Luik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestream

Luik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestream Op zondag 4 oktober 2020 wordt Luik-Bastenaken-Luik (Liège-Bastogne-Liège) verreden. Dit is de 106e editie van deze Belgische wielerkoers. Luik-Bastenaken-Luik 2020 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Sporza en NOS Studio Sport. Ook kan men deze Waalse klassieker online via een livestream volgen. Hoe ziet het parcours van deze Ardennenklassieker eruit? Welke belangrijke hellingen moeten de deelnemers beklimmen? Welke teams staan op de startlijst van Luik-Bastenaken-Luik 2020? Hoe is de geschiedenis van deze oude Waalse koers verlopen?

Coronacrisis, nieuwe datum LBL 2020: 4 oktober

Op dindsag 17 maart 2020 werd bekend dat LBL, net als veel andere sportwedstrijden, niet kon plaatsvinden op de oorspronkelijke datum (26 april). Later werd er een nieuwe datum voor deze Waalse koers gevonden op de herziene wielerkalender: 4 oktober.

Geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik

Beginjaren

De Waalse krant L'Expresse organiseerde in 1892 de eerste editie van deze wielerwedstrijd. In die tijd was het nog geen profkoers, het was een wedstrijd voor amateurs. De Belg Leon Houa won de eerste editie Liège–Bastogne–Liège met grote overmacht. De nummer twee finishte met een achterstand van 22 minuten op de winnaar en de nummer drie kwam pas 44 minuten na Houa over de finish. Ook in 1893 was het nog een amateurkoers en wederom won Houa de wedstrijd. In 1894 werd Houa profwielrenner. Toevallig was Luik-Bastenaken-Luik dat jaar voor het eerst een profkoers. Wederom pakte Houa de zege in deze Waalse eendagskoers, ditmaal met zeven minuten voorsprong op de nummer twee.

In die editie van 1894 werd overigens de toen pas 23-jarige Maurice Garin vierde. Garin had op dat moment nog de Italiaanse nationaliteit. In december 1901 zou hij Fransman worden. In 1903 zou Garin wielergeschiedenis schrijven door de allereerste editie van de Tour de France te winnen.

Herstart

Na die drie edities die door Léon Houa werden gewonnen, leek het er lang op dat Houa voor altijd de enige renner zou blijven die ooit Luik-Bastenaken-Luik had gewonnen. De wedstrijd werd namelijk jarenlang niet meer georganiseerd en het leek erop dat hij voor altijd ter ziele was gegaan.

In 1908 keerde de wedstrijd toch weer terug op de kalender. Ook in 1909 werd hij georganiseerd. In die periode leek de wedstrijd nog steeds niet erg levensvatbaar. In 1910 werd hij namelijk niet georganiseerd. In 1911 keerde hij toch weer terug op de kalender. L-B-L kende dus een zeer moeizame beginperiode, maar na de Eerste Wereldoorlog begon de koers toch langzaam maar zeker steeds meer prestige te krijgen. Pas na de Tweede Wereldoorlog groeide Liège-Bastogne-Liège uit tot een onbetwiste internationale topklassieker, waar ook veel toprenners van buiten België zich op gingen focussen. Zoals de legendarische Zwitser Ferdy Kübler die de koers won in 1951 en 1952.

Erelijst

De recordhouder qua aantal zeges in LBL is de legendarische 'Kannibaal' Eddy Merckx, die vijf keer deze klimklassieker won. De Italiaan Moreno Argentin, die een grote specialist was in de Waalse klassiekers, won Luik-Bastenaken-Luik vier keer. Ook de Spanjaard Alejandro Valverde Belmonte zegevierde vier keer: in 2006, 2008, 2015 en 2017. Er zijn drie coureurs die drie zeges pakten in LBL: de eerder genoemde Belg Léon Houa, zijn landgenoten Alfons Schepers en Fred de Bruyne. Vier Nederlanders wonnen LBL: Ab Geldermans in 1960, Steven Rooks in 1983, Adrie van der Poel in 1988 en Wout Poels in 2016.

Recente winnaars van deze wedstrijd zijn onder meer de Belg Philippe Gilbert (2011), de Kazach Maksim Iglinski (2012), de Ier Daniel Martin (2013), de Australiër Simon Gerrans (2014), de Nederlander Wout Poels (2016), Alejandro Valverde (2006, 2008, 2015 en 2017), Bob Jungels (2018) en Jakob Fuglsang (2019)

Namen

De officiële naam van deze Waalse klassieker is Liège-Bastogne-Liège. In Nederland en Vlaanderen wordt deze koers echter doorgaans Luik-Bastenaken-Luik genoemd. Vaak wordt de wedstrijdnaam afgekort met 'LBL' of 'L-B-L'. Een bekende bijnaam van deze wedstrijd is 'La Doyenne'. Dit betekent 'ouderdomsdeken'. Deze naam heeft de wedstrijd te danken aan het feit dat het de oudste koers is van de 'vijf grote monumenten onder de klassiekers'. (De andere vier monumenten zijn de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije.)

Parcours en route Luik-Bastenaken-Luik 2020

Nieuwe finishplaats sinds 2019

In de periode 1992-2018 lag de finish van Luik-Bastenaken-Luik doorgaans in Ans, wat een voorstadje is van Luik. Met ingang van 2019 keert de finish van Luik-Bastenaken-Luik echter weer terug in het centrum van Luik. De finishlijn ligt daar ook in 2020 op de boulevard d’Avroy.

Parcours 2020

In 2020 ziet het parcours van LBL er grotendeels hetzelfde uit als in 2019. Hieronder vindt u een overzicht van de hellingen die in het parcours van LBL 2020 zijn opgenomen. Voor elke helling staat de afstand vermeld, die de deelnemers hebben afgelegd op het moment dat ze op de top van de klim aankomen. Het parcours heeft in totaal een lengte van circa 257 kilometer. De top van de officiële laatste klim ligt in de theorie dus op circa 14 kilometer van de finish, maar in de praktijk moeten de renners daarna nog een heuveltje beklimmen, die niet tot de officiële beklimmingen behoort.

Beklimmingen Luik-Bastenaken-Luik 2020

 • 76 km: Cote de La Roche-en-Ardenne
 • 123,5 km: Cote de Saint-Roch
 • 164 km: Cote de Mont-le-Soie
 • 172 km: Cote de Wanne
 • 179 km: Cote de Stockeu
 • 185 km: Cote de la Haute-Levée (bij Stavelot)
 • 197,5 km: Col du Rosier
 • 210 km: Col du Maquisard
 • 222 km: Cote de La Redoute
 • 234 km: Cote des Forges
 • 243,5 km: Cote de la Roche-aux-Faucons

Deelnemers: startlijst met rugnummers Luik-Bastenaken-Luik

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van Luik-Bastenaken-Luik 2020? Er staan 25 ploegen op de startlijst van deze Ardennenklassieker (de 19 World Tour Teams die automatisch startrecht hebben en daarnaast 6 PCT's die wildcards kregen). Elk team mag bij Luik-Bastenaken-Luik 2020 op de startlijst staan met zeven coureurs. Prominente namen op de voorlopige inschrijflijst zijn onder meer Julian Alaphilippe, Marc Hirschi, Alejandro Valverde, Primoz Roglic, Michal Kwiatkowski, Tadej Pogacar, Michael Woods, Wout Poels, Dylan Teuns, Mathieu van der Poel, Tim Wellens, Benoit Cosnefroy, Tiesj Benoot, Dan Martin, Bob Jungels, Guillaume Martin, Greg van Avermaet en Warren Barguil.

Wildcards

 • Alpecin – Fenix (Bel)
 • Total -Direct Energie (Fra)
 • Sport Vlaanderen-Baloise (Bel)
 • Circus Wanty Groupe Gobert (Bel)
 • Arkéa-Samsic (Fra)
 • Wallonie Bruxelles (Bel)

Live op tv: Sporza, NOS en Eurosport

Luik-Bastenaken-Luik 2020 wordt live op tv uitgezonden door onder meer de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport). Hoe laat beginnen deze live tv-uitzendingen?

Luik-Bastenaken-Luik live op tv bij Sporza

De live-uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één. Luik-Bastenaken-Luik is die middag het hoofdonderdeel van het programma 'Sporza op Zondag' (waarin ook andere sporten te zien zijn). Dat programma begint om 13u30 op de zender VRT één. De live-beelden van LBL zijn waarschijnlijk vanaf circa 14u30 te zien.

Luik-Bastenaken-Luik live op tv bij NOS Studio Sport

Bij de NOS is de uitzending van Luik-Bastenaken-Luik een onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending, die om 13u10 begint op de zender op Nederland (NPO1), maar waarin ook aandacht is voor diverse andere sporten. Voorafgaand aan de live tv-uitzending van LBL is er een voorbeschouwing op deze koers te zien.

Eurosport: The Home of Cycling

Ook Eurosport, 'The Home of Cycling', zendt deze grote Ardennenklassieker in 2020 live uit, al is hun uitzending op televisie wel wat anders dan gewoonlijk. Op tv maken ze op hun hoofdnet (Eurosport 1) waarschijnlijk namelijk een gecombineerde live-uitzending met de Giro d'Italia 2020. Hun uitzending begint om circa 13u00.

Livestream Luik-Bastenaken-Luik 2020 (4 oktober)

Livestream Luik-Bastenaken-Luik bij Sporza

Luik-Bastenaken-Luik 2020 is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met zo'n livestream kan men Luik-Bastenaken-Luik 2020 live bekijken op een computer of smartphone. De livestream van Sporza bij LBL 2020 is geheel gratis. De stream is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat men alleen in België naar deze livestream mag kijken. Voor andere landen is deze officiële livestream van de Vlaamse publieke omroep 'geo-blocked' (geblokkeerd). De gratis livestream van Sporza begint om circa 14u00. Men kan deze gratis livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2020 onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op die site van Sporza. Ook vindt men op die middag in de rubriek 'Wielrennen' een link naar de officiële Vlaamse livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2020. Ook kan men de livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2020 vinden via de Sporza App. Die app is geheel gratis.

Livestream Eurosport

Ook is Luik-Bastenaken-Luik te volgen via een livestream van de sportzender Eurosport. Hun officiële livestream bevindt van Luik-Bastenaken-Luik 2020 zich op de Eurosport Player App. Om die livestream te gebruiken, dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst van Eurosport te hebben. De livestream van de herenwedstrijd van Luik-Bastenaken-Luik 2020 begint bij hen om 13u30. Daarvoor is er om 11u25 bij hen al een stream van de dameswedstrijd. Eurosport heeft gedurende het hele wegwielerseizoen een groot aanbod aan wielerwedstrijden die men online per livestream kan bekijken. Eurosport heeft bijvoorbeeld ook exclusief voor de Benelux de officiële livestream van de Giro d'Italia 2020.

Livestream Nederland: NOS

Ook de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport) biedt op haar website een livestream van LBL aan. Deze livestream is ook te bekijken via de NOS-app. Voor deze livestream van LBL geldt echter ook dat die geo-restricted is. Zoals Sporza alleen maar de online uitzendrechten in België heeft, heeft de NOS alleen maar de uitzendrechten voor de livestream in Nederland. Het is daarom officieel verboden om deze livestream van de NOS van buiten Nederland te bekijken. Net als de livestream van Sporza is ook de stream van de NOS gratis. Men hoeft ook geen account te hebben om de livestream op de website te bekijken. De gratis livestream van de NOS begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending.

Go App livestream (LBL via online tv)

Behalve via een livestream van één van de bovengenoemde omroepen, kan men ook via de Go App (online tv) live naar Luik-Bastenaken-Luik kijken. Met die dienst kan men per livestream naar tv-uitzendingen kijken. Het is een streamingdienst van Ziggo. Hij is te gebruiken door iedereen die digitale tv heeft bij VodafoneZiggo. Veel klanten van dit bedrijf gebruiken deze dienst reeds op per livestream naar televisie te kijken op bijvoorbeeld hun smartphone. Men kan op die app naar elke livestream (en dus ook naar de live tv-uitzendingen van LBL) kijken in de gehele EU. Men kan daarbij kiezen tussen een livestream van Sporza of de NOS om Luik-Bastenaken-Luik te bekijken. Zo kan dus alsnog geheel legaal per livestream in Nederland naar de live tv-uitzending van Sporza kijken, terwijl de stream op de site van die Vlaamse publieke zender nochtans 'geo-blocked' is.

NLziet livestream LBL 2020

Het is ook mogelijk om 'Liège-Bastogne-Liège' in 2020 te bekijken via een livestream op de NLziet-app. Men dient dan wel een abonnement op die dienst te hebben. Ook is er een livestream van deze oude Waalse wedstrijd te vinden op NPO Start. Op zowel NLZiet als op NPO Start kan men per livestream naar het live tv-verslag van NOS Studio Sport van Luik-Bastenaken-Luik 2020 kijken; de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport zijn daarentegen niet via een stream op die app te bekijken.

Livestream FloBikes? Nee

De Noord-Amerikaanse streamingdienst FloBikes heeft in 2020 geen livestream van Luik-Bastenaken-Luik. Zij bezitten niet de uitzendrechten om de klassiekers van de ASO (zoals ook de Waalse Pijl en Parijs-Roubaix) via een livestream online uit te zenden.

Dameskoers in 2020 ook live (tv en livestream)

In 2019 werd er voor het eerst ook een live tv-uitzending van de dameskoers geproduceerd door RTBF. Ook in 2020 is er een live-uitzending bij hen. Daarnaast produceren zij ook een livestream van de dameswedstrijd. Een officiële stream van de dameskoers is in Nederland en Vlaanderen te bekijken via de Eurosport Player.

Uitslagen Luik-Bastenaken-Luik 2020

Uitslag heren:

 1. Primoz Roglic (Slv-Jumbo) 6.32.02
 2. Marc Hirschi (Zwi-Sunweb) z.t.
 3. Tadej Pogacar (Slv-UAE) z.t.
 4. Matej Mohoric (Slv-Bahrain) z.t.
 5. Julian Alaphilippe (Fra-Deceuninck) z.t.

Uitslag dames:

 1. Elizabeth Deignan (UK-Trek) 3.29.48
 2. Grace Brown (Aus-Mitchelton) + 0.09
 3. Ellen van Dijk (Ned-Trek) + 2.19
 4. Marianne Vos (Ned-CCC) z.t.
 5. Amy Pieters (Ned-Boels) z.t.

Voorgaande editie: uitslagen Luik-Bastenaken-Luik 2019

Uitslag herenwedstrijd LBL:

 1. Jakob Fuglsang (Den) Astana in 6:37:37
 2. Davide Formolo (Ita) Bora - Hansgrohe op 27 sec.
 3. Maximilian Schachmann (Dui) Bora - Hansgrohe op 57
 4. Adam Yates (UK) Mitchelton - Scott z.t.
 5. Michael Woods (Can) Education First z.t.
 6. David Gaudu (Fra) Groupama - FDJ z.t.
 7. Mikel Landa Meana (Spa) Movistar z.t.
 8. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain - Merida 1:00
 9. Dylan Teuns (Bel) Bahrain - Merida op 1:05
 10. Wout Poels (Ned) Sky op 1:26

Uitslag dameswedstrijd LBL:

 1. Annemiek van Vleuten (Ned) Mitchelton-Scott 3:42:10
 2. Floortje Mackaij (Ned) Team Sunweb op 1:39
 3. Demi Vollering (Ned) Parkhotel Valkenburg op 1:43
 4. Soraya Paladin (Ita) Ale Cipollini
 5. Lucinda Brand (Ned) Team Sunweb
 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) Canyon-SRAM
 7. Elizabeth Deignan (UK) Trek-Segafredo
 8. Alena Amialiusik (WRu) Canyon-SRAM
 9. Elisa Longo Borghini (Ita) Trek-Segafredo
 10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) Bigla

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Club Brugge-Lazio Roma, live op tv en livestream (2020)Club Brugge-Lazio Roma, live op tv en livestream (2020)Op woensdag 28 oktober 2020 speelt Club Brugge tegen Lazio Roma. Dit is een wedstrijd in de poulefase van de Champions l…
Deelnemers Vuelta 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Vuelta 2020: startlijst met rugnummersDe 75e editie van de Ronde van Spanje wordt verreden in het najaar van 2020. De start van deze wielerwedstrijd is op 20…
BK wielrennen 2020, live op tv en livestreamBK wielrennen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames…
De tante van... Philippe GilbertDe tante van... Philippe GilbertOndanks talrijke overwinningen miste Philippe Gilbert nog één kampioenstrui, een trui die zijn tante Marie Rose Gaillard…

Waalse Pijl 2020 - live op tv en livestreamWaalse Pijl 2020 - live op tv en livestreamDe 84e editie van de Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) wordt verreden op woensdag 30 septem…
Tirreno-Adriatico 2020: livestream, parcours en startlijstTirreno-Adriatico 2020: livestream, parcours en startlijstOp maandag 7 september gaat Tirreno-Adriatico 2020 van start. Deze Italiaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI Wo…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclingarchives.com/coureurfiche.php?coureurid=9236
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2814/luik-bastenaken-luik--liege---bastogne---liege-.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Li%C3%A8ge%E2%80%93Bastogne%E2%80%93Li%C3%A8ge
 • http://www.velonews.com/2017/02/news/liege-bastogne-liege-reshuffles-route-invites-2017-wildcard-teams_431021

Reageer op het artikel "Luik-Bastenaken-Luik 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!