Veldrit Mol: Zilvermeercross 2021, live op tv en livestream

Veldrit Mol: Zilvermeercross 2021, live op tv en livestream Op zaterdag 16 januari 2021 wordt de Zilvermeercross 2021 verreden. Dit is de zevende editie van deze veldrit. De Zilvermeercross wordt verreden op Provinciaal Recreatiedomein het Zilvermeer in de gemeente Mol (België). Deze cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Zilvermeercross 2021 online via een livestream te bekijken. Welke deelnemers staan op de startlijst van de Zilvermeercross 2021? Hoe ziet het programma van deze veldrit in Mol eruit? Hoe is de geschiedenis van de Zilvermeercross verlopen?

Mol en het Zilvermeer

De gemeente Mol ligt in de streek de Kempen en in de provincie Antwerpen. De gemeente Mol telt ruim 35.000 inwoners. De hoofdplaats van deze gemeente draagt de naam 'Mol-Centrum' en telt circa 7200 inwoners. Mol is een gemeente die zeer 'wielerminded' is. Uit Mol komen onder meer de ex-topwielrenner Tom Boonen, de ploegleider en ex-wielrenner Wilfried Peeters, de ex-veldrijder sRob Peeters (neef van Wilfried) en Yannick Peeters (zoon van Wilfried).

BK's in Mol

In Mol worden regelmatig grote wielerevenementen gehouden. Zo werd in deze gemeente in 2015 het Belgisch kampioenschap tijdrijden gehouden. Bij de heren elite (profs) werd dit BK gewonnen door Jurgen van den Broeck. In 2013 werd in Mol het Belgisch kampioenschap veldrijden gehouden rondom het Zilvermeer, op een parcours dat deels vergelijkbaar is met de latere Zilvermeercross. Het BK veldrijden van 2013 werd bij de heren elite gewonnen door Klaas Vantornout. Tweede werd Sven Nys en de bronzen medaille ging naar Kevin Pauwels. Het BK veldrijden voor junioren werd dat jaar in Mol overigens gewonnen door de lokale favoriet Yannick Peeters.

Boonen and friends

Bij het Zilvermeer wordt sinds 2009 een opvallende veldrit verreden: 'Boonen and Friends Charity Cyclocross'. Dit is een andere cross dan de Zilvermeercross. 'Boonen and Friends Charity Cyclocross' is een liefdadigheidswedstrijd, waarbij bekende wegwielrenners op de crossfiets stappen en een cyclocross rijden. Het hoofddoel van deze veldrit is, om zo veel mogelijk geld op te halen voor goede doelen. Van 2009 tot en met 2013 werd deze veldrit ieder jaar gehouden. In 2014 ging deze benefietwedstrijd om organisatorische redenen niet door. In 2015 werd de cross toch weer een keer verreden, maar daarna lijkt er einde aan deze traditie te zijn gekomen.

Zilvermeercross

Sinds 2014 wordt er bij het Zilvermeer te Mol een officiële profveldrit verreden: de Zilvermeercross. Die eerste editie werd gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. De tweede plek was voor zijn landgenoot Laurens Sweeck, terwijl ook de derde plek naar een Belg ging: Tom Meeusen. Vierde werd het Nederlandse supertalent Mathieu van der Poel. De lokale favoriet Rob Peeters finishte bij de eerste editie van de Zilvermeercross op de vijfde plek.

In 2015 won de Belg Wout van Aert al voor de tweede keer deze veldrit in Mol Hij finishte met een voorsprong van 20 seconden op zijn eeuwige concurrent, de Nederlander Mathieu van der Poel. Op de derde plek eindigde de Belg Laurens Sweeck. Vierde werd 'de kannibaal van Baal', Sven Nys, die dat seizoen bezig was met zijn afscheidstournee. In 2016 zegevierde Mathieu van der Poel in de Zilvermeercross. Hij won voor Wout van Aert en Tom Meeusen. In 2017 won David van der Poel deze veldrit. In 2018 ging de zege naar Corné van Kessel. In 2019 won Mathieu van der Poel deze wedstrijd.

Programma Zilvermeercross op zaterdag 16 januari 2021

 • 9u30 Nieuwelingen
 • 11u00 Junioren
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Locatie: parcours

Deze veldrit wordt op zaterdag 16 januari 2021 verreden op en bij het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. Dit is te vinden aan de Zilvermeerlaan te Mol. De grote publieksparkings voor deze cross bevinden zich aan de oostkant van het Zilvermeer. Het parcours van de cross gaat deels over het strand van dit meer. Provinciaal Recreatiedomein 'Het Zilvermeer' is een onderdeel van de zandwinningsreserve van Sibelco.

UCI: internationale cross van de tweede categorie

De Zilvermeercross telt niet mee voor één van de grote klassementen (Superprestige, Bpost Bank Trofee en de Wereldbeker Veldrijden). Bij deze veldrit te Mol zijn echter wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De Zilvermeercross is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Hierdoor ontvangen de eerste tien renners in de uitslag van de Zilvermeercross punten voor deze ranglijst. De winnaar van de Zilvermeercross 2018 krijgt bijvoorbeeld 40 punten voor die ranking. De UCI Wereldranglijst Veldrijden is onder meer van belang om startrecht te verkrijgen in wereldbekerwedstrijden en daarnaast wordt via die ranking ook de startvolgorde bij internationale profveldritten bepaald.

Deelnemers: startlijst

Edities van 2017 en 2018: moeilijke plek op de kalender voor organisatoren

In 2014, 2015 en 2016 had deze wedstrijd een buitengewoon sterke deelnemerslijst voor een niet-klassementscross. Onder meer Wout van Aert en Mathieu van der Poel stonden bij die eerste drie edities op de startlijst. In 2017 stonden die twee grote titanen van de veldritwereld niet op de startlijst. Dat kwam mede doordat er in deze periode geen klassementscrossen zijn, wat toppers de kans geeft om op trainingskamp te gaan, zonder punten voor één van die klassementen te verliezen. Zulke extra trainingskampen en ook rustperiodes tijdens het seizoen gebruiken de toppers niet alleen om beter te kunnen pieken richting de veldritkampioenschappen, maar zeker ook als voorbereiding op hun wegseizoen. Ook in 2018 had men hierdoor problemen om veel prominente deelnemers op de startlijst te krijgen.

Startlijst Zilvermeercross Mol 2019: publiekstrekker Mathieu van der Poel

In 2019 is de Zilvermeercross Mol er wel weer in geslaagd om een grote publiekstrekker te contracteren: Mathieu van der Poel is de grote ster op de startlijst van deze cyclocross op 1 december 2019. Andere prominente deelnemers op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) in Mol zijn onder meer Tom Meeusen, David van der Poel, Felipe Orts, Thijs Aerts, Wietse Bosmans, Jim Aernouts, Ryan Cortjens en Dieter Vanthourenhout. Prominente namen op de deelnemerslijst van dames elite bij deze cyclocross in Mol zijn onder meer Eva Lechner, Inge Van Der Heijden, Laura Verdonschot, Loes Sels en Jinse Peeters.

Startlijst Zilvermeercross Mol

In 2021 staan er wederom heel wat subtoppers aan de start, Hier vindt u t.z.t. de complete startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs).

Live op tv: Telenet Play Sports

Welke zender en hoe laat? Live op tv bij Play Sports

Op welke zender wordt de Zilvermeercross uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? In 2021 wordt deze wedstrijd live op tv en online via de livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. Om de live-uitzending van Play Sports te kunnen bekijken dient men een abonnement op Telenet Play Sports te hebben. De live tv-uitzending van da damescross begint om 13u40.Op die zender begint vervolgens rond 14u45 de voorbeschouwing op de herenwedstrijd. De herenwedstrijd begint in Mol om 15u00.

In de begintijd van de Zilvermeercross werd deze veldrit nog live uitgezonden door de commerciële tv-zender VIER, een open net dat elke Vlaamse tv-kijker kon ontvangen. Ook zond VIER jarenlang wedstrijden van de Superprestige live op tv (en online via een gratis livestream) uit. De zender VIER is helaas echter helemaal met het live uitzenden van veldrijden gestopt. Vandaar dat de Zilvermeercross moest verhuizen en toen is men bij de betaalzender Play Sports terecht gekomen.

Samenvatting Zilvermeercross Mol bij Sporza

De Zilvermeercross van Mol wordt in 2021 door de publieke omroep Sporza (VRT) niet live op tv of via een livestream uitgezonden. Wel zendt Sporza in de namiddag van zaterdag 16 januari 2021 een uitgebreide samenvatting van de veldrit van Mol uit op de publieke tv-zender VRT één. Deze samenvatting van de veldrit is te zien in een gecombineerde uitzending waarin ook diverse andere sporten te zien zijn.

Livestream Zilvermeercross 2021

Livestream Telenet Play Sports

De Zilvermeercross 2021 is via een livestream van Telenet Play Sports ook live op het internet te volgen. Hiermee kan men op de middag van zaterdag 16 januari 2021 dus op een computer of smartphone live naar de Zilvermeercross kijken. Hun livestream van de damescross te Mol begint om 13u40. De livestream van de herenwedstrijd begint bij deze cyclocross om 14u45. De officiële stream van de Zilvermeercross Mol 2021 is onder meer te vinden op de website van Play Sports. Men dient een abonnement Telenet Play Sports te hebben om deze livestream van de Zilvermeercross te kunnen bekijken. De livestream is op die website beschikbaar voor mensen die in Vlaanderen ook een tv-abonnement op Play Sports hebben.

Livestream via Play Sports Go App (hele EU)

Daarnaast kan men ook via een livestream van de Play Sports Go App op zaterdag 16 januari 2021 naar de veldrit in Mol kijken. Op die app is ook vanaf 13u40 de livestream van de dameswedstrijd te zien. Vanaf 14u45 is de livestream van de herenwedstrijd van de Cyclocross Moll te zien. Die Play Sports Go App is een app die in 2018 werd geïntroduceerd. Sindsdien is het niet meer nodig om een tv-abonnement bij hen te hebben, om een officiële livestream te kunnen gebruiken van Play Sports. Het is sindsdien namelijk ook mogelijk om een puur digitaal abonnement bij Play Sports te nemen, via de Play Sports Go App, waarmee men elke uitzending van hen per livestream kan bekijken. Behalve veldrijden is er onder meer ook veel formule 1, voetbal, hockey en ufc bij hen per livestream te bekijken. Elke livestream (en dus ook de stream van deze Vlaamse cyclocross) is in de hele EU op die Play Sports Go App te bekijken.

Het is niet mogelijk om de stream van de Zilvermeercross via 'PPV' (pay per view) te verkrijgen. Telenet Play Sports heeft namelijk geen PPV-dienst voor de livestream. Wel is het mogelijk om bij hen een livestream-dagpas aan te schaffen om één etmaal online toegang te hebben en zo de stream live te bekijken. Ook bestaat er op de Play Sports Go App de mogelijkheid om een weekendpas te kopen, waarmee men in dat weekend van zaterdag 16 januari 2021 elke livestream van Play Sports kan bekijken.

Hoe laat begint de livestream?

Hoe laat begint de livestream van deze cyclocross bij Play Sports? De livestream van de Zilvermeercross 2021 begint op de middag van zaterdag 16 januari 2021 tegelijk met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat de livestream van de dameswedstrijd om 13u40 begint. Om 13u45 is de start van die damescross op de livestream te zien. Via de livestream begint de voorbeschouwing van de herenwedstrijd rond 14u45 en kan men om 15u00 live naar de start van die herencross kijken.

Andere officiële livestream Zilvermeercross Mol? Neen

Is er ook nog een officiële internationale livestream beschikbaar van de Zilvermeercross? Biedt bijvoorbeeld FloBikes nog een livestream van deze cross aan? Neen, er staat in het overzicht van FlobBikes niet een livestream voor deze cross vermeld. Dit in tegenstelling tot het merendeel van de Vlaamse profcrossen, die anno 2021 wel een livestream hebben bij het Noord-Amerikaanse FloBikes. (Vaak is zo'n livestream overigens wel officieel geo-restricted en vooral bedoeld voor het Noord-Amerikaanse publiek.)

In het verleden was er op de website van de zender VIER nog een openbare gratis livestream voor deze cross beschikbaar, omdat ze deze cross live op tv uitzonden. Opvallend genoeg was deze gratis livestream niet geo-restricted, zodat men ook buiten België gratis live naar deze stream van de cyclocross van Mol kon kijken. Sinds de verhuizing van de live-uitzending van deze veldrit naar Telenet Play Sports heeft VIER helaas vanzelfsprekend niet meer zo'n gratis livestream van de Zilvermeercross. Het is ook jammer dat Sporza deze veldrit niet live uitzenden, aangezien zij dan doorgaans automatisch een gratis livestream van de cyclocross aanbieden.

Ook bij het Nederlandse Ziggo Sport Totaal staat op zaterdag 16 januari 2021 niet een livestream voor de cyclocross van Mol gepland. Zij zenden nochtans wel diverse andere Vlaamse 'losse crossen' per livestream en live op tv uit in Nederland, maar daartoe behoort de veldrit van Mol dus niet. De enige officiële livestream van de veldrit in Mol op zaterdag 16 januari 2021 is daarom de stream van Telenet Play Sports.

Voorgaande editie: uitslag Zilvermeercross Mol 2019

 • Mathieu van der Poel (Ned)
 • Tom Meeusen (Bel
 • David van der Poel (Ned)
 • Thijs Aerts (Bel)
 • Wietse Bosmans (Bel)
 • Jim Aernouts (Bel)
 • Yannick Peeters (Bel)
 • Nicolas Cleppe (Bel)
 • Felipe Orts (Spa)
 • Dieter Vanthourenhout (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Noordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 6 februari 2021 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstri…
Cyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 januari 2021 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de vierde editie van deze West-Vla…
Veldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamVeldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamOp zondag 13 september 2020 wordt de cyclocross van Baden verreden. Het is de eerste internationale cyclocross van het s…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2021, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2021, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 11 januari 2021 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…

Profdarter: Michael van GerwenMichael van Gerwen, in de dartwereld kortweg beter bekend als 'Mighty Mike', heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een…
Veldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamVeldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamDe Vlaamse Druivencross 2020 wordt verreden op zondag 1 november. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De wed…
Bronnen en referenties
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • http://www.zuidkempensepijl.be/zkp/content/ex-wereldkampioen-micha%C5%82-kwiatkowski-neemt-afscheid-van-etixx-quickstep-tijdens-boonen
 • http://www.zilvermeercross.be/wp-content/uploads/technische_fiche_zilvermeer_v2.pdf
 • http://www.zilvermeer.be/evenementen.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/zilvermeer/kalender/boonen---friends.period_1.html

Reageer op het artikel "Veldrit Mol: Zilvermeercross 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!