Brugge-De Panne 2020 (ex-3daagse), live op tv en livestream

Brugge-De Panne 2020 (ex-3daagse), live op tv en livestream Op woensdag 25 maart 2020 stond oorspronkelijk de wielerwedstrijd Brugge-De Panne op de kalender. Deze eendagswedstrijd voor heren elite (profs) is de opvolger van de voormalige rittenkoers Driedaagse de Panne-Koksijde. De koers Brugge-De Panne is een onderdeel van de UCI World Tour. Op donderdag 26 maart (de dag na de herenwedstrijd) zou de dameswedstrijd Brugge-De Panne verreden worden. Beide koersen zijn echter afgelast vanwege het coronavirus.

Afgelast wegens coronavirus

In het voorjaar van 2020 zijn alle profwielerkoersen na Parijs-Nice afgelast. Sommige topkoersen worden mogelijk in een later deel van het seizoen alsnog ingehaald, maar dat geldt niet voor Brugge-De Panne. Deze koers wordt pas weer in 2021 verreden.

Historie van de Driedaagse de Panne

In 1977 werd de eerste editie van deze Vlaamse rittenkoers gehouden. De wedstrijd is van oorsprong vooral bedoeld als een voorbereidingswedstrijd op de Ronde van Vlaanderen. Eric Vanderaerden is de succesvolste coureur uit de historie van de Driedaagse de Panne. Deze Belg won vijf keer het eindklassement. Vier renners wonnen deze etappekoers twee keer: Michele Bartoli (Italië), Vjatsjeslav Ekimov (Rusland), Peter van Petegem (België) en Sylvain Chavanel (Frankrijk).

Hoewel deze koers dus oorspronkelijk bekend stond als de ultieme voorbereidingswedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen, zijn goede prestaties in de Driedaagse de Panne beslist geen garantie voor een goede prestatie in die klassieker. Slechts drie keer won de winnaar van de Driedaagse in datzelfde jaar ook de Ronde van Vlaanderen: Peter van Petegem (1999), Alessandro Ballan (2007) en Philippe Gilbert (2017).

Requiem voor een rittenkoers

De Driedaagse de Panne was een zeer geliefde rittenkoers bij de Vlaamse en Nederlandse wielerliefhebbers. De wedstrijd werd doorgaans verreden in de week voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen. De koers bracht drie dagen lang de wielervolgers helemaal in de stemming richting dat hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar, de Ronde van Vlaanderen. Tijdens de live tv-uitzendingen van de Driedaagse de Panne-Koksijde waren de commentatoren vaak minstens net zo druk met het voorbeschouwen op de Ronde van Vlaanderen, als met het koersverloop van de Driedaagse de Panne.

Onder de topwielrenners was de koers wat minder populair. Steeds minder toppers kwamen in de loop der tijd aan de start, aangezien men steeds meer ging concluderen dat zo'n rittenkoers zo vlak voor de Ronde van Vlaanderen niet de ideale voorbereiding zou zijn.

Strijd om de plek op de kalender

Binnen de wielerwereld woedde er enige tijd een sterke concurrentiestrijd tussen enerzijds de organisatie van de Driedaagse de Panne en anderzijds het organisatiebureau Flanders Classics. Dat laatstgenoemde bedrijf organiseert veel Vlaamse topwedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen, maar dus niet de Driedaagse de Panne. Zij wilden graag de plek op de internationale wielerkalender overnemen van de Driedaagse de Panne en op die plek hun eendagswedstrijd Dwars door Vlaanderen plaatsen. Indien dat zou gebeuren, dan zou Dwars door Vlaanderen de ultieme, laatste Vlaamse koers voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen worden. Uiteindelijk heeft Flanders Classics deze strijd gewonnen en heeft Dwars door Vlaanderen op de kalender de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen toegewezen gekregen.

Geen rittenkoers meer

De Driedaagse van De Panne - Koksijde moest vervolgens verhuizen naar een andere plek op de kalender. Dit was de oude plek van Dwars door Vlaanderen, namelijk in de midweek na Milaan-San Remo. Oorspronkelijk was er het plan om de Driedaagse een nieuwe start te geven, door met een heel nieuw concept te komen. Op de dinsdag zou men een specifieke sprintwedstrijd houden.

Op de woensdag zou er een reguliere profwedstrijd voor de heren elite (profs) verreden worden. Op de donderdag zou er een koers voor dames worden gehouden. Wegens gebrek aan belangstelling van de profteams voor de sprintwedstrijd is dat onderdeel echter van het programma geschrapt. In theorie is de Driedaagse de Panne dus veranderd in een tweedaagse. In de praktijk zijn het echter twee eendagswedstrijden geworden: één voor de heren en één voor de dames.

Programma: Tweedaagse De Panne 2020

 • Woensdag 25 maart: wedstrijd heren elite (profs)
 • Donderdag 26 maart: wedstrijd dames elite

Deelnemers: startlijst met rugnummers, Brugge-De Panne 2020

Deelnemers: startlijst herenwedstrijd (25 maart)

Welke interessante deelnemers staan op de startlijst van de herenwedstrijd Brugge-De Panne op 25 maart? Zodra de startlijst met rugnummers bekend is, wordt die hier geplaatst. Hieronder vindt u een overzicht van de teams die op de deelnemerslijst staan.

World Tour Teams:

 • Jumbo Visma
 • Team Astana
 • Bahrain McLaren
 • BORA Hansgrohe
 • CCC
 • Deceuninck-Quick Step
 • Lotto-Soudal
 • Team Movistar
 • NTT
 • Trek Segafredo
 • UAE - Team Emirates
 • Cofidis
 • EF Education First
 • Groupama-FDJ
 • Israel Start Up Nation

ProContinentale Teams:

 • Sport Vlaanderen-Baloise
 • Arkea-Samsic
 • Total-Direct Energie
 • Alpecin-Fenix
 • Bingoal Wallonie Bruxelles
 • Circus - Wanty Groupe Gobert
 • B&B Hotels-Vital Concept

Deelnemers: startlijst dameswedstrijd (26 maart)

Welke interessante toprensters staan op de starlijst van de dameswedstrijd op 26 maart? T.z.t. wordt hier een link geplaatst naar de definitieve startlijst met rugnummers.

Parcours Brugge - De Panne

Parcours herenwedstrijd Brugge-De Panne (25 maart)

Hoe ziet het parcours van de herenwedstrijd van Brugge-De Panne eruit? De start van deze koers is om 11u30 op de Grote Markt in Brugge. De eindstreep ligt aan de Zeelaan in De Panne. Het parcours heeft in totaal een lengte van 212,5 kilometer. De finish wordt rond kwart voor vijf vijf verwacht.

Wijziging vergeleken met voorgaande edities: minder heuvels

Bij voorgaande edities (tot aan 2019) waren er diverse bekende heuvels opgenomen in de route, zoals: de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Vidaigneberg en de Sulferberg. Vanaf de top van de laatste grote klim uit deze reeks, moesten de renners echter nog ruim 100 kilometer rijden naar de finish. In 2020 is ervoor gekozen om dergelijke heuvels niet meer op te nemen in de route.

De Moeren

In de finale krijgen de renners een aan aantal plaatselijke rondes kilometer voorgeschoteld in De Panne. Die slotronde gaat deels door 'De Moeren', een gebied dat tamelijk berucht is in de wielerwereld omdat daar vaak een sterke wind staat, die op veel plekken vrij spel heeft. Indien er daar op de wedstrijddag een sterke wind staat, is er dus een serieuze kans dat het peloton daar in waaiers uiteen valt.

Parcours dameswedstrijd Brugge-De Panne (26 maart)

De dameswedstrijd is een onderdeel van de UCI Women World Tour 2020. De officiële naam van de dameswedstrijd is de 'Lotto Women Classic Brugge - De Panne'. Deze koers heeft een lengte van 155 kilometer. De start van de dameswedstrijd is om 12u45 en deze koers finisht omstreeks kwart voor vijf.

Live op tv: Sporza en Eurosport

Herenwedstrijd live op tv (woensdag 25 maart) bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) en Eurosport zenden de wedstrijd Brugge-De Panne live op tv uit (de herenwedstrijd èn de dameswedstrijd). De herenwedstrijd is op de middag van woensdag 25 maart live te zien. De uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint om 14u45.

Dameswedstrijd ook live op tv (donderdag 26 maart) bij Sporza

Ook de dameswedstrijd wordt door Sporza live uitgezonden op tv. Deze wedstrijd vindt plaats op donderdag 26 maart. De uitzending van de dameswedstrijd begint bij Sporza om 15u00 op de Vlaamse zender één.

Vlaamse wielerweek 2020 live op tv bij Sporza

De wedstrijd Brugge-De Panne is openingskoers van de zogenaamde 'Vlaamse wielerweek'. Hierna volgt op 27 maart de E3 Prijs Harelbeke, die eveneens live op tv te zien is bij Sporza. Vervolgens staan op de kalender Gent-Wevelgem (29 maart) en Dwars door Vlaanderen (1 april) en ook die wedstrijden zijn live te zien bij Sporza. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de afsluitende wedstrijd van de Vlaamse wielerweek: de Ronde van Vlaanderen 2020 op zondag 5 april. Al deze wedstrijden worden door Sporza ook via een gratis livestream (geo-restricted) uitgezonden.

Brugge-De Panne live op Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten van deze koers. Aangezien zij in deze periode echter de Ronde van Catalonië live uitzenden op hun hoofdnet Eurosport 1, zijn bij hen de heren- en dameswedstrijd van Brugge-De Panne live te zien op de zender Eurosport 2. Die zender zit bij de meeste Nederlanders en Vlamingen niet in hun standaard tv-pakket.

Op woensdag 25 maart 2020 begint de live tv-uitzending van de herenwedstrijd bij hen om 14u30 op Eurosport 2. Op donderdag 26 maart begint de live-uitzending bij hen om 15u00 op Eurosport 2.

Live op het internet: livestream Brugge-De Panne

België: livestream Brugge-De Panne bij Sporza

De wedstrijd is in België live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT) . Hiermee kan men op woensdag 25 maart en donderdag 26 maart de live tv-uitzending van Brugge-De Panne live bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. Deze Belgische (geo-restricted) livestream van de wedstrijd Brugge-De Panne te vinden op de website van Sporza (VRT). De livestream van Sporza begint op beide dagen tegelijk met de live tv-uitzending. De livestream van de herenwedstrijd begint op woensdag dus om 14u45. De livestream van de dameskoers begint bij Sporza op donderdag om 15u00. De livestream bij Sporza is gratis. Men kan de gratis livestream van de herenwedstrijd van Brugge-De Panne op de middag van woensdag 25 maart vinden in de rubriek 'Nu Live' op de site van Sporza. Ook vindt men die gratis livestream van Brugge-De Panne op die middag in de rubriek 'wielrennen'. Op donderdag 26 maart vindt men de livestream van de dameswedstrijd eveneens op die plekken op de site van Sporza. Het is eveneens mogelijk om een livestream van Brugge-De Panne te bekijken via de gratis online Sporza App.

Nederland en België: livestream Brugge-Panne bij Eurosport

Ook Eurosport zendt dit evenement uit via een livestream. Op woensdag 25 maart begint hun livestream van de mannenwedstrijd om 14u30. Op donderdag 26 maart begint hun livestream van de dameswedstrijd om 15u00. De livestream bevindt zich op de Eurosport Player. In tegenstelling tot de stream van Sporza is de livestream van Eurosport bij deze koers niet geo-blocked. Daar staat echter tegenover de stream van Eurosport, in tegenstelling tot de livestream van Sporza, niet gratis is. Men dient een abonnement te hebben op de Eurosport Player, om een livestream van Eurosport te bekijken.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) live te kijken naar de herenwedstrijd (25 maart) en de dameswedstrijd (26 maart) van Brugge - De Panne. Via die app van VodafoneZiggo wordt de mogelijkheid geboden om tv te kijken via een livestream. Het aanbod van de zenders die men per livestream kan bekijken is hetzelfde als men heeft bij het tv-pakket van Ziggo. Zo kan men op 25 en 26 maart dus als abonnee van Ziggo via een livestream kijken naar de live tv-uitzendingen van Sporza (VRT). In theorie kan men op de app van Ziggo ook per livestream naar de tv-uitzendingen van Eurosport bij deze koers kijken. Aangezien die uitzendingen echter op Eurosport 2 plaatsvinden, dient men wel een tv-abonnement te hebben waartoe die zender behoort, om dit kanaal ook per livestream op deze app te mogen bekijken.

Livestream NLziet? Niet bij deze tweedaagse

Is het ook mogelijk om deze Vlaamse koersen op 25 en 26 maart via een livestream op NLziet te bekijken? Nee, deze twee wedstrijden worden niet op tv uitgezonden door zenders die meewerken aan die app, dus daarop kan men niet via de livestream naar de heren- en dameskoers van De Panne-Brugge kijken.

Livestream iTV-app

Deze wielerwedstrijd van Brugge naar de Vlaamse kust is ook per livestream te bekijken door mensen die een abonnement hebben op Interactieve Tv bij KPN. Zij kunnen namelijk per livestream tv kijken op hun smartphone via de iTV-app. Daarop kunnen zij per livestream alle zenders ontvangen die ze ook thuis op hun tv-toestel kunnen bekijken. Sowieso kunnen alle klanten van Interactieve Tv deze koers via zo'n livestream op VRT één bekijken. Wie een aanvullend abonnement heeft waarin de tv-zender Eurosport2 zit, kan via die app ook per livestream op die zender naar deze koers kijken. Klanten van KPN kunnen ook via een livestream tv kijken op de site van Interactieve Tv. Die site is vooral bedoeld voor mensen die per livestream tv willen kijken op een desktop computer of laptop. Zowel op de site van Interactieve Tv als op de iTV-app kan men elke livestream in de hele Europese Unie bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen Brugge-De Panne 2019

Uitslag herenwedstrijd 2019:

 1. Dylan Groenewegen (Ned) Jumbo-Visma in 4:36:32
 2. Fernando Gaviria (Col) UAE - Team Emirates z.t.
 3. Elia Viviani (Ita) Deceuninck QuickStep z.t.
 4. Nacer Bouhanni (Fra) Cofidis z.t.
 5. Justin Jules (Fra) Wallonie Bruxelles z.t.
 6. Kristoffer Halvorsen (Noo) Sky z.t.
 7. Jonas Van Genechten (Bel) Vital Concept z.t.
 8. Luka Mezgec (Slw) Mitchelton-Scott z.t.
 9. Giacomo Nizzolo (Ita) Dimension Data z.t.
 10. Mike Teunissen (Ned) Jumbo-Visma z.t.

Uitslag dameswedstrijd 2019:

 1. Kirsten Wild (Ned) WNT-Rotor in 3u13:07
 2. Lorena Wiebes (Ned) Parkhotel - Valkenburg z.t.
 3. Lotta Pauliina Lepistö (Fin) Trek Segafredo z.t.
 4. Susanne Andersen (Noo) Team Sunweb z.t.
 5. Elisa Balsamo (Ita) Valcar-Cylance z.t.
 6. Marta Bastianelli (Ita) Team Virtu z.t.
 7. Emilia Fahlin (Zwe) FDJ Nouvelle z.t.
 8. Arlenis Sierra (Cub) Astana z.t.
 9. Marianne Vos (Ned) CCC Liv z.t.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Eupen-Club Brugge, afgelast wegens coronavirusVoetbal 2020: Eupen-Club Brugge, afgelast wegens coronavirusOp zondag 15 maart 2020 zou de wedstrijd KAS Eupen-Club Brugge plaatsvinden. Dit is een duel in de Belgische Jupiler Lea…
Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge - Anderlecht is al decennia lang dé klassieker in het Belgische voetbal tussen de twee Belgische ploegen met…
Nokere Koerse 2020, live op tv en livestreamNokere Koerse 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 18 maart 2020 zou de 75 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden worden. Dit is een wielerwedstr…
Jupiler Pro League erelijst landskampioenen België 1896-2020Jupiler Pro League erelijst landskampioenen België 1896-2020119 kampioenschappen, 16 landskampioenen. Het Belgische voetbal wordt reeds enkele decennia gedomineerd door Club Brugge…

Skeelerwedstrijden, wedstrijdvormen en organisatieSkeelerwedstrijden, wedstrijdvormen en organisatieSkeeleren of inline-skating wordt over de hele wereld als sport bedreven. Wedstrijden worden gehouden op skeelerbanen, s…
Ronde van België 2020 - live op tv en livestreamRonde van België 2020 - live op tv en livestreamOp woensdag 10 juni 2020 gaat de Ronde van België 2020 van start. Op zondag 14 juni wordt de slotetappe verreden van de…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Plopsaland_De_Panne
 • http://www.procyclingstats.com/races.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Driedaagse_van_De_Panne-Koksijde
 • http://driedaagse.be/2016/index.php?view=startlijst

Reageer op het artikel "Brugge-De Panne 2020 (ex-3daagse), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!