Veldrit: Nacht van Woerden 2021 - programma en deelnemers

Veldrit: Nacht van Woerden 2021 - programma en deelnemers De 20e editie van de Kiremko Nacht van Woerden wordt verreden in oktober 2021. Het parcours van deze internationale veldrit bevindt zich in de binnenstad van Woerden. Hoe ziet het programma van de Kiremo Nacht van Woerden 2020 eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Nederlandse cyclocross verlopen? Welke prominente coureurs hebben in de loop der jaren deze cross gewonnen?

2020: geen Nacht van Woerden vanwege coronavirus

In mei 2020 heeft de organisatie besloten om vanwege de coronacrisis in 2020 geen editie van deze veldrit te organiseren. De veldrit keert in 2021 echter wel weer terug op de veldritkalender.

Historie: Woerden Wielerstad

Woerden is een echte wielerstad. Er zijn in de loop der jaren heel wat prachtige wielerwedstrijden in Woerden georganiseerd. Ook was Woerden decennialang de plaats waar de wielerbond KNWU gehuisvest was. De grote wielerkampioenen Arie van Vliet en Jan Derksen worden in Woerden met een monument geëerd.

Arie van Vliet

Woerden was de geboorteplaats van Arie van Vliet (1916-2001). Deze legendarische baanwielrenner won tijdens de Olympische Spelen van 1936 goud op het onderdeel 1 kilometertijdrit en zilver op de sprint. Ook werd hij drie keer wereldkampioen sprint bij de profs en één keer bij de amateurs. Daarnaast pakte Van Vliet nog diverse andere medailles op baanwereldkampioenschappen.

Zijn laatste WK-medaille behaalde hij in 1957, op maar liefst 41-jarige leeftijd: zilver. In de finale van het WK sprint voor profs verloor hij van zijn grote vriend én concurrent Jan Derksen. Deze twee Nederlanders waren wereldtoppers in een periode toen het baanwielrennen en met name ook het onderdeel sprint nog buitengewoon populair was. Bij grote sprintwedstrijden stroomde het Olympisch Stadion in Amsterdam vol en stonden vele duizenden toeschouwers de helden Van Vliet en Derksen toe te juichen.

In Woerden staat aan de Oostsingel een monument ter ere van deze twee legendarische sprinters. Nabij dat monument staat de witte villa waarin Arie van Vliet bijna een halve eeuw lang woonde. Het huis is vernoemd naar de Zwitserse wielerbaan waar Van Vliet zijn laatste wereldtitel behaalde: Oerlikon.

Profronde van Woerden

Van 1974 tot en met 1999 bestond er een Profronde van Woerden. Deze koers heeft een indrukwekkende erelijst. In 1975 werd de wedstrijd gewonnen door de enige echte 'Kannibaal': Eddy Merckx. Andere grote namen op de erelijst zijn onder meer Jan Raas (1978, 1980 en 1983), Joop Zoetemelk (1982, 1984 en 1987), Gerrie Knetemann (1979 en 1985), Johan van der Velde (1986), Adrie van der Poel (1989) en Jeroen Blijlevens (1998). Na de editie van 1999, die door Tristan Hoffman gewonnen werd, ging het organisatiecomité van deze profronde zich voortaan helemaal richten op de organisatie van de veldrit 'de Nacht van Woerden'.

KNWU hoofdkantoor

Van 1979 tot en met 2006 was Woerden de administratieve wielerhoofdstad van Nederland: in die periode was het bondsbureau van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) in Woerden gevestigd. In 2006 is dit hoofdkantoor van de wielerbond echter verhuisd naar het Huis van de Sport in Nieuwegein. Voordat het bondskantoor naar Woerden kwam, was de KNWU gevestigd in Den Haag.

Wielerfamilie Mackay

Woerden is ook de woonplaats van Ron Mackay. Begin jaren tachtig was hij een talentvolle renner, die onder meer de Ster van Zwolle en twee etappes in Olympia's Tour won. In 1985 werd hij prof. Na twee jaar dreigde zijn profcarrière echter te eindigen, omdat hij geen nieuwe profploeg kon vinden. Gelukkig wilde het bedrijfsleven uit de regio Woerden hem wel helpen. Met behulp van privésponsoren uit Woerden en omgeving, zou hij nog tot 1997 in het profpeloton actief blijven. Mede dankzij het grote netwerk in het bedrijfsleven, dat hij tijdens zijn actieve wielercarrière opdeed, kon hij na zijn carrière een succesvol bedrijf opbouwen, dat zich richt op promotionele projecten voor bedrijven: Mackay Promotion.

Zijn dochter is Floortje Mackaij. Zij werd geboren in Woerden op 18 oktober 1995. Floortje Mackaij behoort tot de grootste wielertalenten van Nederland. In 2013 werd ze Nederlands kampioene bij de junior-dames en dat jaar pakte ze ook zilver op het EK tijdrijden bij de junior-dames. Haar grote doorbraak bij de mondiale dames elite beleefde ze in 2015 met een zege in de klassieker Gent-Wevelgem.

Veldrijden in Woerden

In november 1996 werd er voor het eerst een topveldrit georganiseerd in Woerden. Adrie van der Poel zegevierde toen in zijn wereldkampioenstrui, voor Richard Groenendaal en Paul Herygers. In januari 1998 was Woerden de locatie van het NK veldrijden. Richard Groenendaal pakte de zege bij de heren elite (profs). In december 1999 won Maarten Nijland een veldrit in Woerden.

De Nacht van Woerden

In het jaar 2000 begon men met een nieuwe traditie in Woerden: de Nacht van Woerden. Voortaan werd de veldrit in Woerden niet meer overdag (zoals 'gewone' veldritten) verreden, maar 's avonds bij kunstlicht. Een andere reden waarom de veldrit in Woerden een speciale sfeer heeft, is omdat deze cross niet ergens op het platteland wordt verreden, in een bos of een weiland, maar middenin het sfeervolle centrum van de stad Woerden.

Erelijst Nacht van Woerden

Erwin Vervecken won de eerste Nacht van Woerden in 2000. Deze Belgische coureur zou deze cyclocross in 2007 voor de tweede keer winnen. De Belg Bart Wellens won in 2001 en 2003. De Nederlander Richard Groenendaal zegevierde in 2002 en 2004. De Belg Sven Nys won in 2004 en 2009. In 2008 werd deze cross gewonnen door de Belg Klaas Vantornout. Een andere Belgische topper die in Woerden zegevierde was Tom Meeusen, hij won de Nacht van Woerden in 2010. Zijn landgenoot Bart Aernouts zegevierde in 2011 en 2012. De Duitser Marcel Meisen pakte de zege in 2013. In 2014 werd de Nacht van Woerden gewonnen door de Nederlander Thijs van Amerongen. In 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 pakte Lars van der Haar de overwinning in Woerden.

Programma Nacht van Woerden

 • 18u00 Junioren
 • 18u02 Nieuwelingen
 • 19u15 Koppelcross, Jeugd met Professionals (Op uitnodiging)
 • 19u40 Dames en junior-vrouwen
 • 19u41 Nieuwelingen-meisjes
 • 20u40 Heren elite (profs) en beloften
 • 22u10 Amateurs en Sportklasse

Deelnemers: startlijst Nacht van Woerden 2021

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van deze Nederlandse cross? Zodra dat bekend is, wordt hier de deelnemerslijst geplaatst.

Toegang = gratis

In tegenstelling tot wat men gewend is bij heel veel andere profveldritten, hoeft men bij de veldrit van Woerden geen toegangskaarten te kopen. De toegang bij de 'Kiremko Nacht van Woerden 2021' is geheel gratis.

Locatie: parcours

Het parcours van de cyclocross 'Kiremko Nacht van Woerden' bevindt zich in het oostelijke deel van de oude binnenstad van Woerden. De renners rijden bijvoorbeeld in de buurt van de Oostsingel, de Oostlaan en het Excercitieveld. Op de dag van de wedstrijd is er bewegwijzering in Woerden, om zowel de toeschouwers als de deelnemers naar de juiste locaties te sturen.

Live? Tv? Livestream?

Veldrijden is een buitengewoon populaire tv-sport in de lage landen. Tijdens het seizoen zijn er wekelijks meerdere profveldritten live op tv en online via een livestream te volgen. Wordt ook de Nacht van Woerden 2021 live op tv uitgezonden? Is er een livestream van deze Nederlandse veldrit beschikbaar? In tegenstelling tot met name de meeste Vlaamse profveldritten, wordt deze veldrit doorgaans niet live op tv uitgezonden. Ook is er doorgaans geen livestream van deze cross beschikbaar. Dat is in 2021 helaas wederom het geval. (Indien hier echter verandering in komt en er toch een live tv-uitzending of livestream wordt geproduceerd van deze veldrit, dan wordt dat hier gemeld.)

Meestal wordt een livestream geproduceerd door een tv-omroep die de wedstrijd ook live op televisie uitzendt. Er zijn echter ook diverse crossen, die niet live op tv te zien zijn, maar wel op een livestream. Zo is de veldrit in het Nederlandse Rucphen diverse jaren via een gratis livestream te zien geweest, terwijl die cross niet live op tv te zien was. Die livestream werd geproduceerd door de organisatie en haar zo'n sponsoren. Via zo'n constructie is in Nederland bijvoorbeeld ook het wegcriterium van Boxmeer via een livestream te zien, terwijl er geen live tv-uitzending is. Het zou mooi zijn als Woerden ook nog constructie voor en livestream zou hebben, maar helaas is dat niet het geval. Het is echter wel een begrijpelijke kwestie, want het onafhankelijk produceren van een goede livestream kost heel wat geld. Dat sommige andere wielerwedstrijden daar wel toe in staat zijn, heeft vaak ook met het type sponsoren van zo'n wedstrijd te maken; als er een mediaproductiebedrijf tot de grote sponsoren behoort, dan wordt het voor zo'n organisatie natuurlijk ineens heel wat makkelijker om zelfstandig zo'n livestream te produceren.

UCI-categorie

De Kiremko Nacht van Woerden 2021 is een internationale cross van de tweede categorie. Dit houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag van de veldrit van Woerden punten krijgen voor de UCI wereldranglijst veldrijden. De winnaar van de Nacht van Woerden krijgt 40 UCI-punten.

Voorgaande editie: uitslag Nacht van Woerden 2019

 1. Lars van der Haar (Ned)
 2. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 3. Felipe Ortz (Spa)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 januari 2021 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de vierde editie van deze West-Vla…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Noordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 6 februari 2021 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstri…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2021, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2021, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 11 januari 2021 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…

Veldrit: Cyclocross Zonhoven 2020 - afgelastVeldrit: Cyclocross Zonhoven 2020 - afgelastIn Zonhoven (België) zou op zondag 13 december 2020 de Grote Prijs van Zonhoven verreden worden. Dit is een veldrit die…
Waalse Pijl 2020 - live op tv en livestreamWaalse Pijl 2020 - live op tv en livestreamDe 84e editie van de Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) wordt verreden op woensdag 30 septem…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wcd.php?landid=126&cid=2051256
 • http://www.knwu.nl/wp-content/uploads/2014/02/Historie-KNWU2.pdf
 • http://www.nachtvanwoerden.nl/info_renners.html
 • http://wielersport.slogblog.nl/post/1/4929
 • http://wielersport.slogblog.nl/post/1/3556
 • http://www.floortjemackaij.nl/biografie/
 • http://www.knwu.nl/veldrijden/wedstrijdkalender/evenement/109871
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/29388/thijs-van-amerongen-verrast-lars-van-der-haar-in-woerden.html

Reageer op het artikel "Veldrit: Nacht van Woerden 2021 - programma en deelnemers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!