Veldrit: Cyclocross Zonhoven 2020 - afgelast

Veldrit: Cyclocross Zonhoven 2020 - afgelast In Zonhoven (België) zou op zondag 13 december 2020 de Grote Prijs van Zonhoven verreden worden. Dit is een veldrit die meetelt voor de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De GP Zonhoven in 2020 is echter afgelast, zo werd bekend op 15 oktober 2020. De wedstrijd in 'De Kuil van Zonhoven' gaat niet door vanwege het coronavirus.

Coronavirus: pas weer een GP Zonhoven in 2021

De veldrit van Zonhoven is één van de vele evenementen die in 2020 niet doorgaan vanwege het coronavirus. De wedstrijd wordt pas weer verreden in de winter van 2021-2022.

Historie: veldrijden in Zonhoven

Eind jaren vijftig werd er voor het eerst een topveldrit georganiseerd in Zonhoven. In 1958 was de befaamde Belgische crosser Firmin Van Kerrebroeck de winnaar van de eerste editie van deze cyclocross. In 1960 zou hij deze veldrit wederom winnen. Roger de Clercq won deze veldrit in 1959 en 1962. Zijn broer René de Clercq won deze cyclocross in 1966. Andere winnaars van deze cross waren in deze periode René de Rey (1961, 1963 en 1964) en Leon Scheirs (1965).

Comeback

Na de editie van 1966 verdween deze topcross voor vele jaren van de kalender. Bijna veertig jaar later besloot men echter om toch weer een nieuwe editie van de Grote Prijs Cyclocross Zonhoven te organiseren. In 2005 maakte de wedstrijd zijn comeback op de veldritkalender. Dat jaar was Sven Nys de winnaar van deze vernieuwde wedstrijd. Hij zegevierde ook in 2006, (februari) 2010, 2012 en 2013. De 'Kannibaal van Baal' is door deze vijf zeges de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Grote Prijs van Zonhoven. Andere winnaars van deze veldrit waren Bart Wellens (2007), Zdenek Stybar (oktober 2010), Niels Albert (2008 en 2011), Kevin Pauwels (2014), Wout van Aert (2015), Mathieu van der Poel (2016, 2017 en 2018) en Toon Aerts (2019).

Twee edities in kalenderjaar 2010

In het winterseizoen 2009-2010 werd de cyclocross (die toen voor het eerst een onderdeel was van de Superprestige) verreden in februari 2010. in het winterseizoen 2010-2011 werd deze cyclocross verreden in oktober 2010. Vandaar dat deze wedstrijd dus niet in het kalenderjaar 2009 werd verreden, maar wel twee keer in het kalenderjaar 2010: de editie van februari 2010 die door Nys werd gewonnen en die van oktober 2010, die door Stybar werd gehouden.

Naam: GP Zonhoven? GP Telenet? Of Superprestige Cyclocross Zonhoven?

De wedstrijd wordt doorgaans de Grote Prijs van Zonhoven genoemd (of afgekort: de GP Zonhoven). Dit was in het verleden de officiële naam van de cross en die naam is in de volksmond dus nog steeds volop in gebruik. De organisatie noemde de wedstrijd echter officieel jarenlang de Superprestige Cyclocross Zonhoven. Deze cross had enige jaren Telenet als hoofdsponsor. In die periode was de officiële naam van de cross de GP Telenet.

Wereldbeker Veldrijden 2020-2021

Jarenlang was deze cross een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Met ingang van 2020 is deze veldrit echter een onderdeel van de UCI World Cup Cyclocross (de wereldbeker veldrijden).

Zonhoven

Zonhoven ligt in de Belgische provincie Limburg. De gemeente Zonhoven grenst onder meer aan Heusden-Zolder en Genk. De plaats Zonhoven heeft ruim 11.000 inwoners en de gelijknamige gemeente telt ruim 21.000 inwoners. Zonhoven heette oorspronkelijk (in de Middeleeuwen) Sonuwe en werd waarschijnlijk vernoemd naar de rivier de Son (later heeft die rivier de naam 'Roosterbeek' gekregen).Tot de bekende personen die afkomstig waren uit Zonhoven behoren onder meer de schrijver Jos Vandeloo (1925-2015) en de schrijfster Margot Vanderstraeten (geboren in 1967).

Programma (onder voorbehoud) van de GP Zonhoven op 13 december 2020

 • 10u00: Junioren
 • 11u20: Beloften (U23)
 • 13u30: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Parcours veldrit Zonhoven 2020

Het parcours van de Grote Prijs Zonhoven bevindt zich op het terrein 'Molenheide'. Het bekendste en belangrijkste onderdeel van het parcours van de veldrit in Zonhoven is de befaamde 'Kuil'. Dit is een zandafgraving nabij Zonhoven, die ieder jaar geprepareerd wordt voor deze veldrit. Deze zandkuil is een zware hindernis die ook voor prachtige tv-beelden zorgt.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op zondag 13 december 2020 op de startlijst van deze Vlaamse cyclocross? Veel Belgische en Nederlandse toppers staan automatisch op de deelnemerslijst van de Grote Prijs Zonhoven, aangezien zij de gehele wereldbeker veldrijden rijden. Dit geldt onder meer voor Toon Aerts, Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Het is nog niet zeker of Mathieu van der Poel en Wout van Aert deze GP Zonhoven in 2020 rijden.

Live op tv: Veldrit Zonhoven 2020, welke zender?

Telenet en Proximus

De GP van Zonhoven wordt op13 december 2020 in België live op tv uitgezonden door Telenet Playtime (kanaal 11), Telenet Play Sports en Proximus Tv. De zenders Telenet Playtime (digitaal kanaal 11) en Proximus Tv zijn te ontvangen door iedereen die in Vlaanderen een abonnement voor digitale tv heeft bij respectievelijk Telenet of Proximus. In België zendt men zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv uit. Bij Telenet Play Sports begint de uitzending van de Cyclocross Zonhoven bijvoorbeeld om 13u25. Deze tv-uitzending vindt plaats op de zender Play Sports 3. De start van de dameswedstrijd in Zonhoven is om 13u40, het startschot van de herenwedstrijd klinkt om 15u00.

Veldrit Zonhoven live op Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zond de GP Zonhoven in het verleden diverse malen wel live uit op tv (en online via een gratis livestream). Waarschijnlijk zenden zij ook in 2020 deze cross live uit, maar dit is nog niet geheel zeker.

Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten en zendt deze cross hoogstwaarschijnlijk live op tv uit.

Livestream Cyclocross Zonhoven op 13 december 2020

Livestream TElenet

In België wordt een officiële livestream van de Cyclocross Zonhoven door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Via zo'n livestream kan men deze Vlaamse veldrit online volgen op bijvoorbeeld een smartphone, laptop of andere computer. De livestream van deze cyclocross op 13 december is onder meer te vinden op de website van Play Sports. Hun livestream begint op die zondagmiddag tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat hun livestream van deze Limburgse cross bij hen om circa 13u25 begint. De start van de herenwedstrijd van de Wordl Cup Cyclocross Zonhoven is op die livestream om 15u00 te zien. Hun officiële livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees van Play Sports.

Livestream Play Sports App (hele EU)

Het is ook mogelijk om op 13 december deze veldrit via een livestream van de Play Sports App te bekijken. Deze app bestaat sinds 2018; hiermee kan men per livestream naar de live tv-uitzendingen van Play Sports kijken, waaronder dus deze veldrit. Via die app kan men elke livestream van deze sportomroep in de hele EU bekijken. Het is mogelijk om bij die app een puur online abonnement te nemen, waarbij het dus niet nodig is om ook een abonnement te hebben op televisie bij Telenet en men toch elke livestream van hen kan bekijken. (Voor 2018 waren die abonnementen standaard aan elkaar gekoppeld en konden dus officieel alleen tv-klanten van Telenet naar de livestream van Play Sports kijken.) Is het ook mogelijk om via PPV een livestream van een veldrit bij Play Sports te kopen? Neen, zij bieden de PPV-optie niet aan bij hun livestream-dienst. Wel is het mogelijk om een dagpas of weekendpas via die app te kopen. Daarmee kan men respectievelijk één dag of één weekend elke livestream bekijken op die app.

Livestream Sporza?

Waarschijnlijk zendt ook Sporza deze cross uit via een stream. Dit is dan een gratis livestream voor kijkers in België.

Livestream Go App

Is het ook mogelijk om deze cyclocross per livestream te bekijken op de Go App (online tv) op zondag 13 december 2020? Via die app van VodafoneZiggo kan men een groot aantal tv-zenders per livestream bekijken: dezelfde zenders die men als klant van digitale tv bij Ziggo ook thuis op televisie kan bekijken. Zo is het dus ook mogelijk om via die app per livestream naar deze cyclocross te kijken, indien men de zender waarop de cross wordt uitgezonden ook thuis op tv kan ontvangen. Net als de app van Play Sports, biedt ook de Go App van Ziggo de mogelijkheid om in de hele EU per livestream naar televisiezenders te kijken. Ook in enkele landen buiten de Europese Unie heeft men de mogelijkheid om via een livestream op deze app naar televisiezenders te kijken. Tot die overige landen waar men zo'n livestream kan bekijken behoren IJsland, Martinique, Noorwegen en Liechtenstein.

Eurosport? NPO?

Waarschijnlijk zenden ook Eurosport en de NPO deze cross live online uit. Zodra daar zekerheid over is, wordt dat hier gemeld.

Internationale livestream van FloBikes

Er wordt op zondag 13 december 2020 ook een officiële internationale livestream geproduceerd voor de GP Zonhoven 2020. Deze livestream wordt verzorgd door FloBikes. Dit is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat veel grote sportevenementen uitzendt via een livestream. Is dit een gratis livestream van de Cyclocross Zonhoven 2020? Om de livestream van de Cyclocross Zonhoven bij FloBikes te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement te hebben bij FloBikes, dus neen, deze officiële stream is evenmin als de stream van Ziggo of Play Sports gratis. De livestream van FloBikes bij de veldrit van Zonhoven is geo-restricted. In dit geval houdt dit in dat deze livestream officieel geo-blocked (geblokkeerd) is voor kijkers in België. Voor overige landen is deze livestream van FloBikes wel beschikbaar. Bij veel andere veldritten is de livestream van FloBikes overigens vaak wel geo-blocked voor kijkers in meerdere landen. (Bij veel andere live-uitzendingen van veldritten via de stream van FloBikes is die livestream ook voor kijkers vanuit Nederland bijvoorbeeld geo-blocked.) Bij veel wegwielerwedstrijden zijn de geo-opties bij deze livestream zelfs nog beperkter. Vaak is de livestream van FloBikes bij wegwedstrijden officieel zelfs alleen maar in Canada te bekijken. Alles afwegend is FloBikes helaas in de praktijk voor veel wielerliefhebbers in Nederland en België dus beslist niet een ideale streamdienst, om hiermee via de livestream naar veldrijden of wegwielrennen te kijken.

Livestream via iTV?

Voor klanten van KPN bestaat er de iTV-app, een alternatief dat grotendeels vergelijkbaar is met de Go App van Ziggo. Ook op die iTV-app kan men per livestream naar veel tv-zenders kijken. Is het echter ook mogelijk om op zondag 13 december 2020 op die app naar een livestream van deze cyclocross te kijken? Voor de doorsnee abonnee van KPN is het mogelijk om deze veldrit per livestream op die app te bekijken bij Eurosport en (waarschijnlijk) Sporza.

Livestream van deze cyclocross via NLziet? Neen

Bestaat er de mogelijkheid om op 13 december per livestream naar deze veldrit te kijken op de NLziet-app? Neen, bij deze populaire tv-app is niet een livestream beschikbaar van deze cyclocross. De zenders die deze Vlaamse veldrit live op tv uitzenden, zijn niet via een livestream op die app te ontvangen.

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Zonhoven 2019

 1. Toon Aerts (Bel)
 2. Laurens Sweeck (Bel)
 3. Eli Iserbyt (Bel)
 4. Quinten Hermans (Bel)
 5. Lars van der Haar (Ned)
 6. Corné van Kessel (Ned)
 7. Tom Pidcock (UK)
 8. Jens Adams (Bel)
 9. David van der Poel (Ned)
 10. Marcel Meisen (Dui)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamOp zondag 14 februari 2021 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de derde editie van deze veldrit.…

De voorbereiding op een marathon: tipsDe voorbereiding op een marathon: tipsEen marathon (loopwedstrijd van 42,195 kilometer) lopen is een helse opgave en kan je niet zonder een goede voorbereidin…
Veldrit: Nacht van Woerden 2021 - programma en deelnemersVeldrit: Nacht van Woerden 2021 - programma en deelnemersDe 20e editie van de Kiremko Nacht van Woerden wordt verreden in oktober 2021. Het parcours van deze internationale veld…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrosszonhoven/2015/nl/
 • http://superprestigecyclocross.be/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonhoven
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Zonhoven
 • http://veldritkrant.be/nieuws/2015-09-29/hansgrohe-superprestige-stelde-in-diegem-zijn-34ste-editie-voor
 • http://www.sportuitslagen.org/veldrijden-superprestige-zonhoven-uitslagen-2014-2015-epr53194.html

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Zonhoven 2020 - afgelast"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Richard, 27-11-2019 14:04 #1
Goede middag.
Ik zou graag naar de veldrit in Zonhoven komen kijken maar ik heb op de veldrit kalender gekeken en daar staat de veldrit plaats vind op 8/12/19 en op internet staat de 16/12/19 mijn vraag is wat is nu de juiste datum?
NB. waar kan ik een ticket kopen of bestellen via internet.

Mvg. Richard uit Kuringen. Reactie infoteur, 27-11-2019
Geachte Richard,
Deze veldrit wordt verreden op zondag 8 december 2019.
Informatie over het kopen van tickets voor deze cross vindt u op de volgende site:
https://www.sport.be/cyclocrosszonhoven/nl/tickets/

Met vriendelijke groet,
Fjodor

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!