Veldrit: Azencross Loenhout 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Azencross Loenhout 2020, live op tv en livestream De 36e editie van de Azencross wordt verreden op dinsdag 29 december 2020. Deze veldrit vindt plaats in Loenhout (België). De Azencross is een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. De veldrit in Loenhout wordt live op tv uitgezonden en is daarnaast ook via een livestream online te volgen. Hoe ziet het programma van de Azencross Loenhout 2020 er uit? Welke deelnemers staan op de startlijst van deze cyclocross in Loenhout? Hoe is de geschiedenis van de Azencross Loenhout verlopen?

Historie van de Azencross

De Azencross bestaat sinds 1984. Deze veldrit in het Belgische Loenhout staat bekend als een vooruitstrevende en ambitieuze wedstrijd. Waarschijnlijk heeft men daarom indertijd ook voor de pretentieuze wedstrijdnaam 'Azencross' gekozen, die vanzelfsprekend veel wielerliefhebbers doet denken aan de naam van de Franse wegwedstrijd 'het Azencriterium' (in het Frans: Critérium des As), waaraan in vroeger tijden ieder jaar de beste wielrenners ter wereld meededen.

Vernieuwingen

Reeds sinds de eerste editie is de Azencross een wedstrijd waaraan de wereldtop van het veldrijden meedoet en dat is altijd zo gebleven. Dat de organisatoren behalve zeer ambitieus ook vooruitstrevend waren, bewees men door in de loop der jaren allerlei vernieuwingen door te voeren. Het was de eerste Belgische profcross waarbij ook een dameswedstrijd werd verreden. Het was de eerste Belgische veldrit die live op het internet te zien was via een livestream. Ook experimenteerde men in Loenhout met diverse vernieuwende hindernissen op het parcours, een voorbeeld daarvan is het 'wasbord'. Bovendien was Loenhout de eerste veldrit waarbij men (net als bij een Formule 1 Grand Prix) de start regelt middels lichten. Die startprocedure van Loenhout is later door veel andere cyclocrossen overgenomen.

Erelijst

Recordhouder qua aantal zeges in de Azencross voor de heren elite (profs) is de Belg Sven Nys. Hij won deze wedstrijd zes keer. Zijn landgenoot Niels Albert won deze cross vier keer. Drie renners slaagden erin om de Azencross drie keer te winnen: de Nederlander Adrie van der Poel en de Belgen Danny de Bie en Roland Liboton. In 2014 en 2016 werd deze cyclocross gewonnen door de jonge Belg Wout van Aert. In 2015 pakte Tom Meeusen de zege. Mathieu van der Poel won de Azencross in 2017, 2018 en 2019.

Bij de dames is de Nederlandse Daphny van den Brand de recordhouder qua aantal zeges. Zij won deze wedstrijd zes keer. De Duitse Hanka Kupfernagel, de Belgische Sanne Cant en de Nederlandse Marianne Vos wonnen de Azencross voor dames vier keer.

Klassement

De organisatoren van de Azencross behoorden midden jaren tachtig tot de 'Founding Fathers' (oprichters) van het regelmatigheidsklassement de GVA Trofee Veldrijden. Tot en met de editie van 1992 bleef de Azencross van Loenhout een onderdeel van dit klassement. Daarna nam de Azencross afscheid van de GVA Trofee Veldrijden, om met ingang van 1993 de Belgische wedstrijd in de Wereldbeker Veldrijden te worden. (In die periode mocht er per land nog maar één wereldbekercross worden gehouden.) Ook in 1994 en 1995 bleef de Azencross de Belgische wereldbekerwedstrijd. Daarna moest men die plek echter afstaan aan de Duinencross van Koksijde.

Vervolgens was de Azencross van Loenhout enige jaren een zogenaamde 'losse cross' (een wedstrijd die niet behoort bij één van de drie grote klassementen: de Wereldbeker Veldrijden, GVA Trofee of de Superprestige Cyclocross). In 2001 keerde de Azencross van Loenhout echter weer terug naar de oude, vertrouwde GVA Trofee Veldrijden. De wedstrijd bleef sindsdien een onderdeel van die Trofee, ook toen dit klassement een nieuwe hoofdsponsor kreeg en de nieuwe naam 'Bpost Bank Trofee' kreeg, en ook nog weer later, toen dit klassement wederom van hoofdsponsor en van naam veranderde, en voortaan de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden ging heten.

Loenhout

Het dorp Loenhout ligt in de gemeente Wuustwezel en in de provincie Antwerpen. Loenhout telt ongeveer 3700 inwoners. De bijnaam van de inwoners van Loenhout is 'Pezerikken'. De bekendste persoon uit de historie van Loenhout was de astronoom Johannes Stadius (1527-1579). Omdat hij afkomstig was uit het dorp Loenhout, werd hij ook vaak 'Johannes Stadius Loennouthesius' genoemd. Indertijd voegde men immers vaak een extra achternaam aan iemands naam toe, om duidelijk te maken uit welke plaats deze persoon afkomstig was.

DVV Trofee Veldrijden

In het seizoen 2020-2021 is de Azencross van Loenhout wederom een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden (de voormalige Bpost Bank Trofee Veldrijden). Dit is een veldritklassement op basis van tijd. In totaal bestaat dit regelmatigheidsklassement in deze winter uit 8 wedstrijden.

Programma Azencross Loenhout op dinsdag 29 december 2020

 • 10u00: Junior-dames
 • 10u45: Junioren
 • 11u50: Beloften
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Locatie: parcours

Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? De Azencross wordt verreden in en rond het sportpark 'De Dorens'. Dit bevindt zich aan de Brechtseweg, ten zuiden van de plaats Loenhout. De Brechtseweg behoort tot de gemeente Wuustwezel. Sportpark 'De Dorens' is de thuishaven van de voetbalclub SK Loenhout. Het parcours van deze Vlaamse cyclocross gaat deels langs de voetbalvelden van die club.

Deelnemers: startlijst Azencross Loenhout 2020

Welke deelnemers staan in 2020 op de startlijst van de Azencross Loenhout? Het merendeel van de profcrossers uit de lage landen heeft een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden, zij gaan automatisch (indien zij althans niet geblesseerd zijn) van start in deze cross. Op de startlijst staan onder meer de Belgische toppers Toon Aerts Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck, en de Nederlandse topper Lars van der Haar. Het is nog niet zeker of Van Aert en Van der Poel ook deelnemen. Hieronder vindt u t.z.t. de startlijst met rugnummers.

Live op tv: Azencross Loenhout op 29 december 2020

Sporza

Door welke zender wordt deze veldrit uitgezonden? Hoe laat begint de live-uitzending? De Azencross Loenhout 2020 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Deze omroep zendt alle wedstrijden die meetellen voor de DVV Trofee Veldrijden live uit. Zowel de wedstrijd voor de dames elite als de cross voor de heren elite (profs) zijn live op tv te zien. De uitzending van Sporza begint op 29 december om 13u30 op de Vlaamse zender één. De cross van de dames begint om 13u45, de wedstrijd van de heren elite gaat om 15u00 van start.

Eurosport

De Azencross Loenhout wordt ook live uitgezonden door de zender Eurosport 1. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op 29 december om 13u45. Hun live-uitzending van de herenveldrit begint om 15u00.

Livestream Azencross Loenhout op 29 december 2020

Livestream Sporza

De Azencross is ook live op het internet te volgen via een livestream. Bij Sporza (VRT) is er die middag een gratis livestream van de Azencross te vinden. Hun gratis livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van deze cyclocross. Deze officiële stream van deze cyclocross is echter wel 'geo-restricted' en dus alleen in België te bekijken. De gratis livestream van deze veldrit is op de middag van 29 december onder meer te vinden via de rubriek 'nu live' op hun website. Eveneens vindt men die gratis livestream van deze manche van de DVV Trofee veldrijden op die middag in de rubriek 'wielrennen' op hun site. Ook kan men deze gratis livestream van de Azencross vinden op de Sporza App.

Livestream Eurosport

De Azencross wordt ook per livestream uitgezonden door Eurosport. Hun livestream bevindt zich op de middag van 29 december 2020 op de Eurosport Player. Via hun livestream zijn de herenwedstrijd en de dameswedstrijd te zien. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op de Eurosport Player. De livestream van de dameswestrijd begint op 29 december om 13u45. De livestream van de herenwedstrijd begint bij deze Vlaamse cyclocross om 15u00.

Livestream FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de veldrit van Loenhout in 2020. Deze livestream wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement op die dienst te hebben om op 29 december 2020 deze livestream van de Azencross te kunnen bekijken. De livestream is daarnaast ook geo-restricted. Men kan deze livestream onder meer in Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en Australië bekijken. Helaas is deze livestream van de Azencross officieel geo-blocked (geblokkeerd) voor kijkers in België en Nederland. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een bedrijf dat internationaal heel veel grote evenementen via een livestream uitzendt.

Livestream Cyclocross Loenhout via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) deze veldrit op de middag van dinsdag 29 december te bekijken. Met deze app is het immers mogelijk om per livestream naar tv-zenders te kijken. Tot de tv-zenders die men hierop per livestream kan bekijken behoren de zenders waarop deze cyclocross op 29 december 2020 live wordt uitgezonden: VRT één en Eurosport1. Deze applicatie is bedoeld voor abonnees van Ziggo. Deze livestream is in de gehele EU te bekijken. Daarbuiten is deze livestream in de meeste landen 'geo-blocked'. Tot de weinige landen waar men buiten de Europese Unie wel per livestream op die app tv kan kijken (en dus op 29 december 2020 per livestream deze Belgische veldrit kan bekijken), behoren Noorwegen, IJsland, Martinique, Frans-Guyana en Liechtenstein.

Livestream iTV-app

Op de middag van dinsdag 29 december 2020 kunnen klanten van KPN de cyclocross van Loenhout bekijken via de iTV-app. Op die app kunnen zij, indien ze een abonnement hebben op interactieve tv, per livestream op het internet naar dezelfde tv-zenders kijken als thuis op hun tv-toestel. Zo kunnen zij dus ook per livestream naar de uitzendingen van Eurosport en Sporza kijken bij deze cyclocross van Loenhout. Net als bij de Go App is ook bij iTV elke livestream in elk land van de EU te bekijken. Nederlandse klanten van KPN die in de kerstvakantie in een ander EU-land verblijven, kunnen via die app dus alsnog per livestream op hun telefoon naar deze cyclocross kijken.

Livestream Cyclocross Loenhout via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze cyclocross op dinsdag 29 december 2020 te bekijken via een livestream op de NLziet-app? Neen, op die populaire tv-app is geen livestream beschikbaar van deze manche van de DVV Trofee Veldrijden. Sporza en Eurosport kan men namelijk op die app niet per livestream bekijken.

Voorgaande editie: uitslag Azencross Loenhout 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u00'27"
 2. Eli Iserbyt (Bel) op 9 sec.
 3. Corné van Kessel (Ned) 52"
 4. Tim Merlier (Bel) 1'13"
 5. Wout van Aert (Bel) 1'14"
 6. Tom Meeusen (Bel) 1'16"
 7. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'19"
 8. Wietse Bosmans (Bel) 1'22"
 9. Jim Aernouts (Bel) 1'39"
 10. Lars van der Haar (Ned) 1'41

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…

Veldrit: Ethias Cross Bredene 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 30 december 2020 wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit…
Veldrit: Cyclocross Diegem 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Diegem 2020, live op tv en livestreamOp zondag 27 december 2020 zou de 46e editie van de Cyclocross van Diegem verreden worden. Diegem (België) ligt in de pr…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/azencross/2015/nl/info/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Azencross
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_des_As
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GvA_Trofee_Veldrijden_1987-1988

Reageer op het artikel "Veldrit: Azencross Loenhout 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!