Veldrit Koksijde: Duinencross 2020, live op tv en livestream

Veldrit Koksijde: Duinencross 2020, live op tv en livestream In de kustplaats Koksijde (België) wordt op zondag 22 november 2020 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocross is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2020-2021. De Duinencross wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze befaamde veldrit online te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Vlaamse Duinencross verlopen? Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van deze cyclocross in Koksijde? Hoe ziet het programma van de Vlaamse Duinencross 2020 eruit?

Geschiedenis: Duinencross Koksijde

Het duinengebied bij Koksijde is een locatie waar al vaak veldritgeschiedenis is geschreven. De Duinencross bestaat sinds 1969. In de beginjaren heersten de gebroeders De Vlaeminck op dit West-Vlaamse parcours. Roger de Vlaeminck pakte er de zege in 1969 en 1972. Zijn oudere broer Eric de Vlaeminck won er in 1971 en 1972.

In 1982 was de Nederlander Rein Groenendaal (de vader van Richard) de eerste niet-Belg die erin slaagde om op het zandparcours in Koksijde de zege te pakken. In 1987 won hij deze wedstrijd wederom. Zijn zoon Richard won ook twee keer de Duinencross: hij zegevierde in 1997 en 2001. Een andere Nederlander die de Duinencross won was Adrie van der Poel in 1996. Zijn zoon Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2017. Behalve Belgen en Nederlanders, staan er ook twee Tsjechen op de erelijst van de Duinencross. Radomir Simunek sr. won in 1990 en Zdenek Stybar pakte de zege in Koksijde in 2009.

Veelwinnaars in Koksijde

Danny de Bie won de Duinencross vier keer: in 1988, 1989, 1991 en 1992. Erwin Vervecken was een fenomenale specialist op zandparcoursen zoals de omloop in duinen van Koksijde. Hij won de Duinencross vijf keer: 1993, 1995, 2000, 2004 en 2008. Toch is er één coureur die nog vaker in Koksijde won dan Vervecken en dat is de 'Kannibaal van Baal': Sven Nys. hij won zeven keer de Duinencross. Zijn eerste profzege in Koksijde pakte hij in 1999, vervolgens won hij deze wedstrijd ook in 2005, 2006, 2007, 2011, 2012 en 2015.

Duinencross Koksijde 2016 afgelast

Wegens zeer heftige weersomstandigheden (te harde wind) moest men in 2016 besluiten om alle wedstrijden van de Cyclocross Koksijde 2016 af te lasten. De organisatie kon door dit weer niet de veiligheid van de deelnemers garanderen.

WK's in Koksijde

Het parcours van de Duinencross was twee keer het decor van het WK veldrijden. De eerste keer was in 1994. Op dat enerverende WK pakte de Belg Paul Herygers de wereldtitel, voor de Nederlander Richard Groenendaal. In 2012 werd er wederom een WK cyclocross verreden in Koksijde. De Belg Niels Albert pakte toen de wereldtitel, voor zijn landgenoten Rob Peeters en Kevin Pauwels.

Wereldbeker Veldrijden

De Duinencross Koksijde 2020 telt mee voor de Telenet UCI Wereldbeker Cyclocross 2020-2021. Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de World Cup Cyclocross. Alle wedstrijden zijn daarom ook live te zien bij Telenet op tv (Telenet Playtime en Play Sports) en via de livestream (Play Sports). Daarnaast worden de manches echter ook live op tv en online per livestream uitgezonden door diverse andere omroepen (meer over de live-uitzendingen: zie verderop).

Programma Vlaamse Duinencross Koksijde 2020 (22 november)

 • 10u00 Junioren
 • 11u20 Beloften (U23)
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Locatie: parcours Duinencross 2020

Het parcours van de Duinencross bevindt zich bij de Militaire Basis Koksijde, aan de Robert Vandammestraat 100 te Koksijde. De afstand van deze omloop is 2890 meter. Het parcours van deze cyclocross gaat grotendeels door de duinen van Koksijde. Bij het militaire vliegveld van Koksijde is een grote parking ingericht voor het publiek.

Deelnemers: Belgische en Nederlandse selecties

Zowel bij de heren elite en bij de dames elite mogen alle renners en rensters die in de top 50 van de UCI wereldranglijst veldrijden staan, automatisch van start gaan in wedstrijden van de Telenet UCI Worldcup Cyclocross. Voor Nederland staan onder meer Lars van der Haar, Corné van Kessel en David van der Poel op de deelnemerslijst bij de wedstrijd voor heren elite. (Het is nog niet zeker of ook Mathieu van der Poel van start gaat.) Ook België gaat met een sterke selectie van start in Koksijde. Bij de heren zijn de speerpunten onder meer Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Bij de dames is Sanne Cant de kopvrouw van de Belgische selectie. T.z.t. vindt u hier de definitieve selecties van Nederland en België voor deze wereldbekerveldrit.

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke renners staan op zondag 22 november allemaal op de deelnemerslijst van de wereldbekerwedstrijd voor heren elite (profs)? T.z.t. vindt u hier de startlijst met rugnummers van de Vlaamse Duinencross Koksijde 2020 voor de profs.

Cyclocross Koksijde live op tv: o.a. Sporza, Telenet en Eurosport

Duinencross Koksijde live bij Sporza

De Vlaamse Duinencross 2020 is één van de wereldbekercrossen die in het seizoen 2020-2021 live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Michel Wuyts is bij deze live tv-uitzending de commentator en Paul Herygers, die ooit wereldkampioen werd in Koksijde, is de co-commentator.

De live tv-uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse publieke zender één en begint op 22 november 2020 om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De live-uitzending begint met de cross van de dames elite. De start van de cyclocross voor heren elite (profs) is bij deze Vlaamse Duinencross is om 15u00.

Live bij Telenet

Ook Telenet Play Sports zendt deze wedstrijd live op tv uit (Telenet is de hoofdsponsor van de UCI wereldbeker veldrijden). Hun live tv-uitzending van deze cyclocross begint ook om 13u30.

Live bij Eurosport: dames niet live, heren wel live

Eurosport heeft eveneens de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze manche van de World Cup Cyclocross. Zodra bekend is hoe laat hun uitzendingen beginnen, dan wordt dat hier gemeld.

Dameswedstrijd live bij de NOS

Door het Nederlandse NOS Studio Sport worden op zondag 22 november op de zender Nederland 1 (NPO1) mogelijk eveneens live beelden van de wereldbekercross van Koksijde op tv getoond. Dit is echter nog niet zeker.

Livestream veldrit Koksijde op 22 november 2020

Livestream Sporza

Behalve op tv, is de wereldbekerwedstrijd van Koksijde ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. Er wordt van de Duinencross Koksijde onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream; met zo'n stream kan men dus op een computer of smarthpone de Duinencross live volgen. Deze livestream van Sporza is echter wel geo-restricted. Alleen in België mag men officieel deze livestream van Sporza bij de Duinencross 2020 bekijken. De livestream van de veldrit in Koksijde is op de middag van zondag 22 november te vinden op de website van Sporza. Deze livestream van de Cyclocross Koksijde begint om circa 13u30

Livestream Telenet Play Sports

Er is op de middag van 22 november 2020 ook een livestream beschikbaar van Telenet Play Sports voor de World Cup Cyclocross Koksijde. Die livestream van deze veldrit is onder meer te vinden op de website van Telenet Play Sports. Ook kan men hun livestream van de cyclocross van Koksijde vinden op de Play Sports Go App. Hun livestream is alleen te bekijken door abonnees van Telenet Play Sports. Die livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending.

Livestream Cyclocross Koksijde bij Eurosport

Verder is er ook een livestream te vinden van Eurosport. Hun officiële stream van de World Cup Cyclocross Koksijde bevindt zich op de middag van 22 november op de Eurosport Player App. Die stream van deze cyclocross is echter alleen beschikbaar voor abonnees van die app.

Livestream: alternatief van Ziggo

Wie toch bijvoorbeeld een voorkeur heeft voor de live-uitzending van Sporza en die livestream buiten België wil bekijken, heeft een alternatief bij het Nederlandse bedrijf Ziggo. Bij hen kan men op de Go App immers tv kijken via een livestream in alle EU-landen. Zo kan men op de middag van 22 november 2020 dus ook via een livestream op die app naar de uitzending van Sporza van de Duinencross Koksijde kijken. Ook kan men via die app per livestream de live tv-uitzending van Eurosport bekijken van deze cyclocross.

Livestream iTV (KPN)

Klanten van KPN kunnnen deze cross per livestream bekijken op de iTV-app. Via die app kan men online tv kijken en dus kan men hierop ook per livestream naar de tv-uitzending van Sporza kijken. Ook kan men hierop de live tv-uitzending van Eurosport van deze cyclocross bekijken. Net als op de Ziggo Go App is ook op de iTV-app de livestream in de hele EU te bekijken.

Livestream World Cup Cyclocross bij NPO

Het is ook mogelijk om deze wereldbekerveldrit te bekijken via een livestream van de NPO (NOS Studio Sport). Zij bieden een gratis livestream aan van zowel de dames- als de herenwedstrijd bij de cyclocross van Koksijde. (Op tv zenden zij alleen de dameswedstrijd live uit, maar via de livestream kan men beide wedstrijden bij hen bekijken.) Deze gratis livestream van de World Cup Cyclocross Koksijde is wel geo-restricted: men mag de gratis stream van de NOS alleen in Nederland bekijken. Deze gratis livestream van deze cyclocross bevindt zich op de middag van 22 november op de site van de NOS in de rubriek 'Sport'.

Livestream World Cup Cyclocross bij de UCI

De UCI biedt ook een gratis livestream aan bij deze veldrit. Dit doen zij bij iedere manche van de wereldbeker veldrijden. Die livestream is echter alleen maar te bekijken in landen waar geen omroep in het bezit is van de uitzendrechten van de World Cup Cyclocross. Voor kijkers in Nederland en België is dit dus niet een bruikbare livestream. Deze gratis livestream is overigens Engelstalige. Hun livestream van deze cyclocross is onder meer te vinden op het YouTube-channel van de UCI.

Livestream FloBikes bij World Cup Cyclocross Koksijde

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FlobBikes biedt ook een livestream aan bij deze veldrit. Hun livestream van deze cyclocross is echter alleen te bekijken door abonnees van die dienst. Daarnaast is deze stream van deze Vlaamse veldrit ook nog geo-restricted: alleen in een beperkt aantal landen mag men deze livestream van deze cyclocross bekijken. Nederland en België behoren niet tot de landen waar men deze livestream van Flobikes van de World Cup Cyclocross Koksijde mag bekijken.

Voorgaande editie: uitslag Duinencross Koksijde 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 59'58"
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 25 sec.
 3. Toon Aerts (Bel) op 35 sec.
 4. Lars van der Haar (Ned) op 40 sec.
 5. Quinten Hermans Bel) op 50 sec.
 6. Corné van Kessel (Ned) op 1'02"
 7. Marcel Meisen (Dui) op 1'05"
 8. Michael Vanthourenhout (Bel) op 1'19"
 9. Tim Merlier (Bel) op 1'28"
 10. Tom Pidcock (UK) op 1'33"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Veldrit: Azencross Loenhout 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Azencross Loenhout 2020, live op tv en livestreamDe 36e editie van de Azencross wordt verreden op dinsdag 29 december 2020. Deze veldrit vindt plaats in Loenhout (België…

Darts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDarts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDe vijfde editie van de World Series of Darts Finals wordt gehouden van vrijdag 1 november tot en met zondag 3 november…
Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Een sprankelende, avontuurlijke en ervaren bergbeklimmer wil solo een record verbreken. Gevaar schuilt in een klein hoek…
Bronnen en referenties
 • http://www.veloclubkoksijde.be/worldcup/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Duinencross
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis

Reageer op het artikel "Veldrit Koksijde: Duinencross 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!