InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Gezondheidsrisico's Olympische Spelen 2018; Norovirus
nieuws uitgelicht

Gezondheidsrisico's Olympische Spelen 2018; Norovirus

Gezondheidsrisico's Olympische Spelen 2018; Norovirus In Pyeongchang zijn beveiligers in het ziekenhuis opgenomen. De opname in het ziekenhuis was noodzakelijk omdat de beveiligers last van diarree en misselijkheid hadden. Op dinsdag 6 februari 2019, dus drie dagen voor de dag dat de Olympische Winterspelen zouden worden geopend, brak er paniek uit onder de Olympische sporters. In de Zuid-Koreaanse plaats Pyeongchang werden uit voorzorg ziekenhuisopnamen geregeld om zo snel mogelijk te achterhalen waar het ziekteverschijnsel vandaan kwam. In het ziekenhuis van Pyeongchang werd vastgesteld dat het gaat om het norovirus. De verspreiding van het virus vindt op verschillende manieren plaats en het norovirus is vooral te vinden in de menselijke ontlasting en braaksel.

Gezondheidsrisico's


Olympische Winterspelen 2018

Enkele dagen voorafgaande aan de Olympische Winterspelen 2018 werd bekend dat het norovirus heerst in het Olympische dorp.

Nederlandse sporters in Pyeongchang en het norovirus

Op dinsdag 6 februari 2018 werd de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF officieel op de hoogte gesteld over de gezondheidsrisico’s van het norovirus en werd er tevens gewaarschuwd over het feit dat het norovirus zich gemakkelijk op verschillende manieren tussen personen onderling verspreidt. Uit voorzorg en ter voorkoming van de verdere verspreiding van het norovirus in PyeongChang zijn 1.200 beveiligers in quarantaine gezet. Om de onkwetsbaarheid van de organisatie op hetzelfde niveau te kunnen houden, is door de organisatie besloten dat 900 militairen de taken van de 1.200 beveiligers over moeten nemen. De 1.200 beveiligers waren gehuisvest in een complex buiten het Olympisch dorp. De Nederlandse Olympische schaatssporters zijn vooral gehuisvest in Gangneung. In Gangneung zouden nog geen sporters of vrijwilligers getroffen zijn door het buikgriepvirus.

Norovirus besmettingen

Op donderdag 8 februari 2018 zijn reeds 128 mensen besmet met het norovirus. De meeste besmettingen met het norovirus zijn ontdekt buiten het Olympisch dorp. In het jeugdinternaat Horeb Yoth Centre zijn daar de meeste besmettingen met het norovirus ontdekt. Van de 128 besmettingen zijn er 97 in het Horeb Yoth Centre. In Pyeongchang zijn 11 met norovirus besmette mensen. Terwijl in Gangneung, waar de shortrackers en schaatsers hun wedstrijden rijden, zijn 20 mensen met het norovirus besmet. Er zouden op donderdag 8 februari 2018 (een dag voor het begin van de Olympische Winterspelen) nog geen meldingen zijn dat sporters besmet zijn geraakt met het norovirus. Op vrijdag 16 februari 2018 zijn reeds 200 personen met het norovirus besmet. er zijn nu ook sporters besmet met het virus. Het gaat om de Zwitserse freestyleskiërs Fabian Bösch en Elias Ambühl. Beide sporters waren reeds op een andere locatie ondergebracht en zaten niet bij andere sporters in het Olympisch dorp.

Voorzorgsmaatregelen om verdere uitbreiding te voorkomen

De organisatie van de Olympische Winterspelen neemt uit voorzorg volop maatregelen om de mensen te beschermen en streeft er naar om het norovirus voor de openingsceremonie op vrijdag 9 februari 2018 bedwongen te hebben. De organisatie laat uit voorzorg busjes rond rijden langs de accommodaties om te controleren of er een besmetting is.

Tips ter voorkoming van besmetting met het norovirus

Ieder jaar als het koud is worden mensen getroffen door het norovirus. Noro kan voorkomen in fruit, groenten, rauw vlees en schelpdieren. Na het eten van fruit, groenten, rauw vlees en schelpdieren waarin noro zit kan de besmetting zich vrij snel openbaren. De besmetting uit zich door misselijkheid, braken en diarree. Het vervelende van noro is dat deze mensen kan besmetten zonder dat deze er last van hebben en zij kunnen het virus vervolgens overbrengen op andere personen. Het is daarom raadzaam om na constatering van de besmetting direct te beginnen met infectiepreventiemaatregelen. Ook is het raadzaam om over te gaan tot registratie van de ziektegevallen en de ziektesymptomen. Daarnaast is het raadzaam om de handhygiëne in acht te nemen en de handen vaker te wassen en te desinfecteren. Vergeet daarbij het zorgvuldig omgaan met de vuile was ook niet. Het hervatten van de activiteiten mag 24 uur nadat de klachten (zoals braken en diarree) zijn verdwenen en dan kan de hervatting van de werkzaamheden bij voorkeur op de plek waar norovirus is geconstateerd plaatsvinden. De reden voor werkhervatting op de plek waar het virus is uitgebroken is de opgebouwde immuniteit.

Maatregelen door Nederlandse sporters

Zo hebben Marrit Leenstra, Carlijn Achtereekte en Lotte van Beek, om besmetting te voorkomen, afgesproken maatregelen streng toe te passen en het eten op te scheppen met een servet om de tang of opscheplepel en daarom alleen het eigen toilet in het gezamenlijke gedeelde appartement te gebruiken. De sportkoepel NOC*NSF heeft haar sporters geadviseerd om uit voorzorg de handen vaker met zeep te wassen en nog beter op de persoonlijke hygiëne te letten. Naast het regelmatig wassen van de handen kan er ook het beste in de elleboog geniest worden en wegwerpzakdoeken gebruikt worden.

Vrieskou

In Zuid-Korea hebben de sporters en de sportliefhebbers ook te maken met extreme kou. In de nachtelijke uren wordt zelfs een temperatuur gemeten van min 20 graden Celsius. Om de toeschouwers tijdens de openingsceremonie tegen de kou te beschermen worden er dekens, hoeden en windjacks beschikbaar gesteld. Dit besluit is ook ingegeven omdat toeschouwers die reeds voor de openingsceremonie een kaartje hadden gekocht, het toegangskaartje weer hebben ingeleverd.

Het Internationaal Olympisch Comité

Een logisch gevolg van eerdere ervaringen met besmettingen is dat het IOC er alles aan (laat) doen om de uitvoering van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea zonder ziektekiemen door te laten gaan. Daarom worden vrijwilligers en sporters geconfronteerd met extra preventieve maatregelen.

Lees verder

© 2016 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Programma Olympische Spelen 2018: KunstschaatsenProgramma Olympische Spelen 2018: KunstschaatsenKunstschaatsen, ook wel kunstrijden genoemd, is één van de sporten die beoefend wordt in de Zuid-Koreaanse stad PyeongCh…
Schansspringen Winterspelen 2018: Programma en uitslagSchansspringen Winterspelen 2018: Programma en uitslagSchansspringen is een Olympische wintersport. Bij schansspringen moet men op ski's vanaf een helling springen. Dit met a…
Programma en uitslag bobsleeën Olympisch Spelen 2018Programma en uitslag bobsleeën Olympisch Spelen 2018Bobsleeën is één van de sporten die beoefend wordt tijdens de Olympische Winterspelen 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pye…
Olympische Spelen 2018: Ploegenachtervolging vrouwenOlympische Spelen 2018: Ploegenachtervolging vrouwenOp maandag 19 en woensdag 21 februari 2018 stond de ploegenachtervolging voor vrouwen bij het langebaanschaatsen op het…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenDe 1.000 meter mannen is bij het langebaanschaatsen één van de zes disciplines, die door de mannen wordt verreden op de…
Bronnen en referenties
  • Vragen en antwoorden Norovirus - RIVM
  • https://www.ad.nl/olympische-spelen/advies-aan-olympieneuml-rs-na-uitbraak-norovirus-blijf-op-je-kamer~a0b99fd2/
  • https://sportnieuws.nl/overig/olympische-spelen/smetvrees-olympische-sporters-vanwege-norovirus-zoenen-en-eigen-wc/

Reageer op het artikel "Gezondheidsrisico's Olympische Spelen 2018; Norovirus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 16-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Olympische Spelen 2016
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!