Tirreno-Adriatico 2020: livestream, parcours en startlijst

Tirreno-Adriatico 2020: livestream, parcours en startlijst Op maandag 7 september gaat Tirreno-Adriatico 2020 van start. Deze Italiaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour 2020. Tirreno-Adriatico kan men op het internet volgen via een livestream. Hoe ziet het rittenschema van de Tirreno 2020 eruit en welke prominente deelnemers staan bij deze editie op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van deze Italiaanse rittenkoers verlopen?

Tirreno-Adriatico 2020: nieuwe data wegens coronavirus

Oorspronkelijk zou deze Italiaanse rittenkoers van 11 tot en met 17 maart verreden worden. Op 6 maart 2020 werd officieel bekend dat deze Italiaanse rittenkoers werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus in Italië. De organisatie zocht vervolgens naar mogelijkheden om de wedstrijd later in het jaar 2020 alsnog te kunnen laten verrijden. Op de herziene wielerkalender heeft deze koers als nieuwe startdatum 7 september gekregen.

Geschiedenis van Tirreno-Adriatico

Eerste editie

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd ‘Tre Giorni del Sud’, oftewel de ‘Driedaagse van het Zuiden’. De eerste editie van deze Italiaanse rittenkoers werd verreden in 1966. De start was op 11 maart in Rome en de finish was op 13 maart in Pescara. De eerste editie van deze rittenkoers werd gewonnen door Dino Zandegù. Deze renner was een zeer kleurrijk figuur en droeg bijnamen zoals 'Il Cantante' en 'de Zingende Sprinter'. Wanneer hij een wielerkoers won, trakteerde hij vanaf het overwinningspodium namelijk vaak het publiek op een lied. Dino Zandegù was niet alleen een vrolijke clown, maar ook een ijzersterke coureur. Op zijn erelijst staan onder meer zes ritzeges in de Giro d'Italia en de overwinning in de Ronde van Vlaanderen 1967.

Groei en een nieuwe naam

Na de eerste editie van de ‘Tre Giorni del Sud’ in 1966 groeide deze nieuwe Italiaanse rittenkoers al snel uit tot een grotere en prestigieuzere koers. In 1967 was de wedstrijd reeds veranderd van een driedaagse in een vijfdaagse. De oude naam 'Driedaagse van het Zuiden' was dus niet van toepassing op deze koers. De wedstrijd kreeg een nieuwe naam: Tirreno-Adriatico. Deze is ontleend aan de namen van de zee waar deze koers van start gaat, de Tirreno (Tyrreense zee), en de zee waar deze koers finisht, de Adriatico (Adriatische Zee). De bijnaam van Tirreno-Adriatico is dan ook 'de koers van de twee zeeën'.

De koers die ooit begon als een klein voorbereidingskoersje in maart, groeide op den duur uit tot één van de meest prestigieuze rittenkoersen in het voorjaar. In de 21e eeuw heeft de Tirreno-Adriatico een vaste plek gekregen in het programma van veel topklassementsrenners. De wedstrijd lijkt wat dat betreft duidelijk Parijs-Nice in te hebben gehaald. Daarnaast is het ook een favoriete voorbereidingswedstrijd van heel veel klassiekercoureurs en sprinters die zich onder meer op Milaan-San Remo willen voorbereiden.

Organisatie

Oorspronkelijk werd Tirreno-Adriatico georganiseerd door de Velo Club Forze Sportive Romane. Later is de organisatie echter overgenomen door RCS Sport, het organisatiebureau van de Gazzetta Dello Sport, dat ook veel andere grote sportevenementen organiseert, waaronder Milaan-San Remo en de Giro d'Italia.

Erelijst

Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van Tirreno-Adriatico is de Belg Roger de Vlaeminck. Hij pakte maar liefst zes jaar op rij de eindzege in deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers: in 1972, 1973, 1974, 1975, 1976 en 1977. Met die zes zeges staat De Vlaeminck op eenzame hoogte. Op de ranglijst van coureurs met de meeste zeges in Tirreno-Adriatico wordt de tweede plek gedeeld door vijf renners die de Tirreno twee keer wonnen. Dat zijn de Italianen Francesco Moser, Giuseppe Saronni en Vincenzo Nibali, de Deen Rolf Sorensen en de Zwitser Tony Rominger. Drie keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers. Joop Zoetemelk was in 1985 de eerste Nederlander die de eindzege pakte. Erik Dekker was de tweede in 2002. Thomas Dekker won de Tirreno in 2006. Behalve Roger de Vlaeminck hebben nog twee andere Belgen deze koers gewonnen: Antoine Houbrechts in 1970 en Greg van Avermaet in 2016.

Parcours en rittenschema Tirreno 2020

Het parcours van Tirreno-Adriatico doet doorgaans zijn naam eer aan: de start is bij de Tyrreense Zee (Tirreno) en de slotrit finisht aan de Adriatische Zee (Adriatico). Reeds sinds de tweede editie van deze koers (in 1967) is de plaats San Benedetto del Tronto de vaste finishplaats van de slotetappe. Oorspronkelijk was die slotrit doorgaans een 'gewone' rit in lijn, maar later is het de gewoonte geworden om de Tirreno-Adriatico af te sluiten met een tijdrit in San Benedetto del Tronte.

Parcours 2020

Hoe ziet in 2020 het parcours van Tirreno-Adriatico eruit? Hieronder ziet u het rittenschema voor deze editie. De eerste twee etappes (op maandag 7 september en dinsdag 8 september) zijn relatief vlak. De derde etappe (op 9 september) finisht op een heuveltje. Op donderdag 10 september en vrijdag 11 september staan er etappes in het middengebergte op het programma. Op donderdag liggen er diverse beklimmingen in de finale, maar is de finish na een afdaling. Op de vrijdag ligt de finish bovenop een klim. Op zaterdag is de finale nogal vlak. Op zondag 13 september zitten er diverse heuveltjes in het parcours. De finish ligt ook op een klein heuveltje. Op maandag 14 september wordt deze UCI World Tour-wedstrijd afgesloten met z'n traditionele (vlakke) tijdrit.

Parcours: rittenschema Tirreno-Adriatico 2020

 • Ma. 7 september, rit 1: Lido di Camaiore – Lido di Camaiore 133 km
 • Di. 8 september, rit 2: Camaiore – Follonica 201 km
 • Wo. 9 september, rit 3: Follonica – Saturnia 217 km (heuvelop finish)
 • Do. 10 september, rit 4: Terni – Cascia 194 km (middengebergte)
 • Vr. 11 september, rit 5: Norcia – Sassotetto 202 km (bergop finish)
 • Za. 12 september, rit 6: Castelfidardo – Senigallia 175 km
 • Zo. 13 september, rit 7: Pieve Torina – Loreto 181 km (heuvelachtige finale)
 • Ma. 14 september, rit 8: San Benedetto del Tronto 10 km (tijdrit)

Deelnemers: Startlijst met rugnummers

Deelnemers: welke teams?

Welke teams staan op de startlijst van deze koers? Behalve alle World Tour Teams doen er ook vijf ProContinentale Teams mee die hiervoor wildcards krijgen. (Hieronder vindt u een overzicht van de ploegen die wildcards kregen.) In totaal doen er dus 24 ploegen mee aan deze Italiaanse rittenkoers. Elke ploeg mag van start gaan met 7 deelnemers.

Wildcards

 • Total - Direct Energie
 • Androni Giocattoli
 • Arkéa - Samsic
 • Bardiani CSF
 • Gazprom RusVelo

Deelnemers: startlijst met rugnummers (o.a. Nibali, Froome en Mathieu van der Poel

Welke deelnemers staan bij deze Italiaanse rittenkoers op de startlijst met rugnummers? Hoewel deze ronde tijdens de Tour de France wordt verreden, staan er toch heel veel grote namen op de deelnemerslijst. Interessante deelnemers op de startlijst zijn onder meer Vincenzo Nibali, Chris Froome, Mathieu van der Poel, Geraint Thomas, Aleksander Vlasov, Simon Yates, Fernando Gaviria, Michael Matthews, Rafal Majka, Jakob Fuglslang, Pascal Ackermann, Mark Cavendish, Wilco Kelderman, Niki Terpstra en Sam Oomen. Oorspronkelijk stond ook Remco Evenepoel op de startlijst van deze koers, maar als gevolg van zijn zware valpartij in de Ronde van Lombardije moet hij lang revalideren.

Live op tv? Niet op tv in Nederland en België (wel online live via stream)

TIrreno-Adriatico 2020 live bij Eurosport, maar niet op tv bij hen in Nederland en België

De uitzendrechten (live tv en livestream) van de Tirreno 2020 zijn in Nederland en België in handen van Eurosport. In tegenstelling tot de voorgaande edities van deze koers, zenden ze Tirreno-Adriatico in 2020 echter niet live op tv uit. Wel is de koers online via een livestream te volgen. Dat de koers in 2020 niet live op tv bij hen te zien is, komt door de drukke sportkalender die in september is ontstaan als gevolg van de coronacrisis. Eurosport geeft op tv in die week de voorkeur aan live-uitzendingen van de Tour de France. Daarnaast zenden zij in die week ook veel uit van het US Open (tennis). Bij Eurosport vinden er overigens nog weleens 'last minute' wijzigingen plaats in de programmering. Mogen zij alsnog beslissen om toch iets van de Tirreno-Adriatico 2020 live op tv uit te zenden, dan wordt dat hier gemeld.

Niet live op tv bij Sporza in 2020

Deze Italiaanse koers wordt door Sporza in 2020 niet live op tv en niet via de livestream uitgezonden. In het verleden zond ook de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) dikwijls de etappes van Tirreno-Adriatico op tv uit. Ook verzorgden ze bij die edities een gratis livestream van Tirreno-Adriatico op hun website. (Die officiële livestream was dan wel geo-restricted, wat inhield dat men deze gratis stream van Sporza officieel alleen in België mocht bekijken.) Sinds 2017 zendt Sporza (VRT) deze koers helaas niet meer live op tv of per livestream uit, aangezien men hiervoor geen contract met de organisatie RCS heeft. Sporza zendt bijvoorbeeld ook niet meer Milaan-San Remo 2020 en de Giro d'Italia 2020 live uit op tv of per livestream. Deze Italiaanse koersen zijn daarentegen we live op tv en via een stream te zien bij Eurosport.

Livestream Tirreno-Adriatico 2020

Livestream Tirreno-Adriatico van Eurosport (ook Nederland en België)

Deze Italiaanse rittenwedstrijd Tirreno-Adriatico 2020 is via een livestream van Eurosport te volgen. Met zo'n livestream kan men alle etappes deze Italiaanse rittenkoers op een smartphone, tablet, laptop of andere computer live volgen. De livestream van de eerste etappe begint op maandag 7 september om circa 13u20. Ook op de meeste overige dagen begint de livestream om circa 13u20. Het commentator bij de live-uitzendingen op deze stream is Jeroen van Belleghem. De co-commentator op de stream is Karsten Kroon. De finish van de etappes van deze World Tour-wedstrijd is doorgaans wat vroeger dan men gewoonlijk van wielerkoersen gewend is. Dit doet men met opzet, om wat minder concurrentie te hebben van de Tour de France, die ook op deze dagen live te volgen is.

De officiële livestream van Tirreno-Adriatico voor Nederland en België beschikbaar op de Eurosport Player App. Om deze livestream van Eurosport voor de Tirreno-Adriatico te bekijken, dient men een abonnement op deze dienst te hebben. Zo'n stream is met die app in de hele EU live te bekijken door abonnees. Eurosport profileert zich online ook als 'The Home Of Cycling'. Op de Eurosport Player zijn in de loop van het seizoen heel veel wielerwedstrijden per livestream te bekijken. Ook diverse andere koersen die Eurosport niet live op tv uitzendt (wegens gebrek aan plek in de programmering) kan men online wel per livestream volgen.

Geen livestream bij Sporza, ook geen stream bij de NOS

Bij veel grote wielerwedstrijden wordt er door Sporza (VRT) een gratis livestream aangeboden voor de kijkers in Vlaanderen. In het verleden hadden zij ook een gratis stream bij diverse edities van Tirreno-Adriatico. Bij de Tirreno-Adriatico 2020 is dit niet het geval: Sporza heeft anno 2020 immers niet meer de uitzendrechten van deze koers en logischerwijs kunnen zij dus ook geen livestream meer aanbieden. Ook de NOS heeft de uitzendrechten van deze koers niet en ook zij bieden daarom geen livestream aan van deze koers. Wel wordt door de NOS in deze periode voor de kijkers in Nederland een gratis livestream aangeboden van de Tour de France; door Sporza wordt er een gratis stream aangeboden voor de kijkers van die Ronde van Frankrijk in België. Ook biedt Sporza in deze periode een gratis stream aan van de Port Epic Race Antwerp. Eveneens is de Heistse Pijl bij hen via een gratis stream live te bekijken.

Livestream Tirreno-Adriatico via Go App?

Is het ook mogelijk om de Tirreno 2020 live online te bekijken via een livestream op de Go App (online tv)? Hiermee kan men op het internet via een livestream tv kijken. Dit is een dienst van VodafoneZiggo. Zo'n livestream van een tv-uitzending is dan in de hele EU te ontvangen. Gewoonlijk kan men met die app ook per livestream naar de Tirreno-Adriatico kijken, aangezien de etappes dan door Eurosport ook live op tv worden uitgezonden. In 2020 wordt deze koers echter alleen door hen per livestream op de Eurosport Player uitgezonden en niet live op tv, met helaas als logisch gevolg dat de etappes niet live via een stream op deze Go App te bekijken zijn. De editie van 2021 (in het voorjaar) is wel weer via de livestream op de app van Ziggo te bekijken, aangezien de wedstrijd dan weer live op tv te zien is bij Eurosport.

Livestream iTV-app? Neen?

Kunnen klanten van KPN deze Italiaanse koers in 2020 per livestream bekijken op de iTV-app? Neen, net als bij de Go App van Ziggo geldt hierbij dat men daarop alleen via de livestream naar tv-uitzendingen kan kijken. Uitzendingen die exclusief online (per livestream) in Nederland en België worden uitgezonden, zijn niet via die app te bekijken. Deze wedstrijd is in 2021 wel weer via zo'n livestream van de iTV-app te bekijken, omdat de koers dan weer live op tv door Eurosport wordt uitgezonden. In de periode van Tirreno-Adriatico is op de iTV-app wel via de livestream de Tour de France te bekijken.

Livestream GCN (abonnees)

De wedstrijd is wel online via een livestream te volgen op de GCN-app. GCN is een afkorting van Global Cycling Network. Zij zenden veel wielerkoersen via de livestream uit. Om hun livestream van deze Italiaanse rittenkoers te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement bij hen te hebben.

Livestream FloBikes

Tirreno-Adriatico 2020 wordt ook via een livestream uitgezonden door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Hun livestream van deze Italiaanse rittenkoers is echter alleen te bekijken door abonnees uit Canada. Deze livestream van 'koers van de twee zeeën' is voor de kijkers uit andere landen 'geo-blocked'.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Italiaanse rittenkoers via de tv-app NLziet? Nee, er is op die app niet een livestream te vinden van Tirreno-Adriatico 2020. Op de zenders die via deze app per livestream te bekijken zijn, wordt de Tirreno niet uitgezonden. Eurosport heeft immers de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wedstrijd. Deze sportzender behoort niet tot de zenders die meewerken aan deze tv-app, vandaar dat men hun uitzendingen dus ook niet via een livestream bij NLziet kan bekijken. De zenders die men wel op die app via ene livestream kan bekijken behoren tot NPO Start (publieke omroep), KIJK (Talpa: SBS Broadcasting) en RTL Nederland. Met die app is in deze periode wel op een livestream te kijken naar de uitzendingen van de Tour de France 2020.

Uitslagen 2020

De openingsrit op maandag 7 september eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door Ackermann. Ook de tweede etappe (op dinsdag 8 september) eindigde in een massasprint. Wederom pakte Ackermann de dagzege. De derde etappe eindigde op een klim. Tijdens die slotbeklimming was Michael Woods de sterkste coureur. Hij pakte de etappezege voor Majka en Kelderman. De vierde etappe werd gewonnen door Lucas Hamilton. De vijfde etappe werd gewonnen door Simon Yates. De zesde rit eindigde in een massasprint, die gewonnen werd door de Belg Tim Merlier. De zevende etappe werd gewonnen door Mathieu van der Poel. De slottijdrit werd gewonnen door Ganna. Het eindklassement werd gewonnen door Simon Yates.

Voorgaande editie: uitslagen Tirreno-Adriatico 2019

Hoe verliep de editie van 2019? In 2019 was deze wedstrijd wel live op televisie (en ook via de stream) te bekijken bij Eurosport. De openingsrit (ploegentijdrit) werd in 2019 gewonnen door het Australische Mitchelton-Scott, voor het Nederlandse Jumbo-Visma en het Nederlands-Duitse Team Sunweb. De Australische hardrijder Hepburn mocht aan het einde van deze ploegentijdrit de leiderstrui aantrekken. In de tweede etappe zegevierde Julian Alaphilippe; hij zegevierde tijdens de heuvelachtige finale in de sprint van een uitgedund peloton. Adam Yates pakte op die tweede dag de leiderstrui. Op vrijdag 15 maart won Viviani de derde etappe; hij pakte de ritzege in een massasprint. Op zaterdag 16 maart pakte de Kazach Aleksej Loetsenko de ritzege (ondanks dat hij twee keer ten val kwam). Adam Yates behield die dag de leiderstrui. Jakob Fuglsang pakte op zondag 17 maart solo de zege. Wederom behield Yates de leiderstrui. De voorlaatste etappe, op maandag 18 maart, werd gewonnen door de Fransman Julian Alaphilippe. Hij zegevierde in een massasprint. Op dinsdag 19 maart werd de slottijdrit van de Tirreno 2019 gewonnen door de Belg Campenaerts. Het algemeen klassement werd gewonnen door Primoz Roglic. Hij won met slechts één seconde voorsprong op Adam Yates. Fuglsang werd derde in het eindklassement, Dumoulin eindigde als vierde.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…
Veldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamVeldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamOp zondag 13 september 2020 wordt de cyclocross van Baden verreden. Het is de eerste internationale cyclocross van het s…
Parijs-Nice 2020, live op tv en livestreamParijs-Nice 2020, live op tv en livestreamOp zondag 8 maart 2020 gaat de 78e editie van de Franse wielerwedstrijd Parijs-Nice van start. De slotetappe van deze ri…

Luik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestreamLuik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestreamOp zondag 4 oktober 2020 wordt Luik-Bastenaken-Luik (Liège-Bastogne-Liège) verreden. Dit is de 106e editie van deze Belg…
Veldrit: Kermiscross Ardooie 2021Veldrit: Kermiscross Ardooie 2021De 26e editie van de Cyclocross van Ardooie (België) vindt plaats in oktober 2021. De start en finish van deze Vlaamse v…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=3
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dino_Zandegu
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tirreno-Adriatico_2015
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2717/tirreno-adriatico.html
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/223177/tirreno-adriatico-2017-over-grotendeels-dezelfde-wegen.html

Reageer op het artikel "Tirreno-Adriatico 2020: livestream, parcours en startlijst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!