Parijs-Nice 2020, live op tv en livestream

Parijs-Nice 2020, live op tv en livestream Op zondag 8 maart 2020 gaat de 78e editie van de Franse wielerwedstrijd Parijs-Nice van start. De slotetappe van deze rittenkoers zou verreden worden op zondag 15 maart. Vanwege het coronavirus is de etappe van 15 maart echter afgelast; de laatste etappe is daarom de rit op zaterdag 14 maart. Parijs-Nice 2020 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Franse rittenkoers online via een livestream volgen. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van Parijs-Nice 2020? Hoe ziet het parcours van deze Franse etappekoers eruit? Hoe is de geschiedenis van Parijs-Nice verlopen?

Geschiedenis van Parijs-Nice

Le Petit Journal

Het ontstaan van deze wielerkoers was begin jaren dertig van de twintigste eeuw te danken aan twee kranten: Le Petit Journal (uit Parijs) en zijn zusterkrant Le Petit Nice. Le Petit Journal was een krant met een grote historie binnen de sportwereld. In de 19e eeuw had Le Petit Journal reeds allerlei grote evenementen bedacht, waaronder wielerkoersen, met als doel om het dagblad te promoten.

Parijs-Brest-Parijs

Eén van de bekendste voorbeelden daarvan was Parijs-Brest-Parijs. Deze wielerwedstrijd werd in 1891 voor het eerst georganiseerd door de toenmalige hoofdredacteur van Le Petit Journal: de legendarische journalist Pierre Giffard. Parijs-Brest-Parijs was een monsterlijk zware wedstrijd, het parcours had een afstand van ruim 1200 kilometer. Ter verduidelijking: het was geen rittenkoers. De renners moesten zelf bepalen wanneer zij onderweg zouden rusten en/of slapen. De winnaar van de eerste editie van Parijs-Brest-Parijs deed 71 uur en 22 minuten over deze uitputtingstocht.

Parijs-Brest-Parijs werd door velen indertijd beschouwd als de grootste en zwaarste wegwielerwedstrijd ter wereld. Het grote succes van Parijs-Brest-Parijs was een inspiratiebron voor veel andere kranten, om ook wielerkoersen te gaan organiseren. Het bekendste voorbeeld van die navolging is natuurlijk de krant L'Auto, die in 1903 de eerste editie van de Tour de France ging organiseren.

Parijs-Nice

De jaren negentig van de 19e eeuw was de glorietijd van het dagblad Le Petit Journal. Het had toen een dagelijkse oplage van ruim een miljoen exemplaren. Tijdens de eerste decennia van de 20e eeuw daalde de populariteit van Le Petit Journal. Om deze Parijse krant en zijn zusterkrant in Nice te promoten, besloot men in de jaren dertig dus tot een oude truc: een wielerkoers organiseren. De start van deze nieuwe koers was bij Le Petit Journal in Parijs en de finish was in Nice bij Le Petit Nice. De wielersport was inmiddels al heel wat ‘menselijker’ geworden dan aan het einde van de 19e eeuw en Parijs-Nice werd daarom niet zo’n monsterlijke lijdenstocht als vroeger Parijs-Brest-Parijs, maar een rittenkoers die in (oorspronkelijk zes) etappes was verdeeld.

Zesdaagse op de weg

In 1933 vond de eerste editie van deze wegwielerwedstrijd plaats. In de jaren dertig was het baanwielrennen nog een zeer populaire sport. Eén van de populairste vormen van de baanwielersport was de zesdaagse. De organisatoren van de wegwedstrijd Parijs-Nice kozen er mede daarom voor om hun wedstrijd zes dagen te laten duren en de wedstrijd promoten als een zesdaagse die niet op de baan (piste) maar op de weg werd verreden. Na een paar jaar week men echter reeds af van dat idee van een 'zesdaagse op de weg'. Parijs-Nice werd toen een zevendaagse wedstrijd. Nog weer later groeide de wedstrijd uit tot een achtdaagse koers en die lengte heeft deze wedstrijd sindsdien gehouden. Zowel de openingsrit als de slotrit van deze achtdaagse rittenkoers zijn doorgaans op zondagen. De bekendste bijnaam van Parijs-Nice is overigens: de rit naar de zon.

Concurrentie van de Tirreno

Parijs-Nice groeide uit tot een wielerkoers met veel prestige. Omdat de koers in het voorjaar wordt verreden, was het in de loop der jaren vaak voor klassementsrenners een eerste grote test van het seizoen en was het voor veel klassiekercoureurs een laatste grote voorbereidingswedstrijd voor de klassiekers. De Franse rittenkoers behoort tot de World Tour, de hoogste categorie van de mondiale wielersport. Toch is volgens velen de prestige van deze Franse etappekoers in de loop der jaren wel ingehaald door die van de Italiaanse koers Tirreno-Adriatico, die ongeveer in dezelfde tijd van het jaar wordt verreden. De Tirreno heeft in de 21e eeuw vaak duidelijk een sterker deelnemersveld van Parijs-Nice. In 2020 is die concurrentie van de Tirreno er echter helaas niet, aangezien die koers vanwege het coronavirus is afgelast.

Parcours en rittenschema

Historie: parcours Parijs-Nice in de loop der jaren

In de oertijd van deze wielerwedstrijd werd bij het samenstellen van het rittenschema zeer letterlijk de naam van de koers gevolgd: de start van de eerste rit was in Parijs en de finish van de slotetappe was in Nice. Later ging men daar wat losser mee om. Om organisatorische (en financiële) redenen is de start van deze koers vaak niet meer in de Franse hoofdstad, maar doorgaans nog wel in een plaats die daar enigszins bij in de buurt ligt. De finish van de slotrit is nog wel vaak in de stad Nice, maar ook heel vaak op de heuvel Col d'Eze, tussen Nice en Monaco. Deze beklimming is al zeer dikwijls het decor geweest van een klimtijdrit, waarin beslist werd over de eindzege in deze wielerwedstrijd. Opvallend genoeg zit de Col d'Eze in 2020 niet in het parcours.

Parcours Parijs-Nice 2020

Hoe ziet in 2020 het parcours van deze Franse rittenkoers eruit? Hieronder vindt u het rittenschema. In de finale van de openingsrit zit een kasseienklim. De tweede en derde rit zijn vlakke etappes. De vierde etappe is een heuvelachtig tijdrit. De vijfde rit gaat over een parcours waarin wat (niet al te hoge) heuvels zijn opgenomen. De zesde rit gaat over wat meer en zwaardere heuvels. De zevende rit finisht bergop

Slotrit op zondag 15 maart geannuleeerd (coronavirus)

Op vrijdag 13 maart werd bekend dat de slotrit, die op zondag 15 maart verreden zou worden in en ronde Nice, vanwege het coronavirus is geannuleerd. Hierdoor is de etappe van zaterdag 14 maart dus de slotrit van deze rittenkoerse.

Parcours: rittenschema Parijs-Nice 2020

 1. Zo. 8 maart: Plaisir – Plaisir 154 km
 2. Ma. 9 maart: Chevreuse – Chalette su Loing 166,6 km
 3. Di. 10 maart: Chalette sur Loing – La Châtre 212,5 km
 4. Wo. 11 maart: Saint-Amand-Montrond 15,1 km (ind. tijdrit)
 5. Do. 12 maart: Gannat – La Côte-Saint-André 227 km
 6. Vr. 13 maart: Sorgues – Apt 160,5 km (heuvelrit)
 7. Za. 14 maart: Nice – Valdeblore la Colmiane 210,5 km (bergrit: bergop finish)
 8. Zo. 15 maart: etappe geannuleerd (coronavirus)

Deelnemers: startlijst met rugnummers Parijs-Nice 2020

Deelnemers: 22 teams op de startlijst

Welke teams staan op de startlijst van Parijs-Nice 2020? Oorspronkelijk stonden alle 19 World Tour-teams op de deelnemerslijst. Vanwege het coronavirus hebben zeven ploegen echter besloten om niet van start te gaan in Frankijk: Jumbo-Visma, Astana, Mitchelton-Scott, CCC, Team Ineos, Movistar en UAE Emirates. In totaal staan er dus 12 World Tour Teams op de startlijst. De organisatie (ASO) deelde oorspronkelijk drie wildcards uit aan ProContinentale Teams. Die wildcards gingen naar de Franse teams Arkea-Samsic, Nippo-Delko en Total-Direct Energie. Vanwege het wegvallen van diversen World Tour Teams op de startlijst, heeft men besloten om twee extra wildcards uit te delen, namelijk aan de ploegen Circus-Wany Gobert en B&B Hotels-Vital Concept. In totaal staan er dus 17 ploegen (12 World Tour Team en 5 ProContinental Teams) op de deelnemerslijst van deze 'Rit naar de Zon'. Oorspronkelijk zou elk team met zeven deelnemers aan de start mogen komen bij deze Franse rittenkoers. De organisatie heeft dit echter gewijzigd in acht deelnemers per ploegen. Dit is enerzijds bedoeld om per team een extra renner de mogelijkheid te geven om te kunnen koersen (aangezien heel wat renners oorspronkelijk in Italië zouden koersen, waar diverse koersen vanwege het coronavirus zijn afgezegd). Anderzijds is dit ook bedoeld om het peloton toch wat groter te maken, aangezien het peloton klein dreigde te worden doordat vijf World Tour Teams besloten om niet deel te nemen aan Parijs-Nice.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van Parijs-Nice 2020? Sterke klassementsrenners op de deelnemerslijst zijn onder meer Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Romain Bardet en Richie Porte. Goede sprinters op de startlijst zijn onder meer Sam Bennett en Elia Viviani. Verschillende klassiekercoureurs die oorspronkelijk Tirreno-Adriatico zouden rijden, hebben (vanwege het coronavirus in Italië) besloten om alsnog Parijs-Nice te rijden. Daaronder zijn Sagan, Gilbert en Van Avermaet.

Live op tv: Sporza en Eurosport

Live op Sporza

De etappes van deze Franse rittenkoers zijn 's middags live op tv te volgen dankzij onder meer de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en Eurosport. De uitzendingen van Sporza vinden plaats op de Vlaamse zender één. Hier vindt u het voorlopige uitzendschema (tv en livestream) van Sporza. (Dit schema is nog onder voorbehoud. Er kunnen nog wijzigingen in plaatsvinden.) De openingsrit is een onderdeel van de reguliere zondagmiddaguitzending van 'Sporza op Zondag.

Uitzendschema: Parijs-Nice 2020 live op Sporza (tv en livestream)

 • Zondag 8 maart: om 13u50 op VRT één en livestream
 • Maandag 9 maart: om 15u10 op VRT één en livestream
 • Dinsdag 10 maart: om 15u10 op VRT één en livestream
 • Woensdag 11 maart: om 15u10 op VRT één en livestream
 • Donderdag 12 maart: om 15u10 op VRT één en livestream
 • Vrijdag 13 maart: om 15u10 op VRT één en livestream
 • Zaterdag 14 maart: om 13u40 op VRT één en livestream
 • Zondag 15 maart: etappe geannuleerd (coronavirus)

Eurosport zendt Parijs-Nice ook op tv uit

Ook Eurosport zendt Parijs-Nice 2020 live op tv uit. Hieronder vindt u hun voorlopige uitzendschema. Eurosport had ook de uitzendrechten van Tirreno-Adriatico, de Italiaanse rittenkoers die oorspronkelijk grotendeels tegelijkertijd met Parijs-Nice verreden zou worden. Eurosport was van plan om zich qua live-uitzendingen op tv meer op de Tirreno dan op Parijs-Nice te focussen. Die Italiaanse koers is helaas afgelast vanwege het coronavirus.

Uitzendschema: Parijs-Nice 2020 live op Eurosport (tv en livestream)

 • Zondag 8 maart: om 13u10 op Eurosport 2 en livestream
 • Maandag 9 maart: om 14u40 op Eurosport 1 en livestream
 • Dinsdag 10 maart: om 14u43 op Eurosport 1 en livestream
 • Woensdag 11 maart: om 14u40 op Eurosport 1 en livestream
 • Donderdag 12 maart: om 14u40 op Eurosport 1 en livestream
 • Vrijdag 13 maart: om 14u40 op Eurosport 1 en livestream
 • Zaterdag 14 maart: om 13u30 op Eurosport 1 en livestream
 • Zondag 15 maart: etappe geannuleerd (coronavirus)

Studio Sport: in de weekends deels live, doordeweeks samenvattingen

De Nederlandse publieke omroep NOS besteedt ook aandacht aan Parijs-Nice 2020 op tv. Zij zenden elke dag een samenvatting van de etappe uit in hun sportjournaals. Daarnaast zenden ze live delen van de etappes uit die in de weekends worden verreden (als onderdeel van hun reguliere sportuitzendingen op de zaterdag- en zondagmiddag). Deze live tv-uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoeveel men bij de NOS exact uitzendt van deze etappes is mede afhankelijk van het verloop van andere grote sportevenementen op die dag. De doordeweekse ritten zijn niet live op televisie te zien bij de NOS.

Livestream Parijs-Nice 2020

Livestream Parijs-Nice bij Sporza

Elke etappe van Parijs-Nice wordt uitgezonden via een livestream door Sporza (VRT). Men kan met zo'n livestream naar Parijs-Nice 2020 kijken op een computer, smartphone, laptop of tablet. Die livestream bevindt zich op elke middag tijdens deze rittenkoers op de site van Sporza in de rubriek 'Nu Live'. Ook vindt men tijdens elke etappe die livestream in het submenu 'wielrennen'. De livestream van Sporza is bij deze Franse rittenkoers in 2020 geheel gratis. De livestream van Sporza is echter officieel wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men hem buiten België niet kan bekijken. De begintijdstippen van de gratis livestream van Sporza zijn doorgaans hetzelfde als de begintijdstippen van de live tv-uitzendingen. De livestream is overigens ook te gebruiken via de Sporza-app. De gratis livestream op die app is geoptimaliseerd voor het gebruik op een smartphone.

Livestream Parijs-Nice van Eurosport

Ook kan men een via livestream van Eurosport naar Parijs-Nice 2020 kijken. Daarop zijn alle etappes van deze Franse rittenkoers live te zien. Hun livestream is op elke wedstrijddag te vinden op de Eurosport Player App. Dit is geen gratis stream (in tegenstelling tot de livestreams van Sporza en de NPO). Men dient een abonnement op de Eurosport Player te hebben om deze livestream te kunnen bekijken. Eurosport noemt zichzelf online 'The Home Of Cycling'. Op die Eurosport Player zijn in de loop van het seizoen extreem veel wielerwedstrijden per livestream te bekijken. Bij diverse koersen, waaronder de Giro d'Italia, Tirreno Adriatico en diverse Italiaanse semiklassiekers, is Eurosport de aanbieder van de enige officiële livestream voor kijkers in Nederland en België. Ook is Eurosport de enige aanbieder van een integrale livestream van elke etappe in de Tour. Waar Sporza en de NOS zowel hun live tv-uitzending als hun livestream vaak pas 's middags rond 14u10 laten beginnen in de Tour, kan men bij Eurosport elke etappe van start tot finish op de livestream van hun Player App bekijken.

Livestream Parijs-Nice 2020 via de Go App

Men kan Parijs-Nice 2020 ook per livestream via de Go App (online tv) bekijken. Dit is een dienst waarmee men per livestream tv kan kijken. Hiermee kan men dus ook in maart 2020 per livestream naar de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport kijken. Deze livestream-app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Zij hoeven er niets voor bij te betalen om via die app per stream naar tv te kijken; voor hen is dit in de praktijk dus een gratis stream van Parijs-Nice. Zo'n livestream van de Go App is beschikbaar in de gehele EU. Via die app kan men niet alleen via de livestream elke etappe van 'De Rit Naar De Zon' live bekijken, maar kan men ook een week lang elke etappe via een stream terugkijken.

Livestream NPO

Net als bij de voorgaande edities heeft de Nederlandse publieke omroep NOS ook in 2020 weer online een livestream van Parijs-Nice. Dit is een gratis stream. Deze gratis livestream van Parijs-Nice is te vinden op de website van de NOS. De gratis stream bevindt zich daar op welke wedstrijddag in de rubriek 'Sport'. Hun gratis livestream is overigens geo-restricted, wat inhoudt dat men alleen in Nederland naar de stream van NOS Studio Sport kan kijken. Hun gratis livestream is ook te bekijken op de NOS-app, die geoptimaliseerd is voor mensen die op een smartphone per livestream naar de live-uitzendingen willen kijken. De gratis livestream van de openingsrit op zondag 8 maart begint om 13u10. Op doordeweekse dagen begint deze gratis livestream van Parijs-Nice 2020 doorgaans om circa 14u40. Op zaterdag 15 maart begint de gratis livestream om 13u45. Op zondag 16 maart is de slotrit van Parijs-Nice op deze gratis livestream te zien vanaf circa 13u40.

Livestream Parijs-Nice via FloBikes? Canada only

Parijs Nice-2020 wordt ook uitgezonden via een livestream van FloBikes. Deze stream is echter geo-restricted: alleen abonnees uit Canada mogen hun livestream van Parijs-Nice 2020 bekijken.

Livestream Parijs-Nice via NLziet?

Is het ook mogelijk om naar Parijs-Nice te kijken via een livestream van NLziet? Grotendeels is dat niet het geval. Alleen de live tv-uitzendingen van de NOS zijn per livestream op die app te bekijken. (Dus de live-uitzendingen in de weekends, niet de doordeweekse etappes.) Eurosport en de VRT (Sporza) zijn geen onderdeel van dit mediaplatform en hun live-uitzendingen zijn dus ook niet via de livestream op die app te bekijken. Bij NLziet kan men alleen via een livestream kijken naar tv-uitzendingen van de NPO, Talpa en RTL Nederland.

Livestream Parijs-Nice via iTV-app

Voor klanten van KPN is het ook mogelijk om deze Franse rittenkoers in maart 2020 via een livestream op de iTV-app te volgen. Om zo'n livestream op die app te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben op het abonnement 'Interactieve Tv' bij KPN. Men kan dan per livestream een groot aantal tv-zenders op die app bekijken, waaronder Sporza en Eurosport. De app van KPN is geoptimaliseerd voor het kijken naar televisieprogramma's via een livestream op een smartphone (of tablet).

Livestream Parijs-Nice 2020 via Interactieve Tv

Klanten van de KPN die in maart 2020 deze Franse rittenkoers via een livestream op bijvoorbeeld een laptop of desktop computer willen volgen, hebben hiervoor een andere optie. Zij kunnen inloggen op de KPN-website 'Interactieve Tv' en daarop dan per livestream naar de live tv-uitzendingen kijken. Elke livestream (zowel op Interactieve Tv als op de iTV-app) is door klanten van de KPN te bekijken in elk land van de EU.

Livestream Canal Digitaal

Ook klanten van Canal Digitaal hebben de mogelijkheid om via een livestream naar tv-zenders te kijken. Onder de zenders die zij via een livestream kunnen zien, behoren ook zenders waarop deze Franse rittenkoers in maart 2020 live kan worden bekijken. Bij hen is elke livestream eveneens in de hele EU te gebruiken.

Uitslagen 2020

De openingsrit werd op zondag 8 maart 2020 gewonnen door Maximilian Schachmann. De Duitser won de sprint van de kopgroep voor de Belgen Dylan Teuns en Tiesj Benoot. De tweede etappe was een waaierrit. De zege ging naar de Italiaan Nizzolo. Hij won de sprint van een elfkoppige kopgroep. De derde etappe eindigde in een massaprint, die gewonnen werd door de Spanjaard Ivan Garcia Cortina. De vierde etappe, een tijdrit op woensdag 11 maart, werd gewonnen door Søren Kragh Andersen. In de vijfde etappe leek de zege bijna te gaan naar de moedige solist Tratnik; in de slotmeters van de rit werd hij echter bijgehaald door het peloton. Bonifazio won de etappe via de massasprint. De zesde etappe op vrijdag 13 maart werd gewonnen door Tiesj Benoot; hij kwam solo zegevierend over de finish. Op 14 maart won Nairo Quintana de slotrit. Het eindklassement werd gewonnen door Maximilian Schachmann.

Voorgaande editie: Uitslagen Parijs-Nice 2019

De openingsrit van Parijs-Nice was in 2019 een spectaculaire waaieretappe. Uiteindelijk werd deze rit gewonnen door de Nederlander Dylan Groenwegen: hij zegevierde in de sprint van de voorste waaier. Ook de tweede rit was een waaieretappe; wederom pakte Groenewegen de ritzege. De derde etappe eindigde in een 'gewone' massasprint, die gewonnen werd door Sam Bennett. De vierde etappe werd gewonnen door Magnus Cort Nielsen. In de finale reed hij weg van de overige leden van de kopgroep. Kwiatkowski pakte in die vierde rit de leiderstrui. De vijfde etappe was een tijdrit, die gewonnen werd door Simon Yates; op die dag behield Kwiatkowski zijn leiderstrui. De zesde etappe werd op vrijdag 15 maart gewonnen door Sam Bennett, hij zegevierde in de sprint van een uitgedund peloton; zo pakte hij dus zijn tweede ritzege in deze rittenkoers 2019. Op zaterdag 16 maart won Daniel Martinez de voorlaatste rit van deze rittenkoers. In deze bergrit pakte Bernal de leiderstrui. Op zondag 17 maart won de Spanjaard Ion Izagirre de slotrit. Bernal won het eindklassement van Parijs-Nice 2019.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2020, deelnemers: startlijst met rugnummersTour de France 2020, deelnemers: startlijst met rugnummersIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour zou oorspronkelijk van start gaan op zaterdag 27…
Tour de France 2020 - het parcours en etappeschemaTour de France 2020 - het parcours en etappeschemaDe Tour de France 2020 gaat op zaterdag 29 augustus van start in Nice. De slotrit wordt op zondag 20 september verreden…
Primus Classic 2021, live op tv en livestreamPrimus Classic 2021, live op tv en livestreamIn september 2021 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote…
Parijs-Roubaix 2020 afgelastParijs-Roubaix 2020 afgelastOp zondag 12 april 2020 zou de 118e editie van Parijs-Roubaix verreden worden. Vanwege het coronavirus wordt deze koers…

Tirreno-Adriatico 2020: livestream, parcours en startlijstTirreno-Adriatico 2020: livestream, parcours en startlijstOp maandag 7 september gaat Tirreno-Adriatico 2020 van start. Deze Italiaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI Wo…
Veldrit: Kermiscross Ardooie 2021Veldrit: Kermiscross Ardooie 2021De 26e editie van de Cyclocross van Ardooie (België) vindt plaats in oktober 2021. De start en finish van deze Vlaamse v…
Bronnen en referenties
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2714/paris---nice.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Petit_Journal
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs-Nice_2015
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/voorloopfiche.php?wedstrijdvoorloopid=939

Reageer op het artikel "Parijs-Nice 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!