InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Brugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestream

Brugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestream

Brugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestream Op woensdag 27 maart 2019 wordt de wielerwedstrijd Brugge-De Panne verreden. Deze eendagswedstrijd voor heren elite (profs) is de opvolger van de voormalige rittenkoers Driedaagse de Panne-Koksijde. Het is een voorbereidingswedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen. De koers Brugge-De Panne is een onderdeel van de UCI World Tour. Men kan Brugge-De Panne 2019 live op tv en online per livestream bekijken. Op donderdag 28 maart (de dag na de herenwedstrijd) wordt de dameswedstrijd Brugge-De Panne verreden. Die dameskoers is eveneens live op tv en online via een stream te zien.

Historie van de Driedaagse de Panne

In 1977 werd de eerste editie van deze Vlaamse rittenkoers gehouden. De wedstrijd is van oorsprong vooral bedoeld als een voorbereidingswedstrijd op de Ronde van Vlaanderen. Eric Vanderaerden is de succesvolste coureur uit de historie van de Driedaagse de Panne. Deze Belg won vijf keer het eindklassement. Vier renners wonnen deze etappekoers twee keer: Michele Bartoli (Italië), Vjatsjeslav Ekimov (Rusland), Peter van Petegem (België) en Sylvain Chavanel (Frankrijk).

Hoewel deze koers dus oorspronkelijk bekend stond als de ultieme voorbereidingswedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen, zijn goede prestaties in de Driedaagse de Panne beslist geen garantie voor een goede prestatie in die klassieker. Slechts drie keer won de winnaar van de Driedaagse in datzelfde jaar ook de Ronde van Vlaanderen: Peter van Petegem (1999), Alessandro Ballan (2007) en Philippe Gilbert (2017).

Requiem voor een rittenkoers

De Driedaagse de Panne was een zeer geliefde rittenkoers bij de Vlaamse en Nederlandse wielerliefhebbers. De wedstrijd werd doorgaans verreden in de week voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen. De koers bracht drie dagen lang de wielervolgers helemaal in de stemming richting dat hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar, de Ronde van Vlaanderen. Tijdens de live tv-uitzendingen van de Driedaagse de Panne-Koksijde waren de commentatoren vaak minstens net zo druk met het voorbeschouwen op de Ronde van Vlaanderen, als met het koersverloop van de Driedaagse de Panne.

Onder de topwielrenners was de koers wat minder populair. Steeds minder toppers kwamen in de loop der tijd aan de start, aangezien men steeds meer ging concluderen dat zo'n rittenkoers zo vlak voor de Ronde van Vlaanderen niet de ideale voorbereiding zou zijn.

Strijd om de plek op de kalender

Binnen de wielerwereld woedde er enige tijd een sterke concurrentiestrijd tussen enerzijds de organisatie van de Driedaagse de Panne en anderzijds het organisatiebureau Flanders Classics. Dat laatstgenoemde bedrijf organiseert veel Vlaamse topwedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen, maar dus niet de Driedaagse de Panne. Zij wilden graag de plek op de internationale wielerkalender overnemen van de Driedaagse de Panne en op die plek hun eendagswedstrijd Dwars door Vlaanderen plaatsen. Indien dat zou gebeuren, dan zou Dwars door Vlaanderen de ultieme, laatste Vlaamse koers voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen worden. Uiteindelijk heeft Flanders Classics deze strijd gewonnen en heeft Dwars door Vlaanderen op de kalender de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen toegewezen gekregen.

Geen rittenkoers meer

De Driedaagse van De Panne - Koksijde moest vervolgens verhuizen naar een andere plek op de kalender. Dit was de oude plek van Dwars door Vlaanderen, namelijk in de midweek na Milaan-San Remo. Oorspronkelijk was er het plan om de Driedaagse een nieuwe start te geven, door met een heel nieuw concept te komen. Op de dinsdag zou men een specifieke sprintwedstrijd houden.

Op de woensdag zou er een reguliere profwedstrijd voor de heren elite (profs) verreden worden. Op de donderdag zou er een koers voor dames worden gehouden. Wegens gebrek aan belangstelling van de profteams voor de sprintwedstrijd is dat onderdeel echter van het programma geschrapt. In theorie is de Driedaagse de Panne dus veranderd in een tweedaagse. In de praktijk zijn het echter twee eendagswedstrijden geworden: één voor de heren en één voor de dames.

Programma: Tweedaagse De Panne 2019

 • Woensdag 27 maart: Brugge-De Panne, wedstrijd heren elite (profs)
 • Donderdag 28 maart: Brugge-De Panne, wedstrijd dames elite

Deelnemers: startlijst met rugnummers, Brugge-De Panne 2019

Deelnemers: startlijst herenwedstrijd (27 maart)

Welke interessante deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de herenwedstrijd Brugge-De Panne op 27 maart? Prominente deelnemers zijn onder meer Elia Viviani, Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Florian Senechal, Bob Jungels, Pascal Ackermann, Lars Boom, Jurgen Roelandts, Ian Stannard, Giacomo Nizzolo, Cees Bol, Jan Willem van Schip en Bryan Coquard.

Deelnemers: startlijst dameswedstrijd (28 maart)

Welke interessante toprensters staan op de deelnemerslijst met rugnummers van de dameswedstrijd op 28 maart? Prominente deelnemers zijn onder meer Chantal Blaak, Amalie Dideriksen, Marianne Vos, Letizia Paternoster, Ellen van Dijk, Amy Pieters, Lucinda Brand en Floortje Mackaij.

Parcours Brugge - De Panne

Parcours herenwedstrijd Brugge-De Panne (27 maart)

Hoe ziet het parcours van de herenwedstrijd van Brugge-De Panne eruit? De start van deze koers is om 11u25 op de Grote Markt in Brugge. De eindstreep ligt aan de Zeelaan in De Panne. Het parcours heeft in totaal een lengte van 205 kilometer. De finish wordt rond half vijf verwacht.

In het midden van het parcours is een reeks heuvels opgenomen: de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Vidaigneberg en de Sulferberg. Vanaf de top van de laatste grote klim uit deze reeks, moeten de renners echter nog ruim 100 kilometer rijden naar de finish. In de finale krijgen de renners nog twee plaatselijke rondes van 25 kilometer voorgeschoteld in De Panne. Die slotronde gaat overigens deels door 'De Moeren', een gebied dat tamelijk berucht is in de wielerwereld omdat daar vaak een sterke wind staat, die op veel plekken vrij spel heeft. Indien er daar op de wedstrijddag een sterke wind staat, is er dus een serieuze kans dat het peloton daar in waaiers uiteen valt.

Parcours dameswedstrijd Brugge-De Panne (28 maart)

De dameswedstrijd is een onderdeel van de UCI Women World Tour 2019. De officiële naam van de dameswedstrijd is de 'Lotto Women Classic Brugge - De Panne'. Deze koers heeft een lengte van 134,4. Ook deze wedstrijd gaat van start op de Grote Markt in Brugge en ook deze koers finisht op de Zeelaan in De Panne. Toch heeft de dameswedstrijd qua parcours een ander karakter dan de herenwedstrijd. De dames rijden, in tegenstelling tot de heren, niet richting het heuvelland rond de Kemmel, zij rijden richting de kust. Daar rijden zij onder meer langs De Haan, Bredene en Oostende en Koksijde. In de finale rijden ze twee plaatselijke rondes van 17,7 kilometer. De start van de dameswedstrijd is om 12u40 en finisht omstreeks kwart voor vijf.

Live op tv: Sporza en Eurosport

Herenwedstrijd live op tv (woensdag 27 maart) bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) en Eurosport zenden de wedstrijd Brugge-De Panne live op tv uit (de herenwedstrijd èn de dameswedstrijd). De herenwedstrijd is op de middag van woensdag 27 maart live te zien. De uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint om 14u45.

Dameswedstrijd ook live op tv (donderdag 28 maart) bij Sporza

Ook de dameswedstrijd van de Driedaagse van De Panne wordt door Sporza live uitgezonden op tv. Deze wedstrijd vindt plaats op donderdag 22 maart. De uitzending van de dameswedstrijd begint bij Sporza om 15u00 op de Vlaamse zender één.

Vlaamse wielerweek 2019 live op tv bij Sporza

De wedstrijd Brugge-De Panne is openingskoers van de zogenaamde 'Vlaamse wielerweek'. Hierna volgt op 29 maart de E3 Prijs Harelbeke, die eveneens live op tv te zien is bij Sporza. Vervolgens staan op de kalender Gent-Wevelgem (31 maart) en Dwars door Vlaanderen (3 maart) en ook die wedstrijden zijn live te zien bij Sporza. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de afsluitende wedstrijd van de Vlaamse wielerweek: de Ronde van Vlaanderen 2019 op zondag 7 april. Al deze wedstrijden worden door Sporza ook via een gratis livestream (geo-restricted) uitgezonden.

Brugge-De Panne live op Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten van deze koers. Aangezien zij in deze periode echter de Ronde van Catalonië live uitzenden op hun hoofdnet Eurosport 1, zijn bij hen de heren- en dameswedstrijd van Brugge-De Panne live te zien op de zender Eurosport 2. Die zender zit bij de meeste Nederlanders en Vlamingen niet in hun standaard tv-pakket.

Op woensdag 27 maart 2019 begint de live tv-uitzending van de herenwedstrijd bij hen om 14u30 op Eurosport 2. Op donderdag 28 maart begint de live-uitzending bij hen om 15u00 op Eurosport 2.

Live op het internet: livestream Brugge-De Panne

België: livestream Brugge-De Panne bij Sporza

De wedstrijd is in België live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT) . Hiermee kan men op woensdag 27 maart en donderdag 28 maart de live tv-uitzending van Brugge-De Panne live bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. Deze Belgische (geo-restricted) livestream van de wedstrijd Brugge-De Panne te vinden op de website van Sporza (VRT). De livestream van Sporza begint op beide dagen tegelijk met de live tv-uitzending. De livestream van de herenwedstrijd begint op woensdag dus om 14u45. De livestream van de dameskoers begint bij Sporza op donderdag om 15u00. De livestream bij Sporza is gratis. Men kan de gratis livestream van de herenwedstrijd van Brugge-De Panne op de middag van woensdag 27 maart vinden in de rubriek 'Nu Live' op de site van Sporza. Ook vindt men die gratis livestream van Brugge-De Panne op die middag in de rubriek 'wielrennen'. Op donderdag 28 maart vindt men de livestream van de dameswedstrijd eveneens op die plekken op de site van Sporza. Het is eveneens mogelijk om een livestream van Brugge-De Panne te bekijken via de gratis online Sporza App.

Nederland en België: livestream Brugge-Panne bij Eurosport

Ook Eurosport zendt dit evenement uit via een livestream. Op woensdag 27 maart begint hun livestream van de mannenwedstrijd om 14u30. Op donderdag 28 maart begint hun livestream van de dameswedstrijd om 15u00. De livestream bevindt zich op de Eurosport Player. In tegenstelling tot de stream van Sporza is de livestream van Eurosport bij deze koers niet geo-blocked. Daar staat echter tegenover de stream van Eurosport, in tegenstelling tot de livestream van Sporza, niet gratis is. Men dient een abonnement te hebben op de Eurosport Player, om een livestream van Eurosport te bekijken.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) live te kijken naar de herenwedstrijd (27 maart) en de dameswedstrijd (28 maart) van Brugge - De Panne. Via die app van VodafoneZiggo wordt de mogelijkheid geboden om tv te kijken via een livestream. Het aanbod van de zenders die men per livestream kan bekijken is hetzelfde als men heeft bij het tv-pakket van Ziggo. Zo kan men op 27 en 28 maart dus als abonnee van Ziggo via een livestream kijken naar de live tv-uitzendingen van Sporza (VRT). In theorie kan men op de app van Ziggo ook per livestream naar de tv-uitzendingen van Eurosport bij deze koers kijken. Aangezien die uitzendingen echter op Eurosport 2 plaatsvinden, dient men wel een tv-abonnement te hebben waartoe die zender behoort, om dit kanaal ook per livestream op deze app te mogen bekijken.

Livestream NLziet? Niet bij deze tweedaagse

Is het ook mogelijk om deze Vlaamse koersen op 27 en 28 maart via een livestream op NLziet te bekijken? Nee, deze twee wedstrijden worden niet op tv uitgezonden door zenders die meewerken aan die app, dus daarop kan men niet via de livestream naar de heren- en dameskoers van De Panne kijken.

Uitslagen Brugge-De Panne 2019

Uitslag herenwedstrijd 2019:

 1. Dylan Groenewegen (Ned) Jumbo-Visma in 4:36:32
 2. Fernando Gaviria (Col) UAE - Team Emirates z.t.
 3. Elia Viviani (Ita) Deceuninck QuickStep z.t.
 4. Nacer Bouhanni (Fra) Cofidis z.t.
 5. Justin Jules (Fra) Wallonie Bruxelles z.t.
 6. Kristoffer Halvorsen (Noo) Sky z.t.
 7. Jonas Van Genechten (Bel) Vital Concept z.t.
 8. Luka Mezgec (Slw) Mitchelton-Scott z.t.
 9. Giacomo Nizzolo (Ita) Dimension Data z.t.
 10. Mike Teunissen (Ned) Jumbo-Visma z.t.

Uitslag dameswedstrijd 2019:

 1. Kirsten Wild (Ned) WNT-Rotor in 3u13:07
 2. Lorena Wiebes (Ned) Parkhotel - Valkenburg z.t.
 3. Lotta Pauliina Lepistö (Fin) Trek Segafredo z.t.
 4. Susanne Andersen (Noo) Team Sunweb z.t.
 5. Elisa Balsamo (Ita) Valcar-Cylance z.t.
 6. Marta Bastianelli (Ita) Team Virtu z.t.
 7. Emilia Fahlin (Zwe) FDJ Nouvelle z.t.
 8. Arlenis Sierra (Cub) Astana z.t.
 9. Marianne Vos (Ned) CCC Liv z.t.

Voorgaande editie: Uitslagen Brugge-De Panne 2018

Uitslag herenwedstrijd 2018:

 1. Elia Viviani (Ita)
 2. Pascal Ackermann (Dui)
 3. Baptiste Planckaert (Bel)
 4. Jens Debusschere (Bel)
 5. Amaury Capiot (Bel)
 6. Roy Jans (Bel)
 7. Hugo Hofstetter (Fra)
 8. Adam Blythe (UK)
 9. Eduard Michael Grosu (Roe)

Uitslag dameswedstrijd 2018:

 1. Jolien D'Hoore (Bel)
 2. Chloe Hosking (Aus)
 3. Christine Majerus (Lux)
 4. Lorena Wiebes (Ned)
 5. Lisa Brennauer (Dui)
 6. Maria Giulia Confalonieri (Ita)
 7. Sheyla Gutierrez (Spa)
 8. Jeanne Korevaar (Ned)
 9. Tiffany Cromwell (Aus)
 10. Christina Malling Siggaard (Den)

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge - Anderlecht is al decennia lang dé klassieker in het Belgische voetbal tussen de twee Belgische ploegen met…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
Ronde van Catalonië 2019 - live op tv en livestreamRonde van Catalonië 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië 2019 gaat van start op maandag 25 maart. De slotrit van deze wielerkoers vindt plaats op zondag 3…
Jupiler Pro League erelijst landskampioenen België 1896-2019Jupiler Pro League erelijst landskampioenen België 1896-2019118 kampioenschappen, 16 landskampioenen. Het Belgische voetbal wordt reeds enkele decennia gedomineerd door Club Brugge…
Elfstedenronde 2019 (Brugge), live op tv en livestreamElfstedenronde 2019 (Brugge), live op tv en livestreamOp zondag 23 juni 2019 wordt in België de Elfstedenronde verreden. De start en de finish van deze Vlaamse wielerkoers zi…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Plopsaland_De_Panne
 • http://www.procyclingstats.com/races.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Driedaagse_van_De_Panne-Koksijde
 • http://driedaagse.be/2016/index.php?view=startlijst

Reageer op het artikel "Brugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!