Brugge-De Panne 2020 (ex-3daagse), live op tv en livestream

Brugge-De Panne 2020 (ex-3daagse), live op tv en livestream In oktober 2020 staat de wielerwedstrijd Brugge-De Panne op de kalender. Op dinsdag 20 oktober wordt de vrouwenkoers verreden, op woensdag 21 oktober staat de herenkoers op het programma. Deze wedstrijd is de opvolger van de voormalige rittenkoers Driedaagse de Panne-Koksijde. De koers Brugge-De Panne is een onderdeel van de UCI World Tour. De wedstrijd is live op tv en online via een livestream te volgen. Oorspronkelijk zou deze wedstrijd op 25 maart verreden worden, maar vanwege het coronavirus is de koers verzet naar het najaar.

Nieuwe data: 20 oktober en 21 oktober

In het voorjaar van 2020 zijn alle profwielerkoersen na Parijs-Nice afgelast. Oorspronkelijk was de organisatie van Brugge-De Panne vervolgens van plan om deze koers pas in 2021 weer te laten verrijden. Later heeft men dit besluit echter herzien. De koers gaat alsnog door op dinsdag 20 oktober en woensdag 21 oktober 2020.

Historie van de Driedaagse de Panne

In 1977 werd de eerste editie van deze Vlaamse rittenkoers gehouden. De wedstrijd is van oorsprong vooral bedoeld als een voorbereidingswedstrijd op de Ronde van Vlaanderen. Eric Vanderaerden is de succesvolste coureur uit de historie van de Driedaagse de Panne. Deze Belg won vijf keer het eindklassement. Vier renners wonnen deze etappekoers twee keer: Michele Bartoli (Italië), Vjatsjeslav Ekimov (Rusland), Peter van Petegem (België) en Sylvain Chavanel (Frankrijk).

Hoewel deze koers dus oorspronkelijk bekend stond als de ultieme voorbereidingswedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen, zijn goede prestaties in de Driedaagse de Panne beslist geen garantie voor een goede prestatie in die klassieker. Slechts drie keer won de winnaar van de Driedaagse in datzelfde jaar ook de Ronde van Vlaanderen: Peter van Petegem (1999), Alessandro Ballan (2007) en Philippe Gilbert (2017).

Requiem voor een rittenkoers

De Driedaagse de Panne was een zeer geliefde rittenkoers bij de Vlaamse en Nederlandse wielerliefhebbers. De wedstrijd werd doorgaans verreden in de week voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen. De koers bracht drie dagen lang de wielervolgers helemaal in de stemming richting dat hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar, de Ronde van Vlaanderen. Tijdens de live tv-uitzendingen van de Driedaagse de Panne-Koksijde waren de commentatoren vaak minstens net zo druk met het voorbeschouwen op de Ronde van Vlaanderen, als met het koersverloop van de Driedaagse de Panne.

Onder de topwielrenners was de koers wat minder populair. Steeds minder toppers kwamen in de loop der tijd aan de start, aangezien men steeds meer ging concluderen dat zo'n rittenkoers zo vlak voor de Ronde van Vlaanderen niet de ideale voorbereiding zou zijn.

Strijd om de plek op de kalender

Binnen de wielerwereld woedde er enige tijd een sterke concurrentiestrijd tussen enerzijds de organisatie van de Driedaagse de Panne en anderzijds het organisatiebureau Flanders Classics. Dat laatstgenoemde bedrijf organiseert veel Vlaamse topwedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen, maar dus niet de Driedaagse de Panne. Zij wilden graag de plek op de internationale wielerkalender overnemen van de Driedaagse de Panne en op die plek hun eendagswedstrijd Dwars door Vlaanderen plaatsen. Indien dat zou gebeuren, dan zou Dwars door Vlaanderen de ultieme, laatste Vlaamse koers voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen worden. Uiteindelijk heeft Flanders Classics deze strijd gewonnen en heeft Dwars door Vlaanderen op de kalender de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen toegewezen gekregen.

Geen rittenkoers meer

De Driedaagse van De Panne - Koksijde moest vervolgens verhuizen naar een andere plek op de kalender. Dit was de oude plek van Dwars door Vlaanderen, namelijk in de midweek na Milaan-San Remo. Oorspronkelijk was er het plan om de Driedaagse een nieuwe start te geven, door met een heel nieuw concept te komen. Op de dinsdag zou men een specifieke sprintwedstrijd houden.

Op de woensdag zou er een reguliere profwedstrijd voor de heren elite (profs) verreden worden. Op de donderdag zou er een koers voor dames worden gehouden. Wegens gebrek aan belangstelling van de profteams voor de sprintwedstrijd is dat onderdeel echter van het programma geschrapt. In theorie is de Driedaagse de Panne dus veranderd in een tweedaagse. In de praktijk zijn het echter twee eendagswedstrijden geworden: één voor de heren en één voor de dames. Beiden koersen gaan van start in Brugge. In 2020 wordt de dameswedstrijd overigens niet op de donderdag, maar op de dinsdag gehouden.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, Brugge-De Panne 2020

Deelnemers: startlijst dameswedstrijd (dinsdag 20 oktober)

Welke interessante toprensters staan op de startlijst met rugnummers van de dameswedstrijd? Grote namen op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Jolien D'Hoore, Lorena Wiebes, Elisa Longo-Borghini, Ellen van Dijk, Amy Pieters, Lisa Brennauer, Lotte Kopecky, Marta Bastianelli, Trixi Worrack, Lucy Garner-Van der Haar en Amalie Dideriksen.

Deelnemers: startlijst herenwedstrijd (woensdag 21 oktober)

Welke interessante deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de herenwedstrijd Brugge-De Panne? Prominente deelnemers op de voorlopige startlijst zijn onder meer Mathieu van der Poel, Caleb Ewan, Mike Teunissen, Yves Lampaert, Matteo Trentin, Mads Pedersen, André Greipel en Alexander Kristoff.

Parcours Brugge - De Panne 2020

Parcours dameswedstrijd Brugge-De Panne (dinsdag 20 oktober)

De dameswedstrijd is een onderdeel van de UCI Women World Tour 2020. De officiële naam van de dameswedstrijd is de 'Lotto Women Classic Brugge - De Panne'. Deze koers heeft een lengte van 155 kilometer.

Parcours herenwedstrijd Brugge-De Panne (woensdag 21 oktober)

Hoe ziet het parcours van de herenwedstrijd van Brugge-De Panne eruit? De start van deze koers is in Brugge. De eindstreep ligt aan de Zeelaan in De Panne. Het parcours heeft in totaal een lengte van 212,5 kilometer. De finish wordt rond kwart voor vijf vijf verwacht.

Wijziging vergeleken met voorgaande edities: minder heuvels

Bij voorgaande edities (tot aan 2019) waren er diverse bekende heuvels opgenomen in de route, zoals: de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Vidaigneberg en de Sulferberg. Vanaf de top van de laatste grote klim uit deze reeks, moesten de renners echter nog ruim 100 kilometer rijden naar de finish. In 2020 is ervoor gekozen om dergelijke heuvels niet meer op te nemen in de route.

De Moeren

In de finale krijgen de renners een aan aantal plaatselijke rondes kilometer voorgeschoteld in De Panne. Die slotronde gaat deels door 'De Moeren', een gebied dat tamelijk berucht is in de wielerwereld omdat daar vaak een sterke wind staat, die op veel plekken vrij spel heeft. Indien er daar op de wedstrijddag een sterke wind staat, is er dus een serieuze kans dat het peloton daar in waaiers uiteen valt.

Live op tv Brugge-De Panne: welke zender en hoe laat?

Dameswedstrijd live op tv bij Sporza (dinsdag 20 oktober 2020)

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zendt de wedstrijd Brugge-De Panne live op televisie uit (de herenwedstrijd èn de dameswedstrijd). De live-uitzending van de dameswedstrijd begint op dinsdag 20 oktober om 14u00 op de zender VRT één. Op die middag wordt door Sporza ook live de openingsrit van de Ronde van Spanje 2020 uitgezonden.

Herenwedstrijd live op tv bij Sporza (woensdag 21 oktober 2020)

Ook de herenwedstrijd wordt door Sporza live uitgezonden op televisie. Hun live tv-uitzending begin op woensdag 21 oktober om 14u15 op de zender VRT één. Op die woensdagmiddag wordt door Sporza ook live de tweede etappe van de Ronde van Spanje 2020 uitgezonden.

Brugge-De Panne live op Eurosport?

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten (live tv en livestream)van deze koers. Aangezien zij in deze periode echter ook veel andere grote evenementen live uitzenden op televisie (waaronder de Giro), zenden zij deze wedstrijd alleen online via een livestream uit en dus niet op televisie. Wel zenden zij uitgebreide samenvattingen uit van de heren- en dameswedstrijd op televisie.

Live op het internet: livestream Brugge-De Panne

België: livestream Brugge-De Panne bij Sporza

De wedstrijd is in België live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT) . Hiermee kan men de live tv-uitzending van Brugge-De Panne live bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. Deze Belgische (geo-restricted) livestream van de wedstrijd Brugge-De Panne te vinden op de website van Sporza (VRT). De livestream van Sporza begint op beide dagen tegelijk met de live tv-uitzending. De livestream van de herenwedstrijd begint op woensdag dus om 14u15. De livestream van de dameskoers begint bij Sporza op dinsdag om 14u00. De livestream bij Sporza is gratis. Men kan de gratis livestream van de herenwedstrijd van Brugge-De Panne vinden in de rubriek 'Nu Live' op de site van Sporza. Ook vindt men die gratis livestream van Brugge-De Panne op die middag in de rubriek 'wielrennen'. De livestream van de dameswedstrijd eveneens op die plekken op de site van Sporza. Het is eveneens mogelijk om een livestream van Brugge-De Panne te bekijken via de gratis online Sporza App.

Nederland en België: livestream Brugge-Panne bij Eurosport

Ook Eurosport zendt dit evenement uit via een livestream. Hun livestream van de mannenwedstrijd om 14u15. De livestream van de dameskoers begint op dinsdag om 14u00. Zo'n livestream bevindt zich op de Eurosport Player. In tegenstelling tot de stream van Sporza is de livestream van Eurosport bij deze koers niet geo-blocked. Daar staat echter tegenover de stream van Eurosport, in tegenstelling tot de livestream van Sporza, niet gratis is. Men dient een abonnement te hebben op de Eurosport Player, om een livestream van Eurosport te bekijken.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) live te kijken naar de herenwedstrijd en de dameswedstrijd van Brugge - De Panne. Via die app van VodafoneZiggo wordt de mogelijkheid geboden om tv te kijken via een livestream. Het aanbod van de zenders die men per livestream kan bekijken is hetzelfde als men heeft bij het tv-pakket van Ziggo. Zo kan men dus als abonnee van Ziggo via een livestream kijken naar de live tv-uitzendingen van Sporza (VRT). In theorie kan men op de app van Ziggo ook per livestream naar de tv-uitzendingen van Eurosport bij deze koers kijken. Aangezien die uitzendingen echter op Eurosport 2 plaatsvinden, dient men wel een tv-abonnement te hebben waartoe die zender behoort, om dit kanaal ook per livestream op deze app te mogen bekijken.

Livestream NLziet? Niet bij deze tweedaagse

Is het ook mogelijk om deze Vlaamse koersen via een livestream op NLziet te bekijken? Nee, deze twee wedstrijden worden niet op tv uitgezonden door zenders die meewerken aan die app, dus daarop kan men niet via de livestream naar de heren- en dameskoers van De Panne-Brugge kijken.

Livestream iTV-app

Deze wielerwedstrijd van Brugge naar de Vlaamse kust is ook per livestream te bekijken door mensen die een abonnement hebben op Interactieve Tv bij KPN. Zij kunnen namelijk per livestream tv kijken op hun smartphone via de iTV-app. Daarop kunnen zij per livestream alle zenders ontvangen die ze ook thuis op hun tv-toestel kunnen bekijken. Sowieso kunnen alle klanten van Interactieve Tv deze koers via zo'n livestream op VRT één bekijken. Wie een aanvullend abonnement heeft waarin de tv-zender Eurosport2 zit, kan via die app ook per livestream op die zender naar deze koers kijken. Klanten van KPN kunnen ook via een livestream tv kijken op de site van Interactieve Tv. Die site is vooral bedoeld voor mensen die per livestream tv willen kijken op een desktop computer of laptop. Zowel op de site van Interactieve Tv als op de iTV-app kan men elke livestream in de hele Europese Unie bekijken.

Livestream GCN

Op 20 oktober is de dameswedstrijd via een livestream op de GCN-app te volgen. Op 21 oktober is de herenwedstrijd via een livestream bij hen te bekijken. Zo'n livestream is echter alleen te gebruiken voor abonnees van deze app. De livestream van Brugge-De Panne begint op dinsdag om 14u00. Op woensdag begint de livestream van Brugge-De Panne om 14u15.

Uitslagen 2020

Dames Elite

 1. Lorena Wiebes (Ned) Sunweb 3:39:43
 2. Lisa Brennauer (Dui) Ceratizit-WNT Pro z.t.
 3. Lotte Kopecky (Bel) Lotto Soudal z.t.
 4. Sarah Roy (Aus) Mitchelton-Scott z.t.
 5. Sofia Bertizzolo (Ita) CCC z.t.
 6. Alice Barnes (UK) Canyon-Sram Racing z.t.
 7. Elisa Longo Borghini (Ita) Trek-Segafredo z.t.
 8. Ellen Van Dijk (Ned) Trek-Segafredo z.t.
 9. Alison Jackson (Can) Sunweb z.t.
 10. Eugénie Duval (Fra) FDJ Nouvelle z.t.

Heren Elite

 1. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck QuickStep 3:57:12
 2. Tim Declercq (Bel) Deceuninck QuickStep op 21 sec.
 3. Tim Merlier (Bel) Alpecin Fenix op 22 sec.
 4. John Degenkolb (Dui) Lotto Soudal z.t.
 5. Jean-Pierre Drucker (Lux) BORA Hansgrohe z.t.
 6. Matteo Trentin (Ita) CCC z.t.
 7. Bert Van Lerberghe (Bel) Deceuninck QuickStep z.t.
 8. Stefan Küng (Zwi) Groupama-FDJ z.t.
 9. Kasper Asgreen (Den) Deceuninck QuickStep z.t.
 10. Jonas Rickaert (Bel) Alpecin Fenix op 28 sec.

Voorgaande editie: uitslagen Brugge-De Panne 2019

Uitslag herenwedstrijd 2019:

 1. Dylan Groenewegen (Ned) Jumbo-Visma in 4:36:32
 2. Fernando Gaviria (Col) UAE - Team Emirates z.t.
 3. Elia Viviani (Ita) Deceuninck QuickStep z.t.
 4. Nacer Bouhanni (Fra) Cofidis z.t.
 5. Justin Jules (Fra) Wallonie Bruxelles z.t.
 6. Kristoffer Halvorsen (Noo) Sky z.t.
 7. Jonas Van Genechten (Bel) Vital Concept z.t.
 8. Luka Mezgec (Slw) Mitchelton-Scott z.t.
 9. Giacomo Nizzolo (Ita) Dimension Data z.t.
 10. Mike Teunissen (Ned) Jumbo-Visma z.t.

Uitslag dameswedstrijd 2019:

 1. Kirsten Wild (Ned) WNT-Rotor in 3u13:07
 2. Lorena Wiebes (Ned) Parkhotel - Valkenburg z.t.
 3. Lotta Pauliina Lepistö (Fin) Trek Segafredo z.t.
 4. Susanne Andersen (Noo) Team Sunweb z.t.
 5. Elisa Balsamo (Ita) Valcar-Cylance z.t.
 6. Marta Bastianelli (Ita) Team Virtu z.t.
 7. Emilia Fahlin (Zwe) FDJ Nouvelle z.t.
 8. Arlenis Sierra (Cub) Astana z.t.
 9. Marianne Vos (Ned) CCC Liv z.t.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Club Brugge-Borussia Dortmund, live tv en livestream (2020)Club Brugge-Borussia Dortmund, live tv en livestream (2020)Op woensdag 4 november 2020 speelt Club Brugge tegen Borussia Dortmund. Dit is een wedstrijd in de poulefase van de Cham…
Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge - Anderlecht is al decennia lang dé klassieker in het Belgische voetbal tussen de twee Belgische ploegen met…
Club Brugge-KV Mechelen, live op tv en livestream (2020)Club Brugge-KV Mechelen, live op tv en livestream (2020)Op zaterdag 31 oktober 2020 wordt het duel tussen Club Brugge en KV Mechelen gespeeld. Dit is een wedstrijd in de Belgis…
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…

Skeelerwedstrijden, wedstrijdvormen en organisatieSkeelerwedstrijden, wedstrijdvormen en organisatieSkeeleren of inline-skating wordt over de hele wereld als sport bedreven. Wedstrijden worden gehouden op skeelerbanen, s…
Ronde van België 2020 - live op tv en livestreamRonde van België 2020 - live op tv en livestreamVan woensdag 10 juni tot en met zondag 14 juni 2020 zou de Ronde van België 2020 verreden worden. Vanwege het coronaviru…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Plopsaland_De_Panne
 • http://www.procyclingstats.com/races.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Driedaagse_van_De_Panne-Koksijde
 • http://driedaagse.be/2016/index.php?view=startlijst

Reageer op het artikel "Brugge-De Panne 2020 (ex-3daagse), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!