Veldrit: Ethias Cross Bredene 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Ethias Cross Bredene 2020, live op tv en livestream Op woensdag 30 december 2020 wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationale veldrit van de tweede categorie. In het verleden heette deze wedstrijd onder meer de ‘Sylvestercross’, de 'Bingoal Cross' en de 'Versluys Cyclocross'. In 2016 werd deze West-Vlaamse cross een onderdeel van de wedstrijdreeks Brico Crossen, waardoor het bedrijf Brico de hoofdsponsor van de cross werd. Sinds 2019 heeft Ethias echter de rol van Brico overgenomen als hoofdsponsor van deze wedstrijdserie. De Ethias Cross Bredene 2020 wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te bekijken. Hoe ziet het programma van de Cyclocross Bredene 2020 eruit? Waar bevindt zich het parcours van deze West-Vlaamse veldrit? Welke prominente deelnemers staan in Bredene op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van deze cross verlopen?

Geschiedenis Sylvestercross

Deze veldrit wordt pas sinds 2009 in Bredene verreden. Het is echter een voortzetting van een wedstrijd met een langere historie: de Sylvestercross. Die cyclocross werd in 1993 voor het eerst verreden in Veldegem. Daar zou deze wedstrijd tot 2004 ieder jaar worden gehouden. Van 2005 tot en met 2008 werd die Sylvestercross verreden in Torhout. Vervolgens verhuisde deze wedstrijd met ingang van 2009 naar Bredene.

Sint Silvester

De wedstrijd droeg in het verleden de naam 'Sylvestercross' omdat deze wedstrijd toen doorgaans op oudejaarsdag werd verreden. 31 december is volgens de katholieke heiligenkalender de feestdag van Sint Silvester. Deze Silvester was een paus tijdens de heerschappij van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Dit was een zeer belangrijke periode voor het christendom. Silvester zou overleden zijn op 31 december 335. Ter nagedachtenis aan hem wordt in veel landen oudejaarsavond ook wel 'Sylvesteravond' genoemd.

Erelijst

De recordhouders qua aantal zeges in deze cyclocross is Wout van Aert. Hij won deze cross vier keer. Mario de Clercq en Sven Vanthourenhout wonnen deze cross drie keer. Diverse renners slaagden erin om deze wedstrijd twee keer te winnen, waaronder Bart Wellens, Klaas Vantornout en Zdenek Stybar.

Ereprijs Paul Herygers

De renner die in Bredene zegeviert in de wedstrijd voor heren elite (profs), is de winnaar van de 'Ereprijs Paul Herygers'. Dit is een eerbetoon aan één van de meest markante en meest geliefde personen in de Belgische veldritwereld. Paul Herygers is vooral bekend als wereldkampioen veldrijden 1994. Na zijn actieve wielerloopbaan werd hij co-commentator bij Sporza en in die rol werd hij, net als tijdens zijn wielercarrière, buitengewoon populair. Herygers was als renner in 1996 de winnaar van de 'Sylvestercross' (die toen nog in Veldeke werd verreden). Na zijn actieve wielercarrière werd hij adviseur van de organisatie van de cross in Bredene.

Bredene

Bredene ligt in de provincie West-Vlaanderen. Het is een zeer populaire badplaats aan de kust van de Noordzee. Bredene telt ongeveer 17.000 inwoners. In tegenstelling tot veel andere Vlaamse kustplaatsen is er bij Bredene niet een grote zeedijk met daarop een boulevard, maar ligt er hier een mooie grote duinenrij bij het strand. Tot de bekendste personen die uit Bredene afkomstig waren, behoort Staf Versluys (1929-1995). Hij was een befaamde zeezeiler en scheepsbouwer. Naar hem is ook het evenementencentrum vernoemd in Bredene vernoemd, van waaruit de cyclocross van Bredene wordt georganiseerd.

Programma veldrit Bredene op woensdag 30 december 2020

 • 10u00 1e jaars Nieuwelingen
 • 10u45 2e jaars Nieuwelingen
 • 11u50 Junioren
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs) en Beloften

Parcours en locatie: Recreatiedomein Grasduinen

Sinds 2017 heeft de Cyclocross Bredene een nieuw parcours. Het oude parcours bevond zich bij Park Paelsteenveld (tot en met 2016). Het nieuwe parcours bevindt zich in het Recreatiedomein Grasduinen. Dit nieuwe parocurs heeft een lengte van 2,56 kilometer. Per auto kan men de Cyclocross Bredene 2020 het best bereiken door in Bredene naar de Driftweg te rijden. Wanneer men met het openbaar vervoer komt, dan kan men het best per tram naar de halte Bredene Campings gaan.

UCI: tweede categorie

Bij deze West-Vlaamse veldrit zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De veldrit in Bredene is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Dat houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag UCI-punten krijgen. De winnaar van de Versluys Cyclocross Bredene ontvangt 40 punten voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Ethias Cross

De Bingoal Cyclocross Bredene is een onderdeel van de wedstrijdreeks Ethias Crossen. Dit is een reeks van acht wedstrijden (zeven Belgische en één Nederlandse), die gezamenlijk het bedrijf Ethias als sponsor hebben en die live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Er wordt geen apart klassement opgemaakt van deze wedstrijden, maar in al deze crossen zijn wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Deelnemers: startlijst veldrit Bredene 2020

Welke deelnemers staan op woensdag 30 december op de startlijst van de Cyclocross Bredene 2020? Hoewel deze veldrit niet tot de grote klassementen behoort (UCI Telenet Wereldbeker, Superprestige of DVV Trofee), slaagt men er in Bredene meestal toch in om een interessante deelnemerslijst te hebben. In 2020 is dat waarschijnlijk wederom het geval. Sowieso doen er waarschijnlijk weer heel wat subtoppers mee, zoals Merlier en Vermeersch. Daarnaast wil men minstens één absolute topper aan de start hebben (zoals Van der Poel of Van Aert). Ook doet mogelijk een ex-veldrittopper, Zdenek Stybar, die zich al jaren vooral op het wegwielrennen focust, wel weer mee aan deze cross (dit is echter nog niet geheel zeker). T.z.t. vindt u hier de complete startlijst met rugnummers.

Live op tv: Welke zender? Hoe laat?

Live op VTM

De Bingoal Ethias Cyclocross van Bredene wordt in 2020, net als alle veldritten die behoren tot de Ethias Crossen, live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd is live op tv te zien. De uitzending begint op maandag december omstreeks 13u35 (na het één uur journaal). De start van de mannenwedstrijd is om 15u00. De tv-zender VTM zit helaas bij heel veel Nederlandse kijkers niet in hun zenderpakket. De wedstrijd is gelukkig echter ook op het internet live te volgen via een livestream.

Live op Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit. Hun live tv-uitzending van de Ethias Cross voor de dames begint op Eurosport 1 om 13u40. Hun live tv-uitzending van de cross in Bredene voor de heren begint om 14u55.

Livestream Ethias Cross Bredene (30 december 2020)

Livestream VTM

De officiële livestream van de Ethias Cross Bredene is te vinden op de website van VTM. De stream bevindt zich daar op de middag van woensdag 30 december in de 'programmagids'. Om die livestream van de Cyclocross Bredene te kunnen bekijken dient men overigens wel in te loggen. Dit kan men doen door een gratis account aan te maken bij VTM (Medialaan). Het is echter ook mogelijk om bij deze gratis livestream van de VTM in te loggen met een Facebook-account.

Wanneer men ingelogd is met een account, kan men in de programmagids op de livestream van deze cyclocross klikken en de wedstrijd bekijken op bijvoorbeeld uw smartphone, tablet of laptop. In tegenstelling tot veel andere Vlaamse livestreams is de stream van de veldritten bij de VTM niet 'geo-blocked' vooor kijkers vanuit Nederland. Zo kan men dus ook in Nederland zonder restricties deze gratis livestream bekijken. De gratis livestream van de Cyclocross Bredene is op maandag 30 december beschikbaar vanaf circa 13u35. Door grote drukte kan soms de livestream bij de VTM wat haperen. Een tip die soms kan helpen in zulke situaties is, om dan via een andere officiële link van de VTM alsnog de livestream op te starten. Zo lukt het soms beter om de livestream te bekijken via een nieuwssite van VTM dan via de programmagids van diezelfde omroep.

Livestream HLN

De veldrit is op woensdag 30 december 2020 ook te bekijken via een livestream van het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws (HLN). Dit is eveneens een gratis livestream. Die livestream bevindt zich op die maandagmiddag op de site van die krant. Deze gratis livestream begint om circa 13u35.

Livestream Eurosport

Het is ook mogelijk om via een livestream van Eurosport op woensdag 30 december 2020 naar deze veldrit te kijken. Hun livestream bevindt zich op die maandagmiddag op de Eurosport Player App. Om die livestream van deze West-Vlaamse cyclocross te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. Op de app kan men om 13u40 naar de livestream van de cross voor de dames kijken. Om 14u55 kan men naar de livestream van de cyclocross voor de heren kijken.

Livestream FloBikes

Er is op woensdag 30 december 2020 nog een andere officiële stream waarmee men de Cyclocross Bredene live kan bekijken. Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes produceert namelijk ook een officiële livestream voor de Brico Cross Bredene. Dit is echter niet een gratis, openbare livestream. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben om op woensdag 30 december 2020 deze livestream van de veldrit van Bredene te kunnen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de veldrit van Bredene ook nog een 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men officieel niet in elk land naar deze livestream van de Brico Cross Bredene mag kijken. Voor België is deze livestream van FloBikes officieel 'geo-blocked'. Dit komt doordat VTM, Eurosport en HLN officieel de exclusieve rechten in België hebben voor de livestream van de Brico Crossen, waaronder dus ook de veldrit van Bredene. In overige landen mag men officieel wel naar de livestream van FloBikes kijken (als men althans een abonnement op die livestream-dienst heeft).

FloBikes en FloSports: sport bekijken via livestream in Noord-Amerika

FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dat is een bedrijf dat heel veel sportevenementen online per livestream uitzendt. Men richt zich echter vooral op de Noord-Amerikaanse markt. Bij veel evenementen geldt dat de livestream dusdanig 'geo-restricted' is, dat hij buiten Canada slechts in enkele landen te bekijken is. Veel grote wegwielerwedstrijden worden bijvoorbeeld ook per livestream uitgezonden door FloBikes en FloSports. Daarbij is de livestream echter doorgaans slechts officieel te bekijken in Canada. In alle andere landen is die livestream dan 'geo-blocked'.

Livestream Cyclocross Bredene via tv-app

Is het ook mogelijk om deze veldrit via een livestream op een Nederlandse tv-app te bekijken? Ja, indien Eurosport de heren- en dameswedstrijd op tv uitzendt, dan zijn deze wedstrijden ook per livestream te zien op de Ziggo Go App en de KPN iTV-app. Zo'n livestream op zo'n tv-app kan men in de hele EU gebruiken. De livestream van de uitzending van de VTM is niet op zo'n Nederlandse tv-app te bekijken. VTM behoort namelijk niet tot de tv-zenders die in de Nederlandse tv-pakketten van Ziggo en KPN zitten.

Voorgaande editie: uitslag Ethias Cross Bredene 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Tim Merlier (Bel)
 3. Gianni Vermeersch (Bel)
 4. Diether Sweeck (Bel)
 5. Tom Pidcock (UK)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Rapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamRapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamOp 26 september 2020 wordt de Ethias Cross Lokeren verreden worden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross L…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…

Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 14 november 2020 staat de Ethias Cyclocross GP Leuven op de kalender. Het parcours van deze veldrit bevindt…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 23 december 2020 wordt de Cyclocross van Herentals gehoduen. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee…
Bronnen en referenties
 • http://www.versluyscyclocross.be/technischegids2015.pdf
 • http://www.heiligen.net/heiligen/12/31/12-31-0335-silvester.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Silvestercyclocross
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Staf_Versluys
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bredene

Reageer op het artikel "Veldrit: Ethias Cross Bredene 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!