InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tirreno-Adriatico 2018: live op tv en livestream

Tirreno-Adriatico 2018: live op tv en livestream

Tirreno-Adriatico 2018: live op tv en livestream Op woensdag 7 maart gaat Tirreno-Adriatico 2018 van start. De slotrit van deze Italiaanse wielerkoers vindt plaats op dinsdag 13 maart. Deze wedstrijd is een onderdeel van de UCI World Tour 2018. Tirreno-Adriatico is live op tv te volgen. Ook kan men de Tirreno 2018 via een livestream online bekijken. Welke teams staan op de startlijst van Tirreno-Adriatico 2018? Hoe zien het parcours en het rittenschema van Tirreno-Adriatico 2018 eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Italiaanse rittenkoers verlopen?

Geschiedenis van Tirreno-Adriatico

Eerste editie
Oorspronkelijk heette deze wedstrijd ‘Tre Giorni del Sud’, oftewel de ‘Driedaagse van het Zuiden’. De eerste editie van deze Italiaanse rittenkoers werd verreden in 1966. De start was op 11 maart in Rome en de finish was op 13 maart in Pescara. De eerste editie van deze rittenkoers werd gewonnen door Dino Zandegù. Deze renner was een zeer kleurrijk figuur en droeg bijnamen zoals 'Il Cantante' en 'de Zingende Sprinter'. Wanneer hij een wielerkoers won, trakteerde hij vanaf het overwinningspodium namelijk vaak het publiek op een lied. Dino Zandegù was niet alleen een vrolijke clown, maar ook een ijzersterke coureur. Op zijn erelijst staan onder meer zes ritzeges in de Giro d'Italia en de overwinning in de Ronde van Vlaanderen 1967.

Groei en een nieuwe naam
Na de eerste editie van de ‘Tre Giorni del Sud’ in 1966 groeide deze nieuwe Italiaanse rittenkoers al snel uit tot een grotere en prestigieuzere koers. In 1967 was de wedstrijd reeds veranderd van een driedaagse in een vijfdaagse. De oude naam 'Driedaagse van het Zuiden' was dus niet van toepassing op deze koers. De wedstrijd kreeg een nieuwe naam: Tirreno-Adriatico. Deze is ontleend aan de namen van de zee waar deze koers van start gaat, de Tirreno (Tyrreense zee), en de zee waar deze koers finisht, de Adriatico (Adriatische Zee). De bijnaam van Tirreno-Adriatico is dan ook 'de koers van de twee zeeën'.

De koers die ooit begon als een klein voorbereidingskoersje in maart, groeide op den duur uit tot één van de meest prestigieuze rittenkoersen in het voorjaar. In de 21e eeuw heeft de Tirreno-Adriatico een vaste plek gekregen in het programma van veel topklassementsrenners. De wedstrijd lijkt wat dat betreft duidelijk Parijs-Nice in te hebben gehaald. Daarnaast is het ook een favoriete voorbereidingswedstrijd van heel veel klassiekercoureurs en sprinters die zich onder meer op Milaan-San Remo willen voorbereiden.

Organisatie
Oorspronkelijk werd Tirreno-Adriatico georganiseerd door de Velo Club Forze Sportive Romane. Later is de organisatie echter overgenomen door RCS Sport, het organisatiebureau van de Gazzetta Dello Sport, dat ook veel andere grote sportevenementen organiseert, waaronder Milaan-San Remo en de Giro d'Italia.

Erelijst

Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van Tirreno-Adriatico is de Belg Roger de Vlaeminck. Hij pakte maar liefst zes jaar op rij de eindzege in deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers: in 1972, 1973, 1974, 1975, 1976 en 1977. Met die zes zeges staat De Vlaeminck op eenzame hoogte. Op de ranglijst van coureurs met de meeste zeges in Tirreno-Adriatico wordt de tweede plek gedeeld door vijf renners die de Tirreno twee keer wonnen. Dat zijn de Italianen Francesco Moser, Giuseppe Saronni en Vincenzo Nibali, de Deen Rolf Sorensen en de Zwitser Tony Rominger. Drie keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers. Joop Zoetemelk was in 1985 de eerste Nederlander die de eindzege pakte. Erik Dekker was de tweede in 2002. Thomas Dekker won de Tirreno in 2006. Behalve Roger de Vlaeminck hebben nog twee andere Belgen deze koers gewonnen: Antoine Houbrechts in 1970 en Greg van Avermaet in 2016.

Voorgaande editie: uitslagen Tirreno-Adriatico 2017

De eerste etappe, een ploegentijdrit van 22,7 kilometer, werd gewonnen door BMC. QuickStep werd tweede met een achterstand van 16 seconden. TEAMLottoNL-JUmbo eindigde als zesde op 40 seconden van de winnaar. Na deze openingsrit mocht de Italiaan Damiano Caruso de leiderstrui aantrekken. De tweede etappe werd gewonnen door de Brit Thomas. Deze renner van Sky kwam solo over de finish. Op negen seconden achter hem finishte Tom Dumoulin, die nog nipt het uitgedunde peloton voor kon blijven. In dat peloton won Sagan de sprint om de derde plaats, voor Van Avermaet (BMC). De Belg Van Avermaet pakte door deze klassering echter wel de leiding in het algemeen klassement. De derde etappe eindigde in een massasprint. De finale werd ontsierd door een grote valpartij. In de massasprint pakte Sagan de dagzege, voor Viviani. Na deze rit mocht Dennis (BMC) de leiderstrui aantrekken.

Koninginnenrit: Quintana grijpt de macht
De vierde rit was de koninginnenrit van deze Tirreno. Deze bergrit op zaterdag werd gewonnen door Nairo Quintana, met een voorsprong van 18 seconden op de nummer twee, Geraint Thomas. Quintana pakte op deze dag de leiderstrui. Daarna volgde op zondag de vijfde rit. Deze etappe had een lastige finale, waarin onder meer klassementsleider Quintana ten aanval trok. Uiteindelijk bleef er aan de kop van de wedstrijd een groep van elf renners over. Deze bestond merendeels uit klassementsrenners, maar ook Sagan zat in deze groep. In de slotsprint pakte wereldkampioen Sagan de etappezege. De zesde rit, op de maandag, eindigde in een massasprint. Daarin won Gaviria nipt voor Sagan. De afsluitende tijdrit werd gewonnen door de Australiër Dennis, voor de Nederlander Van Emden. Het eindklassement werd gewonnen door Quintana, voor Dennis en Pinot.

Parcours en rittenschema Tirreno 2018

Het parcours van Tirreno-Adriatico doet doorgaans zijn naam eer aan: de start is bij de Tyrreense Zee (Tirreno) en de slotrit finisht aan de Adriatische Zee (Adriatico). Reeds sinds de tweede editie van deze koers (in 1967) is de plaats San Benedetto del Tronto de vaste finishplaats van de slotetappe. Oorspronkelijk was die slotrit doorgaans een 'gewone' rit in lijn, maar later is het de gewoonte geworden om de Tirreno af te sluiten met een tijdrit in San Benedetto del Tronte.

Eerste drie etappes Tirreno 2018
De openingsetappe is een ploegentijdrit. De tweede rit is een vlakke etappe waarin de strijd om de dagzege hoogstwaarschijnlijk tussen de sprinters gaat. Etappe drie heeft op papier een spectaculaire finale. Daarin krijgen de renners een paar relatief korte, maar steile hellingen voorgeschoteld. De finish ligt bovenop een helling. De laatste 500 meter van deze etappe hebben een gemiddeld stijgingspercentage van circa 16 procent.

Koninginnenrit Tirreno-Adriatico 2018
De vierde etappe, op zaterdag 10 maart, is in theorie de koninginnenrit van deze Tirreno. Onderweg worden er veel korte hellingen beklommen; in de finale worden de renners vervolgens op één lange beklimming getrakteerd. De finish ligt in het skigebied Sarnano Sassotetto. De slotklim heeft een lengte van ruim 14 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van iets minder dan zes procent.

Slotfase: laatste drie etappes
In de vijfde etappe krijgen de renners onderweg weer diverse korte, steile hellingen voorgeschoteld. De finish ligt bovenop een heuvel. Het parcours van de zesde etappe, op maandag 12 maart, is in de eerste helft nog wel wat heuvelachtig, maar de laatste tientallen kilometers van de rit zijn vlak. De slotrit is de op dinsdag 13 maart de traditionele tijdrit in San Benedetto del Tronto. Hieronder vindt u het etappeschema van Tirreno-Adriatico 2018.

Parcours: rittenschema Tirreno-Adriatico 2018:
 1. wo 7 maart: Lido di Camaiore 21,5 km (ploegentijdrit)
 2. do 8 maart: Camaiore – Follonica 172 km
 3. vr 9 maart: Follonica – Trevi 234 km (finish heuvelop)
 4. za 10 maart: Foligno – Sasso Tetto 219 km (bergrit met finish bergop)
 5. zo 11 maart: Castelraimondo – Filottrano 178 km (finish heuvelop)
 6. ma 12 maart: Numana – Fano 153 km
 7. di 13 maart: San Benedetto del Tronto 10 km (individuele tijdrit)

Deelnemers: Startlijst met rugnummers

Teams: 18 World Tour Teams en 4 wildcards
Welke teams staan op de startlijst van deze koers? Behalve alle 18 World Tour Teams doen er ook vier ProContinentale Teams mee. De volgende ProContinentale Teams hebben wildcards gekregen van de organisatie van deze Italiaanse rittenkoers: Nippo-Vini Fantini, Gazprom-Rusvelo, Israel Cycling Academy en Willier Triestina-Selle Italia.

Startlijst: prominente deelnemers
Op de startlijst van de Tirreno-Adriatico 2018 staan weer buitengewoon veel prominente deelnemers, waaronder: Peter Sagan, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Greg van Avermaet, Mikel Landa, Mark Cavendish, Philippe Gilbert, Rigoberto Uran, Chris Froome en Fabio Aru.

Live op tv: Eurosport

Tirreno-Adriatico 2018 wordt op tv uitgezonden door Eurosport. De eerste live tv-uitzending op Eurosport van deze Tirreno vindt plaats op woensdag 7 maart om 14u00 op Eurosport 1. (Na afloop van deze live tv-uitzending wordt op die zender de etappe uitgezonden van Parijs-Nice.) Verderop vindt u het uitzendschema van Eurosport voor de Tirreno-Adriatico 2018. Bij de openingsetappe (ploegentijdrit) gaat de uitzending van start om 14u00 begint. Bij alle andere etappes gaat de live tv-uitzending op Eurosport van start rond 13u30.

Niet live op Sporza
In het verleden zond ook de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) dikwijls Tirreno-Adriatico op tv uit. Sinds 2017 is dit helaas niet het geval, aangezien Sporza (VRT) hiervoor geen contract met de organisatie RCS heeft. Sporza zendt bijvoorbeeld ook niet meer Milaan-San Remo 2018 en de Giro d'Italia live uit. Deze Italiaanse koersen zijn daarentegen we live op tv te zien bij Eurosport.

Tirreno-Adriatico 2018 live bij Eurosport: op tv en via de stream (Eurosport Player)

 • Woensdag 7 maart: 14u00 op Eurosport 1 en de livestream
 • Donderdag 8 maart: 13u30 op Eurosport 1 en de livestream
 • Vrijdag 9 maart: 13u30 op Eurosport 1 en de livestream
 • Zaterdag 10 maart: 13u30 op Eurosport 1 en de livestream
 • Zondag 11 maart: 13u30 op Eurosport 1 en de livestream
 • Maandag 12 maart: 13u30 op Eurosport 1 en de livestream
 • Dinsdag 13 maart: 13u30 op Eurosport 1 en de livestream

Wielrennen live op tv

De eerstvolgende koers die live op tv wordt uitgezonden is Nokere Koers op woensdag 14 maart. Daarna volgt de Bredene - Handzame Classic op vrijdag 16 maart. Op zaterdag 17 maart is Milaan - San Remo 2018 live op tv te zien.

Livestream Tirreno-Adriatico 2018

Deze Italiaanse rittenwedstrijd Tirreno Adriatico 2018 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er is een officiële livestream voor Nederland en België beschikbaar op de Eurosport Player App. Om deze livestream van Eurosport voor de Tirreno te bekijken, dient men een abonnement op deze dienst te hebben. Via deze livestream kan men de Tirreno Adriatico bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop of andere computer.

Doorgaans begint de livestream van de Tirreno tegelijk met de live tv-uitzendingen. De livestream van de eerste etappe begint op woensdag 7 maart om 14u00. Bij de overige etappes begint de livestream om 13u30. Eurosport profileert zich online ook als 'The Home Of Cycling'. Op de Eurosport Player zijn in de loop van het seizoen heel veel wielerwedstrijden per livestream te bekijken. Ook diverse koersen die Eurosport niet op tv uitzendt (wegens gebrek aan plek in de programmering) kan men online wel per livestream volgen.

Uitslagen Tirreno-Adriatico 2018

De eerste etappe (ploegentijdrit) werd gewonnen door BMC. De Duitse sprinter Marcel Kittel won de tweede en de zesde etappe. Roglic won de derde rit, Landa won de vierde etappe en Adam Yates zegevierde in de vijfde rit. Rohan Dennis won de afsluitende zeven etappe (tijdrit). Michal Kwiatkowski won het eindklassement, voor Damiano Caruso en Geraint Thomas. De Belg Tiesj Benoot eindigde als vierde in het algemeen klassement.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tirreno-Adriatico 2012Van 7 tot en met 13 maart 2012 wordt Tirreno-Adriatico verreden. Deze Italiaanse wielerkoers is een onderdeel van de UCI…
Tirreno-Adriatico 2008Ongeveer op hetzelfde tijdstip als Parijs-Nice wordt in Italië de Tirreno-Adriatico betwist. Het is een etappewedstrijd…
Wielrennen: Tirreno - Adriatico 2012Wielrennen: Tirreno - Adriatico 2012De 47e editie van de Tirreno – Adriatico wordt van 7 tot en met 13 maart 2012 verreden. De Italiaanse etappekoers begint…
Het palmares van Peter SaganHet palmares van Peter SaganPeter Sagan is het wielertalent van de jongste jaren. Voor het echte rondewerk is de Slovaak te zwaar gebouwd, maar op h…
Tirreno-Adriatico 2014 deelnemers, rittenschema, live op tvVan woensdag 12 maart tot en met dinsdag 18 maart 2014 wordt de 49e editie van Tirreno-Adriatico verreden. Deze rittenko…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=3
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dino_Zandegu
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tirreno-Adriatico_2015
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2717/tirreno-adriatico.html
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/223177/tirreno-adriatico-2017-over-grotendeels-dezelfde-wegen.html

Reageer op het artikel "Tirreno-Adriatico 2018: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!