream beschikbaar van deze veldrit. Alle veldritten van de Superprestige Cyclocross zijn per livestream te bekijken bij Telenet Play Sports. Slechts een beperkt aantal crossen van de Superprestige is per livestream te bekijken bij Sporza en daar behoort de Cyclocross Gieten dus niet bij. Bij de crossen die zij wel uitzenden op tv, bieden zij voor kijkers in België een gratis livestream aan.

Livestream Drenthe

De Cyclocross Gieten kan men ook online via een livestream bekijken. Zo is er een livestream beschikbaar op de website van RTV Drenthe. (Die livestream is in verband met de uitzendrechten officieel wel geo-restricted, waardoor de stream geblokkeerd kan zijn voor Belgische kijkers. Men kan deze livestream alleen in Nederland bekijken.) Deze gratis livestream is onder meer te bekijken door op de website van RTV Drenthe in het menu naar TV te gaan en vervolgens naar 'TV live'. Deze gratis livestream van de Cyclocross Gieten begint bij RTV Drenthe tegelijk met hun live tv-uitzending van deze Drentse veldrit. Dat houdt in dat deze gratis livestream om ongeveer half twee begint op de middag van zondag 11 oktober 2020.

Livestream Ziggo Sport Totaal (Nederland)

Er wordt ook een livestream van de Cyclocross Gieten 2020 beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Dit is de officiële livestream voor Nederland. De livestream van deze Drentse veldrit bevindt zich op de middag van 11 oktober 2020 op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream is automatisch toegankelijk voor betalende de abonnees van deze app. De livestream op de Ziggo Sport Go App van de Cyclocross Gieten is daarnaast ook beschikbaar via pay per view. Het is dus niet een gratis livestream. De livestream van de Ziggo Sport Totaal Go App begint op zondag 11 oktober om 13u40. Bij Ziggo Sport is in 2020 dus via de livestream, net als op tv, zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd live te zien. (Tot en met de editie van 2018 was alleen de herenwedstrijd bij hen per livestream en op tv te zien.)

Livestream Go App in de hele EU

Het is ook mogelijk om de veldrit van Gieten te bekijken op een livestream van de Go App (online tv). Men kan namelijk met die Go-app online per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, indien men een abonnement voor digitale tv heeft bij Ziggo. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken behoort ook RTV Drenthe. Hiermee kan men dus op die middag van 11 oktober via een livestream naar deze Superprestige Cyclocross kijken. (Klanten die al een abonnement hebben op digitale tv bij Ziggo, hoeven niets bij te betalen om die stream van RTV Drenthe te kunnen bekijken. Dit is voor hen dus eigenlijk een soort gratis livestream.) Mensen die behalve een regulier abonnement op digitale tv bij Ziggo ook een abonnement op het zenderpakket Ziggo Sport Totaal hebben, kunnen ook via een livestream op die app de tv-uitzending op de zender Ziggo Sport Extra bekijken. Mensen die alleen een standaard abonnement voor digitale tv bij Ziggo hebben, kunnen de stream van die uitzending van Ziggo Sport Extra niet kijken, maar dus wel de livestream van RTV Drenthe. De Go App kan men niet alleen in Nederland, maar in de hele EU gebruiken om per livestream naar tv-uitzendingen te kijken (dat geldt dus ook voor hun stream van de Cyclocross Gieten). Op de Go App kan men overigens een stream van een tv-uitzending (en dus ook de livestream van de Cyclocross Gieten) een week lang terugkijken.

Livestream iTV-app?

Kan men deze manche van de Superprestige Veldrijden ook per livestream bekijken op de iTV-app? Voor klanten van KPN is het alleen mogelijk om de live-uitzending van Ziggo Sport per livestream te bekijken op de iTV-app, indien men zowel een abonnement heeft op interactieve tv van KPN als op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Voor klanten van KPN is het ook mogelijk om via die iTV-app per livestream naar de uitzending van RTV Drenthe te kijken, indien men althans een tv-zenderpakket heeft, waarin die Drentse zender ook zit. (Anders dan bij Ziggo, zit die zender bij KPN slechts in een zeer beperkt aantal zenderpakketten en kan dus zeker niet elke klant van Interactieve Tv bij KPN die zender per livestream op de iTV-app bekijken.)

Livestream Superprestige Cyclocross Gieten via FloBikes?

Is het ook mogelijk om de veldrit van Gieten via een livestream van FloBikes te bekijken? Neen, bij deze Drentse manche van de Superprestige Veldrijden biedt dit Noord-Amerikaanse bedrijf niet een livestream aan.

Voorgaande edtie: uitslag Cyclocross Gieten 2019

 1. Eli Iserbyt (Bel) in 1u04'13"
 2. Quinten Hermans (Bel) op 17 sec.
 3. Corné van Kessel (Ned) op 43"
 4. Lars van der Haar (Ned) z.t.
 5. Jens Adams (Bel) 1'08
 6. Daan Soete (Bel) 1'17"
 7. Gianni Vermeersch (Bel) 1'21"
 8. Laurens Sweeck (Bel) 1'26"
 9. Toon Aerts (Bel) 1'40"
 10. Joris Nieuwenhuis (Ned) 1'56"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…

Veldrit: Kermiscross Ardooie 2021Veldrit: Kermiscross Ardooie 2021De 26e editie van de Cyclocross van Ardooie (België) vindt plaats in oktober 2021. De start en finish van deze Vlaamse v…
Veldrit Neerpelt: GP Pelt 2021, live tv en livestreamVeldrit Neerpelt: GP Pelt 2021, live tv en livestreamIn september 2021 staat de zestiende editie verreden van de Grote Prijs Neerpelt op de kalender. Deze cyclocross is een…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclocrossgieten.nl/nieuws/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Gieten
 • http://superprestigecyclocross.be/?page_id=99

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Gieten 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!