Strade Bianche 2020, live op tv en livestream

Strade Bianche 2020, live op tv en livestream Op zaterdag 1 augustus wordt Strade Bianche 2020 verreden. Deze fameuze Italiaanse wielerwedstrijd heeft een grandioos parcours, waarin veel ‘gravel roads’ zijn opgenomen. De Strade Bianche is jaarlijks live op tv te zien en online per livestream te volgen. De Strade Bianche is een onderdeel van de UCI World Tour. Er staan jaarlijks veel prominente deelnemers op de startlijst van deze Italiaanse koers, waaronder zowel klassiekerspecialisten als ronderenners.

Strade Bianche 2020: nieuwe datum wegens coronavirus

De Strade Bianche 2020 zou oorspronkelijk op 7 maart verreden worden. De wedstrijd moest in het voorjaar echter worden afgelast vanwege het coronavirus. Op de herziene wielerkalender heeft deze koers als nieuwe datum 1 augustus gekregen. Het is daarmee de eerste wedstrijd van UCI World Tour die verreden wordt na de 'coronabreak'.

Geschiedenis Strade Bianche

Deze koers is eigenlijk ontstaan uit nostalgie. De wedstrijd kwam voort uit een evenement voor wielertoeristen, genaamd de Monte Paschi Eroica. Het oorspronkelijke evenement, dat ook wel kortweg L'Eroica (de heroiek) wordt genoemd, was een soort toertocht voor wielerfans met een grote liefde voor de wielerhistorie. Aan die tocht mocht men alleen deelnemen met fietsen die minstens 30 jaar oud waren en daarbij droegen de meeste deelnemers ook wielershirts die minstens net zo oud waren als hun fietsen. Bovendien koos men bij L'Eroica voor een parcours dat deed denken aan de parcoursen uit de oertijd van de wielersport: een groot deel bestond uit onverharde wegen. Dit waren met name 'gravel roads'.

Profkoers

De bovengenoemde toertocht werd in 1997 voor het eerst georganiseerd en werd zeer populair onder de wielerfans. Daarom besloot men om vanaf 2007 ook een profwielerwedstrijd over zo'n heroïsch parcours met gravel roads te laten rijden. Vanzelfsprekend rijden de renners in die profkoers niet in antieke shirts en op antieke fietsen, maar hebben zij 'gewoon' hun nieuwe teamshirts aan en rijden ze 'gewoon' op hun nieuwe fietsen.

Naamgeving

Net als de toertocht heette de wedstrijd oorspronkelijk ook de 'Monte Paschi Eroica'. In 2009 wijzigde men de naam in Monte Paschi Strade Bianche. Monte Paschi was oorspronkelijk de naamsponsor van dit evenement. Strade Bianche betekent simpelweg 'witte wegen' (een verwijzing naar de 'gravel roads'). Met ingang van 2012 is de sponsornaam weggevallen uit de naam van deze koers en heet de profkoers kortweg 'Strade Bianche'. Buiten Italië is er overigens nog weleens verwarring over de naam van deze koers. Sommigen denken namelijk dat de wedstrijd ‘Strade Bianchi’ heet en dat het fietsenmerk Bianchi de hoofdsponsor is, maar dit is niet het geval.

Klassiekers

Nadat de eerste editie in het najaar was verreden, koos men er met ingang van de twee editie voor om deze profkoers in het voorjaar plaats te laten vinden. Deze wedstrijd past beter in dit jaargetijde, aangezien het een zeer geschikte voorbereidingswedstrijd is voor toppers die in de grote voorjaarsklassiekers willen uitblinken. (In 2020 wordt de koers eenmalig, vanwege de coronacrisis, niet in het voorjaar maar in de nazomer verreden.) Deze koers heeft vanwege het prachtige, heroïsche parcours veel allure en is zeer geliefd bij veel wielerfans. Ook heel wat toprenners beschouwen het als een prachtige koers die ze graag op hun erelijst hebben.

Erelijst Strade Bianche

De Rus Aleksandr Kolobnev was in het najaar van 2007 de eerste coureur die deze prachtige Italiaanse wielerkoers won. De Zwitser Fabian Cancellara zegevierde in 2008. Hij won de wedstrijd in 2012 voor de tweede keer en in 2016 voor de derde keer. Cancellara is daarmee de coureur met de meeste zeges in de Strade Bianche. Deze koers werd ook gewonnen door de Zweed Thomas Lövkvist (2009), de Kazach Maskim Iglinski (2010) en de Belg Philippe Gilbert (2011). In 2013 zegevierde de Italiaan Moreno Moser. De Pool Michal Kwiatkowski won in 2014 en 2017. De Tsjech Zdenek Stybar pakte de zege in 2015. De Belg Tiesj Benoot pakte de zege in 2018. De Fransman Julian Alaphilippe won in 2019.

Parcours Strade Bianche 2020

De route van deze Italiaanse koers is in 2020 hetzelfde als in 2019. Het parcours van Strade Bianche heeft een lengte van 184 kilometer. Daarvan bestaat circa 64 kilometer uit onverharde wegen, de zogenaamde 'gravel roads'. De eerste gravel road komen de renners al na 17,6 kilometer koers tegen. Op ruim vijftig kilometer van de finish komen de renners op een grote onverharde beklimming van circa 11,5 kilometer. Deze 'gravel road' kan mogelijk een zeer belangrijke rol in het wedstrijdverhaal spelen. Die strook heeft als naam de 'Fabian Cancellara-road' gekregen, als eerbetoon aan de drievoudige winnaar.

Hieronder vindt u een overzicht van de elf 'Gravel Roads' die zijn opgenomen in het parcours van deze Italiaanse koers. Achter elke gravel road staat vermeld na hoeveel kilometer koers de renners op die weg komen; ook staat er vermeld hoe lang elke gravel road is. De laatste gravel road begint op 13 kilometer van de finish. Dit is echter beslist niet de laatste hindernis die renners tegenkomen. In de slotfase, wanneer de renners reeds in de finishplaats Siena zijn aangekomen, moeten ze nog een korte beklimming overwinnen die circa 16 procent omhoog gaat.

Gravel Roads in het parcours van Strade Bianche 2020

 1. na 17,6 km koers - lengte: 2,1 km
 2. na 25 km - lengte: 5,8 km
 3. na 36,9 km - lengte: 4,4 km
 4. na 47,6 km - lengte: 5,5 km
 5. na 75,8 km - lengte: 11,9 km
 6. na 88,7 km - lengte: 8 km
 7. na 111,7 km - lengte: 9,5 km
 8. na 130 km - lengte: 11,5 km
 9. na 160 km - lengte: 0,8 km
 10. na 164,6 km - lengte: 2,4 km
 11. na 171 km - lengte: 1,1km

Deelnemers: startlijst met rugnummers Strade Bianche 2020

Deelnemers: Teams

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van deze Italiaanse koers? Alle World Tour Teams staan op de deelnemerslijst van Strade Bianche 2020. Daarnaast hebben diverse ProContinentale Teams wildcards gekregen voor deze wedstrijd. Daaronder is het team van het Nederlandse fenomeen Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Wildcards:

 • Circus - Wanty Gobert
 • B&B Hotels-Vital Concept
 • Alpecin-Fenix
 • Androni Giocattoli
 • Arkéa Samsic
 • Bardiani CSF

Prominente deelnemers (o.a. Van der Poel en Van Aert)

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van deze koers? Op de deelnemerslijst staan onder meer twee veldritwereldkampioenen uit de lage landen die zich steeds meer op het wegwielrennen focussen: Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Ook staan op de startlijst onder meer Peter Sagan, Greg van Avermaet, Tiesj Benoot, Jakob Fuglsang, Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Alberto Bettiol, Julian Alaphilippe, Bob Jungels, Vincenzo Nibali, Michal Kwiatkowski, Tadej Pogacar, Zdenek Stybar, Magnus Cort Nielsen, Maximilian Schachmann, Kasper Agreen, Alexey Loetsenko en Giulio Ciccone.

Live op tv: Eurosport en Sporza

Welke zender?

Door welke zender wordt de Strade Bianche 2020 live op tv uitgezonden? De Strade Bianche is live te zien bij Eurosport en bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze wedstrijd in de lage landen alleen maar live op tv zou worden uitgezonden door Eurosport. Zij hadden immers een exclusief contract getekend voor de uitzendrechten (live tv en livestream) van wedstrijden van het Italiaanse organisatiebureau RCS (waartoe ook deze Strade Bianche behoort). Later heeft Sporza (VRT) echter alsnog een sublicentie gekocht, zodat deze wedstrijd ook door hen live kan worden uitgezonden.

Hoe laat? Wat later dan voorgaande edities

Let op: bij diverse voorgaande edities begonnen de live-uitzendingen van deze Italiaanse wat vroeger dan men van andere wielerkoersen gewend is. Ook was de finish toen vroeger. In 2020 is dat niet het geval. Bij deze editie beginnen de live-uitzendingen juist wat later dan men gewoonlijk van wielerkoersen gewend is.

Sporza: dameswedstrijd en herenwedstrijd live

Het Vlaamse Sporza (VRT) zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Strade Bianche 2020 live op tv uit. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 15u10 op de Vlaamse zender VRT één.

De uitzending van de herenwedstrijd begint bij Sporza om 16u50 op de Vlaamse zender één. De finish van deze wedstrijd is later dan bij veel andere wielerklassiekers.

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de Strade Bianche bij Eurosport?

De dameswedstrijd van de Strade Bianche wordt vanaf circa 15u30 live uitgezonden op de zender Eurosport 1. De herenwedstrijd van de Strade Bianche 2020 wordt ook uitgezonden op het hoofdnet Eurosport 1. Hun live tv-uitzending de herenwedstrijd begint op die zender om circa 16u50

Live op de NOS? Neen

Wordt de Italiaanse koers Strade Bianche in Nederland ook live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport? De Nederlandse publieke omroep (NPO - NOS Studio Sport) heeft in tegenstelling tot Sporza geen sublicentie voor deze koers gekocht, dus neen, zij zenden de Strade Bianche niet live uit op tv en ook niet via een livestream.

Wielrennen live op tv

Welke interessante wegwielerwedstrijden zijn in de periode na de Strade Bianche live op tv (of via een livestream) te bekijken? Op 5 augustus wordt Milaan-Turijn vanaf 17u00 uitgezonden door Eurosport. Van 5 tot en met 9 augustus kan men ook live kijken naar de World Tour-wedstrijd Ronde van Polen. Vanaf 7 augustus is ook de Tour de L'Ain live te zien op televisie (of online via een stream). Op 8 augustus kunnen wielerfans live genieten van de klassieker Milaan-Sanremo. Enkele dagen daarna, vanaf 12 augustus, kunnen wielerliefhebbers kijken naar het Critérium du Dauphiné, wat door velen beschouwd wordt als de belangrijkste voorbereidingswedstrijd op de Tour.

Live sport op 1 augustus

Op zaterdag 1 augustus 2020 staat er, naast de eerste Italiaanse topklassieker na de 'coronabreak', ook veel interessante andere topsport op de kalender. Zo kunnen sportliefhebbers op die zaterdagmiddag live op tv of via een stream ook kijken naar de kwalificatie voor de Formule 1 GP van Groot-Brittannië. Op die avond staat in het Britse voetbal de FA Cup Finale op het programma. Ook wordt die avond van 1 augustus 2020 de Finale van de Beker van België gespeeld.

Livestream Strade Bianche 2020 (1 augustus)

Livestream Sporza

Er wordt een livestream van Strade Bianche verzorgd door Sporza (VRT). Met die Vlaamse livestream kan men deze Italiaanse koers op een smartphone of computer live volgen. De livestream van Sporza bij de Strade Bianche 2020 is gratis. Deze gratis livestream van Sporza bij Strade Bianche is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de livestream van Sporza officieel alleen in België bekeken mag worden. De livestream van de dameswedstrijd begint om 15u10. De livestream van de herenwedstrijd begint om 16u50. Men vindt de livestream op de wedstrijddag onder meer op de website van Sporza, in de rubriek 'nu live'. Verder kan men op die zaterdagmiddag deze gratis livestream van de Strade Bianche 2020 ook vinden via de rubriek 'Wielrennen' op die site. Daarnaast is het mogelijk om Vlaamse gratis livestream te bekijken via de Sporza App.

Livestream Eurosport

Deze Italiaanse wedstrijd is live te volgen via een livestream van Eurosport in Nederland en België op de middag van zaterdag 1 augustus 2020. De livestream van Eurosport voor herenwedstrijd van de Strade Bianche 2020 is beschikbaar vanaf 16u50. Daarvoor is er vanaf circa 15u30 ook een livestream beschikbaar van de dameswedstrijd. Hun officiële livestream van de Strade Bianche 2020 bevindt zich op de Eurosport Player. Om live deze stream te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben. Op die Eurosport Player is in de tweede helft van 2020 ook extreem veel andere topwielersport live via een stream te aanschouwen.

Livestream Strade Bianche via Go App (hele EU)

Voor Nederlandse wielerliefhebbers is de Go App (online tv) nog een ander alternatief waarmee men per livestream de Strade Bianche 2020 kan bekijken. Wat is dit voor 'n app? Daarmee is het mogelijk om per livestream naar de live-uitzendingen van de Strade Bianche 2020 op Sporza en Eurosport te kijken. Deze app is een product van VodafoneZiggo. Elke livestream op deze Ziggo Go App kan men in de gehele EU bekijken. (In de meeste landen buiten de Europese Unie is elke livestream van deze dienst van Ziggo overigens wel 'geo-blocked' geblokkeerd.) De livestream-dienst van de Go App is automatisch beschikbaar voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo. Elke klant kan hierop dezelfde tv-kanalen via de livestream bekijken, als hij of zij thuis in de woonkamer op televisie kan bekijken. Wie dus een aanvullend tv-pakket (met extra zenders) heeft, kan die zenders dus via die app ook middels een livestream online bekijken. Met de Ziggo Go App kan men niet alleen per livestream naar de Strade Bianche 2020 kijken; men kan bij deze dienst achteraf de live-uitzendingen van deze heroïsche Italiaanse koers ook terugkijken.

Livestream NOS? Neen

Is het mogelijk om deze Italiaanse voorjaarskoers via een livestream te bekijken op de site van de NOS? Of is er een livestream beschikbaar op de site of app van NPO Start? Neen, aangezien de NOS geen sublicentie voor de uitzendrechten van de Strade Bianche heeft, kunnen ze geen livestream van deze wedstrijd aanbieden. Helaas had de NOS ook al geen stream bij het Vlaamse openingsweekend, terwijl ze in het verleden vaak wel een gratis livestream en een live tv-uitzending aanboden van de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Later in het wielerseizoen 2020 biedt de NOS Studio Sport echter wel een gratis livestream (en live tv-uitzendingen) aan bij topklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.

Livestream van Strade Bianche NLziet? Neen

NLziet is een app die onder meer als mogelijkheid biedt om via een livestream naar diverse Nederlandse tv-zenders te kijken. Is het mogelijk om via die app per livestream naar deze heroïsche Italiaanse wielerwedstrijd te kijken? Nee, op die app is niet een livestream beschikbaar van deze wedstrijd. Men kan met die app namelijk alleen via de livestream kijken naar de zenders van Talpa (SBS Broadcasting), RTL Nederland en de NPO (Nederlandse publieke omroep). Geen van deze zenders zendt live op tv deze Italiaanse koers uit en dus kan men ook niet via een livestream op die app naar deze wedstrijd kijken.

Livestream iTV (KPN)

Klanten van KPN kunnen deze koers bekijken via een livestream op de iTV-app. Zij kunnen daarbij kiezen of deze Italiaanse voorjaarsklassieker willen bekijken via een livestream van de live tv-uitzending van Eurosport1, of van Sporza. Ook kunnen klanten van KPN deze Italiaanse wielerkoers bekijken via een livestream op de site van Interactieve Tv. Zo'n livestream van de KPN is in de hele EU te bekijken.

Livestream FloBikes? Alleen Canada en USA

Er wordt ook een livestream van de Strade Bianche 2020 geproduceerd door FloBikes. Dit bedrijf uit Noord-Amerika heeft in Europa enige populariteit gekregen vanwege hun online-uitzendingen van met name veldritten. Hun livestream van de Strade Bianche 2020 is echter niet bedoeld voor kijkers in Europa. Deze livestream mag men alleen in Canada en de Verenigde Staten bekijken. Voor kijkers uit andere landen is de livestream van FloBikes bij deze heroïsche voorjaarskoers 'geo-blocked'.

Uitslagen Strade Bianche 2020

Uitslag heren:

 1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma 4:58:56
 2. Davide Formolo (Ita) UAE Team Emirates op 30 sec.
 3. Maximilian Schachmann (Dui) BORA-Hansgrohe op 32 sec.
 4. Alberto Bettiol (Ita) EF op 1:31
 5. Jakob Fuglsang (Den) Astana op 2:55

Uitslag dames:

 1. Annemiek Van Vleuten (Ned) Mitchelton-Scott Women in 4:03:54
 2. Margarita Victoria Garcia Cañellas (Spa) Ale' BTC Ljubljana op 2 sec.
 3. Leah Thomas (USA) Equipe Paule Ka op 1:53
 4. Anna Van der Breggen (Ned) Boels Dolmans op 2:05
 5. Elisa Longo Borghini (Ita) Trek-Segafredo op 2:11

Voorgaande editie: uitslag Strade Bianche 2019

 1. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 4:47:14
 2. Jakob Fuglsang (Den) Astana op 2 sec.
 3. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma op 27 sec.
 4. Zdenek Stybar (Tsj) Deceuninck-QuickStep op 1:00
 5. Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal z.t.
 6. Greg Van Avermaet (Bel) CCC 1:01
 7. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana op 1:04
 8. Simon Clarke (Aus) EF Education First op 1:08
 9. Toms Skujins (Let) Trek-Segafredo op 1:12
 10. Tim Wellens (Bel) Lotto-Soudal op 1:21

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ster van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamOp zaterdag 29 februari 2020 wordt de 60 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de 114e editie van de Ronde van Lombardije georganiseerd. De datum van deze koers is 15 augstus. Deze Ital…
GP Vermarc Sport op 5 juli 2020 in RotselaarGP Vermarc Sport op 5 juli 2020 in RotselaarOp zondag 5 juli 2020 wordt de wielerkoers GP Vermarc Sport verreden in de Belgische gemeente Rotselaar. Dit is de eerst…
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…

Schaatstalent Reina AnemaReina Anema (25-07-1993) is een schaatstalent uit het Friese Gorredijk. Waar zij begonnen is als klein meisje met grote…
Parijs-Roubaix 2020, live op tv en livestreamParijs-Roubaix 2020, live op tv en livestreamOp zondag 12 april 2020 zou de 118e editie van Parijs-Roubaix verreden worden. Vanwege het coronavirus wordt deze koers…
Bronnen en referenties
 • http://www.gazzetta.it/Speciali/StradeBianche/en/
 • https://www.veldritkrant.be/nieuws/2018-01-15/begint-van-aert-aan-zijn-voorjaar-in-strade-bianche
 • http://www.touretappe.nl/strade-bianche-2016/route-sb-2016
 • http://eroica.cyclingfever.com/race.html?_ap=historie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Strade_Bianche
 • http://www.touretappe.nl/strade-bianche-2017/parcours-sb-2017/
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/229310/giro-2017-androni-giocattoli-en-nippo-vini-fantini-grijpen-naast-wildcard.html

Reageer op het artikel "Strade Bianche 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!