Worldcup Cyclocross Besançon 2021, live op tv en livestream

Worldcup Cyclocross Besançon 2021, live op tv en livestream In 2021 wordt in het westen van Frankrijk de 'Cyclocross Besançon' gehouden. Deze veldrit telt mee voor de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden 2021-2022. De Cyclocross Besançon wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Franse wereldbekerveldrit live op het internet te volgen via een livestream. Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Welke prominente deelnemers staan in 2021 op de startlijst van deze wereldbekercross in Frankrijk? Hoe is de geschiedenis van het veldrijden in Frankrijk verlopen?

Franse wereldbekercross in 2020 afgelast (coronavirus)

In 2020 is deze wedstrijd afgelast vanwege de coronacrisis. In het seizoen 2021-2022 staat de cross wel weer op de kalender.

Veldrijden in Frankrijk

Veldrijden en het Franse leger

Waar komt het veldrijden vandaan? Hoewel niet alle wielerhistorici het erover eens zijn, beschouwen veruit de meesten toch Frankrijk als de bakermat van de veldritsport. Rondom het jaar 1900 was Frankrijk een zeer militaristisch land. Met de smadelijke nederlaag van de Frans-Duitse oorlog van 1870 nog steeds in het achterhoofd, stond de Franse maatschappij voor een groot deel in het teken van het motto: de volgende grote oorlog mag Frankrijk niet verliezen, de volgende keer moeten wij groots zegevieren.

Op allerlei manieren probeerde men het Franse leger te versterken. Daarbij zette men in die periode ook op tamelijk grote schaal de fiets in als vervoersmiddel voor militairen (onder meer voor boodschappers tussen de linies). Fietsen waren immers heel wat flexibeler, betrouwbaarder en goedkoper dan andere toenmalige nieuwe vervoersmiddelen, zoals de motorfiets of de auto.
Men liet de militairen op hun fietsen vanzelfsprekend veel trainen, waarbij men ook moest oefenen om zo snel mogelijk te rijden door allerlei bossen, velden, modderpoelen, enzovoort. Vervolgens liet men deze militairen onderling ook wedstrijden rijden op die 'off-road'-parcoursen. Die wedstrijden tussen Franse militairen kunnen beschouwd worden als voorlopers van de veldritsport.

Kampioenschappen

Al snel werd veldrijden in Frankrijk ook een sport voor niet-militairen. In 1902 werd het eerste officiële Frans kampioenschap veldrijden gehouden. Daarmee was Frankrijk het eerste land dat een officieel nationaal kampioenschap cyclocross organiseerde. Vanaf 1924 ging men in Frankrijk ook een officieus WK veldrijden organiseren. Dit heette het 'Critérium International de Cyclo-cross' en werd jaarlijks nabij Parijs gehouden. Van de 21 verreden edities werden er maar liefst 15 door Franse renners gewonnen.
Vanaf 1950 bestaat er een officieel WK veldrijden (dat door de UCI wordt georganiseerd). In eerste instantie werd ook dit WK op grootse wijze overheerst door de Fransen. De eerste negen edities werden door Franse renners gewonnen. In 1959 kwam er echter een einde aan deze zegereeks. Daarna slaagde nog maar één Franse renner erin om het WK veldrijden voor heren elite (profs) te winnen: Dominque Arnould in 1993.

Wereldbeker veldrijden

Sinds 1993 bestaat er een officiële UCI World Cup Cyclocross. Bij die eerste editie van de wereldbeker vond de slotwedstrijd (wereldbekerfinale) plaats in Frankrijk: in Saint-Herblain. Ook in de daaropvolgende jaren was er meestal een wereldbekercross in Frankrijk (vaak in Nommay, maar ook soms in Pontchâteau of in Roubaix). In de winter van 2014-2015 zou er weer een wereldbekerwedstrijd in Roubaix plaatsvinden. Wegens financiële redenen kon die cross niet doorgaan. Nog even werd er geprobeerd om daarom als alternatief op een andere locatie in Frankrijk een wereldbekercross te organiseren, maar dit mislukte. Zo was er in het seizoen 2014-2015 dus geen Franse veldrit in de wereldbeker. In het seizoen 2015-2016 keerde de wereldbeker veldrijden toch weer terug naar Frankrijk. De Franse wereldbekercross vond toen plaats in Lignières-en-Berry. In 2018 keerde het wereldbekercircus wederom terug in Frankrijk, toen in Nommay. In 2019 had men weer gekozen voor Pont-Chateau als locatie voor de Franse manche van de wereldbeker veldrijden. In februari 2020 koos men weer voor Nommay als Franse manche in de wereldbeker veldrijden. In november 2020 wordt er een wereldbekerveldrit verreden in Besancon.

Frankrijk en het veldrijden

Frankrijk wordt dus door velen beschouwd als de bakermat van het veldrijden. Tot eind jaren vijftig was het ook veruit het toonaangevende land in de veldritsport. Men heerste ruim een halve eeuw lang met een enorme suprematie, die vergelijkbaar is met de suprematie waarmee de Belgen deze sport in de 21e eeuw beheersen. Rond 1960 is Frankrijk binnen de veldritwereld ingehaald door andere landen en daarna heeft men als veldritland eigenlijk nooit meer echt de hoofdrol gespeeld.

Het veldrijden heeft in Frankrijk altijd nog wel enige populariteit behouden. Het wordt er echter vooral beschouwd als een sport die erg goed is voor de ontwikkeling van jonge renners, die zich later meestal op het wegwielrennen of mountainbiken gaan focussen. Slechts weinig getalenteerde Franse veldrijders besluiten om ook bij de profs van het veldrijden hun hoofddoel te maken. Eén van de weinige uitzonderingen daarop was Francis Mourey, die in de 21e eeuw jarenlang tot de mondiale subtop behoorde.

Wereldbeker Veldrijden 2021-2022

De hoofdsponsor van het de UCI Worldcup Cyclocoss is Telenet. Elke manche is daarom ook live op tv en online per livestream bij Telenet te zien, doch ook bij diverse andere omroepen. De slotwedstrijd van de wereldbeker veldrijden 2021-2022 is in januari 2022 de GP Adrie van der Poel in het Brabantse Hoogerheide.

Programma Wereldbeker Cyclocross Besançon

 • 10u00 Junioren
 • 11u10 Beloften (Espoirs/U23)
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Locatie van het parcours: Besançon (Frankrijk)

De stad Besançon ligt in het oosten van Frankrijk, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het departement waarin Besançon ligt in Doubs. De plaats Besançon heeft anno 2020 ongeveer 115.000 inwoners. In de Romeinse tijd heet deze plaats Vesontio. in de loop der jaren was Besançon vaak de aankomstplaats van een Touretappe. Nederlanders die een etappe wonnen in Besançon waren Jeroen Blijlevens, Jean-Paul van Poppel en Jelle Nijdam. Besançon is onder meer de geboorteplaats de schrijver Victor Hugo, de filmpioniers Auguste en Louis Lumière, de anarchistische filosoof Pierre-Joseph Proudhon en de wielerploegleider Jean de Gribaldy. In 1980 werd het WK baanwielrennen verreden in Besançon.

Deelnemers Cyclocross Besançon: Nederlandse en Belgische selectie

Welke deelnemers staan op de startlijst van de wedstrijden voor heren elite en dames elite? De renners die in de top 50 van de wereldranglijst staan, hebben automatisch startrecht in deze wereldbekercross. Tot de deelnemers behoren sowieso onder meer Lars van der Haar, Corné van Kessel, Eli Iserbyt en Toon Aerts. T.z.t. worden hier de complete selecties van Nederland en België geplaatst voor deze Franse wereldbekerveldrit.

Startlijst met rugnummers heren elite (profs), Besançon (wereldbeker)

Welke deelnemers staan op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) bij de World Cup Cyclocross in Besançon (Frankrijk)? T.z.t. vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van deze Franse wereldbekercross hieronder.

Cyclocross Besançon 2021 live op tv: welke zender?

België: Cyclocross Besançon live bij Telenet

De live uitzendrechten van deze Franse wereldbekerwedstrijd zijn in België onder meer in handen van Telenet en Proximus. Zij zenden deze wedstrijd live op tv uit op hun open netten (Telenet Playtime, voor alle Telenet-klanten en Proximus Tv voor alle klanten van Proximus). Daarnaast is deze cyclocross ook live te zien op een kanaal van Play Sports (voor de abonnees van Play Sports). De uitzending van de damescross begint om 13u20 op een zender van Play Sports. De voorbeschouwing op de herenwedstrijd begint op die zender omstreeks 14u30. De start van de herenwedstrijd is om 15u00. De live tv-uitzending begint op Telenet Playtime tegelijk met de uitzending van Telenet Play Sports. Proximus Zoom Tv zendt ook de dames- en de herenwedstrijd live uit, hun uitzending begint omstreeks 13u30.

Cyclocross Besançon live bij Eurosport NL

Ook zijn de uitzendrechten van deze cross in handen van Eurosport (tv en livestream). Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd in Besancon begint om 13u30 op Eurosport 1 (NL). Hun live tv-uitzending bij de herenwedstrijd van deze Franse manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden begint om 15u00.

Cyclocross Besançon live bij de NPO

NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze Franse wereldbekerveldrit.

Samenvatting Sporza (VRT) van de Cyclocross Besançon, niet live bij hen

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zond in het verleden vaak de Franse wereldbekerveldrit live uit op tv (en online via een gratis livestream). Anno 2021 zenden ze deze cross echter niet live uit. Wel zenden ze een uitgebreide samenvattingen uit op tv van de dames- en herenwedstrijd van deze Franse cyclocross.

Livestream Cyclocross Besançon 2021 (World Cup)

Livestream Cyclocross Besançon bij Telenet

De veldrit van Besançon is ook live op het internet te zien zijn via een livestream van Telenet Play Sports. Met zo'n livestream kan men dus naar deze Franse wereldbekerveldrit kijken op een smartphone of computer. De livestream van de World Cup Cyclocross Besançon bevindt zich op de wedstrijddag op de website van Play Sports. Deze officiële livestream is echter alleen te bekijken door abonnees van Play Sports.

Livestream Cyclocross Besançon bij Eurosport

Er wordt ook een livestream door Eurosport beschikbaar gesteld. Bij hen is online zowel de dames- als de herenwedstrijd per livestream te bekijken. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Deze livestream van de Besançon World Cup Cyclocross is alleen te bekijken door Nederlandse abonnees van deze app. De livestream van de dameswedstrijd begint om 13u30. De livestream van de herencross van Besançon begint om 15u00. Net als Telenet heeft ook Eurosport de uitzendrechten (live tv en livestream) van alle wereldbekerwedstrijden van de World Cup Cyclocross 2020-2021.

Livestream Cyclocross Besançon bij de NPO

Er wordt ook een livestream van deze Franse wereldbekercross beschikbaar gesteld door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Deze livestream van de veldrit van Besançon is gratis. Via deze gratis livestream zijn de damescross en de herencross live te zien. Deze livestream is wel geo-restricted: men mag hem officieel alleen in Nederland bekijken. Deze gratis livestream van de Franse veldrit bevindt zich op de wedstrijddag op de website van de NOS. Ook kan men op die middag de livestream bekijken via de NOS-app. De livestream van de dameswedstrijd bij de cyclocross Besançon begint om circa 13u30. De livestream van de herenwedstrijd van deze Franse wereldbekerveldrit begint bij de NOS enkele minuten voor drie uur.

Livestream Cyclocross Besancon via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om de wereldbekerveldrit van Frankrijk te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Met die app kan men op het internet naar een groot aantal televisiezenders kijken, waaronder Eurosport 1, waarop deze wedstrijd live wordt uitgezonden. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo; zij kunnen met die app in de hele EU per livestream naar televisie kijken.

Livestream Cyclocross Besançon via iTV-app

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen via een livestream op de iTV-app naar de Cyclocross Besançon kijken. Op die app kunnen zij per stream onder meer de uitzendingen van Eurosport en de NPO bekijken. Elke livestream in die app (en dus ook de stream van deze Franse veldrit) kan men in de hele EU bekijken.

Livestream Cyclocross Besançon via GCN en RedBull Tv

De World Cup Cyclocross Besançon wordt ook via de livestream uitgezonden door GCN en RedBull Tv. De livestream van GCN (Global Cycling Network) is bij deze cyclocross niet in België, maar wel in Nederland te zien. De livestream van deze Franse veldrit is bij het internetplatform Red Bull Tv in zowel Nederland als België te bekijken. Dit is overigens wel een Engelstalige stream.

Overige opties livestream Cyclocross Besançon

Er zijn op het internet ook diverse andere livestreams van deze cross te vinden. Zo is er een livestream van de 'World Cup Cyclocross of Besançon ' beschikbaar op het Youtube-channel van de internationale wielerunie (UCI). Die livestream van de UCI heeft Engelstalig commentaar. Deze gratis livestream van deze manche in de World Cup Cyclocross is echter zeer geo-restricted. Men mag die officiële gratis livestream alleen bekijken in landen waar geen omroep is die de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross heeft. Er is ook een livestream van 'the World Cup Cross of Besançon ' te vinden bij FloBikes. Die officiële livestream van FloBikes is echter eveneens geo-restricted. (Men mag hun livestream bij deze wereldbekercross officieel alleen in Canada bekijken.) Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de World Cup Cyclocross Nommay te mogen bekijken.

Voorgaande World Cup in Frankrijk: uitslag Cyclocross Nommay 2020

 1. Eli Iserbyt (Bel) 1u07'13"
 2. Toon Aerts (Bel) + 8 sec.
 3. Laurens Sweeck (Bel) +1'16"
 4. Lars van der Haar (Ned) +1'28"
 5. Thomas Pidcock (UK) +1'46"
 6. Corné van Kessel (Ned) +1'55"
 7. Quinten Hermans (Bel) +1'58"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) +2'02"
 9. Jens Adams (Bel) +2'04"
 10. Tom Meeusen (Bel) +2'07"

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamOp zondag 14 februari 2021 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de derde editie van deze veldrit.…
Noordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 6 februari 2021 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstri…
Veldrit Koksijde: Duinencross 2021, live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross 2021, live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in november 2021 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cycloc…
Cyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 januari 2021 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de vierde editie van deze West-Vla…

Volta ao Algarve & Ruta del Sol 2020, live tv en livestreamVolta ao Algarve & Ruta del Sol 2020, live tv en livestreamOp woensdag 19 februari 2020 gaat de Portugese wielerkoers 'Volta ao Algarve' (Ronde van de Algarve) van start. Op dieze…
Yoga met een app - Daily YogaYoga met een app - Daily YogaSteeds meer mensen ontdekken yoga als manier om te ontspannen en toch fysiek bezig te zijn. Het helpt je controle te kri…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=180165#ucira
 • http://cyclocrosslignieres.wix.com/worldcuplignieres
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_veldrijden

Reageer op het artikel "Worldcup Cyclocross Besançon 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!