Veldrit Overijse: Druivencross 2021, live tv en livestream

Veldrit Overijse: Druivencross 2021, live tv en livestream De Vlaamse Druivencross 2021 wordt verreden op zondag 24 januari. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2020-2021. De Druivencross 2021 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Vlaamse veldrit online via een livestream te bekijken. Hoe zien het programma en het parcours van deze cyclocross eruit? Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Vlaamse Druivenveldrit 2021? Hoe is de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross Overijse verlopen?

Nieuwe datum: 24 januari 2021

Oorspronkelijk zou deze Vlaamse veldrit op zondag 1 november 2020 verreden worden. Vanwege de coronacrisis is de veldritkalender echter herzien. Op de vernieuwde veldritkalender heeft deze cross een nieuwe datum gekregen: 24 januari 2021.

Geschiedenis van de Druivencross

De Druivencross is een veldrit met een zeer rijke historie. Deze cyclocross vond voor het eerst plaats in 1960. De wedstrijd groeide in de daaropvolgende decennia uit tot één van de bekendste en meest prestigieuze veldritten van Vlaanderen. De wedstrijd kreeg vanwege die rijke historie ook de bijnaam 'de Moeder aller Crossen'. Tot en met de editie van 2000 was de Druivencross een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Hierna kwam het tot een breuk en is de Druivencross een eigen weg ingeslagen, als 'losse cross' (oftewel: een wedstrijd die niet hoort bij de grote regelmatigheidsklassementen Superprestige, Bpost Trofee of Wereldbeker).

Van 2001 tot en met 2019: losse cross

Als 'losse cross' leek de Druivencross toch wel net iets minder prestige te hebben gekregen, dan deze veldrit voorheen (als onderdeel van de Superprestige) had. Dit komt doordat de meeste toprenners zich vooral focussen op de klassementscrossen. Toch bleef de Vlaamse Druivencross, dankzij haar rijke historie, nog steeds een wedstrijd met veel aanzien, die veel toprenners dolgraag op hun erelijst hebben staan. Van alle ‘losse crossen’ (wedstrijden die niet behoren tot één van de grote klassementen en de kampioenschappen) had de Vlaamse Druivencross veruit de meeste prestige. Om te waarborgen dat de Vlaamse Druivencross Overijse een aantrekkelijke wedstrijd bleef voor de topveldrijders, had de organisatie een 'Wisseltrofee' bedacht. Wanneer een veldrijder erin slaagde om in een periode van vijf jaar drie keer de zege te pakken in de Vlaamse Druivencross, dan mocht hij die trofee houden en kreeg hij daarnaast een geldbedrag van 12.500 euro. De eerste renner die hierin slaagde was Sven Nys (in 2012).

Sinds het seizoen 2020-2021: wereldbeker Veldrijden

De organisatie heeft besloten om met ingang van het seizoen 2020-2021 toch weer aansluiting te zoeken bij een groot klassement. Dit besluit nam men mede vanwege de hervorming van de veldritkalender en de wereldbeker die in 2020-2021 plaatsvindt. Met ingang van 2020-2021 is de Vlaamse Druivencross een onderdeel van de UCI World Cup (Wereldbeker Veldrijden).

Erelijst cyclocross Overijse

Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross is Roland Liboton. Hij pakte 16 keer de zege in Overijse. Daarbij moet wel worden aangetekend dat indertijd de cyclocross in Overijse vaak twee maal per seizoen werd verreden. Roland Liboton kreeg dankzij deze imponerende zegereeks de bijnaam 'Mr. Druivencross'. Sven Nys was ook vaak succesvol in Overijse: hij de Druivencross zes keer.

Overijse, Druivencross, Druivenkoers en Druivenstreek

Overijse is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Overijse telt ruim 24.000 inwoners en bevindt zich in de provincie Vlaams-Brabant. Overijse ligt ten zuidoosten van de Belgische hoofdstad Brussel. De streek waarin Overijse ligt wordt ook wel de Druivenstreek genoemd. Daarom heet de veldrit van Overijse ook de 'Druivencross', terwijl de bekende wegwedstrijd voor profs die jaarlijks in die streek wordt gehouden, de naam 'Druivenkoers' draagt.

Programma (onder voorbehoud) Druivencross Overijse op 24 januari 2021

 • 10u00: Junioren
 • 11u20: Heren Beloften (U23)
 • 13u30: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Parcours Druivencross

De start en de finish van deze veldrit zijn aan de Begijnhofstraat. De Vlaamse Druivencross Overijse wordt verreden op een omloop met een lengte van 2780 meter. De ondergrond van het parcours bestaat voor circa 920 meter uit gras, 655 meter uit bosgrond, 300 meter uit kasseien, 560 meter uit asfalt 345 meter uit overige vormen van verharde weg.

Deelnemers: startlijst met rugnummers Druivencross Overijse

Welke deelnemers staan op zondag 24 januari op de startlijst van deze wereldbekercross? Zodra de selecties van Nederland en België voor deze wedstrijd bekend zijn, worden die hier geplaatst. Uiteindelijk wordt hier t.z.t. ook de complete startlijst met rugnummers geplaatst van de cross voor heren elite (profs)

Live op tv: Druivencross (zondag 24 januari): welke zender en hoe laat?

Welke zender?

De Vlaamse Druivencross 2021 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De uitzending vindt plaats op de zender VRT één.

Hoe laat?

De live tv-uitzending begint zondagmiddag 24 januari om circa 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse zender één. De dameswedstrijd begint om 13u45. De wedstrijd van de heren elite (profs) gaat van start om 15u00.

Eurosport? NOS?

Eurosport en de NOS hebben ook de uitzendrechten (tv en livestream) van deze wereldbekerveldrit. Vanwege de drukke sportkalender is het nog niet zeker of zij deze veldrit live op tv uitzenden.

Livestream Druivencross 2021 (24 januari)

Livestream Sporza

De Druivencross Overijse 2021 ook op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Hiermee kan men de Druivenross dus op een computer of smartphone live bekijken. Dit is een gratis livestream. Deze gratis livestream begint tegelijk met de live-uitzending op tv. Dat houdt in dat men vanaf circa 13u30 op de livestream naar de veldrit van Overijse kan kijken. De livestream van Sporza bij de Druivencross Overijse 2021 is echter wel 'geo-restricted'. Men mag deze livestream van de Druivencross alleen in België kijken. Voor kijkers uit andere landen is de livestream van de Cyclocross Overijse 2021 bij Sporza geblokkeerd ('geo-blocked'). De officiële livestream van de Druivencross bevindt zich voor de Belgische kijkers op de middag van 24 januari 2020 op de website van Sporza. Men kan deze livestream van de Druivencross Overijse op die middag onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook vindt men die livestream van de veldrit van Overijse in het menu 'wielrennen'. Daarnaast kan men deze gratis stream van de cross van Overijse op die middag ook reeds via een link op de startpagina van de site van Sporza vinden.

Livestream Cyclocross Overijse via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om de veldrit van Overijse via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met deze dienst kan men in de hele EU naar televisiezenders kijken via een livestream. Tot de zenders die op die app via een livestream ontvangen kunnen worden, behoort ook VRT één. De Go App is de livestream-dienst voor klanten van Ziggo. Zij kunnen met deze app dus geheel legaal alsnog via een livestream op zondag 24 januari 2021 naar de tv-uitzending van Sporza kijken bij de veldrit van Overijse.

Livestream Cyclocross Overijse via iTV-app

Het is ook mogelijk om op de middag van zondag 24 januari 2021 via een livestream op de iTV-app naar de veldrit van Overijse te kijken. De iTV-app is de livestream-dienst van KPN. Klanten die een abonnement op Interactieve Tv hebben bij dat bedrijf, kunnen automatisch via een livestream naar tv kijken op die app. Zo kunnen ook zij dus buiten België alsnog geheel legaal via een livestream naar de cyclocross van Overijse kijken. Net als bij de Go App is ook elke livestream op die iTV-app (inclusief dus de stream van VRT één) in de hele EU te bekijken.

Livestream Druivencross Overijse bij Eurosport en NPO?

Waarschijnlijk bieden Eurosport en de NPO ook een livestream aan voor de veldrit in Overijse. Zodra hier meer duidelijkheid over is, wordt dat hier gemeld.

Livestream FloBikes

De Druivencross Overijse 2021 is ook internationaal via een officiële livestream te bekijken. Er wordt namelijk ook een officiële livestream voor deze 'Moeder aller Veldritten' geproduceerd door het Nood-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van FloBikes bij de Cyclocross Overijse 2019 te kunnen bekijken, dient men echter wel een (betaald) abonnement op die livestream-dienst te hebben. Bij FloBikes kan men anno 2019 ook veel andere Europese profveldritten via een livestream volgen.

Vaak is de livestream van FloBikes wel geo-restricted. Dat geldt ook voor hun livestream bij de Druivencross Overijse 2021. Deze livestream is officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) in België. Dit houdt dus in dat men deze livestream van de Cylcocross Overijse 2019 van FloBikes in België niet mag bekijken. Dat komt doordat Sporza de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor de Druivencross heeft. Voor kijkers in België is het geen probleem dat ze niet naar deze livestream van FloBikes kunnen kijken, omdat zij gratis live naar de stream van Sporza kunnen kijken. Vanuit Nederland kan men bij deze cross dus wel naar de livestream van FloBikes kijken (voor abonnees). Let echter op: voor veel andere wielerwedstrijden (waaronder veldritten) geldt echter dat de livestream van FloBikes ook voor Nederland 'geo-blocked' (geblokkeerd) is. Het abonnement op deze livestream-dienst is dus niet altijd een perfecte optie voor Nederlandse kijkers. Veel veldritten mag men immers officieel niet vanuit Nederland per livestream via deze dienst bekijken.

Voorgaande editie: uitslag Druivencross 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Tom Pidcock (UK)
 3. Quinten Hermans (Bel)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Tim Merlier (Bel)
 6. Eli Iserbyt (Bel)
 7. Wietse Bosmans (Bel)
 8. Daan Soete (Bel)
 9. Marcel Meisen (Dui)
 10. Tom Meeusen (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 januari 2021 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de vierde editie van deze West-Vla…
Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamOp zondag 14 februari 2021 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de derde editie van deze veldrit.…
Noordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 6 februari 2021 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstri…
Veldrit Koksijde: Duinencross 2021, live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross 2021, live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in november 2021 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cycloc…

Veldrit Mol: Zilvermeercross 2021, live op tv en livestreamVeldrit Mol: Zilvermeercross 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 16 januari 2021 wordt de Zilvermeercross 2021 verreden. Dit is de zevende editie van deze veldrit. De Zilver…
Hardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingHardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingKan je al tien kilometer hardlopen? Dan mag je terecht trots op jezelf zijn. De meeste deelnemers aan Start to Run haken…
Bronnen en referenties
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
 • http://www.desportvriendenoverijse.org/druivencross-06-12-15/

Reageer op het artikel "Veldrit Overijse: Druivencross 2021, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!