InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Yukigassen of paintballen met sneeuwballen
nieuws uitgelicht

Yukigassen of paintballen met sneeuwballen

Bent u ook op wintersport geweest? Grote kans dat u opeens midden in een paintballwedstrijd met sneeuwballen terechtgekomen bent. Er is een nieuwe rage, over komen waaien uit Japan: het Yukigassen.

De spelregels

Yuki is het Japanse woord voor ‘sneeuw’. Gassen staat voor ‘vechten’. Sneeuwvechten dus. De regels zijn even spectaculair als simpel. Het spel wordt gespeeld op een veld ter grootte van een basketbalveld door twee teams van ieder zeven spelers. Op het veld staan aan beide zijden een muurtje om achter te schuilen. Per spelronde beschikt ieder team over 90 sneeuwballen. Op het veld wordt door iedere partij een vlag geplaatst. Het team dat de vlag van de tegenpartij verovert, wint de partij. Een andere manier om te winnen is zoveel mogelijk spelers van de tegenpartij met sneeuwballen af te gooien. Als je geraakt wordt, dan ben ja “af”. Het team dat met de meeste spelers overblijft, wint dan de partij. Een partij duurt drie minuten. Is na drie minuten de stand gelijk (geen vlag verovert en een gelijk aantal overgebleven spelers), dan wint het team dat de meeste sneeuwballen over heeft.

Tactiek en dynamiek

Lukraak sneeuwballen gooien is er niet bij. Dan ben je al snel door de sneeuwballen heen en verlies je gegarandeerd het spel. Ook stiekem ‘ijsballen’ maken en gooien is uit den boze. Je moet sneeuwballen van losse sneeuw gebruiken. Er zijn zelfs al speciaal ontwikkelde machines die 45 ballen per keer maken met dezelfde hardheid en een doorsnede van zeven centimeter hebben.

Hele competities

Er worden al hele competities georganiseerd en gespeeld. In Saint Sorlin d’Arves hebben zelfs de allereerste Nederlandse kampioenschappen al plaats gevonden. Deze kampioenschappen werden georganiseerd door Studenten.net. En wat als een grote grap begon, is uitgegroeid tot een dolenthousiast en bloedfanatiek evenement. Met joelende en schreeuwende toeschouwers langs de kant die, naar mate de wedstrijd vorderde, buiten de lijnen hun eigen sneeuwballengevecht begonnen.

Eind maart vindt in het Finse Kemijärvi het Europese Kampioenschap plaats. Ook een Nederlands team is ingeschreven onder de naam de Yukigasten. In Japan wordt het spel door veel honkballers gespeeld. Dit om maar aan te geven dat het spel in opkomst is.

Deze zomer naar Nederland

Het ziet er naar uit dat deze zomer de sport ook op Nederlandse bodem zal worden geïntroduceerd. In samenwerking met sneeuwproducent Polar wordt sneeuw gemaakt dat ook zomers blijft liggen. En naast het spelen in competitieverband, leent het spel zich bij uitstek voor een bedrijfsuitje of een teambuildingsessie.

Voor wie meer weten wil; op YouTube circuleren al de nodige filmpjes. Vergeet het niet: YUKIGASSEN.
© 2008 - 2017 Hypotheekinfo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Uitrusting: het spelen van paintballUitrusting: het spelen van paintballPaintballen is een relatief nieuwe sport die vanuit de Verenigde Staten is komen overwaaien. Het kan in Nederland op vee…
Paintball, een spel met modder en verfPaintball, een spel met modder en verfPaint ball is een spel dat over is komen waaien uit Australië. Een spel dat in de bossen wordt gespeeld met een luchtdru…
Wat maakt een sport Olympisch?De Olympische Spelen vormen voor vele sporters de grootste sportieve uitdaging. Niet elke sport mag enkel beschouwd word…
Lasergamen (lasershooten): ook voor kinderenLasergamen (lasershooten): ook voor kinderenZin in een leuk middagje uit met vrienden, kennissen of familie? Denk dan eens aan lasergamen, in België lasershooten ge…
Schade bij sport en spel en de verzekeringWij Nederlanders houden wel van sporten. Bij het sporten en bij kinderen het spelen is het niet te voorkomen dat er af e…
Bronnen en referenties
  • YouTube
  • De Telegraaf

Reageer op het artikel "Yukigassen of paintballen met sneeuwballen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Hypotheekinfo
Gepubliceerd: 11-03-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!