Wielrennen: wie is Thomas Dekker?

Wielrennen: wie is Thomas Dekker? Thomas Dekker: van Nederlands aanstormend talent naar schuldige in het beklaagdenbankje. Als men naar Thomas kijkt, kan men alleen maar met afgunst over de media denken die hard naar hem uithaalden. Andere renners werden veel minder bejegend. Maar wie gunde Thomas niet een ploeg waar hij nog kon rijden als knecht en ervaringsdeskundige, zodat hij op een waardige manier afscheid kon nemen van zijn geliefde sport? Met het werelduurrecord bewijst Thomas dat hij tot de top van het wielrennen behoort, hij ging tot het uiterste in de wedstrijd tegen de klok en het werd zijn laatste strijd als professioneel wielrenner.

Thomas Dekker

Thomas Dekker is ter wereld gekomen op 6 september 1984 in Dirkshorn als kind van Bram en Marja Dekker en is de broer van Floor. Zijn ouders hebben hem gedurende zijn carrière altijd geholpen en gesteund. Zijn vader gaf maandenlang zijn avonddiensten op voor ochtenddiensten, hierdoor kon hij op zijn brommer met Thomas trainen. Thomas was elf jaar oud toen hij begon met wielrennen.
Favoriete koers van Thomas is Luik, het is een koers met goede heuvels die hem erg goed liggen. Wanneer Luik Bastenaken Luik wordt gereden, volgt Thomas de koers op tv, net als vroeger met zijn vader.

Thomas had niet over een andere carrière dan die in het wielrennen nagedacht. Hij vindt het moeilijk om aan te geven wat hij was geworden, mocht hij geen wielrenner zijn geworden. Op zijn zestiende kwam hij onder contract te staan, op deze leeftijd had Thomas nog niet nagedacht over een beroep. Hij was achttien toen hij zijn diploma behaalde en is nooit aan een studiekeuze toegekomen. Hij heeft interesses in veel gebieden en hij heeft ooit leraar willen worden. Wanneer Thomas niet op reis was of aan het trainen, ging hij graag uit eten met vrienden/vriendinnen en familie.

Schorsing

In het begin van zijn carrière vertrouwt Thomas op de kennis van Gerrie Kneteman, deze overlijdt helaas in 2004. Zijn nieuwe zaakwaarnemer is Jacques Hanegraaf. De Tour de France 2009 staat voor de deur, Thomas was klaar en voorbereid op de Tour, maar helaas zou zijn Tour niet doorgaan. Drie dagen voor de start kwam er een telefoontje uit Zwitserland, zijn plas bleek afwijkende waarden te hebben. In de Ronde van Zwitserland 2008 was Thomas niet in vorm, hij had griep gehad en dit had zijn nawerking in deze Ronde. Voor de Tour de France 2008 werd Thomas niet geselecteerd door zijn team Rabobank en reed de Olympische Spelen 2008 ook niet. Achteraf bleek dat in juli 2008 door de UCI afwijkende waarden waren gevonden in zijn urine, het Rabobank Team en Thomas besloten in augustus 2008 niet verder met elkaar te gaan.

Hij tekende een tweejarig contract bij Silence Lotto, maar in mei 2009 stelde een herbeoordeling van een staal uit 2007 epo vast en op 1 juli 2009 werd Thomas op non-actief gezet. Hij was klaar om de Tour de France 2009 te gaan rijden, maar deze schorsing gooide roet in het eten, de Tour zou drie dagen later zonder Thomas starten.

Wanneer een wielrenner van dopinggebruik wordt beschuldigd, kan deze een onderzoek aanvragen om aan te tonen dat hij/zij geen doping heeft gebruikt, dit wordt een contra-expertise genoemd. Doordat de contra-expertise van Thomas opnieuw epo bevestigde (30 september 2009), gaf Thomas toe eenmalig epo te hebben gebruikt door een heupblessure waar hij mee te kampen had gehad. Door zijn team werd hij per direct ontslagen, hij kreeg door de UCI een schorsing opgelegd van twee jaar, die op 1 juli 2011 afliep. De behaalde resultaten van na 24 december 2007 werden ongeldig verklaard. Het definitieve bewijs voor de opgelegde straf kwam van een verdacht bloedpaspoort uit 2008, wat herbeoordeeld was. De definitieve beslissing werd op drie maart 2010 uitgesproken.

Thomas had eerder gezegd eenmalig epo te hebben gebruikt, in 2010 verklaarde hij dat hij vanaf eind 2007 tot de zomer van 2008 doping heeft gebruikt. Toen zijn schorsing afliep (1 juli 2011), begon Thomas direct kermiskoersen te rijden, vanaf augustus zou hij gaan rijden voor Chipotle Development (opleidingsploeg Garmin Cervelo). Hij tekende in november 2011 een contract bij Garmin Barracuda, in de Ronde van Sarthe won hij zijn eerste koers voor deze ploeg. De Ronde van Spanje 2012 zou de eerste grote Ronde voor Thomas worden sinds 2006.

Nooit meer hetzelfde

Na de schorsing is Thomas nooit meer in dezelfde topvorm geweest als daarvoor. Hij heeft vele interviews gegeven en is openhartig geweest over zijn ervaring tijdens de schorsing. Hij ging weer wielrennen na zijn schorsing, maar zijn rol in het peloton voelde onduidelijk, was hij nou kopman of was hij knecht? Hij was zoekende naar zijn rol en zichzelf. Voor de schorsing voelde hij zich onbevangen in het wielrennen, nu dacht hij te veel na en mistte zelfvertrouwen. Hij trainde veel maar de resultaten in de wedstrijden waren er niet naar.

Geen nieuw team 2015

Zijn huidige team gaf aan geen contract te verlengen voor Thomas, hij moest op zoek naar een ander team. Hij was teleurgesteld en moest gaan nadenken over hoe nu verder, hij wilde niet stoppen met wielrennen, dus besloot het werelduurrecord te gaan aanvallen. Op dat moment wil Thomas niet een contract tekenen bij een klein onbekend team, hij dacht zichzelf niet te kunnen verbeteren en richtte zich volledig op het uurrecord.

Werelduurrecord

2015 stond in het teken van het werelduurrecord, zoveel mogelijk kilometers fietsen op een baan binnen een uur. De Oostenrijker Mattias Brändle legde 51,850 kilometer af. Het wordt een gevecht tegen zichzelf, tegen de pijn in de benen, de pijn in de longen, één van de zwaarste beproevingen uit zijn leven. Hij reed zijn poging op 25 februari 2015 in Aguascalientes, Mexico, hij legde 52,250 km af. Helaas was dit niet voldoende, maar wel een sterke poging. Dit record werd zijn laatste uur als wielrenner. Op 20 maart 2015 zette hij op zijn eigen website dat hij stopt als wielrenner, hij wilde en heeft de wereld laten zien dat hij hard kan fietsen. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven, zonder fiets en niet meer afhankelijk van wie of wat dan ook. Fietsen uit liefde voor de fiets en nergens anders meer voor.

Media

Tijdens de Tour de France 2015 maakte Thomas, in samenwerking met ASR, elke dag een voorbeschouwing van het parcours van de etappe van de dag erna. ASR is een pensioenbedrijf, dus fietst Thomas met ouderen en pensioengerechtigden in deze voorbeschouwingen. Het werd elke dag op RTL7 bij Tour du Jour uitgezonden. Voor de ouderen waren er genoeg voorzorgsmaatregelen als ambulances, verplegend personeel etc. aanwezig, ook werd er gestopt als dat nodig was. Thomas leek een gelukkige jongen die genoot van het fietsen en het begeleiden van deze ouderen.

Hij wordt regelmatig gevraagd door Pauw van NPO en RTL Late Night van RTL4 wanneer er iets in de wielerwereld gebeurt en toegelicht dient te worden, maar ook voor verslaglegging. Thomas heeft een documentaire over zijn schorsing laten vastleggen op beeld en heeft boeken over zijn leven geschreven.

Teams

 • 2003-2004 Rabobank (TT III)
 • 2005-2008 Rabobank
 • 2009 Silence Lotto
 • 2012-2014 Garmin Sharp

Zeges

JaarZege (onderstreepte zeges zijn door de UCI geschrapt)
2003 1e etappe Boucles de la Mayenne
Nederlands kampioen op de weg, Beloften
Nederlands kampioen individuele tijdrit op de weg, Beloften
1e etappe Ster Elektrotoer
3e etappe Ster Elektrotoer
2004 Proloog Olympia's Tour
5e etappe Olympia's Tour
Eindklassement Olympia's Tour
Eindklassement Ronde van Normandië
Nederlands kampioen individuele tijdrit op de weg, Elite
GP Eddy Merckx met Koen de Kort
1e etappe Ronde van de Toekomst
2e etappe deel A Le Triptyque des Monts et Châteaux-Frasnes (U23)
Eindklassement Le Triptyque des Monts et Châteaux - Frasnes (U23)
2e etappe OZ Wielerweekend
Proloog Boucles de la Mayenne
2e etappe Ronde van de Pyreneeën
2e etappe Ronde van Rijnland-Palts
Ronde van Thüringen (U23)
2005 Nederlands kampioen individuele tijdrit op de weg, Elite
2e etappe Internationaal Wegcriterium (2e in eindklassement)
7e etappe deel B (ind. tijdrit) Ronde van Polen (3e in eindklassement)
GP Stad Zottegem
4e in de Eneco Tour
2006 Eindklassement Tirreno-Adriatico
2007 Eindklassement en 2e en 4e etappe Drei-Länder-Tour
Trofeo Pollença
5e etappe (ind. tijdrit) Ronde van Romandië
Eindklassement Ronde van Romandië
Puntenklassement Ronde van Romandië
6e etappe Ronde van Zwitserland
5e in Eneco Tour
8e in de Ronde van Lombardije
2008 Puntenklassement Ronde van Castilië en León
3e in Ronde van Baskenland
5e in Amstel Gold Race
5e in de Waalse Pijl
6e in Luik-Bastenaken-Luik
2009 4e Eindklassement Ronde van België
2011 Duo Normand (met Johan Vansummeren)
2012 2e etappe Ronde van Qatar (Ploegentijdrit)
5e etappe Ronde van de Sarthe

Andere resultaten: grotere rondes

JaarResultaat (onderstreepte resultaten zijn door de UCI geschrapt)
2005 75ste Ronde van Italië
33ste Amstel Gold Race
34ste Ronde van Lombardije
74ste Clasica san Sebastian
112de Waalse Pijl
15de Wk weg
35ste Wereldranglijst (UPT)
2006 86ste Milaan San Remo
19de Amstel Gold Race
20ste Luik Bastenaken Luik
39ste Waalse Pijl
44ste Wereldranglijst (UPT)
2007 35ste Ronde van Frankrijk
12de Amstel Gold Race
34ste Luik Bastenaken Luik
8ste Ronde van lombardije
75ste Waalse Pijl
11de WK weg
18de Wereldranglijst (UPT)
2008 5de Amstel Gold Race
6de Luik Bastenaken Luik
5de Waalse Pijl
2009 134ste Milaan San Remo
30ste Amstel Gold Race
17de Luik Bastenaken Luik
124ste Waalse Pijl
2012 149ste Ronde van Spanje
18de Amstel Gold Race
Opgave Luik Bastenaken Luik
71ste Waalse Pijl
2013 136ste Ronde van Italië
86ste Amstel Gold Race
107de Luik Bastenaken Luik
Opgave Waalse Pijl
2014 Opgave Ronde van Italië
Opgave Amstel Gold Race
Opgave Luik Bastenaken Luik
Opgave Ronde van Lombardije
Opgave Waalse Pijl

Lees verder

© 2015 - 2020 Ballerina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Overtraining en SupercompensatieOvertraining is een fenomeen waar veel sporters mee te maken krijgen. Een vorm peil die niet wil stijgen, een dal in de…
Wielrennen: wie is Erik Dekker?Wielrennen: wie is Erik Dekker?Erik Dekker is een van de beste wielrenners die Nederland heeft gekend. Na de dopingbekentenis van Michael Boogerd, ging…
Britt Dekker, wie is Britt Dekker?In dit artikel vind je informatie over Britt Dekker. Waar is ze ook al weer bekend van en aan welke programma’s heeft ze…
Reisorganisatie Thomas Cook GroupReisorganisatie Thomas Cook GroupReisorganisatie Thomas Cook Group is een beursgenoteerd bedrijf dat reizen in zowel binnen als buitenland verzorgt. Deze…

Profdarter: Michael van GerwenMichael van Gerwen, in de dartwereld kortweg beter bekend als 'Mighty Mike', heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een…
Veldrit Mol: Zilvermeercross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Mol: Zilvermeercross 2019, live op tv en livestreamOp zondag 1 december wordt de Zilvermeercross 2019 verreden. Dit is de zesde editie van deze veldrit. De Zilvermeercross…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Dekker_(wielrenner)
 • http://www.seginternational.com/individual/thomasdekker/home
 • http://www.seginternational.com/individual/thomasdekker/news/id=37
 • http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/03/21/vedette-in-verkeerde-sport-1477263
 • http://hetiskoers.nl/nou-mam-ik-wil-wel-wat-drinken/
 • http://www.ad.nl/ad/nl/5598/Sportcolumnisten/article/detail/3917008/2015/03/20/Als-mens-won-Dekker-vrijwel-alle-veldslagen-die-hij-voerde.dhtml
 • http://wielrennen-archief.startpagina.nl/forum/topic/2017106/thomas-dekker-meer-dan-wielrenner/
 • http://www.seginternational.com/individual/thomasdekker/news/id=51

Reageer op het artikel "Wielrennen: wie is Thomas Dekker?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ballerina
Laatste update: 22-11-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wielrennen: de professionals
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!