InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Poldercross Kruibeke (Bazel) 2017, Brico Cross - live op tv

Poldercross Kruibeke (Bazel) 2017, Brico Cross - live op tv

Poldercross Kruibeke (Bazel) 2017, Brico Cross - live op tv De vijfde editie van de Poldercross wordt verreden op zaterdag 14 oktober 2017. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Bazel (België), wat een deelgemeente is van Kruibeke. Deze cyclocross wordt live op tv uitgezonden door de commerciële zender VTM. Ook is de Poldercross via een livetream op het internet te zien. Deze Vlaamse cyclocross is een onderdeel van de wedstrijdserie 'Brico Crossen'. Er staan weer veel prominente deelnemers op de startlijst van de Brico Poldercross Kruibeke 2017. Behalve de wedstrijden van de topsporters (op 14 oktober) staan er in Kruibeke overigens ook wedstrijden voor de lokale bevolking op het programma (op 15 oktober).

Historie: Poldercross

De eerste editie van deze veldrit werd verreden in januari 2014. Deze wedstrijd was toen nog maar een nationale b-cross, waaraan geen profs mee konden doen. Die eerste editie werd gewonnen door Kevin Eeckhout. De tweede editie van de Poldercross werd verreden in oktober 2014. In de tussentijd had deze wedstrijd een grote sprong voorwaarts gemaakt, zowel qua financiën als qua sportieve prestige. Het werd een A-cross, zodat ook de profs van start konden gaan in de cyclocross. De tweede editie van de Poldercross had een erg sterk deelnemersveld. De wedstrijd werd gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. Tweede werd Sven Nys op 15 seconden achter Van Aert. Derde werd Klaas Vantornout op 38 seconden.

In 2015 pakte Wout van Aert wederom de zege in de Poldercross. Tweede werd Michael Vanthourenhout. Op de derde plek eindigde Laurens Sweeck. In 2016 won Michael Vanthourenhout deze cyclocross. Wout van Aert eindigde dat jaar op de tweede plek in de Brico Poldercross Kruibeke.

Sinds 2016 zijn de organisatoren van de Poldercross Kruibeke overigens ook betrokken bij de organisatie van de Cyclocross van Zeven (Duitsland). Die Duitse cross is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden.

Kruibeke en Bazel

Kruibeke ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, nabij de rivier de Schelde. Kruibeke is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Kruibeke telt circa 16.000 inwoners. De beroemdste inwoner uit de geschiedenis van dit gebied is zonder twijfel Gerardus Mercator (1512-1594). Hij is één van de belangrijkste, invloedrijkste en bekendste cartografen (landkaartenmakers) aller tijden.

In de gemeente Kruibeke liggen drie belangrijke woonkernen: Kruibeke, Rupelmonde en Bazel. De veldrit van Kruibeke (de Poldercross) vindt plaats in en bij Bazel, wat een dorp is van ruim 5000 inwoners. Nabij het parcours ligt het prachtige kasteel van Wissekerke, een waterburcht die grotendeels uit de 15e eeuw stamt. Dit kasteel was lange tijd een woonhuis van de familie Vilain XIIII. Deze adellijke familie leverde bijna anderhalve eeuw lang de burgemeesters van Bazel, wat toen nog een onafhankelijke gemeente was.

Brico Cross Kruibeke

De Poldercross is sinds het seizoen 2016-2017 een zogenaamde 'Brico Cross'. Er zijn in totaal zes Brico Crossen. De overeenkomst tussen deze zes wedstrijden is, dat ze allen door het bedrijf Brico worden gesponsord en door VTM live op tv worden uitgezonden. Bij alle zes Brico Crossen zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Er wordt echter niet een apart klassement opgemaakt van alleen de Brico Crossen (zoals er wel aparte klassementen bestaan voor bijvoorbeeld de Superprestige-crossen en de DVV Trofee-crossen).

Programma Poldercross 2017

Op de zaterdag worden de belangrijkste wedstrijden van de Poldercross Kruiebeke verreden, waaronder de wedstrijd van de heren elite (profs). Op de zondag zijn er echter ook nog diverse evenementen op en rond het parcours te Bazel (Kruibeke), waaronder een wedstrijd voor de lokale bevolking en een jeugdinitiatie. Deelname aan de evenementen op de zondag is overigens gratis, maar men dient zich er wel van tevoren voor in te schrijven.

Zaterdag 14 oktober 2017

 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Gentlemenwedstrijd (de Brico Doe-Het-Zelf Cross)
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en beloften

Zondag 15 oktober 2017

 • 11u00: Jeugdinitiatie
 • 12u30: Cross voor de lokale bevolking van Kruibeke en Bazel
 • 14u00: Estafette

Deelnemers: startlijst Poldercross Kruibeke

Welke renners staan op de startlijst van de Poldercross Kruibeke? Op de deelnemerslijst van de Poldercross 2017 staan weer veel prominente deelnemers, zoals Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Een buitengewoon interessante naam op de startlijst is het Britse supertalent Thomas Pidcock. In de Poldercross rijden de profs en de beloften gezamenlijk in één wedstrijd, dus deze Britse belofte zich in deze cross meten aan de topprofs. Hieronder vindt u deelnemerslijst van de Brico Poldercross 2017.

Deelnemers: startlijst Poldercross 2017 - heren elite (profs) en beloften
Wout van Aert (Bel)
Mathieu van der Poel (Ned)
Kevin Pauwels (Bel)
Laurens Sweeck (Bel)
Corné van Kessel (Ned)
Michael Vanthourenhout (Bel)
Tom Meeusen (Bel)
Marcel Meisen (Dui)
Tim Merlier (Bel)
Quinten Hermans (Bel)
Michael Boros (Tsj)
Stan Godrie (Ned)
Gianni Vermeersch (Bel)
Jens Vandekinderen (Bel)
Philip Walsleben (Dui)
Thomas Pidcock (UK)
Dieter Vanthourenhout (Bel)
Klaas Vantornout (Bel)
Rob Peeters (Bel)
Jim Aernouts (Bel)
Jens Adams (Bel)
Kenneth Van Compernolle (Bel)
Daan Soete (Bel)
Vincent Baestaens (Bel)
Edwin De Wit (Bel)
Joeri Adams (Bel)
Braam Merlier (Bel)
Niels Koyen (Bel)
Niels Derveaux (Bel)

Parcours: locatie Brico Cross Kruibeke

De Poldercross Kruibeke 2017 wordt verreden in de Kruibeekse polders. De lengte van het parcours is circa 2645 meter. De start en de finish zijn nabij sporthal de Dulpop. Bezoekers van deze veldrit kunnen hun auto onder meer parkeren bij een parking aan de Houtenkruisstraat te Kruibeke. Met gratis shuttlebussen zullen de toeschouwers vanaf die plek naar het parcours worden vervoerd.

Tickets

Toegangskaarten voor de zaterdag (de dag van onder meer de profwedstrijd) kosten 12 euro aan de kassa bij het parcours. In de voorverkoop kosten deze tickets tien euro. Voor kinderen onder de twaalf is de toegang op de zaterdag gratis. De voorverkoop is op diverse adressen, waaronder Dagbladhandel de Klok in Kruibeke en Krantenwinkel 't Repmondje in Rupelmonde. Daarnaast is het ook mogelijk om online tickets te kopen via de website van Ticketmaster.

Live op tv - Poldercross Kruibeke (Brico Cross)

Deze Brico Cross in Kruibeke wordt in 2017 weer live op tv uitgezonden door de commerciële Vlaamse zender VTM. De uitzending van de Poldercross begint om circa 13u35 op VTM (na afloop van het één uur journaal). De start van de Poldercross voor dames elite is om 13u45, de start van de Poldercross voor heren elite (profs) is om 15u00.

In 2016 werd deze cross ook live uitgezonden door VTM. Voor veel Vlaamse veldritliefhebbers is dit een grote vooruitgang vergeleken met de editie van 2015, toen deze wedstrijd alleen maar live te zien was door abonnees van Telenet Play Sports. Helaas voor veel Nederlandse veldritfans is de zender VTM in de meeste Nederlandse huiskamers niet op tv te ontvangen. De wedstrijd is gelukkige echter ook online te zien via eens livestream.

Livestream Poldercross Kruibeke 2017

De Brico Poldercross Kruibeke is live te bekijken via een stream op de website van VTM. Deze livestream begint net als de tv-uitzending van deze cross om circa 13u35. Via deze livestream kunnen veldritfans de Poldercross 2017 live bekijken op de computer of smartphone. Om die livestream te bekijken dient men echter wel een (gratis) profiel aan te maken op de website van VTM. Als men ingelogd is op die site, kan men via de programmagids gratis de livestream van de Poldercross Kruibeke bekijken. De livestream is niet geo-restricted, zodat ook veldritliefhebbers in Nederland en andere landen deze Belgische cross kunnen bekijken. Ook de overige veldritten die het predicaat 'Brico Cross' dragen, zijn via een livestream op de website van de VTM te bekijken.

Veldrijden live op tv

De eerstvolgende veldrit die na de Poldercross live op tv wordt uitgezonden, is de Cyclocross Zonhoven (Superprestige) die op zondag 15 oktober te zien is bij onder meer Telenet, Proximus en Ziggo. Ook op zaterdag 21 oktober is er een Superprestige-veldrit live op tv te zien: de Cyclocross Boom - Niels Albert CX.

Uitslag Poldercross Kruibeke (Bazel) 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Quinten Hermans (Bel)
 4. Corné van Kessel (Ned)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Tim Merlier (Bel)
 8. Michael Boros (Tsj)
 9. Tom Pidcock (UK)
 10. Daan Soete (Bel)

Voorgaande editie: Uitslag Poldercross Kruibeke - Brico Cross 2016

 1. Michael Vanthourenhout (Bel)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Corné van Kessel (Ned)
 4. Laurens Sweeck (Bel)
 5. Philipp Walsleben (Dui)
 6. Stan Godrie (Ned)
 7. Tom Meeusen (Bel)
 8. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 9. Marcel Meisen (Dui)
 10. Rob Peeters (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Poldercross 2014 (Kruibeke-Bazel) - programma en deelnemersOp zaterdag 25 oktober 2014 wordt in de Vlaamse plaats Bazel (gemeente Kruibeke) de tweede editie verreden van de Polder…
Berencross - Brico Cross Meulebeke 2017, live op tvBerencross - Brico Cross Meulebeke 2017, live op tvOp zaterdag 7 oktober 2017 wordt in Meulebeke de vierde editie van de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze weds…
Veldrit: Brico Cross Hulst - Vestingcross 2018, live op tvVeldrit: Brico Cross Hulst - Vestingcross 2018, live op tvOp zondag 18 februari 2018 wordt in de Nederlandse stad Hulst (Zeeland) de tweede editie van de Brico Vestingcross verre…
Brico Cross Parkcross Maldegem 2018 live op tv en livestreamBrico Cross Parkcross Maldegem 2018 live op tv en livestreamIn Maldegem wordt op woensdag 7 februari 2018 de Brico Cross - Parkcross verreden. Dit is de twaalfde editie van deze cy…
GP Mario de Clercq 2017 - veldrit Ronse (Hotondcross)GP Mario de Clercq 2017 - veldrit Ronse (Hotondcross)Op zondag 8 oktober 2017 wordt nabij Ronse de 'Hotondcross - Grote Prijs Mario De Clercq' gehouden. Deze Vlaamse veldrit…
Bronnen en referenties
 • http://competitie.dewielerbond.be/OnlineInschrijven/2015_VoorinschrijvingCyclocross.aspx?Disc=18
 • http://www.polderscross.com/images/2015/Affiche_Polderscross_2015_site_link.jpg
 • http://www.playsports.be/tv-gids/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Wissekerke

Reageer op het artikel "Poldercross Kruibeke (Bazel) 2017, Brico Cross - live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!