Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2020 live tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2020 live tv en livestream In de gemeente Oostkamp (België) wordt op zaterdag 24 oktober 2020 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse veldrit telt mee voor de Telenet Superprestige Veldrijden. De Cyclocross Ruddervoorde 2020 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de veldrit van Ruddervoorde via een livestream volgen. Hoe ziet het programma van deze Belgische veldrit eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van de Cyclocross Ruddervoorde 2020? Hoe is de geschiedenis van de Cyclocross Ruddervoorde verlopen?

Historie veldrit Ruddervoorde

De veldrit van Ruddervoorde wordt georganiseerd sinds 1988. In de beginjaren was dit een kleine veldrit, een zogenaamde 'b-cross'. In 1992 kreeg deze wedstrijd de status van 'a-cross'. Midden jaren negentig kreeg deze veldrit steeds meer prestige en kwamen er steeds meer vooraanstaande profs op de startlijst van de cyclocross van Ruddervoorde. In 1995 werd de wedstrijd bijvoorbeeld gewonnen door de toenmalige wereldtopper Paul Herygers.

De cross van Ruddervoorde beleefde in 1998 een grote promotie: dat jaar werd het een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Anno 2018 is het nog steeds een onderdeel van dit prestigieuze klassement. Jarenlang was het de vaste openingswedstrijd van de Superprestige, maar die rol is sinds 2014 overgenomen door de cyclocross van Gieten.

Veruit de meeste zeges in de Cyclocross Ruddervoorde werden door Belgen behaald. Vijf maal werd de internationale profveldrit van Ruddervoorde door een niet-Belg gewonnen. De eerste die daarin slaagde was de Nederlander Richard Groenendaal in 2000. De tweede was de Tsjech Zdenek Stybar in 2010. Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2016, 2017 en 2018. De recordhouder qua aantal zeges in de Cyclocross Ruddervoorde is de Belg Sven Nys. Maar liefst tien maal won de 'Kannibaal van Baal' deze cyclocross. Recente winnaars van de veldrit van Ruddervoorde waren Klaas Vantornout (2013), Tom Meeusen (2014), Kevin Pauwels (2015) en Mathieu van der Poel (2016, 2017, 2018 en 2019).

Superprestige Veldrijden 2020-2021

De Cyclocross Ruddervoorde is dus in het seizoen 2020-2021 wederom een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. Er tellen acht crossen mee voor dit klassement. De openingswedstrijd van dit Superprestige-seizoen was de cross in Gieten. Dit regelmatigheidsklassement wordt in februari 2021 afgesloten met de veldrit van Middelkerke. Het bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige. Zij zenden daarom ook alle wedstrijden van de Superprestige Veldrijden live uit op tv en per livestream. Daarnaast worden de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross echter ook door diverse andere omroepen live op tv en online via een livestream uitgezonden.

Ruddervoorde

De plaatsnaam Ruddervoorde zou etymologisch afstammen van twee woorden: het woord 'ride' (een oude vorm van het werkwoord rijden, die mogelijk vooral op ‘paardrijden’ slaat) en het woord 'voorde' (een doorwaadbare plek in een rivier). Oorspronkelijk zou op de plaats waar later Ruddervoorde ontstond, waarschijnlijk dus een plek zijn geweest waar men te paard een rivier kon oversteken. Ruddervoorde is een dorp en een deelgemeente van Oostkamp. Ruddervoorde telt circa 6000. Het dorp ligt in de provincie West-Vlaanderen. Ruddervoorde is onder meer de geboorteplaats van de befaamde coureur Leon Vandaele (1933-2000). Deze klassiekerspecialist won Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en Parijs-Brussel.

Programma veldrit Ruddervoorde: 24 oktober 2020

 • 10u30: Nieuwelingen
 • 11u50: Junioren
 • 13u40: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Parcours: locatie

De start en de finish van de veldrit van Ruddervoorde 2020 zijn te vinden aan de Vrijgeweidestraat, in de gemeente Oostkamp. Zowel aan de noordkant als aan de zuidkant van die straat bevinden zich ingangen. Het parcours bevindt zich in Baliebrugge (een dorp in de deelgemeente Ruddervoorde, wat een onderdeel is van de gemeente Oostkamp). Dit ligt ten westen van het dorp Ruddervoorde en ten oosten van de stad Torhout.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

De meeste Vlaamse en Nederlandse topveldrijders hebben een vast contract met de Superprestige en gaan daarom automatisch ook van start gaan in de veldrit van Ruddervoorde. Prominente namen op de deelnemerslijst zijn onder meer de Belgen Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. T.z.t. vindt u hier de complete startlijst met rugnummers.

Live op tv: Telenet, Poximus en Ziggo

Live op tv in België

Zoals alle veldritten van de Superprestige Veldrijden 2020-2021 wordt ook de Cyclocross Ruddervoorde live op tv uitgezonden. De live-uitzendrechten zijn in handen van Telenet (Play Sports en Playtime) en Proximus. De live tv-uitzending begint op zaterdag 24 oktober bijvoorbeeld op de zender Telenet Play Sports om 13u25. In het eerste deel van de live-uitzending is de dameswedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde te zien. Vanaf circa 14u30 beschouwt men voor op de herenwedstrijd, waarvan het startschot in Ruddervoorde om 15u00 klinkt. De finish van de herenwedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde is om circa 16u00.

In tegenstelling tot diverse voorgaande edities, behoort de Cyclocross Ruddervoorde in 2020 hoogstwaarschijnlijk niet tot het beperkte aantal Superprestigewedstrijden dat door Sporza live (tv en livestream) wordt uitgezonden. Sporza zendt wel een uitgebreide samenvatting op tv uit van de Cyclocross Ruddervoorde. Die samenvatting is bij Sporza (VRT) te zien als onderdeel van de zondagmiddaguitzending op de Vlaamse tv-zender één (in de namiddag).

Live op tv in Nederland: Ziggo Sport Extra

In Nederland zijn de live uitzendrechten (tv en livestream) van de veldrit van Ruddervoorde in handen van Ziggo Sport Totaal. Op welke zender van hen is deze cross live te zien? Hun live tv-uitzending vindt waarschijnlijk plaats op de zender Ziggo Sport Extra. Dit is een abonneezender. Helaas vindt de live-uitzending van de veldrit van Ruddervoorde waarschijnlijk dus niet plaats op hun 'open net' (kanaal 14 van Ziggo Sport).(Zodra daar zekerheid over is, wordt het hier gemeld.) Om de zender Ziggo Sport Extra op tv te kunnen bekijken, dient men een abonnement op het totale zenderpakket te hebben van Ziggo Sport Totaal. Men kan dit sportpakket kopen, doch het is ook mogelijk om dit zenderpakket te kiezen als een 'gratis optie' wanneer men klant is bij zowel Ziggo als Vodafone. De tv-zender Ziggo Sport Extra bevindt zich bij Ziggo voor abonnees van die dienst op digitaal kanaal 406.

Hoe laat begint de live tv-uitzending op zaterdag 24 oktober 2020? De live tv-uitzending van de damescross begint op Ziggo Sport Extra om 13u40. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op die zender om 15u00. Hoewel deze cross dus niet live te zien is op het 'open net' (kanaal 14), kan men op die tv-zender wel uitgebreide samenvattingen van deze veldrit bekijken.

Livestream Cyclocross Ruddervoorde 2020 (24 oktober)

Livestream België

De veldrit van Ruddervoorde is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er wordt een livestream voor de Cyclocross Ruddervoorde 2020 beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Via zo'n livestream is de veldrit van Ruddervoorde dus live op een computer of smartphone te volgen.

De livestream van de veldrit van Ruddervoorde begint bij Telenet Play Sports tegelijk met hun live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze livestream bij Telenet Play Sports dus om 13u25 begint. Velen zullen vooral reikhalzend uitkijken naar de livestream van de herencross (de start van die wedstrijd is om 15u00), aangezien dat de eerste wedstrijd van Mathieu van der Poel in dit seizoen is.

Om deze officiële livestream van de Cyclocross Ruddervoorde bij Telenet Play Sports te volgen, dient men wel een abonnement bij Play Sports te hebben. De livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2020 bevindt zich op de middag van zaterdag 24 oktober op de website van Play Sports, voor hun tv-klanten. Zij kunnen op die site inloggen om deze livestream van de Superprestige Cyclocross te bekijken. Het is echter ook mogelijk om een puur digitaal abonnement op de Play Sports Go App te nemen, waarmee men hun uitzendingen dus niet op tv niet, maar alleen per livestream kan bekijken. Elke livestream op die app kan men in de hele Europese Unie bekijken. Dat geldt dus ook voor de livestream van deze cross op zaterdag 24 oktober Het is ook mogelijk om een dagpas bij hen te kopen, waarmee men één etmaal elke livestream van hen kan bekijken. Eveneens is het mogelijk om een weekend lang elke livestream bij hen te bekijken, door een weekendpas te kopen. Behalve cyclocross zenden zij onder meer ook formule 1, voetbal, motorcross en hockey via hun livestream uit. Op die avond van 3 november is bij hen bijvoorbeeld per livestream ook de Formule 1 GP van Amerika te zien. Ook kan men op 3 november bij hen per livestream kijken naar voetbal, tennis en golf.

In 2017 werd de Cyclocross Ruddervoorde nog live uitgezonden door Sporza op tv en had deze omroep ook een gratis livestream van deze veldrit. (Die gratis livestream bij de cyclocross Ruddervoorde was overigens wel geo-restricted: men kon de stream alleen in België bekijken.) Bij de editie van 2020 heeft Sporza echter niet de live-uitzendrechten en wordt deze cross dus ook niet live door hen per livestream of op tv uitgezonden.

Livestream Nederland: Cyclocross Ruddervoorde op 24 oktober

Voor Nederlandse veldritfanswordt er een livestream beschikbaar gesteld van Ziggo Sport Totaal. Bij voorgaande edities zonden zij alleen de herenwedstrijd per livestream en op tv uit. In 2020 zenden zij zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd live uit. De livestream van de dameswedstrijd begint om 13u40. De livestream van de herenwedstrijd begint om 15u00. Is deze stream van Ziggo voor deze veldrit een gratis livestream? De livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2020 is bedoeld voor abonnees van deze app. Voor niet-abonnees is het ook mogelijk om deze livestream middels 'pay per view' te bekijken. Deze officiële livestream van de Cyclocross Ruddervoorde voor Nederland is dus niet een gratis stream.

Internationale livestream FloBikes? Neen, niet in 2020

Naast de bovengenoemde officiële livestreams voor België en Nederland, was er bij een voorgaande editie (in 2018) ook een officiële internationale (Noord-Amerikaanse) livestream van de Cyclocross Ruddervoorde. Deze Engelstalige livestream van de veldrit van Ruddervoorde werd geproduceerd door het bedrijf FloBikes. Zij focusten zich met deze livestream vooral op veldritliefhebbers uit de Verenigde Staten en Canada. In 2020 bieden zij echter niet meer een livestream aan van deze cyclocross. Was de stream van Flobkies in 2018 een gratis livestream van de Cyclocross Ruddervoorde? Evenmin als de voorgenoemde officiële streams was ook dit niet een gratis livestream. De livestream die FloBikes op zondag 28 oktober 2018 aanbood bij de veldrit van Ruddervoorde, was alleen maar te bekijken door betalende abonnees van deze dienst. FloBikes biedt ook veel andere profwielerwedstrijden (wegkoersen en veldritten) per livestream uit. Behalve grote crossen zendt men ook wat kleinere profcrossen (zoals de Ethias Crossen) via een livestream uit. Ook grote Europese wegklassiekers en rittenkoersen op de weg zijn bij hen op een livestream te volgen. Daarbij dient echter wel te worden aangetekend, dat hun livestream dikwijls geo-restricted is. Met name bij veel wegwedstrijden is hun livestream slechts beperkt tot Canada. (Voor andere landen is die livestream van die Europese wegkoersen dan geo-blocked, oftewel geblokkeerd.) FloBikes is dus een bedrijf dat zich qua abonnementen vooral op wielerfans in Noord-Amerika richt. Voor Europese wielerfans die een dienst zoeken waarmee zij per livestream naar wegwielrennen en cyclocross kunnen kijken, is deze dienst (vanwege de vele geo-restricties) beslist niet de ideale optie. FloBikes is overigens een onderdeel van FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via een livestream uitzendt.

Livestream Go App?

Deze Superprestige Cyclcoross is in theorie ook te bekijken via een livestream op de Go App (online tv) op 24 oktober 2020. De wedstrijd wordt echter alleen op de zender Ziggo Sport Extra live uitgezonden. Daardoor men deze wedstrijd alleen maar per livestream op die app bekijken, indien men een aanvullend abonnement heeft op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. (Dat pakket kan men kopen, maar ook 'gratis' kiezen als bonus bij combinaties tussen abonnementen van Ziggo en Vodafone.) Via de Go App kan men als abonnee van digitale tv bij VodafoneZiggo namelijk dezelfde tv-zender per livestream bekijken, als men thuis in de huiskamer op het televisietoestel kan bekijken. Indien men dus thuis op televisie naar de zender Ziggo Sport Extra (kanaal 406) kan kijken, dan kan men die ook via een livestream op de Go App ontvangen en dus kan men dan via die app deze eerste veldrit van Mathieu van der Poel in dit seizoen live per stream bekijken. Elke livestream die men op die app kan ontvangen, kan men niet alleen in Nederland bekijken, maar in alle landen die behoren tot de EU. Buiten de Europese Unie kan men deze app slechts in een beperkt aantal landen (waaronder Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Martinique) gebruiken om per livestream naar televisie te kijken.

Livestream iTV?

De iTV-app is een dienst voor klanten van KPN waarmee zij per livestream naar tv kunnen kijken. Is het ook mogelijk om deze Superprestige Cyclocross per livestream te bekijken op de iTV-app? Het is alleen mogelijk om deze cyclocross op die app per livestream te bekijken, indien men naast het abonnement voor interactieve tv bij KPN ook een aanvullend abonnement heeft op het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. De iTV-app is vooral bedoeld om per livestream tv te kijken op een smartphone. Als men een livestream wil bekijken op een desktop computer, dan kan men als klant van KPN hiervoor inloggen op hun site voor Interactieve Tv. Via zowel de livestream van die site als van de iTV-app kan men als abonnee alle zenders van Ziggo Sport Totaal in de hele EU streamen.

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Ruddervoorde 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u03'56"
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 23 sec.
 3. Toon Aerts (Bel) 36 sec.
 4. Tim Merlier (Bel) 44 sec.
 5. Eli Iserbyt (Bel) 1'38"
 6. Tom Pidcock (UK) 1'49"
 7. Corné van Kessel (Ned) 2'06"
 8. Tom Meeusen (Bel) 2'26"
 9. Quinten Hermans (Bel) 2'32"
 10. Diether Sweeck (Bel) 2'51"
© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…

Tips voor een perfecte loopoutfitTips voor een perfecte loopoutfitHardlopen is een trendy, gezonde, eenvoudige en goedkope manier van bewegen waarbij je heel snel resultaat ziet. Je cond…
Veldrit: Cyclocross Boom 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Boom 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 5 december 2020 wordt in Boom (België) de zesde editie verreden van de Cyclocross Boom. Deze cross is een on…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Ruddervoorde
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-09-29/hansgrohe-superprestige-stelde-in-diegem-zijn-34ste-editie-voor
 • http://sporza.be/cm/sporza/tv
 • http://www.cyclocrossruddervoorde.be/site2015/programma.php

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2020 live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!