Luik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestream

Luik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestream Op zondag 26 april 2020 zou Luik-Bastenaken-Luik (Liège-Bastogne-Liège) verreden worden. Deze klassieker is echter vanwege de coronacrisis uitgesteld naar een latere datum in het seizoen 2020. Dit is de 106e editie van deze Belgische wielerkoers. Luik-Bastenaken-Luik 2020 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport. Ook kan men deze Waalse klassieker online via een livestream volgen. Hoe ziet het parcours van deze Ardennenklassieker eruit? Welke belangrijke hellingen moeten de deelnemers beklimmen? Welke teams staan op de startlijst van Luik-Bastenaken-Luik 2020? Hoe is de geschiedenis van deze oude Waalse koers verlopen?

Coronacrisis, nieuwe datum LBL 2020 4 oktober?

Op dindsag 17 maart 2020 werd bekend dat LBL, net als veel andere sportwedstrijden, niet kan plaatsvinden in het voorjaar van 2020. Waarschijnlijk wordt deze Waalse klimklassieker echter op 4 oktober alsnog verreden. Dit is echter nog niet zeker.

Geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik

Beginjaren

De Waalse krant L'Expresse organiseerde in 1892 de eerste editie van deze wielerwedstrijd. In die tijd was het nog geen profkoers, het was een wedstrijd voor amateurs. De Belg Leon Houa won de eerste editie Liège–Bastogne–Liège met grote overmacht. De nummer twee finishte met een achterstand van 22 minuten op de winnaar en de nummer drie kwam pas 44 minuten na Houa over de finish. Ook in 1893 was het nog een amateurkoers en wederom won Houa de wedstrijd. In 1894 werd Houa profwielrenner. Toevallig was Luik-Bastenaken-Luik dat jaar voor het eerst een profkoers. Wederom pakte Houa de zege in deze Waalse eendagskoers, ditmaal met zeven minuten voorsprong op de nummer twee.

In die editie van 1894 werd overigens de toen pas 23-jarige Maurice Garin vierde. Garin had op dat moment nog de Italiaanse nationaliteit. In december 1901 zou hij Fransman worden. In 1903 zou Garin wielergeschiedenis schrijven door de allereerste editie van de Tour de France te winnen.

Herstart

Na die drie edities die door Léon Houa werden gewonnen, leek het er lang op dat Houa voor altijd de enige renner zou blijven die ooit Luik-Bastenaken-Luik had gewonnen. De wedstrijd werd namelijk jarenlang niet meer georganiseerd en het leek erop dat hij voor altijd ter ziele was gegaan.

In 1908 keerde de wedstrijd toch weer terug op de kalender. Ook in 1909 werd hij georganiseerd. In die periode leek de wedstrijd nog steeds niet erg levensvatbaar. In 1910 werd hij namelijk niet georganiseerd. In 1911 keerde hij toch weer terug op de kalender. L-B-L kende dus een zeer moeizame beginperiode, maar na de Eerste Wereldoorlog begon de koers toch langzaam maar zeker steeds meer prestige te krijgen. Pas na de Tweede Wereldoorlog groeide Liège-Bastogne-Liège uit tot een onbetwiste internationale topklassieker, waar ook veel toprenners van buiten België zich op gingen focussen. Zoals de legendarische Zwitser Ferdy Kübler die de koers won in 1951 en 1952.

Erelijst

De recordhouder qua aantal zeges in LBL is de legendarische 'Kannibaal' Eddy Merckx, die vijf keer deze klimklassieker won. De Italiaan Moreno Argentin, die een grote specialist was in de Waalse klassiekers, won Luik-Bastenaken-Luik vier keer. Ook de Spanjaard Alejandro Valverde Belmonte zegevierde vier keer: in 2006, 2008, 2015 en 2017. Er zijn drie coureurs die drie zeges pakten in LBL: de eerder genoemde Belg Léon Houa, zijn landgenoten Alfons Schepers en Fred de Bruyne. Vier Nederlanders wonnen LBL: Ab Geldermans in 1960, Steven Rooks in 1983, Adrie van der Poel in 1988 en Wout Poels in 2016.

Recente winnaars van deze wedstrijd zijn onder meer de Belg Philippe Gilbert (2011), de Kazach Maksim Iglinski (2012), de Ier Daniel Martin (2013), de Australiër Simon Gerrans (2014), de Nederlander Wout Poels (2016), Alejandro Valverde (2006, 2008, 2015 en 2017), Bob Jungels (2018) en Jakob Fuglsang (2019)

Namen

De officiële naam van deze Waalse klassieker is Liège-Bastogne-Liège. In Nederland en Vlaanderen wordt deze koers echter doorgaans Luik-Bastenaken-Luik genoemd. Vaak wordt de wedstrijdnaam afgekort met 'LBL' of 'L-B-L'. Een bekende bijnaam van deze wedstrijd is 'La Doyenne'. Dit betekent 'ouderdomsdeken'. Deze naam heeft de wedstrijd te danken aan het feit dat het de oudste koers is van de 'vijf grote monumenten onder de klassiekers'. (De andere vier monumenten zijn de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije.)

Parcours en route Luik-Bastenaken-Luik 2020

Nieuwe finishplaats sinds 2019

In de periode 1992-2018 lag de finish van Luik-Bastenaken-Luik doorgaans in Ans, wat een voorstadje is van Luik. Met ingang van 2019 keert de finish van Luik-Bastenaken-Luik echter weer terug in het centrum van Luik. De finishlijn ligt daar ook in 2020 op de boulevard d’Avroy.

Parcours 2020

In 2020 ziet het parcours van LBL er grotendeels hetzelfde uit als in 2019. Hieronder vindt u een overzicht van de hellingen die in het parcours van LBL 2020 zijn opgenomen. Voor elke helling staat de afstand vermeld, die de deelnemers hebben afgelegd op het moment dat ze op de top van de klim aankomen. Het parcours heeft in totaal een lengte van 256 kilometer. De top van de officiële laatste klim ligt in de theorie dus op circa 14 kilometer van de finish, maar in de praktijk moeten de renners daarna nog een heuveltje beklimmen, die niet tot de officiële beklimmingen behoort.

Beklimmingen Luik-Bastenaken-Luik 2020

 • 74,5 km: Cote de La Roche-en-Ardenne
 • 122 km: Cote de Saint-Roch
 • 162,5 km: Cote de Mont-le-Soie
 • 170,5 km: Cote de Wanne
 • 177,5 km: Cote de Stockeu
 • 183 km: Cote de la Haute-Levée (bij Stavelot)
 • 196 km: Col du Rosier
 • 208,5 km: Col du Maquisard
 • 220 km: Cote de La Redoute
 • 232 km: Cote des Forges
 • 242 km: Cote de la Roche-aux-Faucons

Startlijst Luik-Bastenaken-Luik 2020: teams

Welke ploegen staan op de startlijst van L-B-L 2020? Sowieso nemen alle World Tour-ploegen automatisch deel aan deze Belgische topklassieker. Daarnaast krijgen ProContinentale Teams wildcards gekregen van de organisatie (ASO). Zodra bekend is wie de wildcards krijgen, dan wordt dat hier gemeld.

Deelnemers: startlijst met rugnummers Luik-Bastenaken-Luik

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van Luik-Bastenaken-Luik 2020? Er staan 25 ploegen op de startlijst van deze Ardennenklassieker (de 19 World Tour Teams die automatisch startrecht hebben en daarnaast 6 PCT's die wildcards kregen). Elk team mag bij Luik-Bastenaken-Luik 2020 op de startlijst staan met zeven coureurs. Zodra de definitieve startlijst van deze Ardennenklassieker bekend is, wordt hier een link naar die deelnemerslijst geplaatst. Prominente namen op de voorlopige startlijst zij onder meer Alaphilippe, Nibali, Mollema, Fuglsang en Woods.

Wildcards

 • Alpecin – Fenix (Bel)
 • Total -Direct Energie (Fra)
 • Sport Vlaanderen-Baloise (Bel)
 • Circus Wanty Groupe Gobert (Bel)
 • Arkéa-Samsic (Fra)
 • Wallonie Bruxelles (Bel)

Live op tv: Sporza, NOS en Eurosport

Luik-Bastenaken-Luik 2020 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Eurosport, de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport). Hoe laat beginnen deze live tv-uitzendingen?

Luik-Bastenaken-Luik live bij Sporza

De live-uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één. Luik-Bastenaken-Luik is die middag het hoofdonderdeel van het programma 'Sporza op Zondag'. Dat programma begint om 14u00 op de zender VRT één. Vanaf circa 14u10 zijn er live beelden van de wedstrijd te zien bij hen.

Luik-Bastenaken-Luik live bij NOS Studio Sport

Bij de NOS is de uitzending van Luik-Bastenaken-Luik een onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending, die om 13u10 begint op de zender op Nederland (NPO1), maar waarin ook aandacht is voor diverse andere sporten. De live-uitzending van LBL 2020 begint bij de NOS om circa 14u10 op de zender Nederland1 (NPO1). Voorafgaand daaraan is er een voorbeschouwing op deze koers te zien.

Eurosport: The Home of Cycling

Ook Eurosport, 'The Home of Cycling', zendt deze grote Ardennenklassieker in 2020 weer live uit op tv. De live tv-uitzending van Luik-Bastenaken-Luik begint bij Eurosport om 14u00 op hun zender Eurosport1.

Livestream Luik-Bastenaken-Luik 2020

Livestream Vlaanderen: Sporza

Luik-Bastenaken-Luik 2020 is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met zo'n livestream kan men Luik-Bastenaken-Luik 2020 live bekijken op een computer of smartphone. De livestream van Sporza bij LBL 2020 is geheel gratis. De stream is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat men alleen in België naar deze livestream mag kijken. Voor andere landen is deze officiële livestream van de Vlaamse publieke omroep 'geo-blocked' (geblokkeerd). De gratis livestream van Sporza begint om circa 14u00. Men kan deze gratis livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2020 onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op die site van Sporza. Ook vindt men op die middag in de rubriek 'Wielrennen' een link naar de officiële Vlaamse livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2020. Ook kan men de livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2020 vinden via de Sporza App. Die app is geheel gratis.

Livestream Eurosport

Ook is Luik-Bastenaken-Luik te volgen via een livestream van de sportzender Eurosport. Hun officiële livestream bevindt van Luik-Bastenaken-Luik 2020 zich op de Eurosport Player App. Om die livestream te gebruiken, dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst van Eurosport te hebben. De livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2020 begint bij hen om 14u00. Eurosport heeft gedurende het hele wegwielerseizoen een groot aanbod aan wielerwedstrijden die men online per livestream kan bekijken. Eurosport heeft bijvoorbeeld ook exclusief voor de Benelux de officiële livestream van de Giro d'Italia 2019.

Livestream Nederland: NOS

Ook de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport) biedt op haar website een livestream van LBL aan. Deze livestream is ook te bekijken via de NOS-app. Voor deze livestream van LBL geldt echter ook dat die geo-restricted is. Zoals Sporza alleen maar de online uitzendrechten in België heeft, heeft de NOS alleen maar de uitzendrechten voor de livestream in Nederland. Het is daarom officieel verboden om deze livestream van de NOS van buiten Nederland te bekijken. Net als de livestream van Sporza is ook de stream van de NOS gratis. Men hoeft ook geen account te hebben om de livestream op de website te bekijken. De gratis livestream van de NOS begint om circa 14u10.

Go App livestream

Behalve via een livestream van één van de bovengenoemde omroepen, kan men ook via de Go App (online tv) live naar Luik-Bastenaken-Luik kijken. Met die dienst kan men per livestream naar tv-uitzendingen kijken. Het is een streamingdienst van Ziggo. Hij is te gebruiken door iedereen die digitale tv heeft bij VodafoneZiggo. Veel klanten van dit bedrijf gebruiken deze dienst reeds op per livestream naar televisie te kijken op bijvoorbeeld hun smartphone. Men kan op die app naar elke livestream (en dus ook naar de live-uitzendingen van LBL) kijken in de gehele EU. Men kan daarbij kiezen tussen een livestream van Sporza, NOS of Eurosport om Luik-Bastenaken-Luik te bekijken. Zo kan dus alsnog geheel legaal per livestream in Nederland naar de live-uitzending van Sporza kijken, terwijl de stream op de site van die Vlaamse publieke zender nochtans 'geo-blocked' is.

NLziet livestream LBL 2020

Het is ook mogelijk om 'Liège-Bastogne-Liège' in 2020 te bekijken via een livestream op de NLziet-app. Men dient dan wel een abonnement op die dienst te hebben. Ook is er een livestream van deze oude Waalse wedstrijd te vinden op NPO Start. Op zowel NLZiet als op NPO Start kan men per livestream naar het live tv-verslag van NOS Studio Sport van Luik-Bastenaken-Luik 2020 kijken; de live-uitzendingen van Sporza en Eurosport zijn daarentegen niet via een stream op die app te bekijken.

Livestream FloBikes? Nee

De Noord-Amerikaanse streamingdienst FloBikes heeft in 2020 geen livestream van Luik-Bastenaken-Luik. Zij bezitten niet de uitzendrechten om de klassiekers van de ASO (zoals ook de Waalse Pijl en Parijs-Roubaix) via een livestream online uit te zenden.

Dameskoers in 2020 ook live (tv en livestream)

In 2020 wordt er voor het eerst ook een live tv-uitzending van de dameskoers geproduceerd door RTBF. Daarnaast produceren zij ook een livestream van de dameswedstrijd.

Voorgaande editie: uitslagen Luik-Bastenaken-Luik 2019

Uitslag herenwedstrijd LBL:

 1. Jakob Fuglsang (Den) Astana in 6:37:37
 2. Davide Formolo (Ita) Bora - Hansgrohe op 27 sec.
 3. Maximilian Schachmann (Dui) Bora - Hansgrohe op 57
 4. Adam Yates (UK) Mitchelton - Scott z.t.
 5. Michael Woods (Can) Education First z.t.
 6. David Gaudu (Fra) Groupama - FDJ z.t.
 7. Mikel Landa Meana (Spa) Movistar z.t.
 8. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain - Merida 1:00
 9. Dylan Teuns (Bel) Bahrain - Merida op 1:05
 10. Wout Poels (Ned) Sky op 1:26

Uitslag dameswedstrijd LBL:

 1. Annemiek van Vleuten (Ned) Mitchelton-Scott 3:42:10
 2. Floortje Mackaij (Ned) Team Sunweb op 1:39
 3. Demi Vollering (Ned) Parkhotel Valkenburg op 1:43
 4. Soraya Paladin (Ita) Ale Cipollini
 5. Lucinda Brand (Ned) Team Sunweb
 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) Canyon-SRAM
 7. Elizabeth Deignan (UK) Trek-Segafredo
 8. Alena Amialiusik (WRu) Canyon-SRAM
 9. Elisa Longo Borghini (Ita) Trek-Segafredo
 10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) Bigla

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Luik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenenLuik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenenLuik-Bastenaken-Luik is een klassieke wielerwedstrijd die elk jaar op het einde van april gereden wordt. De wedstrijd do…
Vuelta 2020 - deelnemers en startlijstVuelta 2020 - deelnemers en startlijstDe 75e editie van de Ronde van Spanje wordt verreden in het najaar van 2020. Oorspronkelijk zou de start in augustus zij…
Waalse Pijl 2020 - live op tv en livestreamWaalse Pijl 2020 - live op tv en livestreamDe 84e editie van de Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) zou gehouden worden op woensdag 22 a…
Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de 114e editie van de Ronde van Lombardije georganiseerd. Deze Italiaanse klassieker is een onderdeel van…

Veldrit: Nacht van Woerden 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Nacht van Woerden 2019 - programma en deelnemersDe 19e editie van de Kiremko Nacht van Woerden wordt verreden op dinsdag 22 oktober 2019. Het parcours van deze internat…
Tirreno-Adriatico 2020: live op tv en livestreamTirreno-Adriatico 2020: live op tv en livestreamOp woensdag 11 maart zou Tirreno-Adriatico 2020 van start gaan. Vanwege de coronacrisis wordt de koers echter pas later…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclingarchives.com/coureurfiche.php?coureurid=9236
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2814/luik-bastenaken-luik--liege---bastogne---liege-.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Li%C3%A8ge%E2%80%93Bastogne%E2%80%93Li%C3%A8ge
 • http://www.velonews.com/2017/02/news/liege-bastogne-liege-reshuffles-route-invites-2017-wildcard-teams_431021

Reageer op het artikel "Luik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!