InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Waarom is veldrijden populair in Nederland en België?
mijn kijk op

Waarom is veldrijden populair in Nederland en België?

Waarom is veldrijden populair in Nederland en België? Waarom is veldrijden populair geworden in de Lage Landen? Waarom willen heel wat mensen die cyclocrossen nu bijwonen? Het antwoord is heel eenvoudig. Een wedstrijd bijwonen is heel plezierig. Al van in de voormiddag beginnen de junioren en beloften aan hun wedstrijd. In de namiddag is het dan de beurt aan de vrouwen en de profrenners. Na de wedstrijd is er vertier en plezier in de publiekstent. Met een pintje erbij beleef je samen met vrienden een fantastische dag. De veldrijders zijn heel erg toegankelijk en alvorens de wedstrijd begint, kan je langs de campers de renners bezoeken en hun materiaal en entourage bewonderen. Door de live-verslaggeving op televisie wordt het veldrijden ook populair.
Veldrijden is erg populair en trekt veel toeschouwers. / Bron: Babbo1957, Flickr (CC BY-2.0)Veldrijden is erg populair en trekt veel toeschouwers. / Bron: Babbo1957, Flickr (CC BY-2.0)

Wat is veldrijden?

Veldrijden, ook wel cyclocross genaamd, is heel erg populair in Nederland en België. De sport wordt beoefend op een onverhard parcours (modder, zand, bos, enzovoort). De beste renners in deze discipline zijn dan ook afkomstig uit België en Nederland. Toprenners in de elitewedstrijden in Nederland zijn Mathieu Van der Poel, Lars van der Haar en in België Sven Nys, Wout van Aert, Tom Meeusen, Kevin Pauwels, enzovoort. In ongeveer één uurtje moeten de renners een afgebakend parcours afleggen, dat toegankelijk is voor duizenden toeschouwers. Renners rijden door het bos, door het zand of door het veld. Verschillende onverharde ondergronden wisselen af met asfaltstroken. Af en toe moeten de renners over balkjes springen of moeten ze de fiets op de schouder nemen bij modderige passages of wanneer er obstakels op de weg zijn (trappenmuur). De veldritcompetitie vindt plaats tijdens de herfst- en wintermaanden.

Cyclocross van eind september tot eind februari

Het veldritseizoen start elk jaar opnieuw eind september en eindigt eind februari, alvorens het wielerseizoen op de weg begint. Tijdens het jaar wordt er gestreden voor verschillende klassementen. Deze klassementen zijn de Superprestige, Wereldbeker en de bpost bank trofee. Daarnaast zijn er ook nog de wedstrijden van de Soudal Classics. Ook zijn er veldritten die niet meetellen voor de klassementen (bijvoorbeeld de Druivencross in Overijse). Uiteraard wordt er door de renners gepiekt naar de kampioenschappen. Er is het nationaal kampioenschap, het Europees kampioenschap en het wereldkampioenschap. Deze kampioenschappen worden hoger ingeschat dan de klassementen en de individuele overwinningen. Een renner die nog geen enkele wedstrijd won, maar toch een kampioenschapstitel kan winnen, kan alsnog spreken van een geslaagd seizoen.

Waarom is veldrijden populair geworden in Nederland en België?

Het feit dat veldrijden zo populair is geworden, heeft uiteraard verschillende oorzaken. De interesse in veldrijden is geleidelijk aan gegroeid en bereikt anno 2016 zelfs een hoogtepunt. De crossen werden nog nooit zo druk bezocht dan vorige jaren. Enkele oorzaken hiervan zijn:

Heel populaire renners – Sven Nys als uithangbord

Het veldrijden heeft heel wat populaire renners, die heel wat media-aandacht krijgen. Deze renners worden bijna aanbeden door het publiek en deze renners hebben supportersverenigingen. Het beste voorbeeld van deze populariteit is Sven Nys. Tijdens zijn afscheidsseizoen in het jaar 2015-2016 werd hij ongelofelijk aangemoedigd door duizenden supporters. Sven Nys is als het ware een God in deze mensen hun ogen. Het respect dat hij heeft afgedwongen in de veldritwereld is ongezien en door zijn professionaliteit heeft hij de supporters gedurende jaren voor zich kunnen winnen.

De hele entourage van verzorgers, mecaniciens, ploegleiders en managers

Bij een veldrit komt heel wat kijken. Renners dienen verzorgd te worden en het materiaal moet worden klaargezet en onderhouden worden. Een topveldrijder heeft heel wat mensen rondom zich, die eveneens toegankelijk zijn. Er ontstaan – na verloop van tijd – ook heel bekende gezichten van deze verzorgers en ploegleiders. Ook ploegleiders geven live-interviews tijdens de wedstrijd over de prestaties en verwachtingen van hun renner. Zo is ex-topveldrijder Niels Albert de ploegleider van de topveldrijder Wout van Aert.

Het programma van een cyclocross – hele dag plezier

Cyclocross kan een hele dag plezier zijn. Van in de voormiddag worden er al wedstrijden gereden. Doorgaans gaan om 15u00 de profrenners van start om hun wedstrijd af te werken. Na de cross kan er nog nagepraat en iets gedronken worden in de publiekstent. Op iedere cross is ook een VIP tent aanwezig. Op het parcours staan er ook drankstandjes en supporters kunnen genieten van een lekker bakje frietjes of een hamburger.

De toegankelijkheid van de renners maakt de sport erg populair. / Bron: Babbo1957, Flickr (CC BY-2.0)De toegankelijkheid van de renners maakt de sport erg populair. / Bron: Babbo1957, Flickr (CC BY-2.0)
Toegankelijkheid van de renners
Geen enkele sport is zo toegankelijk als veldrijden. Supporters kunnen langs de campers passeren waar hun favoriete renners opwarmen. Tijdens het veldrijden kunnen ze heel dicht bij de renners komen om hen aan te moedigen. Het is door deze toegankelijkheid en het zogenaamde “volkse” karakter van een cyclocross dat er steeds meer en meer bezoekers aanwezig zijn op de cross of de crossen live willen volgen op televisie.

Een uur topsport op het hoogste niveau verveelt nooit

Ongeveer één uur gaan de renners voluit voor de zege. Ideaal dus om even naar de cross te gaan of deze op televisie te bekijken. Wie langer wil kijken, kan een ganse dag naar de cross gaan en alle wedstrijden gaan bekijken. Door de hoge intensiteit en het groot aantal belevenissen (inhaalmanoeuvres, lekke banden, valpartijen), verveelt een uurtje cyclocross bijna nooit. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een rit in de Ronde van Frankrijk waar gedurende 200 kilometer niets kan gebeuren en het wachten is op een groepsspurt.

Mediabelangstelling – rechtstreekse uitzendingen

De mediabelangstelling van het veldrijden is zeer groot. Alle grote crossen worden live uitgezonden op televisie, soms wel op de betalende televisiezenders. Ook de geschreven media hechten heel wat belang aan deze sport omdat ze nu éénmaal heel populair is in Nederland en België.

De sensatie op weg naar de nationale en wereldkampioenschappen – sociale media

De kampioenschapswedstrijden zijn immens populair. Dit zijn de wedstrijden die het orgelpunt vormen van het seizoen. Er gaat ook heel wat media-aandacht uit naar deze wedstrijden. Renners doen uitspraken via sociale media, waardoor er af en toe pittige tweets en Facebook-posts de wereld worden ingestuurd. Dit hoort uiteraard bij het "mentale gevecht" vóór de wedstrijd. Op televisie wordt eveneens vooruitgekeken naar deze wedstrijden en worden er pronostieken opgemaakt.
© 2016 - 2017 Auteurjr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Superprestige Veldrijden 2017-2018, kalenderSuperprestige Veldrijden 2017-2018, kalenderOp zondag 1 oktober 2017 wordt in de Drentse plaats Gieten de openingswedstrijd gehouden van de Telenet Superprestige Ve…
WK veldrijden 2015 Heren: deelnemers, live op tv, favorietenWK veldrijden 2015 Heren: deelnemers, live op tv, favorietenOp zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2015 wordt in het Tsjechische Tábor het WK veldrijden verreden. De Elite Man…
Wereldbeker Veldrijden 2015-2016, kalenderOp woensdag 16 september gaat de wereldbeker veldrijden van start met de ‘Cross Vegas’ in de Amerikaanse stad Las Vegas.…
Veldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvVeldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvOp zondag 1 oktober 2017 wordt de 42e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Supe…
Veldrit: Cyclocross Boom - Niels Albert CX 2017, live op tvVeldrit: Cyclocross Boom - Niels Albert CX 2017, live op tvOp zaterdag 21 oktober 2017 wordt in Boom (België) de derde editie verreden van de 'Cyclocross Boom - Niels Albert CX'.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Babbo1957, Flickr (CC BY-2.0)
  • Hln.be, http://www.hln.be/hln/nl/2884/veldrijden/index.dhtml, 9 januari 2016
  • Sporza.be, http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden, 9 januari 2016
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Veldrijden, 9 januari 2016
  • Afbeelding bron 1: Babbo1957, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Babbo1957, Flickr (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "Waarom is veldrijden populair in Nederland en België?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Auteurjr
Gepubliceerd: 09-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!