Ronde van België 2020 - live op tv en livestream

Ronde van België 2020 - live op tv en livestream Van woensdag 10 juni tot en met zondag 14 juni 2020 zou de Ronde van België 2020 verreden worden. Vanwege het coronavirus is deze wielerwedstrijd echter afgelast. Deze Belgische rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe Tour. De officiële internationale naam van deze koers is de Baloise Belgium Tour.

Coronavirus: afgelast, geen nieuwe datum in 2020

De Baloise Belgium Tour is één van de vele evenementen die wereldwijd zijn afgelast vanwege de coronacrisis. In tegenstelling tot diverse andere sportevenementen, zoekt de Belgium Tour echter geen nieuwe datum in het seizoen 2020. De plekken op de herziene wielerkalender van 2020 zijn schaars en die zijn vooral bedoeld voor de World Tour-wedstrijden. De Baloise Belgium Tour wordt daarom pas weer in 2021 georganiseerd.

Geschiedenis Ronde van België

De Ronde van België is één van de oudste nog bestaande rittenkoersen ter wereld. De eerste editie van deze koers werd al in 1908 georganiseerd. Ter vergelijking: de oudste rittenkoers ter wereld is de Tour de France, die in 1903 voor het eerst plaatsvond. De Giro d'Italia, die eveneens tot de zeer oude rittenkoersen behoort, werd in 1909 (dus één jaar na de Ronde van België) voor het eerst gehouden. De Ronde van Spanje werd bijvoorbeeld pas in 1935 voor het eerst verreden.

In de begintijd was de Ronde van België een sterk bezette koers. De eerste editie werd in 1908 gewonnen door Lucien Petit-Breton, die toen de beste ronderenner ter wereld was. Andere grote namen die de Ronde van België in die oertijd wonnen, waren onder meer Paul Duboc (1909) en Odiel Defraeye (1912). Toch groeide de Ronde van België uiteindelijk niet uit tot een absolute topkoers (wat bijvoorbeeld Belgische eendagswedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik absoluut wel werden). Deels zal dit te maken hebben met de wielercultuur van België, waar men zich van oudsher meer focust op eendagswedstrijden dan op rittenkoersen.

In de jaren tachtig van de twintigste eeuw kwam de organisatie van de Ronde van België financieel en organisatorisch in de problemen. Diverse malen (in 1982, in 1983 en in 1987) kon deze koers daardoor niet doorgaan. Begin jaren negentig leek er zelfs definitief een einde te komen aan de Ronde van België. In de periode 1991-2001 werd deze rittenkoers niet verreden. Daarna besloten nieuwe organisatoren echter om de Ronde van België, met zijn rijke geschiedenis, toch weer nieuw leven in te blazen. Sinds 2002 wordt de Ronde van België weer ieder jaar gereden. De hoofdsponsor van het evenement is Baloise, vandaar dat de wedstrijd sindsdien als officiële naam heeft: 'Baloise Belgium Tour'.

Erelijst Ronde van België

Recordhouder qua aantal zeges in deze Belgische rittenkoers is de Duitser Tony Martin. Hij pakte, mede dankzij sterke prestaties in de tijdritten, drie keer de eindzege in de Ronde van België: in 2012, 2013 en 2014. Op de tweede plaats van de ranglijst van renners met de meeste zeges in de Ronde van België staan gezamenlijk negen renners die er allen twee keer in slaagden om deze koers te winnen. Hieronder zijn acht Belgen: Eddy Merckx, Stijn Devolder, Roger Swerts, Noël Foré, Louis Mottiat, Emile Masson, René Vermandel en Henri van Kerckhove. Ook één Nederlander slaagde er twee keer in om het algemeen klassement van de Ronde van België te winnen: Frans Maassen (in 1988 en 2000).

Nieuwe datum Ronde van België sinds 2019

Met ingang van het seizoen 2019 heeft de Baloise Belgium Tour een nieuwe plek gekregen op de wielerkalender. Voorheen werd deze wedstrijd doorgaans gehouden in mei, tijdens de Giro d'Italia. Voortaan wordt de koers gehouden in juni. Daarmee heeft de Ronde van België wel concurrentie van onder meer de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, maar bij de organisatie van Baloise Belgium Tour heeft men de hoop dat de nieuwe datum toch tot een sterkere startlijst leidt. De Dauphiné en de Ronde van Zwitserland zijn vooral favoriete koersen van klimmers; de Ronde van België hoopt in die periode vooral de sprinters en klassiekercoureurs op zijn startlijst te krijgen.

Parcours en rittenschema: Baloise Belgium Tour 2020

Hoe ziet het parcours van de Ronde van België eruit? Hieronder vindt u het etappeschema. De openingsrit eindigt op 'De Vesten', bij de Muur van Geraardsbergen. De tweede rit is een vlakke etappe, met start en finish in de badplaats Knokke-Heist. De derde rit gaat over een heuvelachtig parcours in Belgisch Limburg. De vierde etappe gaat door de Ardennen. Daarbij beklimmen de deelnemers onder meer de Muur van Huy. De slotrit is een individuele tijdrit met start en finish in Averbode.

Parcours Ronde van België 2020:

  • Wo. 10 juni, etappe 1: Beveren – Geraardsbergen (heuvelop finish)
  • Do. 11 juni, etappe 2: Knokke-Heist – Knokke-Heist
  • Vr. 12 juni, etappe 3: Beringen – Bilzen
  • Za. 13 juni, etappe 4: Hamoir – Hamoir (Ardennen)
  • Zo. 14 juni, etappe 5: Averbode (individuele tijdrit)

Deelnemers Baloise Belgium Tour: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op des tartlijst van de Ronde van België 2020? Tot de World Tour Teams die deze ronde willen rijden behoren sowieso Lotto-Soudal en Jumbo-Visma. In de aanloop naar deze ronde wordt hier meer info gemeld. Uiteindelijk wordt hier ook een link geplaatst naar de definitieve startlijst met rugnummers.

Live op tv: Baloise Belgium Tour 2020 bij Sporza

Welke zender? VRT één

De Baloise Belgium Tour 2020 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zodra hun uitzendschema bekend is, wordt het hier gemeld.

Eurosport?

Behalve het Vlaamse Sporza, hebben ook het Waalse RTBF en de Europese sportzender Eurosport de uitzendrechten (Iive tv en livestream) van de Ronde van België 2020. Hoewel Eurosport de uitzendrechten heeft, zenden zij niet altijd alle etappes live uit. Zodra hun uitzendschema bekend is, wordt het hier gemeld.

Livestream Ronde van België 2020

Livestream Sporza (VRT)

De Belgium Tour 2020 is ook live op het internet te volgen via een livestream Sporza (VRT). De livestream is geheel gratis. Met zo'n livestream kan men de Baloise Belgium Tour 2020 bekijken op een computer (of op een smarpthone). Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Helaas is deze livestream van de Baloise Belgium Tour 2020wel geo-restricted. In de praktijk houdt dat in, dat men in België deze gratis livestream wel kan bekijken, maar dat hij in andere landen geblokkeerd is. Dat heeft te maken met de online-uitzendrechten, die Sporza officieel alleen voor België heeft. De livestream van de Ronde van België is van 10 tot en met 14 juni elke middag te vinden in de rubriek 'Nu Live' op de site van Sporza. Ook kan men de livestream van deze 'Baloise Belgium Tour' op elke wedstrijddag vinden in de rubriek 'Wielrennen'. Bovendien kan men deze livestream van deze Belgische rittenkoers van 10 tot en met 14 juni dagelijks vinden op de gratis Sporza-app.

Livestream Eurosport Player

De Ronde van België 2020 is ook via een livestream van Eurosport te volgen. Deze livestream van de Baloise Belgium Tour 2020 bevindt zich op de Eurosport Player. Dit is een bruikbaar alternatief voor kijkers vanuit Nederland, die de gratis livestream van Sporza niet mogen bekijken (vanwege de geo-restricties) en toch een legale stream willen gebruiken. Om die livestream van deze Ronde van België te kunnen bekijken, moet men wel een betaald abonnement op die app hebben. Hoewel Eurosport de etappes van deze Ronde van België niet live op tv uitzendt, zijn de ritten dus wel bij hen via een livestream online te volgen. De Eurosport Player is een app waarop tijdens het hele jaar veel wielrennen per livestream te zien is. Zo heeft deze app exclusieve livestream voor de lage landen bij de Giro, is het de enige app waarop men in de lage landen legaal integraal (van start tot finish) alle etappes van de Tour live per stream kan bekijken en zijn ook alle topklassiekers er live op te zien. In de winter zijn echter ook alle wereldbekerwedstrijden veldrijden per livestream bij hen te zien. Men zendt daarnaast ook veel baanwielrennen op die app live uit via een stream.

Livestream via Go App

Men kan ook per livestream naar de Ronde van België kan kijken via de Go App (online tv). Met die applicatie van Ziggo kan men tv kijken via een livestream. Zo kan men dus ook per livestream naar de Ronde van België 2020 kijken. Op die app kan men dus geheel legaal toch vanuit Nederland naar de live-uitzendingen van Sporza bij deze Baloise Belgium tour kijken. Abonnees van digitale tv bij VodafoneZiggo kunnen deze app 'gratis' gebruiken. Men kan hierop niet alleen per livestream naar de live tv-uitzendingen van de Baloise Belgium Tour 2020 kijken, men kan hierop ook een week lang elke etappe op een stream terugkijken. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken.

Livestream FloBikes: USA Only

Er wordt ook een livestream van de Baloise Belgium Tour 2020 geproduceerd door FloBikes. Hun livestream van deze Ronde van België is echter alleen te bekijken in de Verenigde Staten. In overige landen is hun livestream van de Baloise Belgium Tour 'geo-blocked'.

Livestream Baloise Belgium Tour via iTV-app

Voor klanten van KPN is het ook mogelijk om de live tv-uitzendingen van Sporza per livestream te bekijken op de iTV-app. Men dient wel een abonnement op Interactieve Tv bij KPN te hebben om die livestream te kunnen gebruiken.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de Ronde van België 2020 per livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen, op deze populaire tv-app is geen livestream beschikbaar van deze Baloise Belgium Tour. De zenders waarop deze ronde wordt uitgezonden zijn immers niet per livestream op die app te bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen Baloise Belgium Tour 2019

De openingsrit werd op woensdag 12 juni 2019 op indrukwekkende wijze gewonnen door de Nederlander Jan-Willem van Schip. Hij zat al vroeg in de etappe in de kopgroep. In de finale trok hij solo ten aanval. Uiteindelijk bleef hij met enkele seconden het sprintende peloton voor. Op donderdag 13 juni werd de etappe door de Vlaamse Ardennen op imponerende wijze gewonnen door het Vlaamse toptalent Remco Evenepoel. Hij kwam solo over de finish en pakte de leiderstrui. De tijdrit op vrijdag 14 juni werd gewonnen door Tim Wellens. Evenepoel behield de leiderstrui. De Ardennenetappe van zaterdag 15 juni werd gewonnen door Victor Campenaerts. Hij won de sprint van een kopgroep van drie man. Evenepoel finishte als derde en behield wederom de leiderstrui. De slotrit op zondag 16 juni eindigde in een massasprint, die gewonnen werd door Coquard. In het sprintende peloton vond een grote valpartij plaats, waarbij ook Evenepoel betrokken was. Aangezien dit echter in de slotfase gebeurde, had dit geen invloed op zijn klassement. Evenepoel won dus het eindklassement van deze Ronde van België.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Deelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
Tour de France 2020, deelnemers: startlijst met rugnummersTour de France 2020, deelnemers: startlijst met rugnummersIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour zou oorspronkelijk van start gaan op zaterdag 27…
Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de 114e editie van de Ronde van Lombardije georganiseerd. De datum van deze koers is 15 augstus. Deze Ital…
Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 maart 2020 zou de Bredene-Koksijde Classic verreden worden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrij…

Brugge-De Panne 2020 (ex-3daagse), live op tv en livestreamBrugge-De Panne 2020 (ex-3daagse), live op tv en livestreamIn oktober 2020 staat de wielerwedstrijd Brugge-De Panne op de kalender. Op dinsdag 20 oktober wordt de vrouwenkoers ver…
Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=397
  • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-beveren/-elk-jaar-groot-wielerevenement-a2177509/
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164573&c=3
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2883/baloise-belgium-tour.html

Reageer op het artikel "Ronde van België 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!