InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Scheldecross Antwerpen 2018, live tv en livestream

Veldrit: Scheldecross Antwerpen 2018, live tv en livestream

Veldrit: Scheldecross Antwerpen 2018, live tv en livestream Op zaterdag 15 december 2018 wordt in Antwerpen (België) de Scheldecross verreden. Dit is de veertiende editie van deze veldrit. In het verleden was deze cyclocross een onderdeel van de wedstrijdserie Soudal Classics. In 2015 werd het een onderdeel van de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Later werd de naam van dat klassement veranderd in de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Welke prominente deelnemers staan bij de Scheldecross 2018 op de startlijst? Hoe ziet het programma van de Scheldecross eruit? De Scheldecross 2018 wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te volgen.

Geschiedenis: erelijst Scheldecross

Deze Antwerpse veldrit bestaat sinds 2006. De Belg Sven Nys won die eerste editie. Later zou deze 'Kannibaal van Baal' de Scheldecross nog twee keer winnen. Ook de Nederlander Mathieu van der Poel won deze veldrit drie keer. Daarmee zijn Nys en Vander Poel de recordhouders qua aantal zeges in de Scheldecross.

Andere meervoudige winnaars van deze Antwerpse veldrit zijn de Tsjech Radomir Simunek jr. en de Belg Niels Albert, die twee keer deze cross wonnen. De volgende renners slaagden erin om deze cross één keer te winnen: de Nederlander Thijs Al (2008), de Belg Kevin Pauwels (2012) en de Belg Wout van Aert (2015).

Antwerpen: wielerstad

Van oudsher is Antwerpen een grote wielerstad. In het verleden betrof dit echter vooral het baanwielrennen. Het Antwerpse sportpaleis was ruim een halve eeuw lang één van de bekendste en meeste prestigieuze wielerstadions ter wereld. Vele duizenden toeschouwers trokken elke winter naar de talloze prachtige baanwielerwedstrijden die daar werden verreden, waaronder de Zesdaagse van Antwerpen, maar ook diverse EK's en WK's.

Helaas was er in de jaren tachtig een grote daling van de populariteit van de baanwielersport. Voorheen was het baanwielrennen de hoofdfunctie van dit prachtige sportpaleis, maar sindsdien ging men in deze grote hal steeds meer andere grote evenementen organiseren, waaronder popconcerten. Om zo veel mogelijk toeschouwers bij die evenementen te kunnen hebben, werden er tribunes over de oude wielerbaan heen gebouwd; in eerste instantie waren dit tijdelijke tribunes en later werden het permanente tribunes. Het sportpaleis werd in de 21e eeuw nog maar incidenteel voor baanwielerwedstrijden gebruikt. Antwerpen heeft definitief zijn status van mondiale baanwielerhoofdstad verloren.

Scheldeprijs

Terwijl het topbaanwielrennen uit Antwerpen verdween, bleef het topwegwielrennen nog wel aanwezig in deze Belgische havenstad: reeds sinds 1907 wordt jaarlijks in Antwerpen de Scheldeprijs verreden. Dit is de oudste nog bestaande Vlaamse voorjaarsklassieker. De strijd om de zege in die wedstrijd gaat vaak tussen de beste sprinters ter wereld. Recordhouder qua aantal zeges in die koers is Marcel Kittel; deze Duitse topsprinter pakte vijf keer de overwinning in deze Antwerpse voorjaarsklassieker. Naast de Scheldeprijs op de weg heeft Antwerpen sinds 2006 dus eveneens een veldrit die vernoemd is naar de rivier de Schelde: de Scheldecross.

DVV Trofee Veldrijden

In 2015 was de Scheldecross voor het eerst een onderdeel van het prestigieuze regelmatigheidsklassement de Bpost Bank Trofee (vroeger heette dit de GVA Trofee). De naam van dit klassement is met ingang van het seizoen 2016-2017 veranderd in de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Ook in het seizoen 2018-2019 draagt het deze naam. Dit klassement bestaat uit acht wedstrijden.

Parcours: locatie veldrit Antwerpen

Deze veldrit wordt verreden op en rond het Sint-Annastrand, aan de 'Linkeroever' van de Schelde, in Antwerpen. Voor de toeschouwers van de Scheldecross zullen er onder meer grote parking te vinden zijn aan de Charles de Costerlaan en de Blancefloerlaan. Op de dag van de Scheldecross worden de toeschouwers via bordjes naar de parkings en het parcours geleid.

Programma Scheldecross 2018 op 15 december

 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite

Deelnemers: startlijst met rugnummers cyclocross Antwerpen

Het merendeel van de Vlaamse en Nederlandse topcrossers heeft een vast contract voor het gehele seizoen van de DVV Trofee Veldrijden en zij staan daardoor automatisch ook op de deelnemerslijst van de Scheldecross Antwerpen. Hiertoe behoren de Vlaamse toppers Wout van Aert, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels, en Nederlandse toppers zoals Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de Scheldecross Antwerpen voor heren elite (profs).

Deelnemers: Scheldecross Antwerpens 2018 - startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. Aert, Wout van
2. Poel, Mathieu van der
3. Aerts, Toon
4. Sweeck, Laurens
5. Vanthourenhout, Michael
6. Haar, Lars van der
7. Kessel, Corné van
8. Merlier, Tim
9. Iserbyt, Eli
10. Pauwels, Kevin
11. Pidcock, Thomas
12. Boros, Michael
13. Meeusen, Tom
14. Aerts, Thijs
15. Adams, Jens
16. Aernouts, Jim
17. Sweeck, Diether
18. Vanthourenhout, Dieter
19. Wouters, Sieben
20. Godrie, Stan
21. Peeters, Yannick
22. Millburn, Garry
23. Wit, Edwin de
24. Alderweireld, Robin
25. Bakx, Kelvin
26. Turchi, Luc
27. Uytdewilligen, Ingmar
28. Eriksson, David
29. Dijke, Koen van
30. Koyen, Niels
31. Bock, Yoni de
32. Bock, Jelle de
33. Meyer, Senne de

Tickets Scheldecross

Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang gratis bij de Scheldecross Antwerpen 2018. Op de dag van de wedstrijd (17 december) kosten toegangskaarten 12 euro. Leden van de KBWB betalen 11 euro voor hun ticket.

In de voorverkoop kosten de tickets ook 11 euro voor mensen die geen lid zijn van de KBWB. Deze voorverkoop van de tickets vindt onder meer online plaats. Supportersbussen kunnen ook tickets voor grote groepen bestellen via het organisatiebureau Golazo Sport. Bij grote groepen (van minstens 20 personen) kosten de tickets per stuk 10 euro.

Live op tv: Scheldecross Antwerpen

Live op tv bij Sporza

De Scheldecross 2018 wordt, net als alle andere veldritten die meetellen voor het klassement van de DVV Trofee Veldrijden, live op tv uitgezonden door de VRT (Sporza). De live tv-uitzending zal om ca. 13u30 (na het één uur journaal) beginnen op de Vlaamse publieke zender één. Men zendt zowel de dameswedstrijd (die om 13u45 begint) als de herenwedstrijd (die van start gaat om 15u00) live uit.

Ook live op Ziggo Sport Totaal

In Nederland wordt deze cyclocross ook uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Hun live tv-uitzending vindt plaats op de abonneezender Ziggo Sport Extra. Deze Nederlandse omroep zendt alleen de herenwedstrijd live op tv uit, vandaar dat deze live tv-uitzending pas om 14u55 begint. Deze zender is alleen te bekijken door abonnees van het gehele zenderpakket van Ziggo Sport Totaal (bij Ziggo op kanaal 406); de cross wordt dus niet uitgezonden op hun 'open net' (kanaal 14).

Live veldrijden

Wat zijn de volgende crossen die men live op tv en per livestream kan bekijken in de periode na de Scheldecross? Op zondag 16 december wordt live op tv en online per livestream de Cyclocross Zonhoven (Superprestige) uitgezonden. Op zaterdag 22 december is de Waaslandcross Sint-Niklaas live te bekijken. Op zondag 23 december wordt de Citadelcross Namen (Wereldbeker) live uitgezonden.

Livestream Scheldecross

Livestream België (Sporza)

De Scheldecross Antwerpen 2018 ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële livestream van deze veldrit wordt geproduceerd door Sporza (VRT). Met die livestream van Sporza kan men deze Antwerpse cyclocross live op bijvoorbeeld een computer of smartphone volgen. De officiële livestream van de Scheldecross is geheel gratis. Officieel is deze livestream van Sporza bij de Scheldecross Antwerpen 2018 wel geo-restricted, wat inhoudt dat men deze stream van de DVV-cross alleen in België live mag bekijken. Sporza heeft officieel namelijk alleen de uitzendrechten (live tv en livestream) voor deze Antwerpse cyclocross in België. De livestream van de Scheldecross bevindt zich op de middag van zaterdag 15 december 2018 op de website van Sporza. Men kan de livestream van deze Antwerpse cyclocross dan onder meer vinden via het menu 'nu live'. Daarnaast is de livestream ook te vinden via de rubriek 'wielrennen'. De gratis livestream van de Scheldecross Antwerpen begint net als de live tv-uitzending om circa 13u30.

Livestream Nederland

De livestream van Sporza bij deze veldrit is dus officieel puur voor de kijkers in België bedoeld. Voor de kijkers is Nederland wordt er een livestream door Ziggo Sport Totaal geproduceerd. Deze livestream begint pas om 14u55. Op deze livestream is namelijk alleen de herenwedstrijd live te zien. De livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Daar bevindt deze livestream zich op het kanaal Ziggo Sport Extra. Om die livestream te kunnen bekijken, dient ment een abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om deze livestream via PPV te kopen. In tegenstelling tot de gratis livestream van Sporza is dit dus een stream waarvoor men dient te betalen.

Livestream FloBikes

Daarnaast is er echter ook een internationale livestream beschikbaar de Scheldecross Antwerpen. Die officiële internationale livestream wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. In tegenstelling tot de livestream van Sporza bij deze Antwerpse cross is dit niet een gratis stream. Om hun officiële livestream van de Scheldecross 2018 te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op die 'stream-dienst'. Deze livestream is officieel geo-restricted. Dit houdt in dat deze livestream in een beperkt aantal landen bekeken mag worden, waaronder Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Australië, Luxemburg, Tsjechië en Zwitserland. De livestream van FloBikes mag officieel niet bekeken worden in Nederland en België. Dit komt doordat andere partijen (zoals Ziggo en Sporza) daar de uitzendrechten hebben voor de livestream.

Uitslag Scheldecross Antwerpen 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 58'57"
 2. Wout van Aert (Bel) op 1'02"
 3. Toon Aerts (Bel) 1'04"
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'33"
 5. Laurens Sweeck (Bel) 1'54"
 6. Corné van Kessel (Ned) 2'42"
 7. Lars van der Haar (Ned) 2'44"
 8. Tom Meeusen (Bel) 2'57"
 9. Tim Merlier (Bel) 3'46
 10. Michael Boros (Tsj) 3'47"

Voorgaande editie: uitslag Scheldecross Antwerpen 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Laurens Sweeck (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Kevin Pauwels (Bel)
 6. Toon Aerts (Bel)
 7. Corné van Kessel (Ned)
 8. Tim Merlier (Bel)
 9. Jens Adams (Bel)
 10. Daan Soete (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamVeldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 14 december 2019 wordt nabij Ronse de 'Hotondcross - Grote Prijs Mario De Clercq' gehouden. Deze Vlaamse vel…
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Veldrit: Ethias Cross Essen 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Essen 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 7 december 2019 wordt de veldrit van Essen (België) gehouden. De officiële naam van deze wedstrijd is de Eth…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/antwerpen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldecross
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sportpaleis_(Antwerpen)
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/

Reageer op het artikel "Veldrit: Scheldecross Antwerpen 2018, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!