Veldrit: Koppenbergcross 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Koppenbergcross 2020, live op tv en livestream De 30e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op zaterdag 31 oktober. In 2020 wordt deze cross voor het eerst in zijn historie dus niet verreden op 1 november. Deze veldrit vindt plaats in het dorp Melden (België), vlakbij Oudenaarde. De Koppenbergcross telt mee voor DVV Trofee Veldrijden 2020-2021. Deze veldrit is live op tv te zien. Ook wordt de Koppenbergcross via een livestream online uitgezonden. Welke prominente deelnemers staan bij deze Belgische cyclocross op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van de Koppenbergcross? Hoe ziet het programma van de Koppenbergcross 2020 eruit?

Koppenbergcross: erelijst

De eerste editie van deze Oost-Vlaamse veldrit werd verreden in 1988. In de begintijd was het nog geen erg prominente of prestigieuze wedstrijd. De eerste twee edities werden gewonnen door Rudy Thielemans. In de jaren negentig werd de wedstrijd drie maal gewonnen door Peter van den Abeele. Rond het jaar 2000 groeide de prestige van deze wedstrijd, mede doordat in die periode sowieso het regelmatigheidsklassement GVA Trofee, waartoe deze cross behoorde, een grote groei meemaakte qua prestige, financiën en media-aandacht. (De GVA Trofee was de voorloper van de Bpost Bank Trofee en de DVV Trofee.)

In 1999 en 2000 won Mario de Clercq de Koppenbergcross. In 2001 pakte Sven Nys voor het eerst de zege in deze Oudenaardse veldrit. In de daaropvolgende jaren zou Sven Nys uitgroeien tot de onbetwiste 'Koning van de Koppenberg'. Hij won deze cross maar liefst negen keer. Richard Groenendaal was de eerste Nederlander die deze wedstrijd won. Hij zegevierde in 2002. Mathieu van der Poel was in 2017 de tweede Nederlander die deze zware klautercross won. Behalve deze twee Nederlanders was er slechts één andere niet-Belg die deze cross ooit heeft gewonnen: de Tsjech Pavel Camrda in 1992. Recente winnaars van de Koppenbergcross zijn onder meer de Belgen Tom Meeusen (2013), Wout van Aert (2014, 2015 en 2016), Mathieu van der Poel (2017), Toon Aerts (2018) en Eli Iserbyt (2019)

1 november: Allerheiligen

De Koppenbergcross werd jaarlijks (tot 2020) op 1 november verreden. In 1999 heeft de organisatie voor deze vaste datum gekozen. In België en veel andere katholieke landen is 1 november altijd een vrije dag, omdat op deze datum het katholieke feest Allerheiligen wordt gevierd. Op deze dag worden de heiligen en alle andere katholieke martelaren geëerd. Vanwege deze datum wordt de veldrit in Oudenaarde ook wel de 'Allerheiligencross' of de 'Allerheiligenveldrit' genoemd.

Waarom in 2020 niet op 1 november?

Waarom wordt de Koppenbergcross in het seizoen 2020 niet op 1 november verreden? Dat komt doordat de datum zondag 1 november door de UCI was gereserveerd voor een wereldbekercross. Op die datum wordt in 2020 de Vlaamse Druivencross Overijse verreden, die in dit seizoen voor het eerst sinds jaren een onderdeel is van de UCI World Cup Cyclocross.

DVV Trofee Veldrijden 2020-2021

De Koppenbergcross is de eerste veldrit van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden in het seizoen 2020-2021. Dit regelmatigheidsklassement bestaat in totaal uit acht veldritten. Alle veldritten van deze wedstrijdreeks worden live op tv en online via een livestream uitgezonden door Sporza (VRT). In het verleden heette dit klassement de Bpost Bank Trofee. Het is een klassement op basis van tijd (net als bijvoorbeeld een rittenkoers in het wegwielrennen) en niet op basis van punten (zoals andere veldritklassementen, bijvoorbeeld de Superprestige en de Wereldbeker).

Programma Koppenbergcross 2020 (31 oktober)

 • 8u45 - Jeugdinitiatie
 • 10u00 - Nieuwelingen
 • 11u00 - Junioren
 • 12u00 - Beloften (U23)
 • 13u45 - Dames
 • 15u00 - Heren Elite (profs)

Locatie: parcours bij Oudenaarde

Hoewel men deze cyclocross vaak de 'veldrit van Oudenaarde' noemt, wordt de cross in werkelijkheid in het dorp Melden verreden. Het parcours bevindt zich op en rond de Koppenberg en wordt beschouwd als één van de zwaarste parcoursen van alle Vlaamse profcrossen. Er hebben overigens wel wat veranderingen plaatsgevonden op het parcours; zo is er een nieuwe plek voor de finish. Tot en met 2015 lag de finish meestal aan de Berchemweg. In 2016 lag de finish van de Koppenbergcross op de top van de Koppenberg. Sinds 2017 ligt de eindstreep van deze cross echter op een andere plek in de beklimming van deze heuvel (op ongeveer 200 meter voor de top van de klim). Ook in 2019 ligt de finish op die plek.

Deelnemers: startlijst Koppenbergcross

De meeste Belgische en Nederlandse profs hebben een vast contract met de DVV Trofee en zullen daarom automatisch in alle wedstrijden van dit klassement op de deelnemerslijst staan, waaronder dus ook de Koppenbergcross. Hiertoe behoren onder meer Toon Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Tom Meeusen, en Lars van der Haar. Hieronder vindt u t.z.t.de complete startlijst met rugnummers van de Koppenbercross Oudenaarde 2019.

Live op tv: Koppenbergcross bij Sporza (31 oktober)

Live tv-uitzending van Sporza

De Koppenbergcross wordt live op tv uitgezonden door Sporza. De live-uitzending van de Koppenbergcross 2020 begint om ca. 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse publieke zender één. Bij Sporza is eerst de dameswedstrijd live te zien (die om 13u45 van start gaat) en vervolgens is de herenwedstrijd live te zien (waarvan de start om 15u00 is). Ook alle andere wedstrijden die meetellen voor de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden worden live op tv uitgezonden door Sporza.

Ook live op Eurosport NL

De Koppenbergcross 2020 wordt mogelijk ook live op tv uitgezonden door Eurosport.

In 2020 niet live op tv bij Ziggo Sport Totaal

In 2017 en 2018 zond het Nederlandse Ziggo Sport Totaal deze veldrit ook live op tv uit. Sinds 2019 zenden zij deze Koppenbergcross echter niet live uit.

Livestream Koppenbergcross 2020 (31 oktober)

Livestream Sporza

De Koppenbergcross 2019 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er wordt livestream van deze veldrit beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Via die livestream kan men online de tv-uitzending van de Koppenbergcross live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of laptop. Deze livestream van Sporza bij de Koppenbergcross is echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men de officiële livestream van Sporza van deze veldrit alleen in België mag bekijken. Het is een gratis livestream.

Livestream Koppenbergcross bij Eurosport

Ook is de Koppenbergcross op 31 oktober te zien via een livestream van Eurosport. Hun livestream van de dameswedstrijd begint om 13u45. Hun livestream van de herenwedstrijd begint om 14u45. Hun livestream van de Koppenbergcross 2019 bevinden zich op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die app te hebben om hierop een livestream van de Koppenbergcross te kunnen bekijken.

Livestream Koppenbergcross via Go App (hele EU)

De Koppenbergcross kan men per livestream op de Go App (online tv) kijken. Via die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Elke livestream in die app is in de hele EU te bekijken. Zo kunnen dus ook Nederlanders geheel legaal per livestream naar de tv-uitzending van Sporza kijken. Tot de zenders op die app behoort namelijk ook VRT één. Ook kan men via die app geheel legaal naar een livestream van de uitzending van Eurosport kijken, zonder een abonnement op de Eurosport Player. De Go App is een dienst die klanten van Ziggo kunnen gebruiken. Zij hoeven hiervoor niets te betalen, voor hen is dit dus in de praktijk een soort 'gratis livestream' van de Koppenbergcross. Met die app kan men niet alleen per livestream naar deze tv-zenders kijken, maar kan men ook een week lang elke uitzending via een stream terugkijken.

Geen livestream bij Ziggo Sport Totaal

Voor kijkers in Nederland was er in 2017 en 2018 een livestream beschikbaar van Ziggo Sport Totaal. Die officiële Nederlandse livestream bevond zich op hun Ziggo Sport Totaal Go App. Sinds 2019 bieden zij echter geen livestream aan.

Livestream iTV-app

Het is mogelijk om deze Kopennebergcross per livestream te bekijken via de iTV-app. Met die app kan men als klant van KPN per livestream naar tv kijken. Zo kan men dus op zaterdag 31 oktober per livestream naar de zender VRT één kijken. Net als bij de Go App kan men de iTV-app in de hele EU gebruiken om per livestream naar tv te kijken.

Internationale livestream FloBikes

Bij de Koppenbergcross 2020 wordt er een internationale livestream geproduceerd door FloBikes. Dit is een livestream-dienst waarop men een (betaald) abonnement kan nemen. Het is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via een livestream online uitzendt. FloBikes zendt ook veel anderen Vlaamse veldritten via een livestream uit.

Anno 2017 was het nog mogelijk om bij hen gratis een livestream te bekijken van een cross die zij live uitzonden. Zij boden toen onder meer een gratis livestream aan van de Cross Vegas. Sinds 2018 is dat echter niet meer het geval. Wie sindsdien een livestream van een veldrit bij hen wil bekijken (zoals hun Engelstalige stream van de Koppenbergcross), dient hiervoor een abonnement op die dienst te hebben. Naast de Koppenbergcross zendt FloBikes ook alle andere wedstrijden van de DVV Trofee via een livestream uit. De wedstrijden van de Superprestige Veldrijden en de Wereldbeker zijn meestal ook bij FloBikes via een livestream te zien. Ook de wedstrijden die behoren tot de wedstrijdreeks 'Brico Crossen' zijn via een livestream voor abonnees van FloBikes te bekijken.

Voorgaande editie: uitslag Koppenbergcross 2019

 • Eli Iserbyt (Bel) in 1u02'33"
 • Tom Pidcock (UK) op 31 sec.
 • Michael Vanthourenhout (Bel) 1'29"
 • Toon Aerts (Bel) 1'57"
 • Lars van der Haar (Ned) 2'11"
 • Tom Meeusen (Bel) 2'46"
 • Corné van Kessel (Ned) 2'55"
 • Tim Merlier (Bel) 3'14"
 • Jens Adams (Bel) 3'27"
 • Jim Aernouts (Bel) 4'12"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Veldrit Overijse: Druivencross 2021, live tv en livestreamVeldrit Overijse: Druivencross 2021, live tv en livestreamDe Vlaamse Druivencross 2021 wordt verreden op zondag 24 januari. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De wed…

Veldrit: Cyclocross Boom 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Boom 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 5 december 2020 wordt in Boom (België) de zesde editie verreden van de Cyclocross Boom. Deze cross is een on…
De voorbereiding op een marathon: tipsDe voorbereiding op een marathon: tipsEen marathon (loopwedstrijd van 42,195 kilometer) lopen is een helse opgave en kan je niet zonder een goede voorbereidin…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koppenbergcross
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allerheiligen
 • http://www.koppenbergcross.be/sportief.html

Reageer op het artikel "Veldrit: Koppenbergcross 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!