InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Waalse Pijl 2018 - live op tv en livestream

Waalse Pijl 2018 - live op tv en livestream

Waalse Pijl 2018 - live op tv en livestream De 82e editie van de Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) wordt gehouden op woensdag 18 april 2018. Deze koers wordt live op tv uitgezonden. De Waalse Pijl 2018 is ook online via een livestream te bekijken. Deze Ardennenklassieker behoort tot de UCI World Tour. Hoe ziet het parcours van de Waalse Pijl eruit? Welke teams staan op de startlijst van de Waalse Pijl 2018? Welke deelnemers behoren tot de favorieten om bovenop de Muur van Hoei de zege in de Waalse Pijl 2018 te pakken? Hoe is de geschiedenis van ‘La Flèche Wallonne’ verlopen?

Geschiedenis van de Waalse Pijl

Organisatie
In 1936 werd de eerste editie van deze koers georganiseerd door de Brusselse sportkrant 'Les Sports'. De baas van deze krant, Albert Van Laethem, had ook de leiding over deze wielerwedstrijd. Er zou nog heel lang een intense band blijven bestaan tussen de Waalse Pijl en de sportkrant 'Les Sports'. Tot en met de editie van 1992 werd deze Waalse wielerkoers georganiseerd door een oud-hoofdredacteur van 'Les Sports', Theo van Griethuysen. Met ingang van 1993 werd de wedstrijd echter overgenomen door het Franse bedrijf ASO, dat onder meer ook de organisator is de Tour de France, Luik-Bastenaken-Luik en de Dakar Rally.

Winnaars
De Spanjaard Alejandro Valverde is recordhouder met vijf zeges in de Waalse Pijl. Vier renners slaagden erin om de Flèche Wallonne drie keer te winnen. Dat waren de Belgen Marcel Kint en Eddy Merckx, de Italianen Moreno Argentin en Davide Rebellin, Slechts één keer werd de Waalse Pijl door een Nederlander gewonnen: Joop Zoetemelk won in 1976. Recente winnaars van de Waalse Pijl zijn de Australiër Cadel Evans (2010), de Belg Philippe Gilbert (2011), en de Spanjaarden Joaquim Rodriguez (2012), Daniel Moreno (2013) en Alejandro Valverde (2006, 2014, 2015, 2016 en 2017).

Historie van het parcours
De Waalse Pijl had in de begintijd een ander parcours dan men in de 21e eeuw gewend was. Oorspronkelijk was namelijk Luik de vaste finishplaats van deze wielerkoers. Bij de eerste edities was Tournai (Doornik) de startplaats. Later waren onder meer Mons, Charleroi, Verviers en Luik de startplaatsen. Ook wisselde men vaak van finishplaats. La Flèche Wallonne finishte onder meer in Charleroi, Marcinenelle, Verviers, Mons en Spa.

Pas in 1983 finishte de Waalse Pijl voor het eerst in Huy. Zowel in 1983 als in 1984 lag de finishlijn daar echter nog niet bovenop de gevreesde 'Muur van Huy', maar op een vlakke weg. Pas in 1985 finishte men voor het eerst boven de 'Muur van Huy'. Dit was een dusdanig groot succes dat men besloot om voortaan altijd bovenop die spectaculaire klim te finishen.

Claude Criquielion
Het verhaal gaat dat het eigenlijk aan Claude Criquielion te danken was, dat deze koers bovenop die zware klim ging finishen. Midden jaren tachtig was Criquielion de populairste Waalse wielrenner. In 1984 werd hij wereldkampioen. De organisatoren van de Waalse Pijl wilden dolgraag dat Criquielion de Waalse Pijl zou gaan winnen. Om hem in de kaart te spelen, zouden ze in 1985 besloten hebben om de finish bovenop de Muur van Huy te leggen. En ja hoor, hij zegevierde dat jaar inderdaad. In 1989 won hij deze wedstrijd wederom.

Waalse Pijl voor dames
Sinds 1998 bestaat er ook een Waalse Pijl voor vrouwen. Deze wedstrijd finisht eveneens op de Muur van Huy. De eerste editie werd in 1998 gewonnen door de Italiaanse Fabiana Luperini. Zij zou deze koers wederom winnen in 2001 en 2002. Marianne Vos zegevierde al vijf keer in de 'Flèche Wallonne' voor dames: in 2007, 2008, 2009, 2011 en 2013 kwam zij bovenop de Muur van Huy zegevierend over de finish. In 2015, 2016 en 2017 werd de wedstrijd gewonnen door de Nederlandse Anna van der Breggen.

Parcours Waalse Pijl 2018

Muur van Hoei (Mur de Huy)
De bekendste en belangrijkste beklimming van de Waalse Pijl is de Muur van Hoei (Mur de Huy). Deze beklimming heeft officieel een lengte van 1300 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 9,8 procent. De steilste stukken (in de bochten) hebben een stijgingspercentage van meer dan 20 procent. De Muur van Hoei moet tijdens de Waalse Pijl 2018 in totaal drie keer worden beklommen. De belangrijkste van die drie beklimmingen is vanzelfsprekend de laatste, want de finishlijn ligt op de top van de Mur de Huy.

Rest van het parcours
De route van de Waalse Pijl 2018 heeft een lengte van 198,5 kilometer. De start is in Seraing. Een belangrijke klim in de finale is de Côte de Cherave. Dit is een klim met een lengte van ongeveer 1300 meter, met een gemiddeld stijgingspercentage van circa 8 procent. De top ligt op 5,5 kilometer van de finish. Hierna volgt er een afdaling en daarna beginnen de renners aan de allesbeslissende slotklim, de hierboven reeds genoemde Muur van Hoei. Hieronder vindt u een overzicht van alle belangrijke beklimmingen die opgenomen zijn in de route van de Waalse Pijl 2018. Voor elke helling staat vermeld hoeveel kilometer de renners in totaal gekoerst hebben, als ze op de top van de beklimming komen. Achter elke helling staat vermeld hoe lang de klim is en hoe steil het gemiddelde stijgingspercentage is.

Parcours: Hellingen Waalse Pijl 2018
 • 65 km: Côte de La Vecquée - 6.7 km, 4.9%
 • 82 km: Côte de La Redoute - 2 km, 8.9%
 • 100 km: Côte de Mont - 2,4 km, 4.8%
 • 126,5 km: Côte d'Amay - 1,4 km, 6.7%
 • 140,5 km: Mur de Huy (1e passage) - 1,3 km, 9.6%
 • 153 km: Côte d'Ereffe - 2,1 km, 5%
 • 164 km: Côte de Cherave - 1,3 km, 8.1%
 • 169,5 km: Mur de Huy (2e passage) - 1,3 km, 9.6%
 • 182 km: Côte d'Ereffe - 2,1 km, 5%
 • 193 km: Côte de Cherave - 1,3 km, 8.1%
 • 198.5 km: Mur de Huy (3e passage: finish) - 1,3 km, 9.6%

Deelnemers: teams op de startlijst Waalse Pijl 2018

Alle 18 teams met een UCI World Tour-licentie hebben automatisch startplicht in de Waalse Pijl 2018. Daarnaast heeft de organisatie (ASO) aan zeven ProContinentale teams (PCT's) wildcards uitgedeeld. In totaal doen er dus 25 ploegen mee aan deze Waalse klassieker. Hieronder vindt u een overzicht van alle teams die op de startlijst van de Waalse Pijl 2018 staan.

World Tour Teams:
 • Movistar Team
 • AG2R
 • Astana
 • Team BMC
 • BORA Hansgrohe
 • Bahrein Merida
 • Trek Segafredo
 • EF Education First - Drapac
 • Groupama - FDJ
 • Katusha Alpecin
 • Dimension Data
 • QuickStep
 • Mitchelton Scott
 • Lotto Soudal
 • Team Sky
 • TEAMLottoNL-Jumbo
 • Team Sunweb - Giant
 • UAE Team Emirates

Wildcards:
 • Cofidis
 • Wanty-Groupe Gobert
 • Sport Vlaanderen
 • WB Aqua Protect-Veranclassic
 • Vital Concept
 • Fortuneo Samsic
 • Delko Marseille Provence-KTM

Startlijst met rugnummers en overzicht van de favorieten

Welke coureurs staan op de startlijst van de Waalse Pijl 2018? Alle 25 teams op de deelnemerslijst van de Waalse Pijl mogen van start gaan met zeven renners. Wie zijn de favorieten voor de overwinning bovenop de Muur van Huy? De vijfvoudige winnaar Alejandro Valverde (Spanje) behoort in 2018 wederom tot de grote kanshebbers voor de zege. Andere kanshebbers voor de podiumplekken in de Waalse Pijl zijn onder meer de Colombiaan Sergio Henao, de Zwitser Michael Albasini, de Pool Michal Kwiatkowski, de Belg Dylan Teuns, de Ier Daniel Martin, de Fransman Julian Alaphilippe en de Belg Philippe Gilbert.

Live op tv: Sporza, Eurosport en NOS Studio Sport

De Waalse Pijl wordt in 2018 live op tv uitgezonden door onder meer de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza), Eurosport en NOS Studio Sport. De live tv-uitzending van Sporza begint om 14u15 op de Vlaamse zender één. Op Nederland 1 (NPO1) begint de live tv-uitzending van de Waalse Pijl 2018 eveneens om 14u15. Op de zender Eurosport 1 begint de live tv-uitzending om 14u30.

Op de avond van de Waalse Pijl (woensdag 18 april 2018) wordt door Sporza ook weer de wielertalkshow 'Extra Tim Koers' uitgezonden. De tv-uitzending van deze talkshow begint om 21u15 op de Vlaamse zender Canvas. In dit programma blikt men onder meer terug op de Waalse Pijl en vooruit naar onder meer Luik-Bastenaken-Luik 2018.

Wielrennen live op tv

April is een drukke maand op de wielerkalender. Op de dag van de Waalse Pijl worden onder meer ook de Ronde van Kroatië en de Tour of the Alps verreden, die eveneens live op tv en online via een livestream kunnen worden bekeken. (Dit zijn twee voorbereidingswedstrijden voor de Giro d'Italia 2018 die in mei wordt verreden.) De eerstvolgende topklassieker die live wordt uitgezonden is op zondag 22 april Luik-Bastenaken-Luik.

Livestream Waalse Pijl 2018

Livestream Sporza (België) en NOS (Nederland)

De Waalse Pijl is live op het internet te volgen via diverse andere livestreams. Er is voor de Belgische kijkers onder meer een stream beschikbaar op de website van Sporza. Voor de Nederlandse wielerfans heeft de NOS een livestream op haar website. Daarnaast is die livestream ook te vinden via de NOS-app. De livestreams van Sporza en de NOS zijn echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men de livestream van Sporza alleen in België kan bekijken en men de stream van de NOS alleen in Nederland. Voor overige landen zijn deze livestreams geblokkeerd (geo-blocked). De livestreams van de NOS en Sporza beginnen om 14u15.

Livestream Eurosport

Ook is er een livestream van de Waalse Pijl 2018 te vinden op de Eurosport Player App. Om die livestream van Eurosport te bekijken moet men wel een betaald abonnement op die app hebben. De livestream van Eurosport begint bij de Waalse Pijl om 14u30.

Eurosport profileert zich als 'The Home of Cycling'. Die naam maken ze zowel op tv als online (per livestream) zeker waard. Op de Eurosport Player zijn buitengewoon veel wielerwedstrijden per livestream te bekijken. Op de dag van de Waalse Pijl kunnen abonnees van de Eurosport Player App ook online naar een livestream kijken van de Tour of the Alps. Ook is er op die dag een livestream beschikbaar van de Ronde van Kroatië.

Uitslag Waalse Pijl 2018

 1. Julian Alaphilippe (Fra) QuickStep in 4u53:37
 2. Alejandro Valverde (Spa) Movistar op 4 sec.
 3. Jelle Vanendert (Bel) Lotto-Soudal op 6 sec.
 4. Roman Kreuziger (Tsj) Mitchelton-Scott z.t.
 5. Michael Matthews (Aus) Sunweb-Giant z.t.
 6. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo z.t.
 7. Tim Wellens (Bel) Lotto-Soudal z.t.
 8. Maximilian Schachmann (Dui) QuickStep z.t.
 9. Romain Bardet (Fra) AG2R z.t.
 10. Patrick Konrad (Oos) Bora-Hansgrohe op 12 sec.

Voorgaande editie: uitslag Waalse Pijl 2017

 1. Alejandro Valverde (Spa) Movistar 5:15:37
 2. Daniel Martin (Ier) Quick-Step op 1 sec.
 3. Dylan Teuns (Bel) BMC z.t.
 4. Sergio Henao (Col) Sky z.t.
 5. Michael Albasini (Swi) Orica-Scott z.t.
 6. Warren Barguil (Fra) Sunweb z.t.
 7. Michal Kwiatkowski (Pol) Sky z.t.
 8. Rudy Molard (Fra) FDJ z.t.
 9. David Gaudu (Fra) FDJ z.t.
 10. Diego Ulissi (Ita) UAE - Team Emirates z.t.
 11. Michael Woods (Can) Cannondale Drapac z.t.
 12. Jon Izaguirre (Spa) Bahrain Merida z.t.
 13. Romain Bardet (Fra) AG2R op 8 sec.
 14. Pierre Roger Latour (Fra) AG2R z.t.
 15. Robert Gesink (Ned) TEAMLottoNL-Jumbo z.t.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brabantse Pijl 2018 - live op tv en livestreamBrabantse Pijl 2018 - live op tv en livestreamDe 58e editie van de Brabantse Pijl wordt verreden op woensdag 11 april 2018. Deze koers wordt georganiseerd door Flande…
Wielrennen: Waalse Pijl 2012Wielrennen: Waalse Pijl 2012De 76e editie van de Waalse Pijl wordt op woensdag 18 april 2012 verreden. De heuvelachtige klassieker vormt de middelst…
Ronde van het Baskenland 2018 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2018 - live op tv en livestreamDe 58e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 2 april 2018 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 7…
Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2018 georganiseerd. Het is de 111e editie van deze Italiaanse klass…
Veldrit Spa-Francorchamps 2014 - programma en deelnemersOp zondag 23 november 2014 wordt de Grand Prix de La Région Wallonne verreden in Francorchamps. Deze cyclocross telt mee…
Bronnen en referenties
 • http://www.wielergeschiedenis.be/wedstrijd/waalse-pijl
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%A8che_wallonne
 • https://www.facebook.com/FlecheWallonne
 • http://www.letour.fr/la-fleche-wallonne/
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171017&c=2

Reageer op het artikel "Waalse Pijl 2018 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jm van de Meer, 11-04-2017 12:02 #1
Is Hoei makkelijk bereikbaar vanuit Ned en hoe laat moet je daar zijn om goed te zien? Kan je er goed parkeren? We zijn met vier veteranen die veel naar de Belgische klassiekers gaan.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!