Veldrit: Ethias Cross Essen 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Ethias Cross Essen 2020, live op tv en livestream Op dinsdag 22 december 2020 wordt de veldrit van Essen (België) gehouden. De officiële naam van deze wedstrijd is de Ethias Cross Essen 2020. In het verleden heette deze veldrit jarenlang de 'GP Rouwmoer'. Ook droeg deze veldrit enkele jaren de naam 'de Noordvlees Van Gool Cyclocross Essen'. Het parcours bevindt zich nabij het treinstation van Essen. De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze veldrit live online te bekijken via een livestream. Hoe ziet het programma van de Brico Cross Essen 2020 eruit? Welke prominente deelnemers staan bij de Cyclocross Essen op de startlijst van de cross voor heren elite (profs)? Hoe is de geschiedenis van de Cyclocross Essen verlopen?

Geschiedenis: Veldrijden in Essen

De veldrit van Essen bestaat al sinds midden jaren zestig. In de beginjaren was het nog geen erg prestigieuze wedstrijd. Dat veranderde in de tweede helft van de jaren zeventig. Toen kwamen er steeds meer wereldtoppers aan de start bij deze Essense cyclocross. In 1977 werd deze veldrit bijvoorbeeld gewonnen door de legendarische Duitser Klaus-Peter Thaler. In 1979 won de befaamde Nederlandse crosser Hennie Stamsnijder de veldrit van Essen. In 1981 ging de zege naar de begenadigde Belgische coureur Johan Ghyllebert.

GVA Trofee

In 1987 behoorde de organisatie van de veldrit in Essen, samen met onder meer de organisatoren van de crossen in Niel en Loenhout, tot de 'Founding Fathers' van een nieuw regelmatigheidsklassement: de Gazet van Antwerpen Trofee. In eerste instantie was dit vooral een regionale wedstrijdserie die gefocust was op crossen in de provincie Antwerpen. Later werd het een veel prestigieuzere wedstrijdserie; er gingen ook topcrossen in andere delen van België meetellen voor dit klassement, de GVA Trofee kreeg een grote prijzenpot en het GVA-klassement werd een hoofddoel voor veel Belgische topcrossers. Op den duur werden alle veldritten van de GVA Trofee live op tv en online per livestream uitgezonden (door Sporza) en wedijverde deze wedstrijdcyclus samen met de Superprestige om de status van 'één na belangrijkste klassement in de veldritwereld' (na de wereldbeker).

Bpost Bank Trofee

In 2012 veranderde men de naam en de opzet van de GVA Trofee. De nieuwe hoofdsponsor was de Bpost Bank, dus het klassement heette voortaan de Bpost Bank Trofee. Er werd nog een andere vernieuwing doorgevoerd: het was geen klassement meer op basis van punten, maar op basis van tijd. Ook met die nieuwe naam en nieuwe opzet bleef het een zeer prestigieus klassement. De veldrit van Essen bleef in die jaren trouw aan deze wedstrijdcyclus en behoorde dus ook tot de Bpost Bank Trofee.

DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden

Met ingang van het seizoen 2016-2017 kreeg dit regelmatigheidsklassement een nieuwe hoofsponsor en een nieuwe naam: de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Voor de rest bleef toen de opzet van het klassement grotendeels hetzelfde als in de tijd dat het nog de Bpost Bank Trofee heette. De Cyclocross Essen 2017 behoorde dus ook weer tot de DVV Trofee Veldrijden.

Cyclocross Essen werd Brico Cross in 2018, Ethias Cross in 2019 en 2020

De veldrit van Essen wordt al jaren georganiseerd door de vereniging 'Molenheidevrienden'. In 2018 besloot deze organisatie tot een opvallende keuze. Nadat Essen decennialang een vaste plek had bij 'De Trofee' (die achtereenvolgens GvA, Bpost en DVV als naamsponsor had), besloot men om anno 2018 naar een andere wedstrijdserie over te stappen: de Brico Crossen. Deze wedstrijdreeks wordt georganiseerd SportIDee. Alle crossen uit deze reeks worden gesponsord door het bedrijf Brico en zijn live op tv en online via de livestream te zien bij VTM. Anders dan bij de DVV Trofee is er bij de Brico Crossen niet een apart overkoepelend klassement dat specifiek bij deze wedstrijdserie hoort. In de Brico Crossen zijn echter wel punten te verdienen voor de 'algemene' UCI Wereldranglijst Veldrijden. In 2019 is Ethias de nieuwe sponsor geworden van deze wedstrijdserie, als vervanger van Brico. Vandaar dat de wedstrijd sinds 2019 officieel de Ethias Cross Essen heet.

Erelijst

Sven Nys is de recordhouder qua aantal zeges in Essen. Deze Belg won de cross in de provincie Antwerpen zes keer. Zijn landgenoot Bart Wellens pakte vijf keer de zege in Essen. Danny de Bie en Wout van Aert wonnen de wedstrijd drie keer. Recente winnaars van de Cyclocross van Essen zijn Jan Denuwelaere (2012), Kevin Pauwels (2013) en Wout van Aert (2014, 2015 en 2016). Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2017. Laurens Sweeck zegevierde in 2018. Quinten Hermans won in 2019.

GP Rouwmoer? Noordvlees van Gool? Iko Cyclocross Essen?

In de volksmond wordt de wedstrijd in Essen door velen nog steeds de GP Rouwmoer genoemd. Dit komt doordat het bedrijf Rouwmoer jarenlang de hoofdsponsor van dit evenement was en indertijd deze cross daarom officieel de 'Grote Prijs Rouwmoer' heette. Rouwmoer is echter niet meer de hoofdsponsor. De rol van hoofdsponsor werd vervolgens enkele jaren overgenomen door het bedrijf Noordvlees Van Gool en de officiële naam van de wedstrijd was daarom in die periode: 'de Noordvlees Van Gool Cyclocross Essen'. Daarna werd IKO de hoofdsponsor van dit evenement. In 2018 werd daarentegen het bedrijf Brico de hoofdsponsor en veranderde de wedstrijdnaam officieel in Brico Cross Essen. Sinds 2019 is de naamsponsor dus Ethias.

Programma Cyclocross Essen op 22 december 2020

 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: G-cyclocross
 • 13u45: Dames Elite en Beloften
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften

Locatie: parcours veldrit Essen

Het parcours van deze veldrit bevindt zich bij de grens tussen Nederland en België. Twee kleine stukken van het parcours gaan ook over de 'Grensstraat' tussen deze beide landen. De start en de finish zijn aan de straat genaamd Hemelrijk. De routes naar de parkings (en het parcours) zullen op de dag van de wedstrijd voor de automobilisten volop zijn aangegeven met pijlen. De cyclocross van Essen is echter ook een evenement dat zeer goed met de trein te bezoeken is. Het parcours bevindt zich namelijk zeer dichtbij Station Essen.

Essen

De plaats Essen ligt in de Belgische provincie Antwerpen. Essen is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die aan drie kanten grenst aan Nederland. De gemeente Essen telt circa 18.000 inwoners. Essen was de woonplaats van de beroemde Belgische schrijver Hubert Lampo (1920-2006). Hij werd vooral bekend door zijn roman 'De komst van Joachim Stiller'. In Essen zijn en waren ook diverse grote namen uit de veldritwereld woonachtig, waaronder Tom Meeusen, Zdenek Stybar en ex-veldrijder Bart Aernouts.

Deelnemers: startlijst veldrit Essen

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Ethias Cross Essen van zaterdag 22 december 2020? Op de deelnemerslijst staan waarschijnlijk weer bekende subtoppers zoals Laurens Sweeck, Quinten Hermans, David Van der Poel en de plaatselijke favoriet Tom Meeusen. Zodra de complete startlijst met rugnummers van de Ethias Cross Essen 2020 bekend is, wordt die hier geplaatst.

Live op tv: Ethias Cross Essen 2020 op 22 december

Welke zender? VTM en Eurosport

Jarenlang werd deze cross live op tv en online via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Met ingang van 2018 kwam er een einde aan de samenwerking tussen Sporza en de Cyclocross Essen. Net als alle andere Ethias Crossen werd ook de Ethias Cross Essen 2018 live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. In 2020 zenden zij deze cyclocross ook live uit.

Hoe laat begint de live tv-uitzending bij VTM?

De live tv-uitzending begint op zaterdag 22 december 2020 om ca. 13u35 (na het één uur journaal) op de Vlaamse VTM. De wedstrijd van de dames gaat van start om 13u45 en de wedstrijd van de heren elite (profs) begint om 15u00. De live tv-uitzending duurt tot circa 16u30.

De zender VTM zit bij de Belgische tv-kijkers doorgaans in het standaardpakket. Voor veel Nederlanders is deze tv-zender echter niet te ontvangen. Zij kunnen de Cyclocross Essen echter wel bekijken op de livestream van VTM. (Meer info over de gratis livestream voor de veldrit van Essen: zie verderop.) Ook kunnen zij de wedstrijd bekijken via Eurosport.

Live op tv bij Eurosport

Eurosport heeft sinds het najaar van 2020 ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Ethias Crossen. Zij zenden niet alle crossen uit deze wedstrijdreeks live op tv uit; de veldrit van Essen zenden zij waarschijnlijk echter wel live uit. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint bij hen op Eurosport 1 om 13u45. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op die zender om 15u00.

Livestream Cyclocross Essen (22 december 2020)

Livestream VTM (België en Nederland)

De Cyclocross Essen is ook live op het internet te volgen via een livestream. Met deze livestream kan men de Ethias Cross Essen op de middag van 22 december 2020 dus online bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of andere computer. De officiële livestream van deze veldrit bevindt zich tijdens de wedstrijddag op de website van VTM.

Gratis livestream

Ook bij alle andere Ethias Crossen is er een livestream beschikbaar op de site van VTM. Dit is een geheel gratis livestream. Men dient wel in te loggen op de site om deze livestream te kunnen bekijken. Voor deze livestream kan men inloggen met een gratis account van Medialaan (VTM), maar het is ook mogelijk om bij deze stream in te loggen via een Facebook-account. De livestream bevindt zich in de 'programmagids' van VTM.

De livestream van de veldrit van Essen begint tegelijk met de live tv-uitzending; dat houdt in dat men vanaf circa 13u30 live naar deze stream kan kijken. Voor Nederlandse kijkers die graag online via een legale en officiële livestream gratis naar veldrijden kijken, is het een vooruitgang dat deze veldrit verhuist is naar VTM. Bij Sporza was de livestream namelijk 'geo-restricted', wat in de praktijk inhield dat deze stream 'geo-blocked' was voor kijkers in Nederland. Bij VTM is de livestream daarentegen niet geo-blocked voor kijkers vanuit Nederland. Wanneer het op de middag van 8 december heel druk is op de site, kan de livestream soms vastlopen of relatief moeilijk bereikbaar zijn. Het kan dan helpen om via een andere weg, bijvoorbeeld via de nieuwssite van VTM, in te loggen en daar de livestream van deze cross te bekijken.

Livestream HLN

Deze cyclocross is ook te bekijken via een gratis livestream van het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws (HLN). Die gratis livestream bevindt zich op 22 december 2020 op de website van die krant. Deze gratis livestream begint om circa 13u35.

Livestream Eurosport

Deze cyclocross is op 22 december ook per livestream te zien bij Eurosport. Hun livestream bevindt zich op die zaterdagmiddag op de Eurosport Player. De livestream van de dameswedstrijd bij deze cyclocross begint om 13u45. Vanaf 15u00 kan men naar hun livestream van de herenwedstrijd kijken. Om een livestream op die app te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben.

Livestream Go App

De cyclocross is ook via de Go App (online tv) per livestream te volgen. Eurosport1 behoort namelijk tot de zenders die men daarop per livestream kan bekijken, indien men een tv-abonnement bij Ziggo heeft. Die livestream is in elk EU-land te bekijken. Via die app is dus alleen de Eurosport-uitzending per livestream te zien. VTM kan men niet per livestream op die app bekijken.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk om op 22 december 2020 naar de cyclocross van Essen te kijken op een livestream van de iTV-app. Via die app kunnen klanten van KPN per livestream naar televisie kijken. Tot de zenders die zij daarop per livestream kunnen zien, behoort Eurosport1.

Livestream FloBikes (Noord-Amerika)

Er is ook een livestream van de Cyclocross Essen beschikbaar bij FloBikes. In tegenstelling tot de gratis livestream van VTM, is dit een livestream waarvoor men een betaald abonnement dient te hebben. Deze livestream is overigens wel 'geo-restricted'. Men mag de livestream van FloBikes namelijk officieel niet bekijken in België, doch wel in elk ander land. (Dit komt doordat VTM de exclusieve uitzendrechten heeft voor live tv en livestream van de Ethias Crossen in België.)

FloBikes is een Noord-Amerikaanse site die veel veldritten en wegwedstrijden via een livestream uitzendt. Zo zijn alle veldritten van de wedstrijdreeks Ethias Crossen via de livestream bij hen te bekijken, maar ook veel andere topcrossen. FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, een livestream-dienst die heel veel topsport online via de livestream uitzendt.

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Essen 2019

 1. Quinten Hermans (Ned)
 2. Laurens Sweeck (Bel)
 3. Tom Pidcock (UK)
 4. Thijs Aerts (Bel)
 5. Diether Sweeck (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Rapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamRapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamOp 26 september 2020 wordt de Ethias Cross Lokeren verreden worden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross L…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…

Hardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingHardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingKan je al tien kilometer hardlopen? Dan mag je terecht trots op jezelf zijn. De meeste deelnemers aan Start to Run haken…
Wielrennen: de vijf continentale circuitsWielrennen: de vijf continentale circuitsMeestal gaat de aandacht over wegwielrennen in de media uit naar de wedstrijden uit de World Tour-categorie. Maar er zij…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
 • http://molenheidevrienden.be/wp-content/uploads/2015/09/Cyclocross-Essen-2015_LR1.pdf
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2014/nl/nieuws/article.html?Article_ID=713772
 • http://molenheidevrienden.be/grote-prijs-rouwmoer/omloop/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Rouwmoer

Reageer op het artikel "Veldrit: Ethias Cross Essen 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!