Tirreno-Adriatico 2020: live op tv en livestream

Tirreno-Adriatico 2020: live op tv en livestream Op maandag 7 september gaat Tirreno-Adriatico 2020 van start. Deze Italiaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour 2020. Tirreno-Adriatico wordt jaarlijks live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook kan men de Tirreno bijn hen jaarlijks via een livestream online bekijken. Hoe is de geschiedenis van deze Italiaanse rittenkoers verlopen?

Tirreno-Adriatico 2020: nieuwe data wegens coronavirus

Oorspronkelijk zou deze Italiaanse rittenkoers van 11 tot en met 17 maart verreden worden. Op 6 maart 2020 werd officieel bekend dat deze Italiaanse rittenkoers werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus in Italië. De organisatie zocht vervolgens naar mogelijkheden om de wedstrijd later in het jaar 2020 alsnog te kunnen laten verrijden. Op de herziene wielerkalender heeft deze koers als nieuwe startdatum 7 september gekregen.

Geschiedenis van Tirreno-Adriatico

Eerste editie

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd ‘Tre Giorni del Sud’, oftewel de ‘Driedaagse van het Zuiden’. De eerste editie van deze Italiaanse rittenkoers werd verreden in 1966. De start was op 11 maart in Rome en de finish was op 13 maart in Pescara. De eerste editie van deze rittenkoers werd gewonnen door Dino Zandegù. Deze renner was een zeer kleurrijk figuur en droeg bijnamen zoals 'Il Cantante' en 'de Zingende Sprinter'. Wanneer hij een wielerkoers won, trakteerde hij vanaf het overwinningspodium namelijk vaak het publiek op een lied. Dino Zandegù was niet alleen een vrolijke clown, maar ook een ijzersterke coureur. Op zijn erelijst staan onder meer zes ritzeges in de Giro d'Italia en de overwinning in de Ronde van Vlaanderen 1967.

Groei en een nieuwe naam

Na de eerste editie van de ‘Tre Giorni del Sud’ in 1966 groeide deze nieuwe Italiaanse rittenkoers al snel uit tot een grotere en prestigieuzere koers. In 1967 was de wedstrijd reeds veranderd van een driedaagse in een vijfdaagse. De oude naam 'Driedaagse van het Zuiden' was dus niet van toepassing op deze koers. De wedstrijd kreeg een nieuwe naam: Tirreno-Adriatico. Deze is ontleend aan de namen van de zee waar deze koers van start gaat, de Tirreno (Tyrreense zee), en de zee waar deze koers finisht, de Adriatico (Adriatische Zee). De bijnaam van Tirreno-Adriatico is dan ook 'de koers van de twee zeeën'.

De koers die ooit begon als een klein voorbereidingskoersje in maart, groeide op den duur uit tot één van de meest prestigieuze rittenkoersen in het voorjaar. In de 21e eeuw heeft de Tirreno-Adriatico een vaste plek gekregen in het programma van veel topklassementsrenners. De wedstrijd lijkt wat dat betreft duidelijk Parijs-Nice in te hebben gehaald. Daarnaast is het ook een favoriete voorbereidingswedstrijd van heel veel klassiekercoureurs en sprinters die zich onder meer op Milaan-San Remo willen voorbereiden.

Organisatie

Oorspronkelijk werd Tirreno-Adriatico georganiseerd door de Velo Club Forze Sportive Romane. Later is de organisatie echter overgenomen door RCS Sport, het organisatiebureau van de Gazzetta Dello Sport, dat ook veel andere grote sportevenementen organiseert, waaronder Milaan-San Remo en de Giro d'Italia.

Erelijst

Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van Tirreno-Adriatico is de Belg Roger de Vlaeminck. Hij pakte maar liefst zes jaar op rij de eindzege in deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers: in 1972, 1973, 1974, 1975, 1976 en 1977. Met die zes zeges staat De Vlaeminck op eenzame hoogte. Op de ranglijst van coureurs met de meeste zeges in Tirreno-Adriatico wordt de tweede plek gedeeld door vijf renners die de Tirreno twee keer wonnen. Dat zijn de Italianen Francesco Moser, Giuseppe Saronni en Vincenzo Nibali, de Deen Rolf Sorensen en de Zwitser Tony Rominger. Drie keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers. Joop Zoetemelk was in 1985 de eerste Nederlander die de eindzege pakte. Erik Dekker was de tweede in 2002. Thomas Dekker won de Tirreno in 2006. Behalve Roger de Vlaeminck hebben nog twee andere Belgen deze koers gewonnen: Antoine Houbrechts in 1970 en Greg van Avermaet in 2016.

Parcours en rittenschema Tirreno 2020

Het parcours van Tirreno-Adriatico doet doorgaans zijn naam eer aan: de start is bij de Tyrreense Zee (Tirreno) en de slotrit finisht aan de Adriatische Zee (Adriatico). Reeds sinds de tweede editie van deze koers (in 1967) is de plaats San Benedetto del Tronto de vaste finishplaats van de slotetappe. Oorspronkelijk was die slotrit doorgaans een 'gewone' rit in lijn, maar later is het de gewoonte geworden om de Tirreno af te sluiten met een tijdrit in San Benedetto del Tronte.

Parcours 2020

Hoe ziet in 2020 het parcours van Tirreno-Adriatico eruit? Hieronder ziet u het herziene rittenschema voor deze editie.

Parcours: rittenschema Tirreno-Adriatico 2020

 • Ma. 7 september, rit 1: Lido di Camaiore – Lido di Camaiore 133 km
 • Di. 8 september, rit 2: Camaiore – Follonica 201 km
 • Wo. 9 september, rit 3: Follonica – Saturnia 217 km (heuvelrit)
 • Do. 10 september, rit 4: Terni – Cascia 194 km (bergrit)
 • Vr. 11 september, rit 5: Norcia – Sassotetto 202 km (bergrit)
 • Za. 12 september, rit 6: Castelfidardo – Senigallia 175 km
 • Zo. 13 september, rit 7: Pieve Torina – Loreto 181 km (heuvelrit)
 • Ma. 14 september, rit 8: San Benedetto del Tronto 10 km (tijdrit)

Deelnemers: Startlijst met rugnummers

Deelnemers: welke teams?

Welke teams staan op de startlijst van deze koers? Behalve alle World Tour Teams doen er ook vijf ProContinentale Teams mee die hiervoor wildcards krijgen. (Hieronder vindt u een overzicht van de ploegen die wildcards kregen.) In totaal doen er dus 24 ploegen mee aan deze Italiaanse rittenkoers. Elke ploeg mag van start gaan met 7 deelnemers.

Wildcards

 • Total - Direct Energie
 • Androni Giocattoli
 • Arkéa - Samsic
 • Bardiani CSF
 • Gazprom RusVelo

Deelnemers: startlijst met o.a. Sagan, Nibali, Evenepoel, Thomas en Bardet

Welke deelnemers staan bij deze Italiaanse rittenkoers op de voorlopige startlijst? Interessante deelnemers op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Vincenzo Nibali, Remco Evenepoel en Dylan Groenewegen. Zodra de complete startlijst met rugnummers bekend is, wordt hier een link naar die lijst geplaatst.

Live op tv, welke zender? Eurosport

Live op Eurosport

De etappes van Tirreno-Adriatico 2020 worden live op tv uitgezonden door Eurosport. Doorgaans vinden hun live tv-uitzendingen van deze koers plaat op Eurosport 1. Aangezien in deze periode ook de Tour de France wordt verreden, is het echter onduidelijk wat dit betekent voor de uitzendingen van de Tirreno. Zodra hier duidelijkheid over is, wordt hier het uitzendschema geplaatst.

Niet live op tv bij Sporza in 2020

In het verleden zond ook de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) dikwijls de etappes van Tirreno-Adriatico op tv uit. Ook verzorgden ze hierbij een gratis livestream van Tirreno-Adriatico op hun website. (Die officiële livestream was dan wel geo-restricted, wat inhield dat men deze gratis stream van Sporza officieel alleen in België mocht bekijken.)Sinds 2017 zendt Sporza (VRT) deze koers helaas niet meer live op tv of per livestream uit, aangezien men hiervoor geen contract met de organisatie RCS heeft. Sporza zendt bijvoorbeeld ook niet meer Milaan-San Remo 2020 en de Giro d'Italia 2020 live uit op tv of per livestream. Deze Italiaanse koersen zijn daarentegen we live op tv te zien bij Eurosport.

Livestream Tirreno-Adriatico 2020

Livestream Eurosport

Deze Italiaanse rittenwedstrijd Tirreno Adriatico 2020 is ook via een livestream van Eurosport te volgen. Met zo'n livestream kan men alle etappes deze Italiaanse rittenkoers op een smartphone, tablet, laptop of andere computer live volgen. De officiële livestream voor Nederland en België beschikbaar op de Eurosport Player App. Om deze livestream van Eurosport voor de Tirreno te bekijken, dient men een abonnement op deze dienst te hebben.

Doorgaans begint de livestream van deze Italiaanse wielerkoers tegelijk met de live tv-uitzendingen. Eurosport profileert zich online ook als 'The Home Of Cycling'. Op de Eurosport Player zijn in de loop van het seizoen heel veel wielerwedstrijden per livestream te bekijken. Ook diverse koersen die Eurosport niet op tv uitzendt (wegens gebrek aan plek in de programmering) kan men online wel per livestream volgen.

Geen livestream bij Sporza, ook geen stream bij de NOS

Bij veel grote wielerwedstrijden wordt er door Sporza (VRT) een gratis livestream aangeboden voor de kijkers in Vlaanderen. In het verleden hadden zij ook een gratis stream bij diverse edities van Tirreno-Adriatico. Bij de Tirreno-Adriatico 2020 is dit niet het geval: Sporza heeft anno 2020 immers niet meer de uitzendrechten van deze koers en logischerwijs kunnen zij dus ook geen livestream meer aanbieden. Ook de NOS heeft de uitzendrechten van deze koers niet en ook zij bieden daarom geen livestream aan van deze koers.

Livestream Tirreno-Adriatico via Go App

Het is ook mogelijk om de Tirreno 2020 live online te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Hiermee kan men op het internet via een livestream tv kijken. Deze livestream-dienst is bedoeld voor klanten van Ziggo. Met deze app kan men de live tv-uitzendingen van Eurosport 1 per livestream bekijken tijdens deze Italiaanse koers. Via deze app kan men die livestream van deze Italiaanse rittenkoers in de gehele EU bekijken.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen deze Italiaanse koers per livestream bekijken op de iTV-app. Om op die app per livestream tv te kunnen kijken, dient men bij KPN wel een abonnement op het pakket Interactieve Tv te hebben. Via die app kan men dan per livestream naar de live-uitzendingen van Eurosport kijken bij deze Italiaanse rittenkoers. Elke livestream (en dus ook de stream van Eurosport bij deze Italiaanse koers) is voor de KPN-klanten in de hele EU te bekijken.

Livestream FloBikes

Tirreno-Adriatico 2020 wordt ook via een livestream uitgezonden door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Hun livestream van deze Italiaanse rittenkoers is echter alleen te bekijken door abonnees uit Canada. Deze livestream van 'koers van de twee zeeën' is voor de kijkers uit andere landen 'geo-blocked'.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Italiaanse rittenkoers via de tv-app NLziet? Nee, er is op die app niet een livestream te vinden van Tirreno-Adriatico 2020. Op de zenders die via deze app per livestream te bekijken zijn, wordt de Tirreno niet uitgezonden. Eurosport heeft immers de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wedstrijd. Deze sportzender behoort niet tot de zenders die meewerken aan deze tv-app, vandaar dat men hun uitzendingen dus ook niet via een livestream bij NLziet kan bekijken. De zenders die men wel op die app via ene livestream kan bekijken behoren tot NPO Start (publieke omroep), KIJK (Talpa: SBS Broadcasting) en RTL Nederland.

Voorgaande editie: uitslagen Tirreno-Adriatico 2019

De openingsrit (ploegentijdrit) werd gewonnen door het Australische Mitchelton-Scott, voor het Nederlandse Jumbo-Visma en het Nederlands-Duitse Team Sunweb. De Australische hardrijder Hepburn mocht aan het einde van deze ploegentijdrit de leiderstrui aantrekken. In de tweede etappe zegevierde Julian Alaphilippe; hij zegevierde tijdens de heuvelachtige finale in de sprint van een uitgedund peloton. Adam Yates pakte op die tweede dag de leiderstrui. Op vrijdag 15 maart won Viviani de derde etappe; hij pakte de ritzege in een massasprint. Op zaterdag 16 maart pakte de Kazach Aleksej Loetsenko de ritzege (ondanks dat hij twee keer ten val kwam). Adam Yates behield die dag de leiderstrui. Jakob Fuglsang pakte op zondag 17 maart solo de zege. Wederom behield Yates de leiderstrui. De voorlaatste etappe, op maandag 18 maart, werd gewonnen door de Fransman Julian Alaphilippe. Hij zegevierde in een massasprint. Op dinsdag 19 maart werd de slottijdrit van de Tirreno 2019 gewonnen door de Belg Campenaerts. Het algemeen klassement werd gewonnen door Primoz Roglic. Hij won met slechts één seconde voorsprong op Adam Yates. Fuglsang werd derde in het eindklassement, Dumoulin eindigde als vierde.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gran Piemonte 2020, live op tv en livestreamGran Piemonte 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 12 augustus 2020 wordt de Italiaanse klassieker Gran Piemonte verreden. Op de startlijst van Gran Piemonte 2…
Het palmares van Peter SaganHet palmares van Peter SaganPeter Sagan is het wielertalent van de jongste jaren. Voor het echte rondewerk is de Slovaak te zwaar gebouwd, maar op h…
Parijs-Nice 2020, live op tv en livestreamParijs-Nice 2020, live op tv en livestreamOp zondag 8 maart 2020 gaat de 78e editie van de Franse wielerwedstrijd Parijs-Nice van start. De slotetappe van deze ri…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…

Luik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestreamLuik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestreamOp zondag 26 april 2020 zou Luik-Bastenaken-Luik (Liège-Bastogne-Liège) verreden worden. Deze klassieker is echter vanwe…
Veldrit: Kermiscross Ardooie 2021Veldrit: Kermiscross Ardooie 2021De 26e editie van de Cyclocross van Ardooie (België) vindt plaats in oktober 2021. De start en finish van deze Vlaamse v…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=3
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dino_Zandegu
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tirreno-Adriatico_2015
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2717/tirreno-adriatico.html
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/223177/tirreno-adriatico-2017-over-grotendeels-dezelfde-wegen.html

Reageer op het artikel "Tirreno-Adriatico 2020: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!